..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Eylül 2018
Sistem 10  
Bayram Kaya
Gel titreþimli salýným üzerinde parçalanmakla git gele veya çekme itme ikili zýt karakterlere dönüþür. Böylece bambaþka bir var oluþun dünyasýna adým atýlýr. Hiçbir oluþum hali ile geri baðlanýmýný oluþan tekillikteki tekilliðin temasýný bulamayan oluþmalar, gelip geçici denge içinde olsalar da hep istikrarsýz olmakla bu çeliþkileri içinde dinamiktirler.


:FCE:
Evrenimizdeki eksikliði içindeki saf enerji Big Bang sonrasý adeta kabýna sýðmaz denli devinmenin akýl almaz deðerleriyle düþen bir trilyon derecedeki sýcaklýðýn oluþu içindeydi. Evren dalga parçacýk içinde oluþun erimiþ haliyle adeta kozmik bir çorbaydý. Çorba zamanla hem temadan olan bütünlüðü taþýyýp yansýdý. Bu imgeydi. Akýþlý sürecin dalga tavrýydý. Ýmge olan, iz olan, akýl olan bu enerji temayla parçasý üzerine yansýma olandý. Yani dalganýn imge olan belirimiydi.

Enerjinin dalga biçimli imgesine göre olan (öze göre olur) davranýþ gerçekleþmesinin kesikli biçimle beliren görünüþ tavrý da parçacýktý. Öz biçimleydi. Biçimsiz öz yoktu. Temadan olanla öz biçimle belirirken yani öz biçimi belirlerken; biçim de özü baðýntýlý sýnýrlýyordu. Biçim enerjinin en uçucu tiril oluþundan; tiril oluþu en yavaþlamýþ enerji þekline doðru yoðun olan durumuyla masif oluþtu.

Ýþte biz enerjinin bir uçtan diðer uca doðru olan titreþme hareketine madde ve mana olarak ikili tavýrla bakýyorduk. Çok yavaþlamýþ tiril oluþa madde. Yüksek tiril oluþa da anlam diyorduk. Madde olan da mana olan da enerjiydi. Bu niceli tiril durumuyla madde mana olan yavaþlamanýn, her bir hýzlanmanýn element er durumsalla belirmelerine dönüþüyordu.

Örneðin bizim sýnýrlý oluþumuza göre duyma sýnýrýmýz, saniyede 20 kez titreþimi olan enerji kuantumu ile saniyede 20 bin kez titreþim olan ses enerjisi kuantum durum aralýðý bizim için somuttur. Bu sýnýr aralýk masiftir, duyulabilirdir. Yine bizim için görme sýnýrýmýz: mili metrenin milyonda biri olan nano metrik ölçüyle; saniyedeki titreþim dalga boyu 380 nanometre ile saniyedeki ýþýk enerjisi titreþiminin dalga boyu 760 nano metre olan elektriksel titreþimli manyetik enerjidir. Bu iki manyetik enerjili dalga boyu sýnýrýnýn içi bizim için somut, anlaþýlýr, görülür olmakla nesneldir. Ama bu deðerlerin akýl almaz deðerlerindeki dalga boylarý olan manyetik titreþimler bizim için sadece bir anlamdýrlar. Soyutturlar.

Görece imli öze göre imge olan tema özne-mana belirimle bir “kuantum durumdu“. Kuantum durumlarýn yani üst üste dalga-parçacýk durumlarýn biçimleri de özlerine göre nesne durumlu kuantumdu. Kýsaca kuantumlarda dalga parçacýkla, parçacýk da dalgasýyla beliriyordu. Biçimler özle vardý. Öz de biçimle vardý. Öz biçimdeydi. Biçim de özdeydi. Zamanla yalýtýmlý olan dalga-parçacýk akýþlý olu, atom düzenli sentez giriþmeler de yeni durumlarla dalga ve parçacýðýn organizesi oluyordu.

Organize hem parçalý-dalgalý, hem yalýtýmlý sentezler organizesiydi. Yalýtan da yalýtýlan da aynýydý ayný þeydi. Enerjiydi. Týpký eylemli olanla eylemine karþý olan eylemini durduran öz ve biçim gibi. Öz eylemsiz biçimsiz olamýyordu. Eylem biçim de kendisine hareketi verecek depo enerjisiz (mana enerjisiz) olamýyordu. Þeyler baþka baþka beliren öz ve tavrýn içindeki biçimleniþti. Birbirinin yerini alýyordu. Biçim özün öz de biçimin yerini alýyordu. Özle biçim birlikte belirip birlikte var olan kuantum (üst üste) durumlardý.

Bir kuantum durum deðiþmekle diðer kuantum durumdu. Bir kuantum durum parça durum olmakla sýnýrlý sonlu sürekli durumla belirmeydi. Dalga temadan ötürü süreklilikken, parçacýk sürekliliðe (öze) sýnýrlý sonlu kesikli biçim ve eylem olandý.

Her bir kuantumunun kesikli sürekli belirmesi de kuantumlarý birbirine giriþtiren biyolojik bireylerdi. Kesikli sýnýrlý biçimle birbirine göre davrandýrýp birbirine göre olanla fiziksel ve kimyasal deðiþmelerdi. Her fiziksel biçim ve deðiþmenin özü bir kimyasal deðiþme ve biçimleniþti. Her kimyasal özün deðiþme ve dönüþmesi fiziksel bir durum alandý. Deðiþme dönüþme her ikili kuantum düzlemde birlikte varlar birlikte gerçekleþirler. Biri olmadan diðeri olamaz.

Parça evrendeki genel bitiþikliði ayýrýyor genelle temada olana göre týlsýmla tematik biçimlerdeki deðiþimlere dönüþüyordu. Parça dalgacýk ikilemi birbirine göre olan kuantum segment ve sekans hareketi olan týlsým ve anlamdý. Ýçte (özde) ve dýþta (biçimde) birbirine göre ayný anlam ve baðýntýyla, neden sonuç davranýþýna dönüþüyordu.

Atomda birçok kuantum durumlardaki parçacýk öz ya da anlam veya özne durumun gel git yaptýran parçacýk hareketli çekme itmesi ile çekirdek biçimlenmeleri içinde atomik özü oluþurken; atomik özün sürekli olan öz yansýmasý kendi üzerine ve kendi dýþý kuantum durumlar olan dýþýndaki bir baþka kuantum öz-biçim olan elektronla yeni bir biçim öz (çekirdek-elektron) giriþmeli deðime dönüþmelere neden sonuçla atom dediðimiz biçim ve özü ortaya koyuyordu.

Her deðiþme dönüþme belli bir biçim-öz ile denge ve dengesizlikte beliren ikilemler baðýntý yansýmasý olmakla seçme ayýklama segmentler sekans hareketiydi. Yani seçme ayýklama baþla ve durdurdu. Özle baþlayan, biçimle durup denge dengesizlik kararlarýný oluþuyordu.

Bu kez öz bu biçime göre oluþla (ayný anda da bir önceki özle fren oluþla) yen bir eylem yeni bir akýþa süreklilik (kesikli-sürekli) oluyordu. Sentez kuantum durumlarla birleþme ayrýlmadýr. Yani sentez birleþme ayrýlmayla yine bir çekme-itme gel-git hareketidir.

Sentez birleþme ayrýlmayla (çekme-itmeyle) kimyasal (öz sel) ya da fiziksel (biçimsel) bir deðiþme dönüþmedir. Bu deðiþme dönüþmenin vücuda gelen öznel olanýna anlam, mana olmakla sentez olaný analiz etme (öðelerine ayýrma-çözümleme) oluyordu. Öðelerine ayrýlmakla çözümlenmiþ olaný da birleþtirme yapmanýn özne anlamasý oluyordu. Yani kendini bil. Kendisini bilme oluyordu.

Ölçü bir sentezin yalýtýmýný belirleyen denge ve dengesizlikte segmentler sekans hareketine dönmekle seçme ayýklama kuralýna dönüþüyordu. Hareket te bir oluþuma göre binlerce hareket türüydü. Öze göre olan hareket, parçacýða göre olan hareketle hem farklý hem sýnýrlý sonlu olmaktý.

Hem de öze göre olan hareketle bunlara baðlý, bunlarla giriþicilere baðlý vs. seçme ayýklamayla anlar onlarca hareket çeþidi olan baðýntý giriþmelerini ortaya koymaktý. Týlsým oluþla büyü, sihir buradaydý. Bunlarý yani bu büyülü oluþu (deðiþme dönüþmedeki aksediþi) görmedikçe süreci anlamak hayli zor olacaktýr.

Bir kuantum durum diðerine göre, çekme itme seme ayýklamasý olmakla yalýtým içinin (öðenin- atomun-vücudun-sosyo toplumun vs.) her biri bir denge ve dengesizlikler kuralý olmakla bitiþik alanlar matematik ve dinamiðini ortaya koyan yeni bir seçme ayýklama gel git. Vs. kuralýdýr

Yalýtýmlar organizesi enerji düzenli çevrimleri yapmak için enerjilerini hep dýþarýda saðlamaya doðru yönelimledirler. Dýþa yönelimle bir yalýtým içindeki bu enerji; türlü enerji düzenli deðiþme dönüþmeye hazýr olucunu yeni durumlardý. Yeni durumlar içindeki de her yeni durum, yine bir enerji saðlama kapasitesi içinde olan þeyler ile birbirine hareket ve bað enerjisi ile ýsý gibi ýþýk gibi yansýmaný davranýr.

Yine organize sistemler karbondioksit gibi molekül parçalanmasý yapýlanla veya oksitlenmesi yapýlan sülfür, nitrat, nitrit türü moleküler sentezli besinlerle; hidrojen, demir gibi atomik sentezli indirgenen yükseltgenen süreç düzenleri içinde olan serbestleþen enerjilere doðru çekilim ile YÖNELÝMLÝDÝRLER.

Ýþte bu akýþla enerjiyi dönüþme enerjiyi düzenleme ve transfer etme gibi akýþlar olmakla eksiðine tamamlanmanýn kendisini tekrarlayan, kendisini çaðýran dengesizlikler çevrimi içinde olmasý kesikli sürekli oluþun imleyeniydi. Tamamlanmaya yönelim süreci; duyarlýðýn, etki ve tepkinin kaynaðýdýrlar. Tekilliðin patlamasý evrenlere enerji ve depo enerjidir. Yani ilk hareketi baþlatýcý oluþtur. Seçilimdirler. Örgütlenmedirler. Örgütlenme en az iki elemente re gereksinme duyar.

Atom düzeyini baz alýrsak çekirdekte proton ve nötronlar hem tek tek kendi içlerinde kendi gibilerle; hem kendi aralarýnda proton nötron bileþimli moleküler sentezle organizesidirler. Bir kural durumla bir aradayken bu durum kural, çekimin merkezidir. Birbirine zýt durumlar, tekillikten gelen eksiklikle vardýr. Eþ deyiþle tekil durumun patlamakla git yapan parçalanmasýndan kaynaklý evrensel parçalar ve tekil oluþtaki tema bilgisi olan dalgayla görüntü imgenin evrenlere akýþ yapman parçalanmasý tekilliðin evrenlere daðýlan parçalar her bir evrenlerle sürecin delta durumunu oluþan parçalanmalarýydý.

Bu parçalanma tekilliðe göre açýlacak evrenlere doðru git yapmýþtý. Git sonrasý eylemi, tekilliðine doðru gel yapar. Ama gel dönütü evrensel engeli aþamaz. “Gel hareketi evren içinde tutulup, adeta tuzaklanýr. Gel içinde olan saf enerji her bir evrenle her bir evren engeli ile gerisin geriye seker (yansýr). Böylece gel hareketi geriye sekmekle o evrenin gel-git ile kendisini çaðýrmasýna; kendisini tekrarlamasýna dönüþür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.