..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Eylül 2018
Sistem 9  
Bayram Kaya
Yani parçalý oluþ, bütün dediðimiz tekilliðin temasýndan kopan durumun eksiðini zýddýyla tamamlayan imgenin yapýsalcý anlamla okunuþuydu. Bu parça ve her bir parça kendisini eksikli yapý ile çaðýrýyordu. Geri baðlaným tekillikteki temaya ait bilgi ile doluluk kadar patlamasýyla birlikte temaya ait eksikliðin kendisini çaðrýþmasýný taþýyan boþluk yük yapýsýný da taþýyordu. Evrenimiz içindeki parçalar hem tekilliðe ait tema eksikliðini taþýyordu. Hem kendi evrenimiz içinde evrenimizde parçalanan saf enerjideki bütünlükten yoksun oluþun eksiliðini taþýyordu.


:FEC:

Parçalar organizesi likenler gibi biyolojik bireylerde bireyler arasý bir koloniye yapýlardý. Bu simbiyoz yapýlar kendi birey kümeleriyle yalýtýmlý olup dýþa karþý olabildiðince kapalý iç yardýmlaþmaydý. Sosyal dýþlama ile seçici olabilmekteler. Parçalar organizesi birçok sosyal tavýrlar ortaya koyabilmektedirler. Sürü tipi seçme ayýklama süreci en az durumla kýsýtlý olan bir savunma ve sosyal hayata kabul olunma sistemidir.

Hemcinsler totem yapý ile sosyal yaþantýlarýný tekil ve sürü mevcuda göre hayli geliþtirip çok yüksek seviyeye çýkarmýþtýlar. Totemi sosyal yapýlar, seçme ayýklama duyarlýlýðý en yüksek olan yalýtýmlý bir alandý. Totemi sosyal yaþamlar dýþarýda saðlayýþtý enerji girdisi yapan avcý toplayýcý düzenli hayatlardý.

Yardýmlaþma üzerine birbirine ters tutumlarla birbirini tamamlama olan simbiyoz yaþam hemcinsler nezdinde totem yaþamla taçlanmýþtý. Bir totem alan içinde olmayan diðer sosyal bireylere ve hayata karþý oldukça yüksek bir yalýtma uyguluyordular. Totemi sosyal yaþamlar özgün kültürün koruyucusu, geliþtiricisi ve kültürlerinin o yalýtým alanýna özgü oluþuyla da etnikliktiler.

Düzenli çevrimleri içinde olan totemi sosyal yapýlar üreten iliþkileri ortaya koymuþtu. Bir süre sonra üreten iliþkiler totemi sosyal yapýlarý dýþa açacaktý. Varlýðý ve seçiciliði dýþa kapanmayla oluþan totemi yapýlarýn kendilerini dýþa açmalarý ile oluþan süreçte totemi sosyal yapýlarýn sonunu da getirecektiler.

Totem gruplardaki zorunlu nüfus azlýðý istisnalarý ve cürmü sýnýrlý olmak kaydýyla, ancak bir totem mesleði ortaya koyabilecek çap ve sýnýrlýlýktaydý. Sýnýrlý bir nüfus totem gruplarýn birkaç üretim iþini bilmelerine ve birkaç totem mesleði içinde olmalarýna pek pek izin vermiyordu.

Dýþtaki karþý gruplarýn farklý kullaným deðeri üreten bir patent sahipliði içinde olmalarý grup içi üreten iliþkilerin gruplar arasý ürün takaslarýyla oluþan süreçler, üretim hareketleri ittifaklýsýna dönüþmüþtü.

Biyolojik bireyler ekseniyle olan bencil saðlayýþý, kolektif saðlayýþ kýlan tutum özgecil oluþtu. Bu türden ortaklaþma gruplar arasý yapý ekseninde eþ zamanlý (senkron) çevrimin odaðýný oluþtu. Yeni olan ittifak üreten iliþkiler eksenin de bir yapýydý. Süreç sosyo toplumsa inþacý süreçti. Yeni yapý toplum sal olarak üretip kolektif paylaþýyor sosyal alanda ürettiklerini tüketip yeni bir ruh ile yaþam içine koyuluyorlardý.

Saf enerjinin enerji düzenli kesikli sürekli, fren etkili akýþlarý içindeki çevrimlerdeki görünümlerle bin bir kýlýða girmekle yola çýkan hayat yeni sentezli yapýlarý içinde akýl almaz sonuçlar ortaya koymuþtu. Totem grupla oluþmuþ olan kültürler dýþta gruplar arasý sentez içinde uygarlýklarý doðurmuþtu. Yine totem grubun yalýtmasý içinde çýkan totem gruplarýn etnik yapýsý, dýþtaki grup kiþilerinin biyolojik sentezi ile ilk kez ÝNSAN dediðimiz sosyolojiyle ilah sonrasý sosyo toplumun, sosyo toplum taþýyýcýlarý ortaya çýkmýþtý.

Bir örnek daha vereyim. Her bir totem grubun kendi totem mesleði vardý. Dýþa kapalý totem meslekli grubun gördükleri mesleðe dek iþlerin ve iþ safhalarýnýn adlandýrmasýný yaptýlar. Totem meslekleri için kullandýklarý iþ araç gereçlerinin adlandýrmasýný yaptýlar.

Totem mesleklerinin özüne uygun her bir düþünceyi tavrý ve mantýktý kavrayýþlarý olan basit bir dillerini de ittifaklý olduklarý sosyo toplumun içine getirdiler. Her bir grup meslek dili karþý grubun anlamadýðý dil düþünce ve mantýktý iþleyiþ þemasý olmakla bu farklýlýklar ittifak içinde çok köklü, çoklu ve farklý düþünmenin bilinci ve kaynaðý oldular.

Üreten iliþkiler ittifaký içinde olan konsorsiyum, yeni yapýyý ve kiþilerini sosyo toplum tipi bir öznel varlýða doðru götürecekti. Bu yeni varlýk, totem yapýdaki gibi yekpare davranan ve kiþileri anýþla deðildi. Üreten iliþkiler ittifaký olan yapý birkaç totem meslek nedenle çok köklüydü. Baþta ittifak birçok iþ kolu olan farklý iþ gücünden oluþmanýn senteziydi.

Ýttifaklar meslek çeþidine göre birçok farklý düþünceye sahip fikri anlayýþýn içinde olmakla, ittifaký düþünceler de farklý yorumlamaydýlar. Farklýlýklar ittifakýn doðal fay kýrýklarýydý ve ittifaklarýn fay kýrýklý yapý üzerinde inþa edilmesiydi. Ayný zamanda da ittifaklar karmaþan entegrasyonla örgütlenen bir zenginlikti. Ýttifaklar fay kýrýklý segmentler entegrasyonu üzerine bina olmuþtular.

Ýttifaký sosyo toplumsa yapýlar üreten iliþkiler baðýntýsý nedenle üretim hareketi giriþmesiydi. Ýttifaklar çeþitli üreten iliþkilerden kaynaklý üretim hareketi olmakla doðal olarak ve zorunlu olarak parçalý, kýrýklý yapýydý. Kýrýklý, fayla oluþan yapýdaki entegrasyon, segmentlerin üzerine kuruluydu.

Yapýnýn iþlev olan bütünü segmentler üzerinden gruplara; grup mesleklerine, grubun kolektif oluþuna; kolektifi oluþan kiþilerine ve kiþilerin enerji saðlama zorunluluklarýna bir vurguydu (atýftý). Bu geriye baðlaným yasasýydý. Sonucun ya da bütünün geri beslenme yapmasýydý. Bütünün ilkte olanla geçmiþini ve kendisini çaðýrmasýydý. Buna öz yineli iþlev ya da yinelgen iþlev denir. Bu nedenle çevrimler rekursif (kendini tekrar eden) fraktal yapýlardý. Gerçekçi yapýlardý.

Rekursif yapý fraktal ligi (kendisini tekrarlayýp kendisini çaðýran yapýnýn kýrýklý yapýlar oluþu) üzerinde inþa olmanýn içinde gidilecek olan yol da çatallanma ve dallanmalar içinde olacaktý. En temel enerji düzenli sentez yapý atomlardý. Sosyo toplumsa sentezli yapýlarýn durumu, atoma dek yapýlarla belirir. Dallanma çatallanma içinde olan sosyo toplumsa yapýlar atoma dek inþa düzeni yapýlaþmalý atýflarýyla adeta makro ve mikro dünyalar arasýnda da bir geçiþ ritüelinin senfonisini çaðrýþýyorlardý.

Atom yapýlý moleküler organizasyon makro düzlemin içine doðru moneralarla, virüsler olan yapý inþa içinde yola çýktý. Moneralar, virüsler, bakteriler içinde hayat ta çatallanacaktý. Bu fraktal çatallanmayý veren kollardan hemcinslerimizi oluþan bir kol genel hayatý baþka tür bir akýþ içinde canlandýracaktý. Ýþte bu yeni kol, kendisini üreten iliþkilerin enerji düzeni içinde çaðýrma olmasýyla sosyo toplumdu.

Üreten iliþki insan hayatýný diðer hayatlar arasýnda yeni bir ruh seviyesine çýkarýyordu. Bu yol biricik ve tek yol deðildi. Gelinmiþ olan ve gelinecek olan en son yol deðildi. Belki konjonktüre göre yol biricikti. Çünkü bugünkü gelinen yol moneralarýn, virüslerin, bakterilerin, dinozorlarýn egemen olduðu dünya içindeki birçok hiyerarþik konjonktürel düzlemler içinde gelinmekle o dönemlerde hemcinslerin esamisi bile olmayan dünyalara göre biricikti.

Þunun þurasýnda biz üreten iliþkiler içinde 6, bilemedin 7 bin yýldýr insan olduðumuza göre gelecek konjonktür içinde baþka bir primat kim bilir ne tür durumla ne isim alacaktý. Diðer hayatlarýn ne tür bir ruh seviyesi ortaya koyacaklarý bir egemenliðe ulaþacaklarýný bilmiyoruz.

Ne hayat ne egemenlik ne geliþmiþ enerji düzenlenim süreçleri kalýcý ve sürekli deðildi. Üç beþ bin, on bin yýl insan hayatý için uzundu. Ama evrenin hayatýna göre on bin yýl günler haftalar aylardý. Þeyler bir enerji düzenletici transfer çevrimleriyle olan akýþýn baðýntýsý içinde gelip geçici düzenlerdi. Böyle olmakla hiçbir þey hem bizim için hem baþkalarý için deðildi. Ola gelenler sadece geleceðin inþasýný yaþantý kýlan enerji düzenleri içindeki neden sonuç baðýntýlý ruh bilinç olmanýn konjonktürel belirimle kullanýmlarý içinde olmanýn ayrýcalýðýydýk.

Bu ayrýcalýk gibi görünen toplumsal yetenek ve toplumsal özgürlük bizim gururumuz olsa da þýmarma nedenimiz deðildi. Aksine sorumluluðu duyulan kutsal var oluþun aðýr sorumluluðu altýnda kývranýþýn da bilinciydi. Kutsal olan biz deðildik “var oluþtu”. Biz de “var oluþ kadar kutsaldýk”.

Yani parçalý oluþ, bütün dediðimiz tekilliðin temasýndan kopan durumun eksiðini zýddýyla tamamlayan imgenin yapýsalcý anlamla okunuþuydu. Bu parça ve her bir parça kendisini eksikli yapý ile çaðýrýyordu. Geri baðlaným tekillikteki temaya ait bilgi ile doluluk kadar patlamasýyla birlikte temaya ait eksikliðin kendisini çaðrýþmasýný taþýyan boþluk yük yapýsýný da taþýyordu. Evrenimiz içindeki parçalar hem tekilliðe ait tema eksikliðini taþýyordu. Hem kendi evrenimiz içinde evrenimizde parçalanan saf enerjideki bütünlükten yoksun oluþun eksiliðini taþýyordu.

Tekilliðin patlamadan kaynaklý, tekilliðe duyulan tema eksikliði, patlayan tekillikteki parça enerjilerin deltalar yaparak evrelere ayrýlýp evrenleri oluþturmasýydý. Evrenleri oluþan tekillikteki kýsýmlar kendi evrenimizin kullanamadýðý enerji olmakla, evrenimizdeki enerji tekilliðe ait bütünü oluþan eksikliðini çaðrýþýyordu. Tekillik patlamakla tema olduðunu bilecekti. Patlamadan geri kalan süre durum yokluða duyulan bir eksikli bir boþluktu.

Parça temadan eksik olan yokluða, yani geride tekilliðin yerinde kalan varlýða duyulan ayrýlýkla stresli, tedirgin ve çýlgýn ve özlem yüklüydü. Eksiklik ya da eksilen yokluktu. Eksiðin yeri boþluk devinmesiydi. Eksik varlýðýna, varlýðý da eksiðine arzu yüklüydü. Bu yükler birbirini çaðýran zýt yüklerdi. Biri yokluðunu çaðýran diðeri varlýða doðru yönelimle koþan yüktü. Tekillik geride kalanýyla ayrýlanlardan (yokluktan) tema olduðunu bilecekti. Eksiklik, eksikliðin bilgisiydi. Tema eþanlý ve paralel seyirli iç içe evrenlerdeki hologram görüntüden bir parça olan ve evrenlere özgü olan holografi hali içinde tekilliðin imge sel temasýný verebilecekti.

Evrenimizdeki temanýn bilgi taþýyýcýsý dalgaydý. Ve evrene ait bütünlüðün bilgisine göre biçim ve eylem oluþ giriþmeli özel baðýntýlý yasa taþýyýcýsý da parçacýktý. Dalga ve parçacýk akýþlý ikilemi içindeki deriþme ile belirme özne-nesne veya mana-masimadýr. Evrenlere daðýlmakla tema, evrenimiz içinde eksiði ile akýþ olmuþtu. Yine kendi evrenimize baðlý bütünden kopuþun eksikliði bu öznellik ve özel baðýntýdandý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.