..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Eylül 2018
Sistem 7  
Bayram Kaya
Parça ve dalga; temadan yüklü, dolaþýk oluþuyla enerji bu yükle +- durumlarýyla veya var yok olan durumlarla veya yoðun olma deriþme ile olma vs. durumlarladýrlar. Söz gelimi ýsý hareketi olarak çok olan ýsýdan, az olan ýsýya doðru eðimle vs. olma yanýnda çekme itme difüzyonlarý ile seleksiyonlarýný ortaya koyacaktý.


:FDI:
Evrensel bir genel bütünlüðün parçalý yapýsýndan oluþan kuantum organizasyonlarla artýk hayat vardý. Kuantum düzlemdeki hayatýn organizasyonu, atom düzlemine doðru olan bir organizasyonla hiçbir durumunu kendisine beka (kalýcý) kýlmayacaktý. Evrenin parçalý durumu evrenin kendi tematik iliðiydi (izlek sel-temadan olan-tema etrafýnda oluþan-tema yasaya göre birbirini tamamlayan).

Evrensel bütünlüðün (temanýn) patlayan durumdan parçalý eylemlerin oluþmasýyla ortaya koyduðu açýlýmlarý içindeki süre durumlarý yine kendi esaslarýna (temasýna) bir yönelimdi. Evrenler baþka evrenlerle yalýtým içindedir. Bu nedenle bir evren içindeki olaylar tekilliðin diðer evrenlere daðýlan þok parçalý dalgasýyla buluþamazlar.

Bu tematik oluþ tema oluþu tamamlayamamakla temaya dek olan tematik akýþ süre durumu bir evren süreci içinde adeta tuzaklanmýþ olurlar. Tuzaklar içindeki akýþ bütüne ait bilgiden kaynaklý tutumlarýyla temayý tamamlayan çevrimlerini vermeye baþlar.

Tematik tavýrla temaya yönelim þu andaki süreç içinde temayý oluþamamanýn tematiði ile olan enerji davranýþý sürekli bir dengesizlikler içinde olmanýn kesikli sürekli özel baðýntý içindeki denge süreçlerine kapanýr. Biz de bu kendi özel baðýntýlý denge durumlarýn sýnýrlamasý içinde oluruz. Bu kýsýtlý hal ile bu kesikli sürekli akýþý duyum aþtýrdýðýmýz kadarýyla biliriz.

Yani evrenimizi yine evrenimizin kendisinden yalýtýlan sýnýrlý bir iç evrenimizle kýsýtlý da olsa anlaþýlýr kýlmaktayýz. Bu nedenle evrenin bir sistem, sistemlerin de çevrim ve çevrimlerden baðýntýyla kesikli sürekli olduðu unutulmamalýdýr.

Oluþun ana esasý tekilliðin patlamasýyla tekilliðin farklý evrenlere daðýlan parçalanmasý içinde her bir evrendeki akýþýn asýl ana temasý (deðinimi, izlekle oluþu) bu akýþýn tematik ligi olmalýydý. Biz evrenler arasý deriþen bariyerlerden ötürü tekillikteki temaya deðil de kendi evrenimizdeki temaya yönelimle olan açýlýmlarýn olaylarý içindeyiz.

Tekil oluþtaki tema an, diðer evrenlere saçýlan tekilliðe ait parçalarla bütündür. Oysa evrenler arasý bloklaþma nedenle tekilliðe ulaþamayan evrenimizdeki parçalar, parçanýn kendi iþlevi kadar bilgisi yanýnda tekilliðe katýldýðý kadar tekilliðin bilgisini de taþýyan parçalardý. Ýþte parça oluþun kendi taþýdýðý iþlev oluþ bilgisiyle, tekilliðe katýlým verdiði bað bilgisinin farký kadar bir oranla bu fark oran bizlerde ancak gölge ve hayali bir sanal yansýmayý oluþur. Bu sanal oluþma düþüncenin akýl almaz denli hýzlý olmasýydý. Düþünce de parça sentezlerle, her bir parçadan katýlan gölgelerle akýl almaz denli hýzlarla bir gerçekleþme olmaktadýr.

Bu nedenle her bir hayat ta, her bir olgu, oluþ ta bütünsel oluþun kendisi olan tek ve biricik olan olay, olgu ve yaþamýn kendisi deðildi. Bütünden oluþla biricik ve kutsaldý. Ýnsan hayatý da Evrensel hayatýn (genelliðin) bir alt durumu olmakla beliren hayatlar içinde sadece bir oluþmadýr.

Hayat, olgu ve olaylar bütündeki yasallýðýn kavranmasýyla anlam ve tematik olur. Tekillik deki tekildi durumla saçýlma veriþten kopan “özellik bað yapýlar” her bir evrenle her bir evrene özgü salýnýmlara yasa olur. Bu yasa her bir evrensel baðýntýlara göre boyutlanan süre durumlar içinde farklý belirimlerin yasasý olur. Evrenler arasý olasý geçiþler yapýlamadýkça, tekilliðin temasýna ulaþamamak olacaðý için bu bariyerler tekil iliðin bilinmezliðine bað ve baðýntý ile bambaþka bilinemez özellik durum olacaktýrlar.

Dalga þoklar tekilliðin evrenlere parçalanmakla tekilliktendi. Ve o evrene göre süre durum belirmesi içinde olan dalga þoklar tekillikten parça olmakla bütünlüðün bilgisine göreceli oluþla evrenin dalga bilgisidirler. Ve þok dalgalar bu eksikli görece durum oluþlarýyla kendisinin evrenler arasý bir tümleyeni olmayý soru iþareti kýlmanýn da bilgisidirler.

Þoklarýn olgu ve olaylarla birbirine niceli durumlar baðýntýsý olmasý da o evrensel sürecin kendi parçalý durumudur. Her parçalý durum; þokun bilgisi içinde olan bir dalga durumla vardýr. Her dalga durum da niceli baðýntýlarýyla olan bir parça durumlarla vardýr.

Parça ve dalga durum enerjinin ikili ve zýt yapýsýdýr. Yani enerji, tekilliðe dek bütünden olan bilgisi ile dalgalý yapýdýr. Ve tekilliðin parçalanmasýyla saçýlan þoktan akýþýn o evrendeki olgu ve olaylara gebe olan giriþmelere de parçalý yapýdýr. Parçalý durum kendi içinde akýl almaz belirme ile zaman, mekân, devim, yük, yüksüz; az, çok; alan, alan etkisi; büyük, küçük; yoðun, deriþim vs. gibi görece durumlarla dolaþýktýr.

Dalga parçacýðýn, parçacýkta dalganýn kesikli sürekli bir arada olanýyla, birlikte gidenidir. Biri, diðeri de olanýdýr. Yani dalga parçacýk ikilemi öznel olanýn nesnelliði; nesnel olanýn öznelliðidir. Ayný anda ikili belirme baðýntýsýdýrlar. Bu nedene her nesne bir mana ile vardýr.

Ve her mana da bir nesneyle birlikte vardýr. Üst üstedirler. Birbirine dönüþle, biri hem kendisi ve hem diðeri olandýr. Çeliþki bu görece özel baðýntýsý içindeyken dalga da bu baðýntýlar bilgisi olan yasa oluþla kendisini sürecin yazýlýmý, DNAsý, mezozomu, mitekondriyal vs. iþleyiþleriyle iþlevleridirler.

Dalga parçacýk ikilemi bir þeyin her þey ve her þeyin tek þey olmasýdýrlar. Dalga-parçacýk, boyutsuz boyutla olan tekillikten saçýlma yapan hareketle evrenlere daðýlan; kendi evreni içinde, kendi evren koþullarýna boyun eðen enerji akýþýdýrlar.

Enerji evrenler arasý dalga ve o evrene özgü parçacýk olmasý ile yine tekilliðin kendisine doðru dolaþýmla, tekilliðe yönelim içinde olacaktýr. Bu yönelimi karþýsýnda evrenler arasý enerji bariyerleri aþamayacak belki ama tekilliði taþýyan tema bilgi ile evren içindeki oluþ biçimi bir hologram baðýntý olmakla, dalga o parçacýðýn sanallýðýný oluþacaktýr.

Parça ve dalga; temadan yüklü, dolaþýk oluþuyla enerji bu yükle +- durumlarýyla veya var yok olan durumlarla veya yoðun olma deriþme ile olma vs. durumlarladýrlar. Söz gelimi ýsý hareketi olarak çok olan ýsýdan, az olan ýsýya doðru eðimle vs. olma yanýnda çekme itme difüzyonlarý ile seleksiyonlarýný ortaya koyacaktý.

Temadan olan, bilgiydi. Bilgiden olan temadandý. Tema olan parçalar baðýntýsýydý. Parçalar baðýntýsý bilgiydi. Yani ten ve tinle cismi cemale temaydý. Evren içi parçalý enerji akýþlarý temadandý. Ve temadan olan evrenseldi. Evrensel olan hayattý. Enerji düzenlenmesiydi. Enerji (dalga parçacýk) konumlanmasýydý. Ve enerji dönüþümüyle girdi çýktýlarý yapan yalýtýmla özel baðýntýlar kesikli sürekliliðiydi.

Kesikli sürekli olan olgu ve olaylar, kendi evreni içindeki tekildi þokun etkisinden kazanýmla ivmelerdi. Bir noktadaki þokun dalga etkisi ile oluþan evren içi parçalý olaylar olmakla olgu ve olaylar ayný anda da þok etkili hýzýn frenlenmesiydiler. Yani olgu ve olaylar ikinci bir tuzaklama olmakla olgusal zamanýn yavaþlamasýydýlar. Makro düzeyli olgu ve olay olamamýþ kuantum enerji, hala þok hýzýyla þok dalga ve parçacýk olmakla olgu ve olaylarýn önünde olan sanal katýlýmla beliriþti. Açýlým bir patlayýþla bir açýlýþtý ama bir açýlýþ akýl almaz denli ayný anda birçok açýlýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.