..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Aðustos 2018
Sistem 3  
Bayram Kaya
Þeyler çok yoðun ortamdan az yoðun ortama doðru (niceli farktan ötürü) kendilik bir hareket geçiþiyle enerji kullanmadan geçiþme olurlar. Yani büyüðün küçüðe; yükseðin alçaða doðru olan baský ve alan basýncýna dönüþürler. Ýþte ozmos türü geçiþken ilik te bu türden bir baský ve basýncýn doðurduðu bir belirlenimler olmaktadýr.


:FEE:
Özel baðýntý olmakla siz dýþtaki genel baðýntýya tabii olan enerjiden, enerji saðlayýcý tutumlarýnýzý sosyo toplumsa yalýtýmlý ortam içindeki geçiþeniyle kendinize tabii kýlarsýnýz. Siz sosyo toplumsa yapý içindeki saðlayýþa tabiiye oluþ saðlamasýný, ister avcýlýk toplayýcýlýk iliþkileri içinde yapýnýz. Ýster üretim iliþkileri içinde yapýnýz. Ýster üretim hareketi içinde yapýnýz. Ýster köleci üretim tarzý ile yapýnýz. Ýsterseniz kapitalist, liberal iliþkiler içinde yapýnýz. Bunlarýn tümündeki modülasyonlar içinde enerji saðlayýcý acýkmanýn davranýþýna tabi olan zorunluluktaki kolektif baðýntýya göre (özel baðýntýlý tabiyeye göre) olmak zorundasýnýz.

Hücre içindeki her bir organ eli bir elemen ter olarak deðerlendirirsek, hücre içindeki her bir elemen ter de diðer elemen tere dýþ çevre olma bað etkisi yapar. Hücre içinde olunsa bile bir elemen ter diðer elemen terin dýþ çevresidir. Ýki ve daha çok elemen terler arasý bað olan sinerjin etki alaný bir hücre yalýtmasý içinde hücrenin iç çevresidirler. Her bir hücre diðer bir hücrenin dýþ çevresidir.

Hücreler arasý bað enerjisi, doku, organ birleþmesi içinde olmakla her bir doku organ da birbirinin dýþ çevresidirler. Yine her doku organ bað birleþmesi o organizmayý “yalýtan vücudunun” iç iliþkisidirler. Her bir organizma ya da vücut iç iliþkiler düzenli sinerjiden kaynaklý ruhsallýkla da yansýyan aðýrlýk merkezi eksenli zekâ toplacýyla yönetsel, karar verici, kontrol edici çevrimlerle vs. zekâ ve ruhsal oluþ yapabilirlik öznelliði ile kiþiliktir, bireydir, karakterdir.

Her bir kiþi, diðer bir kiþiye göre dýþ çevredir. Kiþiler arasý bað enerjili yardýmlaþan iþ bölüþümü ve savunma yapmasýyla oluþan kolektif iliði bað enerjisi önce sosyal yapýlý yalýtým içinde sonrada üreten toplumsal yapýlý yalýtýma sistem içinde kolektif oluþtur. Bu sosyo toplumsa kolektifi oluþ ayrý bir ruh ve zekâ durumunun çekim ekseni olmakla, kiþiler üzerine yansýr.

Sosyo toplum kiþilerin dýþ çevresidir. Kiþiler sosyo toplumun kolektifi iç düzen iliþkileridirler. Kiþiler zor olmakla doðrudan doðada saðlama iliþkisi yapmak yerine, üreten iliþkiler içinde bulunmasý ile doðaya karþý sosyo toplumsa kolektif yalýtýmýyla temas eden bir üretim iliþkisi içindedir. Sosyo toplumsa yalýtýmýn dýþý doðadýr. Sosyo toplumsa yapý doðanýn içinde bir özel baðýntý türü olmanýn kesikli sürekli oluþudur.

Özel baðýntýlý elemen ter düzeyli iliþkin yapýnýz, dýþtan bað enerjili birleþme olan kendi aktivasyonu içinde de kolektifi bir alan etkisi içinde olmak zorundadýr. Yine elemen ter bað enerjili özel baðýntýlý kiþi boyutlu düzen bu sosyo toplumsa yalýtýmlý durum birliði içinde dýþa karþý yönelimiyle dýþtan enerji saðlama ve içteki düzensizliðini de (entropi olan kullanýlamaz düzensiz oluþunu da) dýþarý atmak zorundadýr. Bütün modülasyonlar bu tür içten dýþa dýþtan içe transfer yapan süreçleri kontrol eden bir yalýtým içinde, kolektif kontrollü temel düzlemli seçme ayýklama üzerine olmak zorundadýr.

Bu tür modülasyonlar "temelde kiþilerdi organizeni bünyenin enerji girdi çýktýsýna uygun olacaðýndan, modülasyonlar geri baðlanýmla elveriþliliktir. Ve modülasyonlar ileri akýþla gelecek olandýr. Ýletim olan durumlarýyla da aktüel öncü rol alýþ belirlemesidirler. Modülasyon yalýtýmýn inþa amacýna uygun bir modüler (seçme ayýklama) oluþtur. Modülasyon yalýtýmýn inþa gidiþine uygun deðilse siz bu modüler ligi yalýtým içinde baðýtlayamazsýnýz.

Modülasyon içine katacaðýnýz her bir inþayý ya da modülasyonu, o yalýtým sal bütünlüðün enerji girdi çýktýsýný yapacak olan geri baðlanýma göre atýflar yapmasýyla siz ancak onu sisteme kabul ettirirsiniz. Modülerlik için ölçü bu geri baðlanýma atýf ya da geri baðlanýma bir ifade bir vurgu olmasý nedenle yalýtým içinde geleceðe dair iþ ve oluþlarýyla yeni belirmeler olacaktýr.

Deðilse geri baðlaným içinde olmayan modülasyonlarla olan elveriþsizlik içinde kavanozun içi ile dýþý arasýnda mekanik bir tavýrla ýþýk enerjili geçiþlerin geliþi güzel girdi çýktý transferi yapmasý, her zaman için olasýdýr. Ama geliþi güzel transferler o inþa için deðildir. Ve o inþaya elveriþli de deðildir. Ve bu nedenle de rast gele olan transferde “birliðin aðýrlýk merkezli eksenine göre de belirlenim yoktur.

Ne var ki en az iki iki elemen terin giriþmesi ile belli bir baðýntý yansýmasý ortaya konur. Ortaya konan bu baðýntý yansýmalý baðýt ta bir yalýtým (seçicilik-zekâ) giriþmesidir. Ortam deriþmesi bunu zorunlu kýlar. Benzer deriþim farklarý, belli bir hareketi yani belli bir kendini tekrar ediþleri ortaya koyar.

Kendisini tekrar eden replikasyonlarýn birlik içinde hep ayný geri baðlanýmla belirlenmeler içinde tekrarlarýnýn olmasý da yalýtýma yapý içinde kaçýnýlmaz olmaktadýrlar. Ritüeller, selamlaþmalar, dostluklar vs. sosyo toplumsal alan içindeki kiþi-kiþi baðýntýlý birliðin baþlangýç koþullarýna atýf olan anlam tekrarlarýdýrlar. Bu durumda selam ve ritüellerin modülasyon datalarý önem kazanýr. Köleci sistemde tekrar ritüelleri süreci dini biate ve inancý bir iman modülasyona tahvil eden durum olmakla köleci bir kullanýmdýrlar.

Bu yüzden dýþ ortam olan genel baðýntý, genel durumla yol alýrken; ortam hiçbir þeyle belirlenmemiþ olmakla olamladýr. Olam müspet ya da menfi durum belirmesi olmakla mutlaka bir gerçekleþmedirler. Ortam olama dek belirme nedenle iradeni bir belirlenmeli davranýþ deðildir.

Neden? Çünkü müspet ya da menfi gerçekleþmenin her biri kendi baþýna bir olay oluþ ve yol alýþ süreci iken dýþtan bað enerjili giriþme olmasý nedenle de kolektif-birlik sinerjin ile özel baðýntýdýr. Genel ve özel baðýntýlý Ýki basit zýt çeliþki ile bu yola çýkýþ harmoni ve karmaþýklýðýn uyumu olan geliþmeler, deðiþmeler, dönüþmeler akýþýný ortaya koyar. Bir kez bir belirme baðýntýný yansýma ortaya konduðunda da artýk o özel baðýntý, o inþanýn kaderi olmaktadýr. Bu kader dini anlamda deðildir.

Deðiþme olan, dönüþme olan, geliþme olan, gelip geçici oluþlardaki öngörülü kader, dini tanýmlý kader deðildir. Dini kader deðiþme içermez. Fakirliðin zenginliðe; zenginliðinde fakirliðe deðiþmesi demek takdir eden, rýzklarý veren El iradesinin deðiþmesi olmakla El mana anlayýþýnýn kökten yadsýnmasý demektir. Fakirlik zenginlik gerçekte deðiþse bile hikmetinden sual olmamakla kaderin iman içindeki modüle edilen verilerine göre kader deðiþmezdi.

Olam içindeki oluþ kimsenin sahiplik iradesini içermez. Olam durumlar kolektif insan tarafýndan El tarzý sýnýfsal kader durumlarýna dönüþtürülürler. Kolektif insan özneli sosyo toplumlar içinde giriþtirilen süreçler, kolektif bilinci oluþan sistemin ana referanslarýna kendi atýflarýný yapýlmasý kaydýyla, sýnýflarýn kaderlerini belirlemek olasýdýr.

Yine kavanoz örneðine dönersek kavanoz korunmalý yalýtým içindeki su ve su karýþýmlý þeker gibi elemen ter baðýntýlar, kendi parçacýk özelliklerinden ötürü bardak içinin yoðunluk ya da deriþim farkýný ortaya koyabilirler. Ama bu deriþme farkýnýn benzeri olan eylemi, kendilerini yalýtan bardaða iletimi olan durumlarla geçiþemezler.

Ancak deriþim kaynaklý titreþen kinetik enerji, tiril hareketlerini hem bardaða geçirirler. Hem de kimi titreþim hareketleri de kavanoza çarpmakla yeniden kavanoz içindeki çözeltiye yansýr. Geri dönem tiril hareketi ortamýn kullanamadýðý bir haberleþmesi olmaktan öte gidemez. Bu geri dönüþ tekrarlarý bardakta tiril oluþtan öte kontrollü bir deðiþme dönüþme ortaya koymamasý nedenle bu etkileþme pasif difüzyon gibi pasif düzeyde kalýr.

Þeyler çok yoðun ortamdan az yoðun ortama doðru (niceli farktan ötürü) kendilik bir hareket geçiþiyle enerji kullanmadan geçiþme olurlar. Yani büyüðün küçüðe; yükseðin alçaða doðru olan baský ve alan basýncýna dönüþürler. Ýþte ozmos türü geçiþken ilik te bu türden bir baský ve basýncýn doðurduðu bir belirlenimler olmaktadýr.

Bu niceli oran farkýndan kaynaklý geçiþken iliklerden biri ortamýn az ve çok tuzlu olma göreceliðinden kaynaklý baský ve basýnçlarla; örneðin tuzluluk oranýyla iki alan arasýndaki deriþen yoðunluðun baský ve basýnç deðiþtirmesiyle sürecin geçiþme kontrolleri yapýlmaktadýr. Bu tür geçiþendik durumlar ortamýn pozitif-negatif deðerli potansiyel polarma yoðunluðu ile ortamýn manyetik etkilerinin deðiþkenliðiyle vs. türü niceleyici giriþmeler, ortamýn yoðunluk basýnç ayarlanmalarýný ortaya koyarlar.

Elemen ter baðý oluþan etki yani elemen terlerin her birinin kendisi olmayan sinerjileri nedenle içte ve dýþta oluþturacaklarý bu kabil yoðunluk farklarý, ortamýn dengeye gidiþi olacaktýr. Bu tür dengeye gidiþ sürecin de kontrolü olur. Kavanozun kendisi bu kontrollü sürece katýlmadýðý zaman yalýtýmý saðlayan kavanoz, bu giriþmeyle kavanoz üzerinde verimli bir etki oluþamaz. Kavanoz içinin tiril etkili enerjisi kavanoza aktarýlýr, kavanozdan da dýþarý da aktarýlýr. Kavanoz da dýþ ortamý titreþtirir. Yine de kavanoz dýþ ortamdaki tiril enerjiyi kavanozun iç düzlemine aktarýr. Bu aktarým bir mekanizasyon olmaktan öte geçemez.

Aslýnda bu mekanizasyon dahi çok þeydir. Ama bu mekanizasyon kontrol edilen bir baþla-dur; gel git hareketlerine dönüþemeyen datalar olmakla (veriler-bilgiler olmakla) verimsiz kalýrlar. Bir yararlanma ortaya konulamaz. Ama bu durum bir baþka baðýntý için de baþka bir sürece rastlantýsal bir kullaným olabilecektir. Birinin bu þekilde kullanamadýðýný diðeri öbür þekilde kullanacaktýr.

Yani mevcut inþa kuralýnýn geri beslenim hafýzasý, baþlanýþ inþasý içinde tanýmadýðý cam yapý ile kavanoza kendilik mekanizasyonlar dýþýnda bir kontrolle geçiþendik durum veremezler. Bu tür etkileþmede Kavanoz üzerinde dalga, ýþýk, ýsý difüzyonlarý dýþýnda, geçiþen bir parçacýk difüzyonunu oluþamaz. Ve dalga parçacýk ikilemli enerji geçiþli süreçler gibi giriþmeler kavanozla birlikte kontrollü difüzyona dönüþemezler. Kavanozla kavanozun iç ve dýþ ortamý arasýnda difüzyona yol açacak olan elektrikti yük zýrhý içinde oluþacak bir ozmos tik alan açýklýðýný ve alan kontrolünü ortaya koyamazlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.