..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Aðustos 2018
Sistem 1  
Bayram Kaya
“Ýþlev enerji düzenini” oluþan bað durumlar, bu bað durumlarýn girdi çýktýsýnýn dýþtan aktif ve pasif yolla edinilirler. Aktif seleksiyonlu sistemlere oto kontrollü canlý sistemler diyoruz. Bütün sistemler az çok pasif durumla edilgin olabilmektedirler. Dýþta temin edilen bu enerji; bað enerjiyi oluþan elemen ter öðeler üzerinde farklý farklý giriþimlerle farklý farklý belirimle olurlar.


:FGI:
Var oluþ; parçalý-kesikli, sýnýrlý-sonlu olmakla süreklidir. Ýzole içindeki bu baðýntý iliþkin ilik, bu izolasyon içinde az çok yalýtým içindedir. Az çok yalýtýmlý olan bu yapý iþlevler bu yalýtým içinde kendi baðýntý birliðinin ve kendi organize durumunun korunmasýný yapar.

Yalýtýmlý yapý iþlev, kendi içindeki baðýntýsý olan bu iliþkin durumlarýný sürdürücü olukla kendi kendinin korumasýný yapmasý gerekecektir. Bu nedenle sistemin kendi yapýsýnýn korumasý için gerekli olan bir enerji ihtiyacý vardýr. Sistemin enerji ihtiyacýndan kaynaklý olmakla dýþa doðru bir eðim içinde olma yönelimi vardýr. Ýþte bu nedenle sistemin dýþa doðru bir yönelimle olmasý hep kaçýnýlmaz olmaktadýr.

Yalýtýma yapý içindeki her bir elemen terin kendisi de iþlev durumun baðýntýsý da ayrý bir enerji düzen ilkesidirler. Bu durumun korunup sürdürülmesi için her yapý durum dýþtan enerji alýr. Dýþtan içe alýnýp kullanýlan enerji, bu kullanýmlarla durumdan duruma dönüþürler. Kullanýlan enerji yapý sistem içinde durumdan duruma geçer. Enerjinin çevrimler yapmasý da enerjinin türlü biçimdeki durumlarýdýrlar.

Bir baðýntý aktif ve pasif durumla dýþtan aldýðý enerjiyi kullanmakla kendi iç baðýntý düzen birliðini veya bütünlüðünü sürdürür. O fonksiyonun (iþlevin) dýþtan aldýðý enerjiyi kullanma yapmasý sonunda yapý kullandýðý enerjiyi kullanamayacaðý bir potansiyel enerji biçimine getirir. Ve o potansiyeli dýþarý atar.

Þu hal de bir tekil sistemin aktif ve pasif etkilerle dýþa dönük yönelimle olan davranýþsal girdi-çýktýlarý zorunludur. Sistem bað hareket düzeni; sistemin dýþa olan yönelimi ile girdi, çýktý yapabilme düzeni de o yapýnýn iþlev enerji korunum düzenidirler. O iþlev durum baðýntýsýnýn ÇEVRESÝ ve iþlevin çevresindeki her bir iþlev durumlarla olan giriþme baðýntýsý iþlev baðýntý için her tür potansiyel bir depo enerjidirler.

Dýþtaki bu depo enerji düzenli potansiyel durumlarýn bir baský ve basýncý vardýr. Bu baský ve basýnçlar nedeniyle difüzyon oluþur. Difüzyon eylemi en temel geçiþken durumla bir iþlev bað içine girdi olurlar. Yine difüzyon sistem içinde atýl kalan enerjiyi de sistem dýþýna çýktý yapar. Bu demektir ki bir iþlev yapý kýsýtlý bir girdi ve çýktý yapmasý nedenle seçici olmak zorundadýr.

Seçici (seleksiyonca) davranýþlarýn olabilmesi için yapý kendi iç çevresine ve kendi dýþ çevresinde baský ve basýnç alanlarýný oluþturacaðý geçiþken iliði oluþturmasý da inþanýn zorunlu bir düzen kuralýdýr.

“Ýþlev enerji düzenini” oluþan bað durumlar, bu bað durumlarýn girdi çýktýsýnýn dýþtan aktif ve pasif yolla edinilirler. Aktif seleksiyonlu sistemlere oto kontrollü canlý sistemler diyoruz. Bütün sistemler az çok pasif durumla edilgin olabilmektedirler. Dýþta temin edilen bu enerji; bað enerjiyi oluþan elemen ter öðeler üzerinde farklý farklý giriþimlerle farklý farklý belirimle olurlar.

Ýþte büyülü oluþ budur. Enerjinin bu kýlýktan kýlýða oluþuyla büyü budur. Bir durumla olan enerji baþka bir durumuyla birbirinin yerini alýr. Bu durumlar enerjinin gelip geçici belirmeleri olmakla bin bir tür durum içindeki görünümlerini oluþurlar. Bir potansiyel enerji, ýþýk enerjisi, ýsý enerjisi, kinetik enerji, ses enerjisi, elektrik enerjisi gibi durumlara dönüþmekle kendisinin bu büyülü oluþunu ele verir.

Her bir elemen ter üzerinde akan enerji farklý elemen terlerle farklý iliþki görünümünü verirler. Ýþte organizasyon bu görünümün bileþke aðýrlýðýyla davranýr. Organizasyon (örgütlü düzen oluþ) bileþke modülasyonlardaki görüntüleri veren enerjini olay ve olgularýyla da hep akýþlýdýr.

Birbirine göre olan en az iki yapý ya da basit bir iþlevle olan “düzenli elemen ter iliþkinlerle” olan bir organizasyon ya da örgütlü yapý oluþtaki ahenkler, bað enerjili durumun düzen baðý halidirler.

Genel bütünlük içinde bir iþlev bað düzeni ile kopup izole olan yapýlar; hem koptuklarý düzenin bað iliþkisini hem kendi atom ya da moleküler bað yapýdan kaynaklý eksiðini tamamlamaya yönelen bir yük hareketi ile davranýrlar.

Varlýðýn yokluða, yokluðun varlýða dönüþmesi gibi genel duruma göre pozitiflik negatifliðe, negatiflik pozitifliðe dönüþmekle eksikli boþ oyuk alaný olmakla dolabilen; tamamlanýr olan aktifiyle bu elemen terler bu polarma yük hareketi ile davranýrlar. Ve elemen ter olanlar böyle bir yönelimledirler.

Bir bað hareketi yine gelip geçiþi durum deðiþmesi ile denge içinde olurlar. Bu denge içinde olmanýn her bir karþýlýklý bað hareketi nedenle o iþlev durumlar da aktif savunma yanýnda pasif savunmalarý yanýnda elemen terler bir de nötr (yansýz) etki olan üçüncü hal ile davranýrlar.

Bu davranýþ temel ve tüm yapý ve var oluþlarda ortak karakterdirler. Bu polarma elektrikti manyetik çekme ve itme seçiciliði nedenle iþlev durumlar çevresinden difüzyon hareketlerinin baþlayýp durmasý için çevrelerine de bir etkime ve etkilenmenin difüzyon geçiþini oluþurlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.