..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




18 Aðustos 2018
Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 4 -  
Her Þeyi Tüketerek, Kendini de Tüketen Tek Varlýk Ýnsandýr.

Cemal Zöngür


Eðer insan akýl, mantýk, bilim ve doða kanunlarýna göre hareket edip, doðadaki varlýklarý gerçek ihtiyacýna göre tüketse, istisnalarýn dýþýnda hiçbir anormallik yaþanmayacak. Ve dünyamýz bir beþ milyar yýl daha bizi koruyup yaþatýr.


:GHE:

Tüketimin Tükettiði Ýnsan :

Dünya üzerinde yaþayýp, kendi eliyle kendi sonunu getiren tek yaratýk insandan baþkasý deðil. Bunu o kadar kurnaz ve profesyonelce yapýyor ki, adýný din, iman, vatan millet yaþam koyup, koskoca dünyayý çölleþmenin eþiðine getirmiþ bulunmakta. Þayet bu hýzla gidilirse ki, gideceðe benziyor, en fazla elli yýl içerisinde dünyanýn kurtarýlamayacaðý net bir þekilde anlaþýlýyor.

Tüketim; her insanýn anladýðý gibi yaþamak için ihtiyacý oranýnda bir þeyleri yemek, içmek ve kullanmak demektir. Fakat bu her gördüðün ve aðzýnýn sulandýðýna canavarca saldýrýp sýnýrsýzca yemek, içmek ve kullanmak deðildir. Doðada insanýn dýþýnda diðer tüm canlýlar gereksinim duyduðu þeyi, ihtiyacý kadar yer ve içer. Ýhtiyacýnýn dýþýndakine asla tenasül göstermez.

Diyalektik olarak insan doðanýn bir parçasý olduðuna göre, doða insana nasýl bir sunum gösteriyorsa, insanda doðaya ayný itinayý göstermek zorundadýr. Çünkü doða tahrip olup öldüðünde, insanlarýn inandýðý büyük tanrýsýnýn doðayý ve insanlýðý kurtarmadýðýný çölleþen bölgelerden biliyoruz.

Eðer insan akýl, mantýk, bilim ve doða kanunlarýna göre hareket edip, doðadaki varlýklarý gerçek ihtiyacýna göre tüketse, istisnalarýn dýþýnda hiçbir anormallik yaþanmayacak. Ve dünyamýz bir beþ milyar yýl daha bizi koruyup yaþatýr.

Ancak son bilimsel analizlerde göstermektedir ki, dünya bizim iðrençliðimizi daha fazla kaldýramayýp, ya tümden yok edecek veya kýsa aralýklarla sonumuzu getirecek. Peki o zaman bilinç, akýl, zeka ve düþünce gibi bir hazineye sahip insan, tüketimle bu noktaya nasýl geldi?

Kim ne þekilde düþünürse düþünsün, eðitimlisinden, eðitimsizine kadar insanlarýn % 99'unun iç düþmaný olan süper ego yüzünden bu noktaya gelmiþ bulunmaktayýz.

Dikkat edilirse psikolojik açýdan hasta olanlarý ilgilendiren olaylarýn dýþýnda, dünya devletlerinin hiçbirisi normal insanlarýn egoist duygu ve düþünceleriyle ilgili en ufak bir mevzu konuþulup tartýþýlmaz.

Bunun birden çok nedenleri olsa da en önemli nedeni, devleti veya topluluklarý yöneten kiþilerin, diðer insanlardan daha çok egoist duygulara esir olmalarýdýr. Bunu mümkün olduðunca tartýþma konusu yapmazlar, yaptýrmazlar. Çünkü tartýþýlýrsa herkesten önce kendileri o büyük hýrslarýna gem vurmak zorunda kalacaklarýný biliyorlar.

Devleti yönetenlerle birlikte iþ tutanlar, canavarlaþmýþ hýrslarýnýn üzerini kapatmak için vatan, din, millet, ulus demogojisine sarýlýp, toplumunda sürü misali desteklemesiyle, süper ego canavarlýðýna meþruluk kazandýrýlmaktadýr.

Ýfade edilen demogojilere bir de tanrýnýn her þeyi yeniden tekrar var edeceði hikayesini ekleyip, insanlarýn düþüncelerini saptýrarak köreltirler. Böylece topraðýn, güneþin, suyun gerçek gücü ve sýnýrlý olduðunun üzeri kapatýlýp, ganimet mantýðýyla tüketim yarýþýna girilmesi.

Tanrýsal hikayelerle tüm varlýklarýn kendisine hak olduðunu, hiçbir sýnýr ve kural tanýmadan tüketen insan, can yoldaþý kadýna da ganimet mantýðýyla baktýðýný unutmamak gerekir.

Kültürsüz kaba bilgiyle yaþayanlar, süper egosuna gem vurmaktan aciz zeka özürlü burjuvazi ve sürüleþmiþ halk, dünyanýn sonunu getirdiði halde doyum nedir bir türlü bilmemekte.

Örneðin herhangi bir insanýn; devletin servetine denk gelecek zenginliðe sahip olmasý. Devletlerin kýtalara hükmetmek için çýkardýklarý savaþlarla, doðayý insanlýðý katlederek gerçekleþtirmesi canavarca tüketim deðilse nedir?

Zengin olsun olmasýn, iþine yaramayan veya gerçekte ihtiyacý olmamasýna raðmen, lüks vb. araçlara sahip olmayý kariyer ve prestij olarak gören insan, insanlýktan tamamen uzak bir yaratýk demektir.

Farklý ve çarpýcý bir örnekse, süper güç olan devletlerin elinde hazýr tertemiz bir dünya varken, bunu itinalý kullanmak yerine baþka gezegenlerde yaþam aranmasý, bilim deðil tam bir kepazeliktir.

Doðaya her türlü kimyasal gaz salan araçlarý çoðaltarak teknolojiyi geliþtirmenin bilimle, doðayla ve insanlýkla alakasý olduðunu söylemek, geri zekalýlýktan baþka bir þey deðil. Bunlar ifade edilirken teknoloji düþmaný olduðumuz anlaþýlmamalý.

Tüm dünyanýn bilimsel teknik icatlardan faydalanmasý için, dünya ülkeleri birleþip ortak bir istasyon neden kurmazlar? Herkesin bir diðerini alt edecek yarýþa girilmesi, doða katliamcýlýðý deðil midir?

Benzer þekilde en az zararlý ucuz ve daha güvenli demir yollarý gibi toplu taþýmacýlýðý geliþtirmek yerine, lüks araba vb. araçlarý çoðaltmak teknolojik geliþmiþlik olamaz. Üstelik lüks mallarýn reklamlarý yapýlarak, maymunlar gibi insanlarýn aðýzlarýný sulanmaksa, ne modernliktir ne de çaðdaþlýk.

Sözde fakir halk kesimi, zenginlerin görgüsüzlük ve doyumsuzluk eseri olan gereksiz lüks eþya ve araçlara sahip olmak için çevirdikleri entrikalarýn hesabýný vermeden, haklý olduklarýný bundan sonra kimseye inandýramazlar.

Günümüzdeki devletlerden tutalým zengin, orta tabaka ve altýndaki herkesin elinde veya evinde kullandýðý birden fazla gereksiz lüks eþyalar, en büyük doða düþmanlýðýdýr. Hâlâ bunlarýn yeterli olmadýðýný düþünerek, daha fazlasýný üretmek için arsýzca tüketim mantýðýyla hareket eden birey, devlet ve zenginler, dünyanýn en büyük acýmasýz teröristi dirler.

Kiþi önce kendisinin; insani ve doðanýn gerçek kanunlarýna göre nasýl bir tüketici olmasý gerektiðini bilip, egosunu terbiye etmek zorundadýr. Ayný durumda devlet ve zengin kiþilerde süper egolarýný terbiye etmelidirler. Bu mantýk toplumda ve tüm dünyada hakim kýlýnýp uygulanmadýðý sürece, insanlýðýn sonu büyük bir hüsranla bitecek.

Kimse kimseyi suçlamasýn, herkes yerine ve konumuna göre en büyük suçludur. Çünkü doða, doðal tüketim düþüncesi ve insanlýðýn bitiþi, hepimizdeki süper egoist tüketimle gerçekleþiyor. Ýrili ufaklý hepimiz canavarca tüketime esir bireyleriz. Ýþte tüketimin geldiði nokta ve kapitalizmi, kapitalist yapan mantýk, tüm insanlarýn canavarlaþmýþ tüketim duygusudur.

Mahatma Gandhi'nin þu öz deyiþi insanýn aþaðýlýk karakterini çok güzel özetliyor. Dünya herkesin ihtiyacýna yetecek kadarýný saðlar, fakat herkesin hýrsýna yetecek kadarýný deðil.


Cemal Zöngür


KAYNAKLAR :

Charles Keit Maisels....Uygarlýðýn Doðuþu
Williama H. Mc. Neil.... Dünya Tarihi
Haluk Hacaloðlu...........Zerdüþt Ahuramazda
Said Nefisi....................Babek
Alaaddin Þenel............ Ýlkel Toplumdan Uygar Topluma
Georges Politzer...........Felsefenin Temel Ýlkeleri
M. Ýlin. E. Segal............ Ýnsan Nasýl Ýnsan Oldu
Pavel Dolukanov..........Eski Ortadoðuda Çevre ve Etik Yapý
Willem Reich.................Kiþilik Çözümlemesi
Eric From......................Ýnsandaki Yýkýcýlýðýn Kökeni
Ýsmet Arkýn................... Politik Ekonomi
Doðan Cüceloðlu..........Ýnsanýn Davranýþý
SSCB Enstitüsü Bilimler Akademisi -------Politik Ekonomi
Abendroht.....................Avrupa Ýþçi Hareketleri
Sigmund Freud.............Gümlük Yaþamýn Psikolojisi
Muazzez Ýlmiye Çýð .....Sümerli Lidungirra. Eugene Enriquez – Sürüden Devlete
G. Peffer.......................Marksizm Ahlak ve Toplumsal Adalet
Abdullah Öcalan..........Sosyalizmde Israr Ýnsan Olmakta Isrardýr
Karl Marks...................Kapital



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.