..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Temmuz 2018
Tarihi Olan Ýlahi Adalet 9  
Bayram Kaya
Tekrarlarsak bu oluþumlar var oluþun, akýþýn, kesikli sürekli durumlarý içinde olmasý ile olgu ve oluþlardaki süre durumlarýn yasasýydý. Klorofil enerji bandý içinde mitokondri olamýyordunuz. Lityum atomu içinde alüminyum enerji bant seviyesiyle iþlev durum olamýyordunuz. Atom ve moleküler de polimerler de enzimler de hücre de doku ve organlar da sosyo toplumlar da böyle zýt ve yansýma iþlev entegrelerle oluþuyordu.


:FAE:
Kaynak suyu 6 türlü sirkülasyon içinde olmakla kesikli-sürekliydi. Bu kesikli sürekli durumu içindeki ileri ve geri etkileþmeli eylemler çevrimi, yalýtýmlý sürecin iç belleðiydi. Ama bu oluþum sonsuz ve mutlak deðildi. Ne var ki sonsuz olmayan bu haliyle de kendi kendisini baþlatan ve kendi kendisini durduran (öz yineli-rekursif süreç olmakla) otomatik süreçlerdi.

Ýlk üretim hareketinin sosyo toplum içinde nasýl bir zorunlulukla çevrim olduðunu çok kes, çok yerde ve yukarýlarda anlattým. Yalýtým içindeki çevrimim kendisi yalýtýmýn iç nedenidir. Kendisi neden olan iç durum dýþta kendisine saðlatmaydý. Sonra da üretim hareketiydi. Böylece kendisi neden olan dýþtaki saðlatýcý durumun üretim hareketi üzerinde nasýl bir eylemlerle kendi kendisine neden olduðu hep belirtildi.

Týpký kaynak suyunun yaðmura neden oluyordu. Yaðmura neden olan kaynak suyu da yaðmur nedenle kaynak suyu oluyordu. Kaynak suyu neden yaðmur sonuçsa tersten tekrar eden çevrim sonuçla yaðmur neden kaynak suyu da sonuçtu. Kaynak suyu sürecin ve yaðmurun hem ileri yön akýþ beslenmesidir. Hem de yaðmurla geri yön, kaynak beslenmesidir. Akýþý devam ettiren beslenmesidir. Demek ki bir çevrimde hem ileri yön akýþ belenmesi vardýr. Hem geri yön akýþý devam ettiren süreç beslenmesi vardýr.

Hem ileri yön beslenmeli salýnýmlarýn hem geri yön beslenmeli salýnýmlarýn ayný zamanda da bir modülasyon taþýyýcý genlik dalgalý salýnýmlar olduðu unutulmasýn. Yalýtýmlý ortam içinde baþ ve son bilinir. Bellidir. Bu nedenle yalýtýmýn içi determinedir.

Düzenli determine nereden geliyordu? Dýþ dünyanýn az bir kýsmý genel baðýntý iliþkisinde kopmakla yalýtým içinde kalan durumdu. Yalýtým içinde kalan o hali ile yalýtým içinde çevrime baþlamakla bu kýsým baþ ve son olmaktadýr.

Yani yalýtým içinde baþ ve son bilinmektedir. Çünkü yalýtým içindeki baþ ve sona etki edecek nedenler yalýtým dýþýnda kalmýþtýr. Ve yalýtým karantina altýndadýr. Kýsaca siz, yalýtým içinde kolay kolay deðiþmeyecek olan, bir baþ ve sonla baþ baþasýnýz.

Bu nedenle yalýtým içinde modüle edilen ileri yön hareketli nedenle çevrim ilerinin (daha ötesi olmayan yalýtýmlý yapýnýn) yaðmur ya da yaðýþ bilgisini taþýmaktadýr. Yaðmur ya da yaðýþ ta geçmiþ zamanýn inþasý olmasý nedenle kaynaðý (baþlangýcý) oluþma bilgisini taþýr.

Ýþte bu özel baðýntýlý yalýtým bilgisi; "kendisini bilen, kendisini duyan bir biliþle, biliþti bir ruh hali durumdur". Bir tür adresli çevrimlerin oluþumu, yalýtýmlý yapý içindedir. Bir yapýnýn bu tür davranýþý o yapýnýn edimsel ruh halidir.

Kaynak suyu bir potansiyeldir. Akan su, bu potansiyelin kinetik enerjiye dönüþmüþ olan þeklidir. Kaynaðýndaki potansiyel enerji akan su ile kinetik enerjiye dönüþmüþtür. Bir engel karþýsýnda (bent-baraj gibi bir engel karþýsýnda) biriken kinetik enerji ya da yýðýlan, akan kinetik enerji de yeniden bir durgun durumla “durum enerjisi dediðimiz potansiyel enerji” konumuna geçer.

Yani potansiyel enerji akan kinetik enerjiyle, akan kinetik enerji de bent gerisinde biriken potansiyel enerji ile kendisini bilir. Potansiyeli oluþ ileriyi de geriyi de bilir. Akacaðýný ve barajda potansiyelli olacaðýný bilir. Yalýtým içinde önceyi ve sonrayý bilir. Dahasý akarken, barajdayken, buhar enerjisi olacaðýný da bilir.

Akan su; kinetik enerjisiyle, kendisini devam ettiren potansiyel enerjinin buhar durumu bu iki enerjilerin yeni bir erke þeklidir. Eðer potansiyel enerji deðiþmeseydi; biz akýþý, barajda birikmeyi, buhar olmayý, yaðmuru, seli, erozyonu vs. görmeyecektik.

Dahasý bunlarýn her biri üzerine bindirilen datalarý (enformasyonu) modüle etmeyi hiç görüp bilmeyecektik. Yani kayýk olmayacaktý. Kayýk yüzmeyecekti. Biz olmayacaktýk. Bu, akan enerjinin ne tür büyüleyiciliklerle dolu olduðunun temel bir göstergesidir. Hayat iþte bundan ötürü vardý.

Buhar yine bir baþka potansiyel durum olan bir baþka enerji salýnýmý içindedir. Yaðmur bir enerji þeklidir. Yaðmurun emilip yeraltý kaynak suyuna dönüþmesi yine potansiyel bir hareket enerjisi olmakla enerji kýlýktan kýlýða girer. Ve bu çevrim esnasýnda birçok akýl almaz süreçler yaþanýr. Týpký sosyo toplum çevrimli kolektif üretim hareketinde olduðu gibidir.

Ýþte üretim hareketi de içinde kâr, kredi, finansman, ticaret, kur farký vs. olmadan baþlamýþtý. Üretim öz yineli ve insan özneli süreçlerle baþladý. Tüketimle baþladý üretimle bitti. Üretimle baþladý tüketimle bitti. Biten ve kendisini sürdüren bir devam ettiriþle, enerji çevrimiydi.

Sömürü ve asalak olma mantýðý; üretim hareketi içinde kendisini devam ettirmek için üreten süreci yapay durumlara bölmüþtür. Bu yapay durumlar finans, para, kredi, ticaret, kâr, enflasyon, sübvanse, özelleþtirme gibi her biri bir asalak olucu durumlardýr.

Saðlatan üretim iliþkisi üretimle; üretim hareketi, takas ve mütekabiliyeti çevrimlerle kendisini devam ettirdi. Ýþte bu kendisini devam ettiriþle kesikli durumlar üretim hareketini “yöneten molekül süreçleriydi” Sistemin kendisini yöneten molekül süreçleri; kâr, ticaret, enflasyon, kredi, özelleþtirme vs. gibi asalak olmayý yöneten molekül süreçlere dönüþtürülmüþtür. Yani üreten sistem sahipliðe ve kâra göre ayarlanmýþtýr.

Oysa üretim hareketi bunlar olmadan da olmasý hiç gerekmeden de baþlamýþtý. Üretim kâr mar olmadan kendisini devam ettiren çevrimlerdi. Nitekim binlerce yýl bunlar olmadan böyle bunlarsýz sürmüþlerdir. Ýþte kolektifin kendisini baþlatýp devam ettiren ve geri beslenmesini yapan bu taþýyýcý dalga salýnýmlarý üzerine asalaðýn (efendi El’in) kendisini modüle etmesiyle, kolektif sistem “asalaklýðýn yöneten moleküler hareket süreçlerine” dönmektedir.

Üretim hareketi bunlarsýz baþlardý ama üretim hareketi olmadan bunlarýn ne sömürü ne para ne kâr ne ticaret ne enflasyon ne bile banka olmalarý asla olasý deðildir. Unutmayýn ki sömürü ve buna baðlý her tür ahlaki norm kurallarý olan yargý anlayýþlarý, adalet vs. bu ajanlarla ortaya çýkýyordu. Bu ajan faktörler üreten kolektif çevrimin içine " El’e göre olmanýn kendisini enjekte etti. Böylece El de köleci sisteme kendisine göre olaný mantýk ve meþruiyet olarak söylüyordu".

Nasýl tüm olgu olay süreç ve sistemler, zaman geçtikçe belirirler. Yani süreç yaþandýkça o sürecin olumu ve olumsuz oluþlarý ortaya çýkar. Olgu ve olaylar da özel baðýntýlý yalýtýmlý sistemlere göre olmakla belirirler. Bu nedenle süreç ve ileri olan; geçmiþle anlaþýlýr. Süreç geçmiþteki belirene göre karþýtý olan belirsiz durumla ayný anda bir arada olmaya eðilimledir.

Üretim hareketi içinde belirir olan "çalýþmayan yemez" demekti. Belirsizle olan durum da "çalýþmayan yer" demekti. Yani belirsiz olan, çalýþmayanýn yemesi olandý ki bu asalaklýktý. Asalak ajan olmayý tasavvur eden özne yapýlar, taþýyýcý salýnýmlar üzerine yapacaklarý bu tür modülasyonlar ile süreci enfekte edebilirlerdi.

Örneðin kolektif sistemin aktif belireni nedenle pasif olup etkin olmayan "çalýþmayan yer" gibi durumlarý arkadan dolanarak mal sahibi lütfeder. Mal sahibi takdir edere çevirirseniz bu "çalýþmayan yer" olur. Sizler bu algýyý söyleye söyleye söylenenin öznel bir meþruiyetini ortaya koyarsýnýz. Sonra da aktif olan belirimin yerine bu pasif belirimi koyarsýnýz. Bu durum geçiþen, yerine konan ajan algýdýr. Bozucu etkileriyle ortaya çýkar.

Kolektife göre aktif olmayan bu yapay modülasyonla sizler olan durumlara baktýðýnýzda; pasif modülasyonlarý aktif olan ana beliricilerle birlikte eþletirsiniz. Aktifin baðýl eylemleriyle algýlanan her bir pasifleri siz, gerçek sanýrsýnýz. Halbuki bardaðý mürekkepli su ile gördüðünüz için bardaðý da mürekkepli su renginde görürsünüz. Mürekkepli su gibi pasif modülasyondan ötürü siz pasif modülasyonu aktifmiþ gibi algýlarsýnýz.

Üretim hareketi zorunlu bir saðlatma olmasý nedenle; arz-talep deðildir. Yalýtým dýþta olana göre tanýmlýdýr. Dýþta ne var? Enerji var. Potansiyele göre akýþlý var oluþ var. Yalýtýmýn içi dýþta olup ta içte olmayanlarla eksiktir.

Siz dýþta olan bu tanýmla sýnýrlý bir eylemli ve yönelimlisiniz. Siz yalýtým içinde bu kabil belirlenimler içindesiniz. Dýþýn basýncýna yönelen ya da dýþýn basýncýndan kapanmaya doðrusunuz. Sizin isteyip istememenizi sormazlar (isteðinize göre arz yoktur). Dýþarý sizden ve bilincinizden (isteðinizden) baðýmsýz var oluþtur.

Üretim hareketini arz talebe indirgemek bilgiyi basit bir akýl oyunuyla karartmaktýr. Ben size sunmasam siz acýkmayacaksýnýz istemeyeceksiniz demektir. Ya da siz aslýnda aç deðilsiniz. Sizde istek te yok ya, ben elmayý gösterdiðim için siz acýkýyorsunuz demekle; bu düþünce üreten hareket baðlamýnda tümden koftur.

Yalýtýlan sýnýrlý oluþ nedenle siz dýþ dünyada size sunulan (var oluþtaki) her þeye deðil, belli þeye yöneliyorsunuz. Ýþte bir akýl oyunu da buradadýr. Merak varsa, meraký giderilen insaný sürekli kýlamazsýnýz.

Eðer günde üç kilo besin tüketiyorsanýz, etrafta sunum (arz-tavþan) çok diye çevrede tavþan bolluðu sunumu var diye otuz kilo tavþan tüketemezsiniz. Üç kiloluk tüketiminizi yapacak enerjiyi harcamak yerine (doyacaðýnýz bir tavþaný kovalamak yerine) tüketemez olacaðýnýz otuz kiloluk on tavþaný kovalamaya (yemeyeceðiniz on tavþaný kovalamaya-ya da sunuma) boþ boþuna enerji harcamak, eþyanýn doðasýna aykýrýdýr.

Arz talep gibi kasýtlý ve absürt konturlar üzerine oturtulan üretim söylemi en az dýþ dünya ilkesi ile olmaya da aykýrýdýr. Yalýtýmlý ortam içindeki düzenli enerji çevrimi yapan sistemdeki enerjinin korunum ve sakýnýmýna da aykýrýdýr.

En az dýþ dünya ilkesiyle olmayýp ta en fazla arzýn talebiyle olursanýz, bu kes de yalýtýmlý sistem içinde fazla su içmekten boðulur. Fazla yemekten týkanýr çatlarsýnýz. Böylesi bir tutum, düzenli yapýyý düzensizlik olan kaosa sürüklemekle, inþacý temel ilkeye aykýrýdýr.

Dahasý 200 litre mazot ile gidip geleceðiniz yola (günlük ihtiyacý tüketip yarýn yeniden baþlayacaðýnýz yeni bir çevrime) siz; gereksiz yere 70 000 litrelik mazotla yola gidip gelmiþ olun. Bu durum zorunlu en az duruma aykýrý olmakla; bolluk var diye 70 000 litrelik arz olanýn taþkýnýndan boðulursunuz. Mide fesadý gibi oksijen çarpmasý gibi enerji fesadý ve enerji çarpmasýna dönüþürsünüz.

Üstelik 70 000 litre mazotun 1000 km yol boyunca taþýnmasýnýn enerji masrafý 200 litre mazot harcanmasý yerine günlük mazot tüketimini 1000 litrenin üzerine çýkaracaðýndan; enerji harcama maliyeti en kaçýnacaðýnýz stratejidir. Ve sizin enerji týkanmanýz ve gereksiz enerjiden boðulmanýz olacaktýr.

Doða verili bir sistemdi. Siz de bu verili sisteme göre en az dýþ dünya yalýtýmý içinde; dýþýnýzla zorunlu bir giriþme içinde oluyordunuz. Bu nedenle dýþta bir tavþan yakalýyordunuz. Bir baþkasý da ayný nedenle bu tavþaný sizden kapýyordu. Çünkü tavþan sizin bilincinizden sizden baðýmsýz bir var oluþla; sýrf size arz olmayan ya da arz olanýn sahipliðiniz deðildi. Böyle bir bakýþ ve algý ortaya koymak daha baþtan yanýlgýdýr.

Eðer siz dýþtan enerji saðlama zorunluluðunu inorganiklerden deðil de herhangi bir organikten elde eden saðlatýmýn “ortam uyumu” içine girmiþseniz; artýk tavþan sizin kaçýnýlmaz enerji saðlama kaynaðýnýzdýr.

Tavþan sizin için deðil ama sizin enerji saðlama ve enerji çevrimi yapan var oluklu enerji düzenlenim sistemleriniz tavþandan enerji çevrimi yapma üzerinde modülasyonlarla yüklüdür. Siz tavþandan enerji giderme modülasyonlarýyla yüklenen bir hayatý oluþmakla donanýmlýsýnýz.

Bu bir sýnýrlanmadýr. Hem de inorganik yollardan da enerji elde edecekken enerji temininde tavþana baðýmlý kalmakla bir sýnýrlanmaydý. Aslýnda sýrf in organikten enerji temin etme yolu, hayatý bir türden yapardý.

Ýnorganikten enerji elde edici sentezlemeyi inþa eden "iþlev durumlar" ve iþlev durumlarýn sentezleri oluþtukça; bu organik sentezli iþlevlerin kendisi de bir enerji saðlama kaynaðý olarak yansýdýlar.

Ýþlev sentezlerin de enerji kaynaðý olmakla belirim vermeleri de yeni bir boþluk devim alaný ortaya koymuþtu.

Ýþte tavþan da tavþaný yiyen tilki de böylesi bir boþluk alan devinmesi içindeki donanýmla inþa olmaktý. Bu bitmeyen senfoni sebep olacaðý sonucundan habersizdi. Ama bu inþa hayatý, eþ deyiþle enerji akýþlý çevrimi zenginleþtirecekti. Ve bu çevrimler üzerinde yapýlan akýl almaz modülasyon inþalarý da yaþama bir anlam aramaya dönüþmekteydi.

Ýþte bu oyuk alana hapis olan sýnýrlanmayla artýk olup biten duruma siz ben merkezli bakýyordunuz. Bu kusur deðildi. Akan yapý olarak böyle var oluyordunuz siz de dünyayý size göre yansýtýyordunuz. Deðilse siz yalýtýma bir özel baðýntýlý belirimler içinde olmadan, bir var oluþa iyi veya kötü demeniz olasý deðildir.

Sizin ortama ben merkezli bakýþýnýz, genelin baðýntý durumu deðildir. Geneli baðlamaz. Genel sizden ve sizin bilincinizden sizin var oluþunuzdan baðýmsýzdý. Tüm olup bitmenin, benciliðe göre olduðu anlamýna hiç gelmez.

Siz tavþaný tesadüflerle bin bir zahmetle ele geçirmek yerine her an elinizin altýnda hazýr bir durumla olmasýný belirten bir durum giriþmesinin iliþkisi yapmýþsanýz; durum bambaþka bir zamanýn iliþkisi içinde akacaktýr.

Tavþan enerji dönüþümlü akýþ gereði oluþan inþanýn boþluklu alaný içinde baþka durumla enerji çevrimi yapma fonksiyonu içinde beliren bir zorunlulukla vardý. Bu zorunluluk, sizden gelen katký, etki, bilinç durumlu bir zorunluluk deðildi.

Yani tavþan ne size göreydi ne sizin içindi ne de size göre deðildi. Toprak ta enerji saðlama baðlamýnda size aykýrý deðildi. Bir virüs akciðere göre olan boþluk alanýn içinde inþa olmakla nelerle sýnýrlanýyorsa; siz de tavþana göre tavþanýn zýttý olan boþluk alanýnda inþa olmakla, kendinizi topraða göre enerji çevrimli olmaktan sýnýrlanmýþtýnýz.

Doðada klorofil, kloroplastlar, mitokondriler gibi tek bir alan oyuk hareketi ile uyumlu, enerji çevrimli iþlev durumlar vardýr. Iþýkla suyu ayrýþtýran iþlev yapý, ayrýþmýþ iyon hareketini yað olarak vs. sentezleyen tekil iþlev yapýnýn boþluk alanýna, mitokondri gibi yað yakýcý enerji açýða çýkarýcý iþlev denk geliyordu.

Aslýnda her bir iþlev durum, diðer bir iþlev durumun zýddý belirimle boþluk alan devinmesi içinde oluþup birbirine zorunlu bir denk geliþti. Üst taraf, kendisinin zýttý olan alt tarafýyla nasýl beliriyorsa; birleþen yapýnýn alt tarafý da (zýttý da) çözünen, parçalanan yapý olmakla baþka bir iþlev durumla beliriyordu.

Yani su gibi karbondioksit gibi molekül sentezleri, sentezlemenin zýddý olan klorofil iþlev duruma dönüþmekle parçalanan ya da parçalayan iþlev, oluyordu. Sentez iyon hareketlerine parçalanýyordu. (Klorofil iþlevlerde).

Parçalanan yapýsalcýlar zýt durumla ve envayi tür sentezci iþlevle yeniden ve baþka þekilde örneðin yað asitleri gibi örneðin gliserin gibi birleþiyordu (iþlev kloroplastlarla).

Yað gibi sentez proteinler parçalanma, çözülme olan zýttý durumla ancak mitokondri gibi zýt iþlev durumun yeni bir boþluk doldurma "alan etkili göreviyle" söz gelimi kas enerjisine çevriliyordu. Burada görüldüðü gibi birinin "zýt alan boþluk devinmesi" içinde bir baþkasý "alan etkili iþlev" durumla yeni bir varoluþ belirme vermektedir. Suyun olmadýðý yerde doymanýn (kanmanýn) belirmesi gibi.

Birbirinin zýddý olan belirmelerle ortaya çýkan bu durumlar; zýtlarýn birbirini çekme yasasý gereði bir araya gelen birbirinden eksiðini tamamlayan veya birbirinin eksiðini tamamlayan süreçler entegrasyonuna dönüþüyordu.
Týpký sosyal oluþlar gibi.

Týpký toplumsal oluþlar gibi, üreten hareketler gibi. Ya da týpký sosyo toplumsa üretim içinde oluþlar da týpký iþlev durum entegrasyonlarý gibiydi. Av esnasýnda bir kiþinin hareketi diðerini tamamlýyordu. Aðaca çýkamayaný aðaca çýkan tamamlýyordu. Hýzlý koþamayaný pusuya yatan tamamlýyordu. Gözü gören, gözü görmeyenin karanlýktaki hareketleriyle ikame oluyordu.

Birleþen bu yeni enerji deposu yaðlar, yeni durum oyuk hareketi olmakla; klorofille tamamlanamýyordu. Bu boþluk alan yeni bir zýt durum inþasý ile doldurulabilirdi. Ve yeniden parçalanýyordu. Ya da mitokondri gibi bu tekli iþlev durumlar birbirine denk gelen karþýlanmalarýn çekme itmesi nedenle bir arada baðýntýlarýna dönüþtü.

Görmeyen iþitmek zorundaydý. Ýþiten görenin yanýnda iyi iþitmesiyle vardý. Ýþitmeyen koklamak zorundaydý. Koklayýp iþitip görmeyen manyetik olarak algýlamak zorundaydý. Belirimin var oluþun, yansýma ve zýtlarla var olmanýn yasasýydý bunlar. Biride hem iþiten hem gören hem koklayan olmakla bunlarýn tümü bir entegrasyondu.

Zorunlu olarak zýttý ve yansýmasý olan baðýntý durumlarý entegre eden yapýlar; bir üst enerjili çevrimi olan enerji bant seviyesindeki süreç durumlarýn enerji bant seviyesi yalýtýmlý yeni bir yansýma ve zýt baðýntý iþlev durumlarý içine geçmek zorundaydýlar.

Tekrarlarsak bu oluþumlar var oluþun, akýþýn, kesikli sürekli durumlarý içinde olmasý ile olgu ve oluþlardaki süre durumlarýn yasasýydý. Klorofil enerji bandý içinde mitokondri olamýyordunuz. Lityum atomu içinde alüminyum enerji bant seviyesiyle iþlev durum olamýyordunuz. Atom ve moleküler de polimerler de enzimler de hücre de doku ve organlar da sosyo toplumlar da böyle zýt ve yansýma iþlev entegrelerle oluþuyordu.

Kiþi bazlý iþlev durumlar, kiþi-kiþi iliþkili birbirini tamamlayan yeni baðýntý giriþmeli iþlev durumlarýn entegrasyonuyla sosyal iþlevli iliþki durumlu yepyeni bir "enerji bant seviyesini" ortaya koyuyordu. Bu seviye asla tek kiþide yoktu.

Sosyal entegrasyonlu iþlev durumlar da yeni bir üreten iþlevle toplum entegrasyonlarýný ortaya koyuyordu. Hele toplum entegrasyonlu "enerji bant seviyesi" kendisini oluþan kiþi yüklere akýl almaz bir enerjinin sinerjisi yüklemesiyle kiþileri davrandýrýr oluyordu.

Toplum dýþýnda bir kiþinin böyle bir sinerji ile davranmasý olanaksýzdýr. Týpký atom olamayan yapýnýn atom gibi davranamamasý da böyledir. Týpký hücre olamayan bir iþlev organelin hücre gibi davranamamasý da bundandýr. Enerji bant seviyeleri entegrasyonundadýr.

Toplum dýþýnda deðil toplum içindeki bu kiþi kolektif enerji seviyesiyle üreten kiþiydi. Üreten emeðinin sahibi olan kiþiydi. Sonuçta bunlarýn tünü iç dýþ ortam uyumlu olmakla içe dýþa karþý duyarlý sorumlu bilinçli ve mecburen uyumlu olmamýzdý.

Bu mecburiyetin bilinci olan entegre enerji seviyesiyle varsýnýz. Ve yarýn yine beslenecek olmanýz nedenle çevrimlisiniz. Tavþaný elinizin altýnda bulundurma durumu içindeyseniz; tavþanýn uyum ve oluþma yasalarýna göre olacaktýnýz. Böylece siz bu yasalarla tavþana bir hizmet bir emek katarak üretirsiniz.

Ýþte bu durum meþruiyetle meþruiyetsizliði belirliyordu. Doðada deðil ama sizin gibi entegrasyonlarýn “öznel anlamasýydý”. Siz size göre olan bu anlama içindeydiniz. Size göre olan bu öznel anlayýþla siz, tavþaný sizin elinizde kapýp kaçmanýn meþruiyetsiz iliðini ortaya koyuyordunuz. Þunu da belirteyim. Tavþaný üreten bilinci tekil bilinç gibi sundumsa da bu doðru deðildir. Anlaþýlmasý için konuyu, tekil hikâye biçimiyle anlatým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.