..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Temmuz 2018
Tarihi Oluþuyla Ýlahi Adalet 5  
Bayram Kaya
Bencil ben içte ve dýþta harcadýðý enerji ile yardýmlaþma eksenli kolektif yapý üzerindeki kaynaklarýndan enerji saðladý. Saðladýðý enerjinin bir kýsmýný yine bu kolektif katkýya vermekle yeniden kolektif çevrimi beslemiþ oldu. Kýsaca kiþi eyleme baþlarken tüm her þey gibi sahip olduðu enerji paketiyle kendisini çaðýran eylem oluþa hazýrdý.


:DHI:
Yolda giderken kafanýza yýldýrým düþmesi þanssýzlýðýna uðraya bilirsiniz. Bu þanssýzlýk sizden ve sizin isteminizden baðýmsýz olmakla sizin bilinciniz dýþýnda bir gerçekleþmedir. Ortamda her þeyin her þeyle asýllanma boþluk alan baðýntýsý nedenle de zorunlu bir rastlantýdýr. Üretim hareketi de sizinle birlikte ilk çaðda olma, 18.yüz yýlda olma, ya da günümüzde olma gibi kolektifin üzerinde sizinle rastlantýsal bir gerçekleþmedir. Kolektif oluþ ta sizinle ama sizin isteðiniz ve sizin bilinciniz dýþýndadýr!

Kolektif üzerinde gerçekleþen saðlatým sizinle birlikte olan yardýmlaþma ve dayanýþmaydý. Saðlatým yardýmlaþma dayanýþmaya dönüþüyordu Dayanýþma yardýmlaþma da saðlatýma dönüþüyordu. Týpký üretimin tüketime, tüketimin de üretime çevrimi gibi olmakla; sizin kolektifi, kolektifin de sizi besleyen çevrimleri birbirine baðlanan hareketlere dönüþüyordu (geri baðlaným yasasý). Halbuki tepenize düþen yýldýrýmýn, siz ne geri beslenenisiniz ne de yýldýrýmý oluþan bir baðýntýsýnýz.

Þunu demek istiyorum tepenize düþen yýldýrýmýn rastlantýsal lýðýnda (þanssýzlýðýnda) ne ileri süreç olarak yýldýrýma katký veren bir dahliniz vardý. Ne de siz yýldýrýmýn geri baðlaným yasasýyla paylaþaný olduðunuz bir enerji saðlama beklentiniz vardý. Yani yýldýrým sürecinin doðrudan çevrimi deðildiniz.

Hâlbuki ki üretim iliþkisinin çevrimi içinde siz, çevrimin etkin eylemli öznel bir iradi katýlýmýydýnýz. Bu nedenle üretim çevrimi size göre olmakla geri beslenim yapmak zorundadýr. Üretim hareketi yeniden ve yeniden üreten periyotlarla üretim hareketine dönüþecekse; üretim hareketi çevrim sonunda size enerji saðlamak zorundadýr.

Siz de üretim hareketi sonunda saðladýðýnýz bu enerji kullanýmlý tüketimle tekrar üreten çevrime katký verici baþlangýcý yapmak zorundasýnýz. Bu kendi kendine re organize olmanýn nesnelliði yanýnda öznel oluþun da (kendi kendini kontrolle korunmalý bencilliðin de) zorunluluðudur.

Enerjinin bir varoluþ asýllanma belirim türü de enerji paketinin her bir sýcaklýk deðer durumlarýyla olmasýydý. Paket baðýntý kendi içinde homojen deðildir (her noktasý ayný ýsý daðýlýmý içinde deðildir). Bir enerji paketinde 1° sýcaklýk ölçseniz bile paket kümesini oluþan alan noktalarýndaki ýsý hareketi 0,99° ve 1,01° gibi birçok ýsý deðerini gösteren daðýlýmlarýn hareket enerjisi içinde olacaklardýr.

Süreç homojen olmayan niceli durumlarý üzerinde akýþlýdýr (olgu ve olaylýdýr). Enerji nicel zýt farklar nedenle kendi kendisine devinmeleriyle hareket ve baþlanýþtý. Siz bu baþlangýç koþullarýný içeren yalýtýlmýþ kimi konumlarýnýzla da oluþan, üst üste durumlu enerji paketleriydiniz.

Yani bir yalýtým korunmasý içinde kendi kendine otomatik devinimli bir hazýr oluþtunuz. Eðiliminiz bir enerji paketi içinde kendi kendisine baþlanýþlarla yönelime hazýrdý. Bu en az dýþ dünya þartlarý içinde bu karakterle yalýtýlmýþ sýnýrlýlýk içindeki akýþa hazýr oluþ, kendisini bilen bencil eylemli bencil bendi.

Sizdeki bu enerji paketi, dönüþen çeliþen (zýt) enerji hareketiyle kendi dýþýnýzda da duymaya, iþitmeye, görmeye, irkilmeye, yürümeye dönüþme gibi türlü türlü enerji dönüþümlerine akýþ olmaða da hazýrdý.

Çevrim yasalarý üzerine yapacaðýnýz bir modülasyon etki ile o çevrimi kendinize göre bir kesikli kullaným yapýyordunuz. Ýmge, imleme olma diðer bir yanýyla buydu. Enerji akýþla olurken tüketilen enerji karþýsýnda bencil ben gibi korunan yasa ile yeniden çevrimli olmak için dýþardan enerji girdisi saðlamakla bencil benin harcadýðý enerji eksiðini yenden (tekraren-rekursif) tamamlýyordu.

Kýsaca bir özyineli kendi kendini organize sürecini matematik dili le fonksiyon ve baðýntýlarla hatýrlayalým.

Özyineli eylemler. Ya da döngüsel-yinelgen-yinelenen-rekursif eylemlerdi. Faktöriyel ve Fibonacci dizileri gibi örneklerindeki iterasyonlar (tekrarlar) kuramsal olarak kendi haline býrakýlýnca en yalýn biçimden en karmaþýk biçime kadar devinir. Siz de bu duruma bakarak bu tablonun bir tasarýmcýsý olmalý dersiniz.

Özyineli iþlevler kendi üzerine kendi etkime, eylemsizlik, zýt týna dönüþme gibi kendisini devam ettiren ve durduran çeliþmelerle hep kesikli sürekli olurlar. Yalýtým gibi, zýt durumlarýn birbirini çaðrýþmasý gibi belli koþullarýn saðlanmasý durumundaki bir fonksiyonun kendini çaðýrmaya devam etmesi durumu itersayondur.

Yinelgen iþlevlerin oluþu ve davranýþlarý, özyapýsýyla iliþkin olan durumlardýr. Sonuca kendisini tekrarlamak suretiyle oluþanlardýr. En alt, en basit durumla (iþlevle) fonksiyonu baþlatma. Yalýndan karmaþýða, basitten girifte. Sade durumdan komplike olan duruma doðru geri etkimeli gitmelerdir. Komplike olandan basit olan tekrarýna ulaþma. Dedüksiyon (tüme varým)-indüksiyon (tümden gelim).

Faktöriyel 5! 5*4*3*2*1 = 120 sýfýrdan büyük saðýna ünlem konmuþ her bir sayýnýn, her adýmda kendisinin bir eksiltilmesi ile çarpýlmasýnda elde edilen sayý faktöriyeldir. Ya da 1’den n'ye kadar olan sayýlarýn birden n'ye kadar olan sayýlarla çarpýmýdýr. 1*2*3*4*5 120 fak n= 5!

0! = 1
1! = 1
2! = 2
3! = 6
4! = 24
5! = 120
.
.
17! = ..........................000
18! = 64023737057228000
19! = 121645100408832000
20! = 2431902008176640000

Fibonacci sayýsý 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 143 ... kendisi ile kendisinden önceki sayýnýn toplamý olan tekrarlar veya yinelenenlerdir. Ve yine aþaðýdaki örnekle bir fikir edininiz.

Ýþte bu türden eylemlerle harcadýðýný tamamlamak zorunda olan eylemli ve kendisini bilen bencil bendi. Bencil ben kendisini çaðýran tamamlama eylemini ilk kez totem yapýlar içinde ve düzenli olarak ortaya koydu. Yardýmlaþan iþ birliði içinde harcadýðýný tamamlamayý kolektif ilik üzerinde çevrim yaptý. Anýmsayacaðýnýz gibi en az iki kiþiyle sosyal yapý ve üreten toplum bir enerji düzenleme çevrimiydi.

Bencil benin iç ve dýþ etkilere olan tepkisi kendisini çaðýran geri baðlanýmla deðerlendiriliyordu. Ortama uyma, görme, iþitme, hareket etme, irkilme gibi iþlevleriyle bir enerji türü, baþka tür enerji kullanýmlarýna çevriliyordu.

Bencil ben içte ve dýþta harcadýðý enerji ile yardýmlaþma eksenli kolektif yapý üzerindeki kaynaklarýndan enerji saðladý. Saðladýðý enerjinin bir kýsmýný yine bu kolektif katkýya vermekle yeniden kolektif çevrimi beslemiþ oldu. Kýsaca kiþi eyleme baþlarken tüm her þey gibi sahip olduðu enerji paketiyle kendisini çaðýran eylem oluþa hazýrdý.

Enerji olmanýn temel durumlarý nedeni ile aktif ve kýsmi bir yalýtým durumu içinde olan enerji paketi; yalýtým içinde hazýr olmakla zaten eylemli oluþtu. Bu durum genel baðýntýlý enerji durumlarýnýn baský ve basýncý yanýnda özel enerji baðýntýlý durumdu. Özel baðýntýlý bu durum dýþta ortam ve sosyo toplumla ve içte zaten iþlevle organize bir kolektif (sentezle) güç birliði olmakla yinelgen çevrimliydi.

Çevrimin yasasý neydi? Eylemsizlik hareketi nedenle kendi üzerine kendini çaðýran etki ile hem ileri yön hareketini oluþturacaktý. Yani geleceðe doðru veya ileri doðru kesikli akacaktý.

Hem de kendisini ileri yön yapan gerideki hareketin kaynak akýþýndan geri beslemekle kendisini tekrar tekrar devam ettirecekti. Kaynak içindeki enerji paketiydi. Bu sýnýrlý enerji içereni olan bu paket içte ve dýþta harcamalara konu olmakla tükeniyordu.

Tükenen enerji yeniden genel baðýntý içinde dýþtan içe doðru dönen bir akýþla yeniden tükenen enerji yerine konuyordu. Bu da basite doðru gitmekle yalýnlaþan bir çevrimdi. Var oluþlar için bu çevrim ilkin doðada bulunabildiði kadarla kolektif (sentezle) saðlamalý kolektif (sentezle) saðlatan tüketimdi.

Ýnsan türü gibi hayatlar, bu en basitinden iþlev durumla þarj deþarj durumla; bu enerji çevrimini doðal ve dýþtaki genel baðýntýsý içinde saðlamasýný yaptý. Basit saðlama yapmanýn yaný sýra "sosyal oluþ ve toplumsal oluþ" gibi karmaþan entegre ile daha rafine durum oldu.

Bu tür rafine sosyo toplum kiþiye göre genel baðýntýydý. Kiþiye göre genel baðýntý olan sosyo toplum doðaya göre özel baðýntýydý. Kiþi dolma boþlama gibi temel yinelgen iþlevi sosyo toplumla kendi enerji çevrimini yapmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.