..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Temmuz 2018
Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 17  
Bayram Kaya
Öyleyse fakir kiþi içselinde zenginlik belirim verememekle bir boþluk devinmesidir. Zengin kiþide de fakirlik belirim verememekle etkin bir boþluk alan devinmesidir. Fakirliðin kendi zenginliðiyle bir arada olmasý demek diðerinin belirim veremeyen varlýðý ile bir diðerine boþluk devinmesi gibi davranýr olmasýdýr.


:EFJ:
Þunu da unutmayýnýz sahipliði olan zengin bir kiþi de zenginlik baskýn ve aktif iken, ikilinin giriþmediði durumlarda zenginin karþýsýndaki fakir kiþide de fakirlik baskýn ve aktifliktir. Ýkisi de bað aktif yapýcý olarak davranýrlar. Sömürünün enstrümaný olduklarýndan ikisi de enfekte edilen duygu olarak oluþur.

Çocuðu varken kadýnýn ana olucu özellik duyuþu aktiftir. Kadýndaki teyzelik, yani ana olmama (teyze olma) beliremez. Bunlar birbirinin zýttý deðil. Birbirine dönüþmezler. Ama duygu olarak, algý olarak belirme esaslarý çok benzer. Ana duygusu ve teyze oluþun sosyal duygusu ayný kiþi olan alan üzerinde beliren duygu, düþünce, algý olmakla kiþiyi dýþa doðru yönelimli kýlarlar.

Kadýnýn analýk duygusu etkin ve eylemli iken beliremeyen yok olan ikinci duygusu; yeðeninin yanýnda öðrenilmiþ belirimi, aktif olur. Teyze duygulu belirin yeðeninin yanýnda karþý taraftaki yeðenine doðru eðilim eder. Yani dýþtaki yeðene karþý eðilim eden duyuþ, önceki pasif olan teyzelik duyuþu olmakla, teyzelik aktif duruma geçer.

Bir baðýntý içindeki iki duyuþtan hangisi pasif ise pasif olan diðer eylem ve yönelim olabilen duygu manaya karþý bir alçak alan iþlevi görür. Giriþme baðýntýsýna sanal bir mekân boþluk devinmesi olmakla davranýr. Zýtlýk çevredeki diðer aktif iþlev öðelere karþý çekimli ya da itme yapar. Evlat ve yeðen, ikisi kadýnla bir aradaysa eðilim ikirciklidir. Nötr gibidir. Kadýn dýþta evlat ya da yeðenden aktif olana göre bir ona bir ona karþý belirecek gerilim duygusunu artýrýr ya da azaltýr.

Sahipliði olmayan bir kiþinin yanýnda, bin dönüm arazisi olan kiþi zengindir. Bin dönümlük arazi ayný ortam içinde sizin enerji saðlama (üreten) çalýþmanýza karþýlýktýr. Mülk sahibi kendi emek çalýþmasý ile çalýþma nesnesi olan bin dönüm araziyi elinde hazýr tutar. Kiþinin elindeki çalýþma nesnesi olan arazi, dýþtaki kiþilerde olmadýðý için çalýþma nesnesi dýþtaki kiþilerin çalýþma eðilimini kendi üzerine doðru çeker.

Mülk sahibi elinde hazýr tuttuðu çalýþma nesnesi nedenle dýþtan kendi elindekilere doðru eðilimli olanlar karþýsýnda; kendi çalýþma eðilimini pasif eder. Kendisi için çalýþýlacak olan zamaný da elindekine çalýþmaya gelenlere bindirir. Kendi üzerinde gizlediði çalýþma eðilimi karþý tarafý çalýþtýrma duygulu eðilime dönüþür. Arazinin çalýþmanýza karþýlýk olmasý nedenle, arazi sahibi sizin bu eðim ile zorunlu oluþunuzdan ötürü size efendidir. Kuþkusuz zengin olan kiþinin fakirliðe dönüþme eðilimi de vardýr.

Zenginlik-fakirlik mülk iliþkisiyle ortaya çýktýðý için zenginin mülkünü kaybetmesiyle (iflasýyla) fakirliði de mümkün olur. Ama zengin kiþinin yanýnda hep mülksüzler bulunduðu için zenginin aktif bir fakirliði beliremez. Ama zengin kiþinin kendi içindeki zengin ve fakir oluþu düþünür. Bu tarz duygu ve düþünce baðýntýsý kiþide, kaybeden kazanan duygular olmakla kiþi birbirine dönüþen fantezi vesveselerinden kurtulamaz.

Zengin olanýn bu pozisyonu fakir olma duygu ve fakir olma korkularýna dönüþmesi nedenle zengin kiþi daha çok zengin olma ya da zenginliði sürdürme veya zenginliði elinde tutma olarak dýþa hüccet (fitne) eder. Ayný düþünce ve duygu da fakirlik pozisyonu üzerinde kendi içindeki zengin oluþa doðru fantezi kuruntular üretir. Bu kuruntulardan biri dýþtaki zengine doðru belirimle yine bir karþýt fitne olacaktýr.

Ama bin dönüm arazisi olan zengin kiþinin yanýna yüz bin dönüm arazisi olan bir kiþi geldiði zaman kendilik kýyas ve algý deðiþir. Bin dönümlük mülk ile zenginliði olan kiþinin zenginliði, bin dönümlük arazisi olan kiþi yanýnda sönümlenir. Yüz bin dönüm mülk yanýndaki süre durumla rýzký kýsýlan fakir biri gibi belirmeye baþlar. Bin dönüm, bir tür eylemlilikse; yüz bin dönüm bin tür eylemliliktir.

Bin dönümlük sahipliði olan zengin kiþi; açlýðýn tokluða dönüþtüreceði görünüm ve vaat ile sahipliði olmayan fakirlik üzerine kendi baský ve basýncýný oluþur. Fakirlik efendinin (zenginin) sahipliði üzerinde üreten (çalýþan) olmakla, “açlýðýn tokluða dönüþeceði algýsýný biliþen” fakir kiþi, zenginliðe doðru bir çekilimle eðilim eder.

Üzerinde çalýþma biliþmesini veren diyalektik, mülkteki sahipliðin kozu olacaktýr. Çalýþma biliþmesini veren baský ve basýnç, mülkü olan zengin ile fakir arasýndaki eylemleri dönüþtürür. Mülk ve mülklü olanlarýn baský ve basýncý; açlýk duyumunu tokluða dönüþecek olmanýn eylem manasýný veren duyumlarýn aðýrlýk baský ve basýncý ve yine ortamdaki belirimlerinin baský ve basýncý; zýtlar arasýndaki bað alaný büker; yamulturlar.

Alanýn bükülmesi de ortamý, iniþli çýkýþlý zorluk ve kolaylýklara dönüþtürür. Bu tür bükülme olaylarýnýn özgün izahýný, aþaðýda söyleyeceðim durumlarýn en az iki hal ile bir arada tasavvur ediniz.

Dört tarafýnda gerilmekle dümdüz edilen çarþafýn zihni simülasyonu üzerine bir kiloluk bir gülle koyup sonrasý durumu akýlda canlandýrýnýz. Ve çarþafýn bir köþesine koyacaðýnýz bilyenin çarþaf sathýndaki ortam çökmeli alanýn içinde gülleye doðru düþmesiyle nasýl bir davranýþ içerisinde olacaðýný zihnen tasarlayýn.

Ve þimdi de yine ayný zihni simülasyon ile çarþafý bir oda zemini üzerine dümdüz serin. Üç beþ kiloluk bir gülleyi yine çarþaf üzerine koymakla önce çarþaftaki ezilmeyi görün.

Sonra da gülleyi çarþafý zemine daha da sýkýþtýrýr þekilde gülle üzerine yapacaðýnýz baský ve basýnçla gülleyi çarþaf üzerinde döndürme yapýn. Dönme hareketinin çarþafta oluþturacaðý kýrýlma, kýrýþma, kývrýlma, bükülme gibi çeþit çeþit birçok efektifi ilikler görürsünüz. Çevirme hareketi ile çarþaf yüzeyin de oluþan birçok kuvvet çizgilerini gözünüzde canlandýrýnýz. Ya da deneyin. Ýþte var oluþu içinde olay ufku hep böyledir.

Bükülen alan içinde bilyeler gülleye doðru düþer. Bilye bu alan çizgilerine göre ya hýzla gülleye doðru kolay þekilde daha da hýzlanarak gidecektir. Ya da ortamýn dalgalanmasý ile oluþan sürtünme yüzeyi bilyenin gülleye doðru gitme hýzýna göstereceði direnç nedenle direnç alaný bilyeyi yavaþlatacak veya bilyenin hareketini durduracaktýr.

Ýþte alan ve bu alan içinde oluþan eðilip bükülmeler nedenle, eðilip bükülmelerin harekete göstereceði kolaylýk ve zorluklar böyle oluþmaktadýrlar. Toplumsal ortam içindeki zorunlu üretim iliþkileri içindeki bað alanlar üretim sonrasýnda mülk sahibi yararýna göre olan mana iliþkilerine göre düzenlenir.

Bu düzenleme ile ve birçok farklý üreten iliþki yoðunlaþmasý nedenle oluþan bu girift durumlar toplum sal ortamý çarþaf yüzeyi gibi gerilim alanlarýna böler. Bu tür ortam bükülmeli gerilim alanlarýndan birisi de zenginlikle fakirlik görünümlü konumlanmalardýr. Fakir, zenginin eðip büktüðü alana doðru düþer.

Zenginlik ve fakirlik birbirinin “belireni ve beliremeyeni” oluþla davranacak ve ortamý eðip bükmekle ortamý gerilimli yapacaktýrlar. Yine zenginlik ve fakirlik toplum içinde birbirinin tamamlayaný olmakla yine ortamý eðip bükmekle ortamý gerilmeli davrandýracaktýr. Yine zenginlik ve fakirliðin çýkarlarý karþýt ve uzlaþmaz olmakla, ortam çatýþmacý gerilmelerle stres vermeyi vs. davranacaktýr.

Toplumsal ortam fazladan ve yapay yolla bu tür El mantýklý birçok enfekte ortam gerilmelerine açýktýr. Ortam; birçok ortam gerilimleri ile de doludur. Ýþte ortam bu tür olay ufku olucu belirmelerle birbirine zýt veya birbirini destekler yönde ya da birbirine zorluklar gösteren giriþmeleriyle doludur. Sürecin analitik analizini bununla kýsa tutuyorum. Bu nedenle olay ufku içinde iki nokta arasýndaki etkin alan; süreç giriþmelerine ya eðim (kolaylýk) olurlar. Ya da yokuþ yukarý etki ile (zorlukla) davranýr.

Kiþinin kendi içinde zenginliði varken belirememekle fakirliði yoktur. Ya da kiþi yoksul iken varsýllýðý yine belirememekle yoktur. Ama o zengin kiþinin fakirliði belirimsiz olmakla üst üste; yan yana ve bir arada zamanlar olmakla hep kiþinin kapsamý içinde vardýrlar. Bu nedenle kiþi üzerindeki zengin fakir baðýntýsý niceli durumlar fantezisi ile zenginlik fakirliðe, fakirlik te zenginliðe dönüþür.

Öyleyse fakir kiþi içselinde zenginlik belirim verememekle bir boþluk devinmesidir. Zengin kiþide de fakirlik belirim verememekle etkin bir boþluk alan devinmesidir. Fakirliðin kendi zenginliðiyle bir arada olmasý demek diðerinin belirim veremeyen varlýðý ile bir diðerine boþluk devinmesi gibi davranýr olmasýdýr.

Süreç zenginliðe baðýntý olacak her bir durumlarýyla gülleye doðru serbest düþüþe kolaylýðý gösterecek olmanýn eylem alanlarýný oluþurlar. Ayný þekilde ortam bükülmesi ters yönden fakirliðin zengin olmasýna çok büyük direnç olacaktýr. Direnci aþanlar az olacak ya da kayrýlýr olacaklardýr.

Ortam içinde zengin ve fakir oluþ kiþi içinde bir arada, yan yana olacaktýr. Zengin ve fakirlik kiþi dýþýnda ayrý ayrý kiþiler üzerinde aktif pasif oluþa göre birbirine karþý belirimler olmakla karþý karþýya olacaktýr. Karþý karþýya olup ta veya yan yan olup ta belirim veremez olanýn varlýðý diðerine boþluk alan hareketi gibi davranmasýna neden olur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.