..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Haziran 2018
Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 11  
Bayram Kaya
Bu nedenle sahipliði olmayan kölelerin çalýþmasýnýn zýttý olan yansýmadan ötürü efendilerin de çalýþmama eðilimi vardý. Köledeki "çalýþma eðilimi" efendi de çalýþma olarak beliremeyen bir yansýmaydý. Her þey zýtlarýn varlýðý ve birliðiyle olasýydý.


:EGH:
Kolektif yapýnýn da her organik yapý gibi kendi seçme ayýklamalý bir yalýtýma içinde kendi düzenlenmesi vardýr. Bu seleksiyona göre kolektif yapýnýn belirme ve kontrol mekanizmalarý oluþur. Sistemlerin kendisinin kendi üzerine etkisi vardýr. Ama bu sistemi oluþan her bir iþlev parçanýn, tüm sisteme egemen bir etkisi yoktur.

Ne var ki insan özneli olmayan sistemlerde durum böyledir. Ýnsan özneli üreten sistemlerde sistemin parçasý olan kiþi yöneten olarak, üretim araçlarýnýn mal sahipliði olarak, biriken paranýn (mal sahipliðinin iradesi olmakla) kutsanýr. Kutsanan bu meþrulaþmalarla toplumsal gücü kullanýrlar. Sistemin parçasý olan egemenler diktatörler sisteme egemen olurlar.

Ýnsan özneli sistemlerin seleksiyon mekanizmalarý zorunlu olanla; insana göre olan öznel düzenlemelerle seleksiyon ve yalýtým kuralý edilirler. Ýnsan özneli süreçler üretirken, üretime baðlý seçme ayýklamalý yalýtým kurallarýna sadýktýrlar. Üretileni paylaþýrken egemen özneli insan iradesi sürecin belirleyeni olmakla seleksiyon ve yalýtým kurallarýný sömürmeye göre çevrime ederler.

Böylece sisteme egemen olucu kiþisi mal mülk sahipliðinin, kiþi mal sahipliklerini oluþurlar. Toplumsal sistem "üreten (çalýþan) yer" kuralýyla, en az dýþ dünya içereni seleksiyon ve yalýtmalarýný" oluþur. Çünkü sistemin tüketeni de üreteni de kiþinin kendisidir.

Üreten yer söylemi, tekilliðe deðil; çokluða, çokluðun özne ve eylemine karþýlýk kural baðý ve baðlaþmasýný belirtip; üretmeye dayanakla hak talebini söyleyen bilinçtir. Sistem üreteni de yiyeni de baðlaþan çokluktur. Sürü içinde kolektif yardýmlaþma ve iþ birliði ile "Avlayan yer" kuralýndan transferle yansýma esinidir.

Totem yapý "avlayan yer, toplayan yer" kuralýný totem alan içinde tüm yaþlý aciz, sakat bireylerine göre de yalýttý. Bu yalýtma iþi ortaya koyduðu boþ zaman süreçleri nedenle düþünen insanýn düþünmesi üzerinde eylemli olmasýný ortaya koyup bilgi biriktirmesi oldu.

Bilginin kolektif mirasý totem süreci üreten yapýya çevirmiþti. Toplumcu sosyoloji üreten iliþkiyi, hak talebi içinde üretmeyen yemez bilincine çevirmiþti. Üreten yer ilkesi kolektif ilkeyle, yasalara baðlanmýþ hak arama þeklidir.

Üreten yerse; üretenin yemesi üretim yapmada zorunlu kolektif hareketse (ki öyledirler); "kiþi üreten kolektif bað üzerinde tüketen" olur. Sistemin seleksiyon ve yalýtma mantýðý budur. Ýster istemez üreten ortak irade sistemin belirleyenidir. Sömürme olmadýkça burada kiþisel sahipliðin irade hakký gibi bir tanýma ulaþmak olanaksýzdýr.

Kolektif irade üretim yapmanýn üreten kuralýna göre sadýk kalýr. Sistem ne kadar kiþisel sahipli (negatiflik) ile ve ne kadarý da kolektif sahiplik (pozitif) ile olacaðýna üreten bað üzerinde kolektif iradeli iþleyiþle karar verir. Kiþisi mal mülk sahipliði üreten iliþki deðildir. Üreten iliþki üzerine insana göre bir özellik ile yaþam konforu veya yaþam refahýdýr.

Toplumsal iþleyiþi te pozitif ve negatif ilik te zorunlu durumla sabittir. "Üreten yer" referansýna göre seleksiyon ve yalýtýmla olan sistem de negatiflik artýkça kiþi sahipli irade "üreten yer ilkesinin" önüne geçer. Üretenler yemeyen türünden olmakla "üretenler en azla yiyenler" olur. Bu durumda "kolektif bað yapý" daðýlma yönünde tavsama (gevþeme) belirimleri verir.

Ya da toplum negatifliðe karþý pozitif eðilimle dirençledir. Toplumun pozitifliði artýnca sistemin kolektif baský ve basýncý "üreten yer ilkesinin" önüne geçer. Üretmesi sistem yine "en az olanla yetinmeye dönüþmekle sistemin üreten bað iliþkisi tavsar.

Kiþi sahipli dirençle denge fren mekanizmalarý ortaya çýkar. Ya da çýkmalý. Toplumun dýþýnda, toplum içine enerji girdisi yapýlýrken; enerji girdili daðýlýmý yapý içinde sekteye uðratacak olanlar sistem içine alýnmayacaktý.

Daha önce belirttim, seleksiyon içte ve dýþtaki karýþma ve sýzmalara karþý sistemin baðýþýklýðýydý. Sistem; sistem içine alýnan ve sistem içinde iþlenen enerjinin, sistem içindeki daðýlýmýný sekteye uðratacak olan dýþ girdilerden her zaman uzak tutulmalýydý.

Sistem içinde enerji daðýlýmýný sekteye uðratan asalaklýk, sömürü ve ürün paylaþýmýný mal-mülk sahipliði üzerinde yapan anlayýþça uygulama sistemin elemesi gereken enfeksiyondur.

Paylaþýmlarý mal mülk sahipliði üzerinde olmakla enfeksiyonlu olan yapý içinde etki þöyle olur. Efendilerin de kölelerin de enerji saðlama zorunluluklarý vardýr. Etki, etkilenme olarak sahipliði olmayan köleler nezdindedir. Kölenin enerji saðlamaya dönük gayretleri, mal sahipliðine göre olan bölüþmelerle yanýltýlýr.

Üreten yer ilkesi üzerinde saðlama olan kölenin zorunlu eðilimleri, kölenin çalýþmasýný ve kölenin emeðini satmasý þekilde belirir. Böylece "üreten yer" söylemi "rýzký olan yer. Takdirle olan, takdire göre; kadere göre yer" anlayýþýyla uyuþturulur. Rýzk kavramý düþüncesi düþüne düþüne sonu gelmez çýnlamalarla insaný düþünce sarhoþu eder.

Emeði satma belirimi toplumsal kolektif inþanýn ne baþýnda ne ortasýnda ne sonunda hiç olmayan bir durumla sistemin enfeksiyonudur. Süreç kolektif baþladýðýna göre "üreten yer" seleksiyonlu yalýtým; en az iki üreten grup karþýlaþmasýný nitelemeyi içerir.

Üreten yer söylemi; üretim yapma karþýlaþmasý içinde giriþen gruplarýný, gruplarýn kendi ürünlerini ya da iþ birliklerini söyler. Ürünler ya da iþ birliði gruplar nezdinde karþýlýklý denklik yapýlmakla birlikte mütekabiliyeti bir takasý da ön gören söylemdir.

Mal mülk sahipleri olan efendilerin elinde, kölelerin üzerinde çalýþma yapacaklarý tarla, bað, bahçe gibi üretim nesnesi ile üretim nesnesi üzerinde aletli (araçlý) çalýþma yapacaðý araç gereçler vardý. Sahipliði olmayan Köle üretim gücü olan çalýþma nesnesi ve araç gereç yokluðu nedenle boþlukta kalýp çalýþamamaktadýr.

Böylece sahip efendiler çalýþamayan kölelerin çalýþma eðilimine de kölenin kendisine de sahip olmaktaydýlar.

Bu nedenle sahipliði olmayan kölelerin çalýþmasýnýn zýttý olan yansýmadan ötürü efendilerin de çalýþmama eðilimi vardý. Köledeki "çalýþma eðilimi" efendi de çalýþma olarak beliremeyen bir yansýmaydý. Her þey zýtlarýn varlýðý ve birliðiyle olasýydý.

Dýþta sizin fakir olmanýz, bir baþkasýnýn zengin olmakla belirim vermesi içinde fakirin kendi eksiði zengine karþýlýk gelir. Yani dýþtaki zenginin karþýlýðý fakirliktir. Bu zýtlýk birbirine karþýlýk olmakla birbirini tamamlayan bir tümleþme ve nötr oluþtur.

Fakir olmanýzýn içinize yansýyan mana düþüncesi zengin olmadýðýnýzý algýlamakla var. Fakirlik, zengin gibi davranamamanýz ile birlikte vardýr. Ýçteki zengin gibi davranamama eðiliminiz dýþtaki zenginliðe doðru çalýþma, emeðini satma, ezilme gibi baðýntýlarý zenginde olan sahipliklerle kendi eksiðini tamamlamaya yönelir. Zengin de sahibi olduðu çalýþma nesneleri üzerinde çalýþmanýz karþýlýðýnda enerji saðlamalý konforu size ürettirmekle vardýr. Yani zenginde sizinle vardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.