..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Ömer Faruk Hüsmüllü




10 Nisan 2018
Sakýp Sabancý'yý On Dört Sene Önce Kaybettik  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Bazý insanlarýn patronlara karþý antipatisi vardýr. Biri hariç: Sakýp Sabancý. Yediden yetmiþ yediye herkes tarafýndan sevilen bir insandý. Onu bir "10 Nisan" günü kaybettik...


:AFCJ:

Bazý insanlarýn patronlara karþý antipatisi vardýr. Biri hariç: Sakýp Sabancý. Yediden yetmiþ yediye herkes tarafýndan sevilen bir insandý. Onu bir "10 Nisan" günü kaybettik...
**
Hacý Ömer Sabancý Holding’in Yönetim Kurulu Eski Baþkaný
Sakýp Sabancý, 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri’nin Akçakaya köyünde fakir bir çiftçi ailesinin çocuðu olarak dünyaya geldi.Çok genç yaþlarda, Bossa Un Fabrikasý’nda veznedarlýkla iþ hayatýna baþladý. Sýrasýyla, çiftlik müdürü ve Bossa Tekstil Ýþletmesi Müdürü oldu. Babasýnýn 1966 yýlýnda vefatýndan sonra kurulan Sabancý Holding’in yönetim Kurulu Baþkanlýðý’na getirildi. Halen bu görevi yanýnda Holding’e baðlý çok sayýda kuruluþun Yönetim Kurulu Baþkanlýðý’ný ve Murahhas Üyeliklerini yapmaktadýr.1964 yýlýndan itibaren, 25 yýl müddetle Adana ve Kocaeli Sanayi Odalarý, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odalarý Birliði üyeliði ve baþkanlýðý yaptý. Muhtelif vakýflarda çeþitli zamanlarda görevler üstlendi.1986 yýlýnda Türk Sanayicileri ve Ýþadamlarý Derneði TÜSÝAD’ýn Yönetim Kurulu Baþkanlýðý’ný üstlenen Sakýp Sabancý, 1987-1990 yýllarý arasýnda Yüksek Ýþtiþare Konseyi Baþkanlýðýný yaptý. Son dönemlerde sosyal ve kültürel içerikli çalýþmalara yoðun zaman ayýran Sabancý, Türkiye’nin 52 yerleþim merkezinde 111 kalýcý eðitim, saðlýk,spor ve kültür tesisi meydana getiren Hacý Ömer Sabancý Vakfý’nýn baþkanýdýr.Sakýp Sabancý evli ve üç çocuk babasýdýr..
1933 – 7 Nisan 1933 tarihinde Hacý Ömer Sabancý (1906-1966) ve Sadýka Sabancý (1910-1988)’nýn ikinci çocuðu olarak Kayseri’nin Akçakaya köyünde doðdu. Kardeþleri Ýhsan (1931-1979), Hacý (1935-1998), Þevket, Erol ve Özdemir (1941-1996) Sabancý’dýr.
1948 – AKBANK’da 25 lira aylýkla “stajyer memur” olarak çalýþmaya baþladý. Bankada yazý makinesi, hesap makinesi kullanmayý, tahsil fiþi, tediye fiþi ve makbuz kesmeyi öðrendi.
Ýlk kez Ýstanbul’a geldi, Sirkeci’deki Özipek Palas Oteli’nde kaldý.
1950 – Üç yýl üstüste zatürre hastalýðý geçirmesi nedeni ile liseyi bitiremeden okuldan ayrýldý ve ayný yýl kurulan BOSSA Un Fabrikasý’nda veznedar oldu, maaþý 50 liraya çýktý.
1955 – BOSSA Un Fabrikasý’na ticaret müdürü oldu. Ayný yýl ikinci el Pontiac marka beyaz spor bir otomobil satýn aldý.
1957 – Teyzesinin kýzý Türkan Civelek ile BOSSA fabrikasýnýn bahçesinde yapýlan bir düðün töreni ile evlendi. BOSSA tekstil fabrikasýnda Genel Müdür Yardýmcýsý olarak görev yapmaya baþladý.
1964 – Büyük kýzý Dilek dünyaya geldi. Adana Ticaret ve Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný oldu.
1966 – Babasý Hacý Ömer Sabancý Ýstanbul’da vefat etti. Ayný yýl Türkiye’deki ilk poliester elyaf ve iplik fabrikasý SASA kuruldu.
1967 – Kardeþleriyle birlikte HACI ÖMER SABANCI HOLDÝNG A.Þ.’yi kurarak Yönetim Kurulu Baþkaný oldu.
Topluluk þirketlerinden ilk olarak Akçimento hisse senetleri halka arz edildi.
1970 – Ýkinci çocuðu Metin dünyaya geldi.Zihinsel özürlü olarak dünyaya gelen Metin Sabancý’nýn tedavisi için Amerika ve Avrupa’da pekçok hastane ve doktora baþvuruldu. Tamamen iyileþme olanaðý olmayan bu hastalýktan muzdarip pekçok gence yardým için 1976 yýlýnda Erol Sabancý Spastik Çocuklar Tedavi ve Eðitim Merkezi ile 1996 yýlýnda Metin Sabancý Spastik Çocuklar ve Gençler Eðitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.
1973 – Küçük kýzý Sevil dünyaya geldi.
1974 – O dönemler Sabancý Holding Genel Koordinatörü olarak görev yapan Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaþkaný Turgut Özal’ýn ýsrarý üzerine Sabancý Holding Ýstanbul’a taþýndý. Anne Sadýka Sabancý’nýn bütün malvarlýðýný baðýþlamasý ve Sabancý kardeþlerin katkýlarýyla Hacý Ömer Sabancý Vakfý VAKSA kuruldu. Vakýf bugün, toplam 53 yerleþim merkezinde 112 kalýcý esere sahip, Türkiye’nin en büyük aile vakfýdýr.
Ýzmit Köseköy’de LASSA (BRÝSA) kuruldu.
1981 – Türk sermayesi ile yurtdýþýndaki ilk banka AKINTERNATIONAL BANK ( Sabancý Bank Plc.) Londra’da kuruldu.
Amerika’da Houston’da ilk kez kalp kapakçýðý ameliyatý oldu.
1984 – Ýlk onursal doktorasý Eskiþehir Anadolu Universitesi tarafýndan verildi.
Ýsveç’te, Stockholm’de Uluslararasý Ticaret Odasý Kongresi’nde Türkiye’yi temsil etti.
1985 – ABD eski Baþkaný Jimmy Carter ve eþi, Sakýp ve Türkan Sabancý’yý Emirgan’daki evlerinde ziyaret etti.
Türk ekonomisindeki geliþmeleri, Avrupa’daki uluslararasý firmalarýn ve bankalarýn temsilcileri ile Türkiye ile iþ yapan Ýsviçre bankalarý ve Ýsviçre firmalarýnýn temsilcilerine aktarmak amacýyla Ýsviçre-Türk Derneði’nin Cenevre’de düzenlediði toplantýya konuþmacý olarak katýldý.
“Ýþte Hayatým” isimli ilk kitabý yayýnlandý.
Mimar Sinan konusunda Fransa’nýn ünlü Sorbonne Üniversitesi’nde konferans verdi.
1986 – TÜSÝAD’ýn Yönetim Kurulu Baþkaný oldu.
1987 – Þimdi Belçika Kralý olan Prens Albert Ýstanbul’a gelerek, Sakýp Sabancý’ya Emirgan’daki evi Atlý Köþk’te “Belçika Kraliyet Niþaný” takdim etti.
Sabancý ve DuPont ortaklýðýyla ilk yüzde 50/50 “joint venture” þirket DUSA kuruldu.
TÜSÝAD Yüksek Ýstiþare Konseyi Baþkaný oldu.
Sakýp Sabancý ve eþi, ABD Baþkaný Ronald Reagan ve eþini Beyaz Saray’da ziyaret etti.
1988 – Sakýp Sabancý ve eþi, ABD Baþkaný Ronald Reagan ve eþini Beyaz Saray’da ikinci kez ziyaret etti.
1989 – Babasý Hacý Ömer Sabancý zamanýnda toplanmaya baþlanan Resim ve Hat koleksiyonlarýnýn sergilenmesi için SSCB Kültür Bakanlýðý’nýn daveti üzerine Moskova’da bir sergi açýldý. Bu sergi, sonraki yýllarda dünyanýn en önemli müzelerinde segilenecek “Altýn Harfler: Sabancý Üniversitesi Sakýp Sabancý Müzesi’nden Osmanlý Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi” için bir mihenk taþý oldu.
Amerika’da Houston’da ikinci kez kalp ameliyatý oldu.
1992 – Japon hükümeti tarafýndan Sakýp Sabancý’ya “Kutsal Hazine Altýn ve Gümüþ Yýldýz Niþaný” takdim edildi.
1993 – 1988 yýlýnda temeli atýlan SABANCI CENTER açýldý.
1994 -Japon Toyota ve Mitsui ile yüzde 50/50 ortak olarak Türk otomotiv sanayiine yeni bir pencere açacak TOYOTASA fabrikasý Adapazarý’nda açýldý.
1996 – Kardeþi Özdemir Sabancý elim bir saldýrýda hayatýný kaybetti.
1997 – Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný tarafýndan “Devlet Üstün Hizmet Madalyasý” ile onurlandýrýldý.
Dünyaca ünlü gýda devi Fransýz Danone ile yüzde 50-50 ortaklýkla DANONESA kuruldu. Fransýz Hipermarket zinciri Carrefour ve Sabancý ortaklýðý ile CARREFOURSA Hipermarket Zinciri kuruldu.
1998 – “Altýn Harfler: Sabancý Üniversitesi Sakýp Sabancý Müzesi’nden Osmanlý Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi” New York’ta Metropolitan Müzesi’nde sergilendi. Böylece Metropolitan Müzesi’nde sergilenen ilk özel koleksiyon ünvanýna sahip oldu.
Du Pont firmasý ile ortaklaþa Arjantin ve Brezilya’daki endüstriyel iplik ve kord bezi fabrikalarý satýn alýndý.
Kardeþi Hacý Sabancý vefat etti.
1999 – 170 Milyon dolarlýk yatýrýmla, Türk eðitimine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen SABANCI ÜNÝVERSÝTESÝ Ýstanbul’da açýldý.
Çukurova Üniversitesi tarafýndan onbirinci onursal doktorasý takdim edildi.
2000 – “Altýn Harfler: Sabancý Üniversitesi Sakýp Sabancý Müzesi’nden Osmanlý Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi” Paris’te Louvre Müzesi’nde sergilendi.
2001 – Sabancý ve DuPont’un yüzde 50-50 ortaklýðýyla 4 kýtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren DUPONTSA ve DUSA INTERNATIONAL þirketleri kuruldu.
Sakýp Sabancý ve ailesi ABD Baþkaný Bill Clinton’ýn davetlisi olarak Beyaz Saray’a gittiler.
Fransýz Hükümeti,”Altýn Harfler” koleksiyonunun Louvre Müzesi’nde sergilenmesini gerçekleþtirerek Fransýz-Türk kültür iliþkilerine yaptýðý katkýlar ve Fransa’nýn önde gelen þirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile sürdürdüðü baþarýlý ortaklýklarýndan dolayý, Elysée Sarayý’nda yapýlan törenle, Fransa Cumhurbaþkaný Jacques Chirac tarafýndan Sakýp Sabancý’ya “Légion d’honneur” þeref niþaný takdim edildi.
Sakýp Sabancý öldü...
Hacý Ömer Sabancý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Sakýp Sabancý, 10 Nisan 2004 tarihinde tedavi gördüðü hastanede yaþamýný yitirdi. 12 Nisan 2004 tarihinde Devlet töreniyle defnedilen Sakýp Sabancý’nýn cenazesine, iþ, siyaset ve sanat dünyasýnýn temsilcilerinin yaný sýra çok sayýda kiþi katýldý.
Mekaný cennet olsun...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri
Kavimler Göçü ve Sonuçlarý
Atatürk'ün Türk Dili ve Türk Milleti Hakkýndaki Sözleri
Birlik Olmazsak Tek Ok Gibi Kolayca Yeniliriz
Atatürk’ün Kronolojik Hayatý
Atatürk’ün Bilim ve Fen Hakkýndaki Söyledikleri
Atatürk ve Sözleri Ýle Ýlgili Faydalanýlabilecek "Kaynaklar"
Atatürk’ün Kadýn Ýle Ýlgili Sözleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Atalardan Özlü Sözler
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Oruç Baba"nýn Kýssadan Hisseleri - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.