..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Ömer Faruk Hüsmüllü




3 Mart 2018
Atatürk’ün Türk Ulusu - Türk Yurdu ve Yurt Sevgisi Hakkýndaki Sözleri  
Ömer Faruk Hüsmüllü
• Barýþtan sonraki çalýþmada baþarýlý olabilmek milletin istiklalinin korunmuþ olmasýna baðlýdýr. • Ulusal Yeminin hedefi, onu temindir. Ocak 1922, Vakit Baþyazarý Ahmet Emin’e Verdiði Mülâkat.


:IBB:


• Bugün vatanýmýzla bir millî kudret varsa o cereyan, felâketlerden ders alan milletin kalb ve dimaðýndan doðmuþtur. (1919)
• Millete efendilik yoktur; hizmet etme vardýr. Bu millete hizmet eden, onun efendisi olur.(1921)
• Milleti millet yapan, ilerleten ve yükselten kuvvetler vardýr: fikir kuvvetleri ve sosyal kuvvetler. 27.10.1922, Bursa, Öðretmenlere.
• Bilelim ki kazandýðýmýz baþarý, milletin kuvvetlerini birleþtirmesinden ileri gelmiþtir. Eðer ayný baþarýlarý, zaferleri ileride de kazanmak istiyorsak, ayni esasa dayanalým, ayný yolda yürüyelim. (1923)
• Milletlerin siyasetinde ancak menfaatleri vardýr. Kimsenin kimseye dost olmayacaðýný bilelim. (1933)
• Millet sevgisi kadar büyük mükâfat yoktur. (1935)
• Kuvvet birdir ve o milletindir…1.11.1937, TBMM Açýlýþý.
• Ulusal varlýðýný devam ettirmek için, kiþileri arasýnda düþündüðü ortak bað, asýrlardan beri gelen þekil ve mahiyetini deðiþtirmiþ, yani ulus, dini ve mezhebî baðlar yerine, Türk milliyeti baðý ile kiþilerini toplamýþtýr. 1925, Ankara Hukuk Okulu Açýlýþý.
• Biz doðrudan doðruya milliyetçi ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanaðý Türk topluluðudur. Bu topluluðun kiþileri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa o topluluða dayanan cumhuriyet de kuvvetli olur. 26.04.1926, Türk Ocaklarý Delegelerine.
• Türk Vataný’ný ele geçirmek fikrini, Türkü esir etmek hayalini genel, büyük bir ideal haline getirmeye çalýþanlarýn layýk olduklarý kötü sondan kurtulamadýklarýný gözlerimizle gördük… Kendilerine bir milletin geleceði emanet edilen adamlar, milletin kuvvet ve kudretini yalnýz ve ancak yine milletin gerçek ve ulaþýlabilir çýkarlarý yolunda kullanmakla yükümlü olduklarýný bir an hatýrlarýndan çýkarmamalýdýrlar. Bu adamlar düþünmelidirler ki, bir memleketi ele geçirmek; o memleketin sahiplerine egemen olmak için yeterli deðildir. Bir milletin ruhu ele geçirilmedikçe, bir milletin azmi ve iradesi kýrýlmadýkça, o millete egemen olmanýn imkaný yoktur. (1924, Dumlupýnar) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 184)
• Türk ulusu güçlükleri; ulusal birlik ve beraberlikle yenmesini bilmiþtir. (Atatürk Araþtýrma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, s.318
• Aklý eren, yurdunu seven, gerçekleri gören kimselerden düþman çýkmaz. (1923, Tarsus) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 136)
• Geldikleri gibi giderler.
• Ulus sevgisi kadar büyük sevgi yoktur ve kiþiliðimiz için deðil, fakat mensup olduðumuz ulus için elbirliði ile çalýþalým. (ÂFET ÝNAN, M.K. Atatürk’ten Yazdýklarým, Kültür Bakanlýðý Yayýnlarý, s.58)
• Kuvvet birdir ve o milletindir. (Atatürk Araþtýrma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt I, s.423)
• Ýnsaf ve merhamet dilenmek gibi bir ilke yoktur. Türk ulusu, Türkiye’nin gelecekteki çocuklarý, bunu bir an akýllarýndan çýkarmamalýdýrlar! (ATATÜRK, Nutuk, Atatürk Araþtýrma Merkezi, Yay. Haz. Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, s.243)
• Türk Ulusunun yeteneði ve kesin kararý, cumhuriyet, uygarlýk ve geliþme yolunda durmadan, yýlmadan ilerlemektir. (Atatürk Araþtýrma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Ankara, 1989, Cilt I, s.351)
• Büyük þeyleri yalnýz büyük uluslar yapar. (AFETÝNAN, Medeni Bilgiler ve M. Kemal Atatürk’ün El Yazýlarý, Atatürk Araþtýrma Merkezi, s. 27)
• Bir ulusun siyasi kaderinde makam sahibi olabilmek için onun ihtiyacýný görmede ve onun gücünü takdirde ehliyet sahibi olmak birinci þarttýr.
• Saygýdeðer ulusuma þunu öneririm ki: sinesinde yetiþtirerek baþýnýn üstüne kadar çýkaracaðý adamlarýn kanýndaki ve vicdanýndaki öz cevheri, çok iyi tahlil etmek dikkatinden, bir an vazgeçmesin.
• Kesinlikle bilmeliyiz ki, iki parça halinde yaþayan uluslar zayýftýr, hastadýr. Çocuklarýmýzý ayný eðitimden geçirerek yetiþtireceðiz. Çocuklarýmýza ve gençlerimize vereceðimiz öðrenimin sýnýrý ne olursa olsun, onlara esaslý olarak þunlarý öðreteceðiz: Ulusuna, Türkiye Devleti’ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne düþman olanlarla mücadele sebep ve vasýtalarý ile donatýlmayan uluslar için yaþama hakký yoktur.
• Yalnýz þunu bir gerçek olarak biliniz ki onur, hiçbir zaman bir adamýn deðil, tüm ulusundur. (1923, Adana) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi, C. II, s. 127)
• Ulusal yemin, barýþ yapmak için makul ve asgarî koþullarýmýzý içeren bir programdýr. Barýþa ulaþmak için bir araya getireceðimiz esaslarý içine alýr. Ocak 1922, Vakit Baþyazarý Ahmet Emin’e Verdiði Mülâkat.
• Barýþtan sonraki çalýþmada baþarýlý olabilmek milletin istiklalinin korunmuþ olmasýna baðlýdýr.
• Ulusal Yeminin hedefi, onu temindir. Ocak 1922, Vakit Baþyazarý Ahmet Emin’e Verdiði Mülâkat.
• Ulusal Yemin dairesinde varlýðýný temin ettikten sonra gürültü çýkarýp fesatçýlýk edecek ve araziyi geniþletme fikrinde bulunacak adamlar ortaya çýkmaz. Bence buna imkân yoktur.
• Ocak 1922, Vakit Baþyazarý Ahmet Emin’e Verdiði Mülâkat.
• Gerçi bize milliyetçi derler. Fakat biz öyle milliyetçileriz ki, bizimle birlikte çalýþan bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onlarýn bütün milliyetlerinin gereklerini tanýrýz.
• Bizim milliyetçiliðimiz herhalde bencil ve maðrurane bir milliyetçilik deðildir… 15.08.1920, TBMM.
• Bilelim ki millî benliðini bulmayan milletler baþka milletlerin avýdýr. (1923)
• Bu hareket milletin bir arzusudur. Hattâ bir ihtiyacýdýr. Bu arzu ve ihtiyacý doðuran þey de þahýslar deðil, bizzat olaylardýr. Devletin birlik ve baðýmsýzlýðýný tehdit eden meþru olmayan bir takým ihtirasat, topraklarýmýza, hiçbir hakka dayanmaksýzýn gerçekleþen saldýrýlar, tehlike karþýsýnda millete birleþmek gereðini duyurmuþtur. Böyle bir harekete macera demek, bu hareketi takdir edenleri maceracýlýkla adlandýrmak gafillik, garazlýk deðil midir? 24/25.10.1919, Amasya, Tasvir-î Efkâr Muhabiri Ruþen Eþref ile Mülâkat.
• Bizim yolumuzu çizen; içinde yaþadýðýmýz yurt, baðrýndan çýktýðýmýz Türk Ulusu ve bir de uluslar tarihinin bin bir facia ve ýstýrap kaydeden yapraklarýndan çýkardýðýmýz sonuçlardýr. (Atatürk Araþtýrma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt I, s.423)
• Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalýþkanlýðýný, fýtri zekasýný, ilme baðlýlýðýný, güzel sanatlara sevgisini, millî birlik duygusunu sürekli olarak ve her türlü vasýta ve tedbirlerle besleyerek geliþtirmek millî ülkümüzdür. 29.10.1933, Ankara, 10. Yýl Nutku
• Ulusal ülküye tam bir iman ve onun gereklerini tereddütsüz yerine getirmenin neticesi elbette baþarýdýr. (1931)
• Efendiler, bir ülkenin, bir ülke halkýnýn düþmandan zarar görmesi acýdýr. Fakat, kendi ýrkýndan büyük tanýdýðý ve baþlarýnda taþýdýðý insanlardan vefasýzlýk, felaket görmesi ondan daha acýdýr. Bu kalp ve vicdanlar için unutulmaz bir yaradýr. 11.09.1924, Bursalýlarla Konuþma.
• Diyarbakýrlý, Vanlý, Erzurumlu, Trabzonlu, Ýstanbullu, Trakyalý ve Makedonyalý hep bir ýrkýn evlatlarý, hep ayný cevherin damarlarýdýr. 04.10.1932, Dolmabahçe Sarayý, Diyarbakýr Gazetesinin Sahibine Demeç.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri
Kavimler Göçü ve Sonuçlarý
Atatürk'ün Türk Dili ve Türk Milleti Hakkýndaki Sözleri
Sakýp Sabancý'yý On Dört Sene Önce Kaybettik
Birlik Olmazsak Tek Ok Gibi Kolayca Yeniliriz
Atatürk’ün Kronolojik Hayatý
Atatürk’ün Bilim ve Fen Hakkýndaki Söyledikleri
Atatürk ve Sözleri Ýle Ýlgili Faydalanýlabilecek "Kaynaklar"

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Atalardan Özlü Sözler
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Oruç Baba"nýn Kýssadan Hisseleri - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.