..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Ömer Faruk Hüsmüllü




21 Ocak 2018
Her Þeyin Ýhtiyaçtan Fazlasý Yüktür, Derttir  
Ömer Faruk Hüsmüllü
O nedenle zengin bugüne bakarak sevinmesin ve yoksul da üzülmesin. Çünkü topraðýn altýna her insan sadece birkaç metre bez götürebiliyor. Al sana eþitlik!


:GHF:


Garip bir dünyada yaþýyoruz.
Bir yanda fakir, sefil, evsiz-barksýz, açlýktan ölen yoksul insanlar; öte yanda aþýrý kilolu, þiþman, obez, çok yemekten ölen insanlar... Tabii bu görüntü sadece günümüze özgü deðil; dün de böyleydi yani asýrlardýr böyle!
Neden böyle? Dünyanýn kaynaklarý mý kýt da bazý insanlar bundan yeterince faydalanamýyor? Ekonomistler insan ihtiyaçlarýnýn yani gereksinimlerinin sýnýrsýz, bunlarýn karþýlandýðý kaynaklarýn ise sýnýrlý olduðunu kabul ederler. Dünyadaki kaynaklarýn sonsuz olmadýðýný biliyoruz ama asýl neden bu deðil. Bölüþümdeki adaletsizlik giderilse, þimdilik dünyamýzdaki bu kaynaklar, üzerinde yaþayan tüm insanlara bol bol yeter.
Her insan gereksinimlerini karþýlamak için uðraþýr. Çünkü gereksinimlerin karþýlanmasý insana haz verir, karþýlanmamasý ise acý ve hüzün... Bunlar karþýlandýkça þiddetini kaybeder ve zamanla bir alýþkanlýða dönüþürler.
Gereksinimlerin bir kýsmý tüm insanlarda ayný iken, bir kýsmý kiþiye, topluma ve zamana göre deðiþebilir. Örneðin bizim toplumumuzda bundan 40-50 sene önce orta gelirli bir aile için lüks olarak kabul edilen televizyon ya da telefon, bugün hemen her ailenin zorunlu ihtiyacý hâline gelmiþtir.
Bu konuda Maslow'un gereksinimleri nasýl kategorize ettiðine bakalým;
1-Fizyolojik gereksinimler (nefes alma , beslenme, su, cinsellik, uyku, denge, boþaltým)
2-Güvenlik gereksinimi (vücut, iþ, kaynak, etik, aile, saðlýk, mülkiyet güvenliði)
3-Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaþlýk, aile, cinsel yakýnlýk)
4-Saygýnlýk gereksinimi (kendine saygý, güven, baþarý, diðerlerinin saygýsý, baþkalarýna saygý)
5-Kendini gerçekleþtirme gereksinimi (erdem, yaratýcýlýk, doðallýk, problem çözme, önyargýsýz olma, gerçeklerin kabulü)
Abraham Maslow, bu gereksinimleri bir piramit þeklinde düþünür. Piramidin altýnda biyolojik güdüler üst katýnda ise psikolojik güdüler yer alýr. Maslow’a göre temeldeki bir güdünün gereksinmeleri karþýlanmadan, birey üst düzeydeki güdülerden etkilenmez. Alt düzeydeki güdüler doyuma ulaþýnca birey, üst düzeydeki güdülere hazýr hale gelir.
Bazý Psikologlara göre; üst düzeydeki bir güdüye gidebilmek için alt düzeydeki bütün güdülerin doyuma ulaþmasý gerekmiyor; bunlarýn belirli bir derecede doyurulmasý kiþiyi öbür düzeye getirebilir. Ayrýca bireylerden bireye düzeyler arasýnda farklýlýk olabilir; bazý kimseler için sosyal iliþkiler kurarak insanlarla yakýnlaþma güdüsü, emniyet ve korunma düzeyinden daha önce gelebilir, fakat bir baþkasý için bu doðru olmayabilir. Ýnsanlarýn ait olduklarý toplum, içinde büyüdüðü aile ortamý ve kültürün deðerleri, hangi düzeydeki güdülerin daha belirgin ve baskýn bir rol oynayacaðýný saptar. Çünkü gereksinimlerin þiddeti kiþilerin ekonomik durumuna, kültür düzeylerine, çevre faktörüne, alýþanlýklarýna ve zamana göre deðiþiklik göstermektedir.

     ●

Hikâye bu ya!
Beþ kiþiye önlerine konulanlardan hangisine geresinimi varsa almasý söylenmiþ. Bunlardan biri, saygýn bir insan olduðu için, seçme hakkýnýn önce Bilge'ye verilmesini istemiþ. Bilge, bu teklife þiddetle karþý çýkmýþ, herkes istediðini aldýktan sonra, en sona kalan neyse ona razý olduðunu söylemiþ.
Ýlk seçimi gönül yarasý henüz tam geçmemiþ bir genç yapmýþ ve “Aþk”ý almýþ,
Sonra, çocuklarýný evde aç býrakýp bir þeyler aramaya çýkan anne, “Yiyecek Torbasý”ný almýþ,
Daha sonra, anasýz babasýz büyümüþ ve hep horlanmýþ bir genç kýz “Sevgi”yi almýþ,
Genç kýzdan sonra, saða sola olan borcundan dolayý sokaða bile çýkamayan bir baba “Para”yý almýþ,
En sonunda, Bilge'ye kalan ise “Bilgi”ymiþ.
Bunun üzerine biri, bu iþte bir haksýzlýk olduðunu, çünkü herkesin gerçekten gereksinimi olan þeyi aldýðýný ama Bilge'nin zaten onda var olan þeye razý olmak zorunda kaldýðýný söyleyerek paylaþmaya itiraz etmiþ. Bunun üzerine Bilge:
-”Paylaþýmda herhangi bir adaletsizlk yok. Aksine adil oldu. Bana bilginin kalmasýndan memnunum. Çünkü insanýn bilgisi arttýkça, ne kadar çok bilmediðinin bulunduðunu görür ve o nedenle de bilgiye daha fazla gereksinim duyar.” Demiþ.

     ●
Diyojen, ihtiyaçlarýný en aza indirerek yaþamayý amaçladýðýndan; bir gün çeþme kenarýnda dinlenirken küçük bir çocuðun, avucu ile su içtiðini görür ve "Bu çocuk bana, bir þeye daha ihtiyacým olmadýðýný öðretti." deyip, su tasýný çýkarýp kýrar.

Yazýyý birkaç sözle bitirelim:
*Gereksinimlerini sýfýrlayamazsýn, belki sýnýrlandýrabilirsin.
*Gereksinimlerin artmasý özgürlüðün azalmasýdýr. Gereksinimlerini en aza indirerek yaþamayý beceren kiþi, en özgür insandýr.
*Dünyamýzdan bir manzara: Zengin çöpe atýyor, yoksul çöpten topluyor; zenginin kasasýna milyonlar giriyor, az kazandýðýný düþünüyor, yoksulun cebine birkaç lira girince þükrediyor; zengin villada yaþýyor ama geceleri uyku tutmuyor, yoksul barakada yaþýyor kafasýný yastýða koyar koymaz uykuya dalýyor; zengin en son model arabasýyla dolaþýyor gene de yoruluyor, yoksul yürüyerek gidiyor yorulursa biraz dinleniyor sonra gene yoluna devam ediyor; zengin masasýný çeþit çeþit yemekle dolduruyor yediklerinden tat alamýyor, yoksul bir tas çorbaya kuru ekmeði doðrayýp iþtahla karnýný doyuruyor. Bu manzara tabii ki sonsuza böyle kadar devam etmiyor ve bir gün tüm eþitsizlikler eþitleniyor. O nedenle zengin bugüne bakarak sevinmesin ve yoksul da üzülmesin. Çünkü topraðýn altýna her insan sadece birkaç metre bez götürebiliyor. Al sana eþitlik!

                    ● ● ●



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 2
Sen Gittikten Sonra
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 1
Oruç Baba"dan Aforizmalar - 16
Düþündüren Sözler - 98
Düþündüren Sözler - 97
Düþündüren Sözler - 96
Oruç Baba’dan Aforizmalar - 43
Oruç Baba"dan Aforizmalar - 18

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Gidenlerden Son Kareler
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Varoluþ ve Ölüm
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi
Düþünen Kafalardan Düþündürücü Cevaplar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.