..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Poyraz Vurgun




22 Ocak 2003
Yaþam Ne Yapýyor?  
“Yaþam durgun denizlere akar…”mi?

Poyraz Vurgun


Filozoflarýn, düþünürlerin tarih boyunca çok kafa yormuþ olmasýna ve düþünce olarak deðiþik kamplara ayrýlmýþ olmalarýna raðmen, bireyler de kendince bu sorulara cevaplar aramýþ -arýyor- ve bundan dolayýdýr ki herkes kendince bir yaþam felsefesi oluþturuy


:BCHE:
“Yaþam durgun denizlere akar…”

Ne kadar þiirsel deðil mi? Ayný zamanda ihtiyarlýk belirtileri de yansýtýyor. Çok hareketli, oldukça yorucu bir yaþamýn ardýndan yapabileceði herþeyi yapýp bitirmiþ; durgun sulara
ulaþmýþtýr. “Yaþamdan emekli oldum” dese çok daha doðru
olurdu ama o biraz daha þiirsel olmaya çalýþýyor ve “Yaþam durgun denizlere akar ” diyor.

Yaþam durgun denizlere mi akar?

Nereden geliyor ki durgun denizlere akýyor?

Ne yapýyor?

O aslýnda nedir?

Onun ne olduðu ortaya konulduðunda ne yaptýðý da daha iyi anlaþýlýr diye düþünüyorum. Ancak bu tersinden de doðrudur; ne yaptýðýna bakarak ne olduðu da tesbit edilebilir. Ýnsan yukardaki sorularý ya da benzerlerini hep soragelmiþ, bunlara cevaplar bulmaya çalýþmýþtýr. Öyle ki, bu sorulara bulduklarý ya da verdikleri cevaplar nedeniyle deli ilan edilmiþler, kelle vermiþler; ya da cadý kazanlarýnda diri diri yakýlmýþlardýr.

Filozoflarýn, düþünürlerin tarih boyunca çok kafa yormuþ olmasýna ve düþünce olarak deðiþik kamplara ayrýlmýþ olmalarýna raðmen, bireyler de kendince bu sorulara cevaplar aramýþ -arýyor- ve bundan dolayýdýr ki herkes kendince bir yaþam felsefesi oluþturuyor.
O öylesine geniþ ve kaygan bir þey ki, bir seferde ortaya konulamýyor ve her defasýnda tekrar tekrar keþfedilmesi gerekiyor.

Yaþam nedir?

Konuyu anlaþýlýr ve açýk kýlmak için -karýþýk, anlamsýz ve derin kelime ve sözcüklerle iþi karýþtýrýp zora süren tüm felsefe ve görüþler aslýnda konu hakkýnda kesin ve doðru bilgisi olmadýðý için saptýrmaya çalýþmaktadýr-bireylere bakmak gerekiyor.

Yaþam bir hasta için: puslu bir penceredir. Dýþarda olup bitenlere ilðisizdir.
Yaþam bir genç için: Sevinçtir, çýðlýktýr.
Yaþam bir ihtiyar için: Seyredilmiþ bir filmdir.
Yaþam fakir için: Lanet olsundur.
Yaþam hayatýný kazanabilmiþ, yemek içmek dýþýnda tiyatro, film vb etkinlikler içinde bulunabilen için: Ýlginçtir.
Yakýnlarýný, sevdiklerini kaybetmiþ, büyük kayýplar yaþamýþ biri için yaþam: Kalleþtir, kin tutulmasý; intikam alýnmasý gereken bir þeydir.

Demek ki yaþam bireyin ruh haline göre þekilleniyor ama aslýnda herkes için var olan ayný yaþamdýr. Birisi için coþku, sevinç kaynaðý olurken; ayný yaþam bir baþkasý için cehennem olabiliyor. Hangi pencereden baktýðýmýza baðlý. Ýþte tam bu noktada þu soru geliyor aklýma:
“Yaþam durgun sulara akar” diyen ruh hali hangi pencereden bakarak söylüyor bunu?

Yaþam bir enerjidir. Ve enerji çeþitli biçim ve hallere dönüþmesine raðmen enerji olmaya devam eder. Yaþamý durdurmak, onu kalýplara sýkýþtýrmaya çalýþmak bunca yýllýk insanlýk tarihinde görülüyor ki imkansýzdýr vede bu bunu yapmaya çalýþana keskin sirke misali zarar vermektedir. Sovyetler birliðinin yýkýlýþýna bu bir neden sayýlabilir mi?

Yaþamý sevebilirsiniz, onu içinizde hisseder ve kavrayabilirsiniz ancak onu tutamazsýnýz, üzerine kapýyý kapayamazsýnýz. Elinize alamazsýnýz...

O halde yaþam durgun denizlere akmýyor, hayýr. O daha büyük bir oyun oynamak, daha tecrübeli olarak yeniden baþlamak için toparlanýyor. Eger bunu yapamazsa hastalanýyor ve sonuçta ölüyor. Hep hareket halinde, devamlý deðiþip arýnan, sürekli yenilenen bu enerjiye selam! Ozanýn yüreginde duyarak coþkuyla haykýrýþýný burada yenilemek bu yazýya en iyi son olacaktýr:

“Selam sana yaþam ateþi !”




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gitmese ölecekti… [Öykü]


Poyraz Vurgun kimdir?

Onüç yaþýmdan bu yana yurtdýþýnda yaþýyorum. Þiir, öykü yazarlýðý, amator gazetecilik yaptým. Daha sonra zihin üzerine çalýþmalar yapan bir gurupla bu alanda bir araþtýrmaya katýldým ve insanýn, yaþamýn ne olduðuna dair kesin bilgilere ulaþmanýn mümkün olduðuna; bu bilgilerin uygulandýðýnda baþarýnýn ve mutluluðun kesin bir sonuç olarak herkes tarafýndan elde edilebileceðine tanýk oldum. Ýnsanlar kendi güçlerini küçümsemek gibi bir hastalýða sahipler. Bu nedenle yapýlabilecek en etkili sanat biçiminin insaný motive eden, ona kendi gücüne güvenmesini saðlayan sanat olacaðý sonucuna vardým. Bu amaca yönelik olan yazýlarým deðiþik yayýn organlarýnda, internet sitelerinde yayýnlanmaktadýr. Yazýlarýmýn öyküde, Halide Edip Adývar’, þiirlerimde ise Nazým’dan etkiler olduðu söyleniyor. Felsefi yazýlarýmýn ise sadece bana ait olduðuna inanýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet, Dostoyevski, Tolstoy, L. Hubbard


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Poyraz Vurgun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.