..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Serdar Yýldýrým




16 Ekim 2017
Robot Kartal  
Serdar Yýldýrým
Profesör Jack Stingo üniversitedeki görevinden arta kalan zamanlarda laboratuvar haline getirdiði evinin bodrum katýnda çeþitli deneyler yapýyor, yeni buluþlar gerçekleþtirmeye çalýþýyordu. Son birkaç yýldýr bütün dikkatini robot kartal yapýmýna vermiþ ve çalýþmalarýný bu yönde yoðunlaþtýrmýþtý. Gerçi þimdiye kadar iki robot kartal yapmýþ ve bunlarý þehrin varoþlarýndaki evinin geniþ bahçesinde uzaktan kumanda ederek uçurmuþtu, ama onun asýl amacý bu deðildi.


:AFIH:


Profesör Jack Stingo üniversitedeki görevinden arta kalan zamanlarda laboratuvar haline getirdiði evinin bodrum katýnda çeþitli deneyler yapýyor, yeni buluþlar gerçekleþtirmeye çalýþýyordu. Son birkaç yýldýr bütün dikkatini robot kartal yapýmýna vermiþ ve çalýþmalarýný bu yönde yoðunlaþtýrmýþtý. Gerçi þimdiye kadar iki robot kartal yapmýþ ve bunlarý þehrin varoþlarýndaki evinin geniþ bahçesinde uzaktan kumanda ederek uçurmuþtu, ama onun asýl amacý bu deðildi.

Profesör Jack Stingo sýranýn son derece geliþtirilmiþ bir robot kartal yapýmýna gelmiþ olduðunu biliyordu. Bu robot kartal diðer robot kartallardan pek çok farklý özelliklere sahip bulunacaktý: Kafasýnýn içine yerleþtirilmiþ mini bilgisayar aracýlýðýyla bilmesi gereken tüm bilgilere sahip olacak ve bu bilgilerin ýþýðýnda kartallarla yakýn iliþkiler kurarak onlarýn yaþantýlarýný araþtýracaktý. Edindiði izlenimleri kafasýndaki mini bilgisayarda deðerlendirip anýnda profesörün laboratuvarýndaki bilgisayara geçecekti. Ayrýca gözlerindeki kameralar ile gördüðü her þey laboratuvardaki bilgisayarýn ekranýnda profesörün görüþüne açýk olacaktý.

Yeni ve deðiþik bilgiler öðrenmek isteði insan zekasýnýn vazgeçilmez tutkusuydu ve bilinen ile yeterli kalýnmayýp bilinmeyeni de bilmek için harcanacak çaba, insanoðlunun gelecekte edineceði yeni bilgilere atlama taþý olabilirdi, her yeni bilgi insanlýðýn yararýna sunulabilirdi.

Profesör Jack Stingo üç yýl süren yorucu bir çalýþmadan sonra, robot kartalýn yapýmýný tamamladý; robot kartalý bahçeye çýkardý, laboratuvara döndü, bilgisayarýn baþýna geçti ve uzaktan kumanda aletini çalýþtýrarak robot kartalýn uçmasýný saðladý. Robot kartal evin üzerinde birkaç tur attýktan sonra daðlara doðru yöneldi. Sarp ve yalçýn kayalýklarda yaþayan kartallarýn arasýna karýþýp, onlarýn yaþantýlarýný araþtýracaktý. Robot kartal bir süre uçtuktan sonra çok yükseklerde geniþ daireler çizerek uçmakta olan bir kartal gördü. Bu kartal ne yapýyordu böyle? Onun geniþ daireler çizerek uçmaktaki amacý neydi? Bunu ona sormak lazýmdý. Yükseldi. Kartalýn yanýna yaklaþýnca:

“ Özür dilerim, niye dönüp duruyorsun orada? “ diye sordu. Bunun üzerine kartal sert ve çok þiddetli bir tepki gösterdi:
“ Sus, kaç oradan, iþin yok mu senin? Defol git buradan…”

Robot kartal hemen oradan uzaklaþtý. Bu ne biçim kartaldý böyle? Özür dileyip, niye dönüp duruyorsun diye sormuþtu. Peki kartal neden onu kovmuþtu? Robot kartal o geceyi sakin geçirdi. Ertesi sabah sarp ve yalçýn kayalýklara yaklaþmýþtý ki bir kartal yuvasý gördü. Yuvada iki kartal ve bir yavru vardý, onlara doðru yöneldi. Ayný anda iki kartal yuvadan ayrýlýp hýzla uçarak robot kartalýn önünü kestiler. Kartallardan biri:

“ Sen ne yaptýðýný sanýyorsun? Bu ne münasebetsizlik? Dün av takibindeydim, tam dalýþa geçecekken beni lafa tuttun, avýmý kaçýrdýn. Bugün ise yuvama gelmeye çalýþýyorsun. Bunlar korkunç hatalar ve kesinlikle affý yoktur. Dünyanýn neresinde yaþarsa yaþasýn bir kartalýn bunlarý bilmesi gerekir. Neden bilmem senin bu hatalarý bilmeden yaptýðýný düþünüyoru m. Eðer bilseydin karþýmda böylesine soðukkanlý duramazdýn. Þimdi hiçbir þey söylemeden çek git buradan ve bir daha karþýma çýkma. Üçüncü hatanda parçalarým seni.. Bak hala duruyor ” dedikten sonra robot kartalýn üstüne atýlmak istedi. Robot kartal aniden geriye dönerek, son sürat oradan kaçmaya baþladý. Kartallar, robot kartalý bir süre kovaladýktan sonra yuvalarýna döndüler. Robot kartal yarým saat kadar uçtuktan sonra bir daðýn yamaçlarýndaki kayalýklara indi. Çevre oldukça sessizdi. Kafasýndaki mini bilgisayarda olaylarý deðerlendirmeðe, tüm konuþulanlarý profesörün bilgisayarýna geçmeye baþladý. Ýþlem tamamlandýktan sonra hangi yöne doðru uçmasý gerektiðini bulmaya çalýþýrken, bir kartal sesi duydu.

“ Hey arkadaþ!..Orada ne yapýyorsun? Yanýna gelebilir miyim? “ Robot kartal baþýný sola çevirip baktý. Ýlerde bir kartal kayalýklara konmuþ ve bir kanadýný sallýyordu. “ Konuþmak istersen yanýna gelebilirim. Gelmemi ister misin, arkadaþ? “ Bu, robot kartalýn arayýp da bulamadýðý fýrsattý.Ýþte fýrsat ayaðýna kadar gelmiþti.Buna þans denirdi ve bu þansý kaçýrmazdý.
“ Gel arkadaþ, gel, gel de konuþalým. ” Kartal uçtu, robot kartalýn yanýna kondu.
“ Bir süredir seni izliyorum, arkadaþ. Az önce epey dalgýndýn, sanki gövden buradaydý, fakat aklýn baþka yerdeydi veya öyle gibi göründün bana diyelim. “
“ Söylediklerin bir þekilde doðru sayýlabilir. Her þeyin bir nedeni vardýr. Buradan hareketle geriye gidersen oluþa, ileri gidersen sonuca varýrsýn. “
“ Sonuca varmak o oluþun nedenlerini ortadan kaldýrmakla ortadan kaldýrmakla mümkündür. Öyle deðil mi arkadaþ? “
“ Çok çok doðru..Sözü fazla uzatmayalým. Ben Profesör Jack Stingo adýndaki bilim adamý tarafýndan yapýlmýþ olan bir robot kartalým. Kartallarýn yaþantýlarýný araþtýrmakla görevliyim. Dünyadaki kartallarýn sayýsý giderek azalmakta. Bu durum insanlar tarafýndan biliniyor ve kartal nesli yok olmasýn diye çalýþmalar yapýlýyor. Profesör benim aracýlýðýmla elde ettiði bilgileri insanlýðýn görüþüne sunacak ve insanlarýn kartallar hakkýnda bildikleri yeni bilgilerle pekiþecek. Bu bilgilerin ýþýðýnda yapýlacak çalýþmalar, kartallarýn çoðalmasýný saðlayacak. Bir kartal olarak böylesine faydalý bir amaca hizmet etmek görevin olmalý. ”

Kartal bir süre þaþkýn þaþkýn robot kartalýn yüzüne baktýktan sonra kendini toparladý.

“ Demek sen bir robot kartalsýn. Oldukça deðiþik davranýþlar içindeydin, fakat sen söylemesen bir robot olduðunu anlayamazdým. Her neyse biz kartallar çoðunlukla gündüzleri avlanýrýz. Her kartalýn ayrý bir av sahasý vardýr. Bir kartal baþka bir kartalýn av sahasýna giremez. Bu yasaktýr. Av peþindeyken ve yuvamýzda dinlenirken rahatsýz edilmekten hoþlanmayýz. Eðer rahatsýz eden olursa tepki görür, haddi bildirilir. Kendi aramýzda pek itiþ kakýþýmýz olmaz. Bunun nedeni aile dýþýnda çok nadir olarak iki kartalýn bir araya gelip görüþmesidir. Bildiðin gibi kartallar göklerin hakimidir. Hiçbir uçan yaratýk bizimle havada boy ölçüþemez. Yuvalarýmýzý daðlarýn doruklarýna, kayalýklarýn en sarp ve ulaþýlmaz yerlerine yaparýz. Oralarda yabancý gözlerden uzakta yaþarýz. Bazen nereden bilmem çýkar bir yýlan yuvadaki yumurtalara musallat olur. Yuvada üç yumurta olsa birini, ikisini garanti bu yýlanlar kapar.

Bir an bile boþ bulunmaya gelmez yuvada yumurta varken. Biz de her gün pek çok yýlan avlarýz fakat çabuk ürediklerinden sayýlarý hiç azalmaz bu yýlanlarýn. Hani olsa bir türlü olmasa bir türlü..Bir de insanlar tüfeklerle vururlar kartallarý, öldürürler..Kartal eti yemezmiþ insanlar peki neden öldürürler o zaman kartallarý? Hayýr, böyle anlamsýz þey olmaz. Kartallar olmasa her taraf yýlan, çýyan dolar. Tarla faresine adým baþýnda rastlanýr. Bu tarla fareleri bir çoðalsalar ne tarla kalýr, ne bað, ne bahçe. Bütün mahsulü silip süpürürler. Bunun sonucu aç kalan yine insanlar olur, benden söylemesi. ”

Daha sonraki konuþmalar soru-cevap þeklinde oldu. Robot kartal kafasýna takýlan konularý kartala sordu, o da bu sorularý cevapladý. Bir süre daha konuþtuktan sonra robot kartal:

“ Bu kadarý yeterli, teþekkür ederim, arkadaþ ” dedi. Kartal: “ Asýl ben teþekkür ederim, arkadaþ ” dedi ve uçup gitti. Robot kartal hemen konuþulanlarý profesörün bilgisayarýna geçti. Birkaç gün daha çevrede gözlemlerini sürdüren robot kartal profesörden görev tamamlandý sinyalini alýnca dönüþ yolculuðuna baþladý. Elde edilen bilgiler profesör tarafýndan derlenip toparlandýktan sonra yayým yoluyla insanlarýn görüþüne sunulacaktý.



Yazan: Serdar Yýldýrým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Konuþan Leylek
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk ve Dünya Tarihi - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Gibi Olmak - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Baþkomutan Atatürk - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.