..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Ýnternet > Bayram Kaya




11 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 16  
Bayram Kaya
Yani üretim yapma ve üretim zamaný, kolektiftir. Dört koyun gütme güdememe türü sözü baþa kakar gibi söyleyenler de en çok sömürenler safýnda olanlardýr. Bu tarz akýl dýþý, deli saçmasý söylemlerle kolektif duyularýnýzý dumura uðratýrlar. Bu söylemle olanlar hep emek harcamayýp, bedava geçinen asalaklarladýr.


:HHH:
Zorunluluklarýmýz insan eylemi karþýsýnda üretim ve tüketim olukla üretim hareketi diye karþýmýza çýkar. Baðýl hareketlidirler. Üretim ve tüketim eþ zamanlý baþlar. Biri olmadan biri olmaz. Kazanç için kar için üretim yapmak diye bir mantýk üretim hareketinin deðil bedava ve asalak yaþama istekli kiþi özneli bencilliktir. Bencillik; üretim olan, sosyal olan, kolektif olan deðil daha çok kendisine saðlama olan kural tanýmazlýktýr.

Yani üretim olmadan tüketim olmaz. Tüketim olmadan da üretim olmaz. Üretim zorunlu baðýntý hareketler üzerinde gerçekleþir. Paylaþýrken insan öznesi þaþýrtýlmakla sömürülmektedir. Bu nedenle üretim ve tüketim arasý boþluk devinmesi bencille olan süreçlerle kontrol edilmesi de olasý olmuþtur.

Üretim ve tüketim eþzamanlý baþlayan süreçlerdir. Üretilmeden tüketilemezler. Bu nedenle baþlangýç içinde üretemeyen türümüz, doðada saðlama içindeydi. Yani kazanç yapmýyorlardý böyle bir baþlangýç yok. Bu nedenle türümüz; doðada yaptýðý saðlama eylemi ile beslenmeleri arasý süreci sosyal zamanlý mana anlayýþý içinde av-avcýlýk- toplayýcýlýk türü saðlama hareketi yapmýþlardý,

Bu süre içinde hemcinsimiz on binlerce yýl “taþ mý yiyecekler? Baðlamýnda bir anlayýþ düþünceyi hiçbir zaman ortaya koymamýþlardý. Sosyal yapý; bir görevdeþ, ödev deþ olur süreçlerini kiþilerine geçiþtiren bir katýlýmlý olukla, kiþileri bu görevleriyle yükümlü olma baðýna; ödevleri içinde de yapýyý sosyal bað yapmanýn sürecine dönüþüyorlardý.

Yani kýsaca türümüz ne saðlama hareketi içinde ne de üreten ilk biçimli toplumsal zaman içinde ve ön ittifaklar içinde de; taþ mý yiyecek? mantalitesine gidecek anlayýþlar sürecine hiç dönüþmemiþlerdi. Ön süreçler içinde kiþi bencilliði sýk sýk baþkaldýrsa da; baðýntý süreçli saðlama yararýna karþý hep sessiz kaldý. Bu durum saðlamak zorunda olan kiþinin daha menfaatine bir durum olmakla kiþiler sesini fazla duyuramamayý yeðliyordu.

Ancak üreten iliþkiler zamanla öyle bir aþamaya geldi ki bir kiþilik eylemle birkaç kiþi saðlama yapar olmanýn artý deðer üretmesini fark ettiler. Ýþte o zaman kimi kiþisi bencillikler rahatça su yüzüne çýkma fýrsatý elde ettiler. Çoðu bencillikler töreye baðlýlýðý yeðlediler. Bu kez bencillikle olanlar bencilliði töre eþliðinde yürütmeyi öðrenip; sürecin öznel egemenli törece belirleyenleri olacaklardý.

Yani türümüz ancak köleci sistemle birlikte kâr, kazanç, mal-mülk hakký diyen illüzyonlarýyla hukuksuz olmanýn hukukunu erdem diye söyleyeceklerdi. Tüketime giden noktada zorunlu süreçler baðýntýsý içinde koparýlan üretim hareketi; sömürünün meþru kýlýnmasýyla “taþ yememe” diye bir uydurma illüzyonlarýyla üretim ile tüketim arasýnda hukuksuzluðun hukuku olmakla meþru oldu. Ýlahi süreçler; El süreçleriyle hukuksuzluðun hukuku olmuþtu.

Nasýl sosyal hukuk; on binlerce yýl süren sosyal zamanlý süreç içinde av ve avcýlýk-toplayýcýlýk süreçleri içinde “biz taþ mý yiyeceðiz” anlayýþlý süreçlere dönüþemediyse; ilk toplumsal zaman içinde de ön ittifaklý zaman içinde de “bunlar taþ mý yiyecek” demenin sürecine hiç dönüþemediler. Bunlar ancak köleci sistem içinde olasýydý. Önce seçilmiþ nasiple olan kiþilerin El takdiri içinde kiþisi mal-mülk ve köle sahipliði olmakla sürecin görüntüsü boy vermiþti.

Köleci süreç El’ler arasý El süreçli giriþmeler oldu. Ve bu süreç uzun erimle kar, kazanç, müteþebbisle olma, finansman gibi uyduruk enfeksiyonlarýný ortay koydu. Kazanç enfeksiyonu üretimle-tüketim arasýna sanki zorunlu bir zincir halkasý gibi girmekle sömürüyü ve hukuksuzluðu meþru ve olasý kýldý.

Nasýl üretim olan, tüketim olanla ve tüketim olan da üretim olanla birlikte var oluyor ve birbirine dönüþüyorlarsa; üretim hareketi de tarla, bað bahçe, koyun, maden ocaðý alet ve avadanlýklar bilgi ve emek gücü olukla tümü kolektif olup birlikte bir arada ve birbirine dönüþen üretim hareketi olukla sürece baþlamýþlardý. Kolektif baþlayan üretim tüketim hareketi; üretimle tüketim arasýna kiþisi sahiplik olukla çöreklendi.

Yani kolektif üretim olmadan da kiþisi sahiplik te olasý olmuyordu. Süreç öyle ilerleyecekti ki kiþiler kimi kolektif iþleri tek baþýna yapacak olukla ö günün koþullarýndaki kimi basit üretim hareketini yapabilir de olacaklardý. Bu kolektif olan sentez sürecinin, ters yönde enerji birikmesi olmakla sentezi parçalayan süreçlere kaymanýn belirim vermesiydi. Ama sürecin illa sömürü yönüne kaymayý belirim vermesi deðildi. Bu yolda sadece beliren yollardan biriydi.

Sömürü, var ola gelen hukukun baðýntýlarýna göre hukuksuz yoldu. Hukukun parçalarý da bir hukuktur. Sömürü mantýðý Ýlahi hukukun parçalarýný enfekte ediyordu. Viral enfeksiyonla virüs nasýl sizin kendi DNA’nýzý virüsün DNA kodlarý üretmesine çeviriyorsa ayný yolla ilahi hukukun parçalarý da kiþisi mal-mülk sahiplik eliyle; ilahi hukukun parçalarýnda kiþisi sahipliðin hukuksuz baðýntýlarýný üretmeye baþlamýþtý.

Sen bilgisayar yapamýyorsan toplum bilgisayar yapar. Yani sen dört koyunu güdemiyorsan toplum dört koyunu güder. “Dört koyun güdememe söylemi sömürü dilidir. Hiçbir üretim ve üretim hareketi kolektif olmamakla ya da kiþisi koyun gütme gibi eðilimlerle baþlamamýþtýr. Koyun gütme bilgisayar üretme gibi tekil süreç iþi deðil aksine kolektif mirasla kolektif iþidir. Buna raðmen bu sözü size kiþi kendisi “dört koyun gütmeyen sömüren kiþi” olmakla bu sözü size ayar çekmekle söyler.

Dört te olsa, beþ te olsa; koyun gütmek kiþi iþi deðil kolektifin iþidir. Koyun, o koyunun güdülmesi ile kalmaz. Koyun güden: koyunu kýrpmaz. Koyunun altýný temizlemez. Aðýl yapmaz. Koyunun veterineri deðildir. Süt saðmaz. Kuzuyu ayrý gütmez. Sütü, süt ürünlerine dönüþtürmez. Yünü eðirip, boyayýp dokumaz. Aba, keçe, kumaþ haline getiremez vs. Süreç kolektif baþlar, kolektif olukla niceledir. Ve alt mesleklere dönüþür. Çünkü bir süreç gibi üretim hareketi süreci de tekilliði de içinde sürecin sizle birlikte kolektif oluþuyla özel baðýntýlý baþlar ama siz dýþýyla giriþtiði bilgi, deneyim aktarma kolektiftir.

Koyun kendinizin tüketimidir. Ama kendi tüketiminiz olan koyun tekil kiþi inisiyatifi içinde sizin önünüzde geleceði de garantiye alan sürü olmaya dönüþemez. Çünkü sürü otlatmaya ve sürünün korunmasýna ayýracaðýnýz zaman içinde siz; diðer zorunlu ihtiyaçlarýnýza vakit ayýrýr olamayacaðýnýzdan koyun gütme iþi sürü hareketine ve bir yaþam garantisi olan verimliliðe pek pek dönüþemez.

Bu nedenle sizin de güvenliðiniz saðlayacak ikinci bir kiþiye, neslinizin devamý olan sürecin korunup gözetilmesine ve yiyeceðinizin; ateþinizin yakýlý tutulup; barýnma yerinizin güvenli yer olmasýna ve dahi koyuna ait diðer alt eylemli süreçlerin sizden baþka beþinci yirmi beþinci kiþiler tarafýndan yerine getirilir olmasýna zorunlu ihtiyacýnýz vardýr.

Demek ki üreten bir eylem sizin haricinizde; sizden ve sizin isteðinizden; sizin bilincinizden baðýmsýz olmanýn en çok zamanýyla, en çok kolektif olmakla üretenle sürece ve süreç çevrimine baþlar. Ya da kendi dýþýmýzdaki kiþilerin farklý kullanýmlý emek güçlerini iþ birliði içinde olmanýn zorunlu deðiþtirme deðeri ile üretir hale getirirsiniz.

Kendi güvenliðini saðlanamayan; daima diken üstünde tetikte olan kiþi; korku ve kaygý eþikleri yüksek olmakla bu kiþinin sürü zapt etmeyi düþünmesi dahi abes olur. Ve dahi olasý olmayan durumla sürü zapt eden tek kiþi, yýrtýcý avcýlarý yaðmacýlarý üzerinize çekmekle çok çok daha korunmasýz olacaktýr.

Dört koyun güden yiðit, deðil dört koyun gütmek yýrtýcýlarýn önünde kaçmakla koyunun derisini bile elinde tutamaz. Kan kokusunun davet ettiði yýrtýcýlar nedenle yakaladýðý bir avý bile elinde tutamayan hayatlar; avýný en hýzlý þekilde tüketmeye yönelir. Buna raðmen avý yiyemeden karnýnýzý doyuramadan býrakýp kaçmak zorunda olduðunuz bir âlem de size tekil üretim sürecini baþlatmak tümden olasýlýk dýþý gibidir.

Yani üretim yapma ve üretim zamaný, kolektiftir. Dört koyun gütme güdememe türü sözü baþa kakar gibi söyleyenler de en çok sömürenler safýnda olanlardýr. Bu tarz akýl dýþý, deli saçmasý söylemlerle kolektif duyularýnýzý dumura uðratýrlar. Bu söylemle olanlar hep emek harcamayýp, bedava geçinen asalaklarladýr.

Siz hiçbir çobanýn falan kiþi için “o dört koyunu bile güdemez” dediðini duydunuz mu? Ama koyun gütmediði halde, söylediði sözden ötürü koyun güdüyormuþ gibi bir illüzyonunu yapanlarý hep görmüþsünüzdür. Çoban bilir ki hiçbir çoban yün tarayan halaca dört koyun güdemez demediði gibi hiçbir hallaç ta çobana yün tarayýp dokuyamaz, süt peynir yapamaz gibi sömürünün ayrýþtýran dilini kullanmaz.

Bunlarýn hepsi bir arada, hepsi kolektif eylem içinde birlik olmadan ve biri olmadan; biri diðerine dönüþmeden, ola gelen süreçler deðildiler. Aksine kolektif baðýntýlý ayrý ayrý emek süreçleridirler. Bu dil kolektif baðýntýnýn baþka baþka emeklere olan zorunlu baðýntýsýný gözetir olma bilincinin dili deðil; salt sömürüyü meþrulaþan dilin illüzyon; göz boyamasý; göz baðý yapmakla insanlarý düþünemez etme esrikle afyonlama dilidir. Çünkü koyun güderken; yün tarayýp dokuma yapamayacaðýnýz gibi sütü de süt ürünlerine dönüþtüremezsiniz. Kolektif kiþi bu bilinçtedir. Sömürgen olan da, o tür söylemlerledir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtuluþun Felsefesi 161

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.