..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Eylül 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 6  
Bayram Kaya
Bir bilgisayar da olan kopyalama tekniði; özne nesnel sürecin ýrasý olmakla bu ýra elektronik yolda ortaya konan kopyalama ve çoðalmadýr. Bilgisayar virüslerinin de bu iþi kolaylýkla baþardýðý bir þey. Bir bilgisayar virüsü nükleik asitlerle kopyalayýp tek yol DNA’dýr demez. Siz doðada olup biten süreçlerden ayrý ve farklý bir þey deðilsiniz.


:GID:
Kalýtým malzemesini þimdiki süreç içinde, genelde nükleik asit dizilimi taþýyor. Bu tarz transfer iþinin nükleik asit gibi özgün enerji düzeyiyle taþýnýyor olmasýný görmemiz, bu sürecin kopyalanma, aktarma iþinin illa nükleik yolla oluru deðil, kanýmca. Kopyalama, depolama, aktarma gibi parçalý süreçler geri baðlaným (kontrol) yasasý içindedirler. Geri baðlaným süreçleri için asýl olan nükleik asit sentezleri deðildir. Geçmiþi geleceðe baðlamak; geleceði geçmiþin baþlangýç koþullarýyla kontrol etmek türü transferdir. Transferler sözle de olur, görsel de olur, elektriklen de olur. Yazýyla, iþaretlerle vs. de olur.

Transferler dalga hareketi ile de taþýnýr. Parçacýk hareketiyle de taþýnýr. Pozitifi olmayanýn, negatifi de yoktur. Negatifi olmayanýn pozitifi de yoktur. Negatif yönde kaybolan, pozitif polarmayla ortaya çýkar. Pozitif yönde engellenen, baskýlanan negatif yönde ortaya çýkar. Firen ile durdurulan enerjinin ýsý enerjisi türünden ortaya çýkmasý gibi

Onun için pozitif olanýn negatif olaný, yani DVD olanýn nükleik asit olaný ortaya konacaktý. 2600-2800 angström filtre, birçok sentez süreçlerini kesmiþse; bunun negatif süreci olukla nükleik asitler ortaya çýkmýþsa bu kaybolanýn negatifi demektir. Birisi olmayanýn, tersi de olmamakla; o þey yoktur. Yokluk denen anlam, akýl dýþý ve absürttür. Eðer biz varýn yokunu, yokunda varýný biliyorsak salt yok, yoktur.

Biz gerçekliðin dýþýnda yok olaný da, var olaný da tarif edemeyiz. Var olaný yok olanla; tok olaný var olanla söylüyorsak; bunlar varlýðýn (enerjinin) gelip geçici belirme durumlarý olup; süreci zýttý (aksiyle), baþlangýç koþullarýyla, geçmiþiyle, þimdisiyle; bir belirime göre diðeri olanla vs. söylüyoruz demektir.

Ama nükleik asitli iþlevin diðer yollarda kopyalanma süreçleri; bilginin, inþa malzemesinin, geçmiþin vs. transfer edilir olduðunu da biliyoruz. Süreç; bir kez atom oluþla, alüminyum oluþla, polimer yapýlý moleküler oluþla vs. inþaca oluþlarý nasýl unutulmamakla olasý oluyorsa; illaki süreç artan azalan olukla doðada bölünme çoðalma oluþla doðada var.

Replikasyon bu bölünme çoðalmanýn denge dengesizlik koþulunu yapan amitoz olanýn DNA düzlemle farklý bir frekansa karþýlýk gelen bölünüp çoðalmasýdýr. Özyinelemenin (rekursif ligin) bu DNA iþlevle olmalý tekrarýn özüdür. Hatýrlama da; yok olanýn tersi bir genetik kodla aktaran ortam içinde; elbette belek, hatýrlama, unutma, saklama, aktarma, korunum gibi her biri bir hem parça süreç olacaklardý. Hem parça iþlevlerle üzerinde enerji akýþlý olacaklardý. Hem de DNA gibi beyin gibi karaciðer gibi entegre süreçler olacaktý (parçalanan birleþen süreçler olacaklardý).

Bu belirme, süreci kesikli sürekli yapar oluþun dinamiði ve mantýðýdýr. Kalýtýmda sürecin kesikli sürekli ve parçalý olma mantýðýnýn bir dinamiðidir. Unutulan geçmiþ baþlangýç koþuluyla anýmsanýr. Hatýrlanan þimdiki belirim biçimi içinde unutulur. Veya unutulanda sürer. Bilginin, baþlangýç koþullarýnýn zýtlýðýn bir belirim biçimi ya da özel baðýntýlý durumla yansýtýlmasý olmakla taþýnmamasý da; söz konusu deðildir.

Söz gelimi genleþme, büzülme, boyun uzamasý, boyun kýsalmasý vs. nasýl unutulmuyor olukla tüm süreçlerde inþa oluþun materyali olan durum ve özellik belirmeleriyse kalýtým da ayný özel baðýntýnýn bir üst ve geliþmiþ özelliði olmakla atom düzeninin sosyo-toplum ve sosyo toplumun öznel bilinç olma düzenli enerji frekanslý genetikliðidir. Biri diðerine indirgenmez. Bunu anlamakta sýkýntý çekenler için haydi size bir soru. Toplumsal kalýtým malzemesi de nükleik asitler marifetiyle mi kalýtým edilir? Tek yol nükleik asit midir? Kiþi ölünce kiþin genetik malzemesi de ölür.

Oysa toplumun belleði ölmez, tür üzerinde kopyalama bambaþka bir harikadýr. Doða bunu ortamda zaten olan herhangi bir transfer ediciyle taþýrdý. Nitekim de öyle. Nükleik asitle taþýyamadýðý olay, olgu ve devinmeyi, sosyo toplum gibi baþka bir organik devinimle, taþýyor; genetik aktarýmýný yapýyordu.

Ýnorganik süreçlerdeki kopyalama ve transfer devinimini doða ve evrimsel süreçler organik düzeye taþýmakla; bunu asitlerin bazlarýn hormonlarýn sentez baðýntýsý kýlmýþtý. Eþ deyiþle nükleik baz bu þartla bu yolla bu boþluk devinmeli parçalý süreç olmakla belirebilmiþti. Demek ki tersten düþünürsek bir transfer süreci olmasaydý böylesi bir belirimi içinde nükleik asitte olmayacaktý.

Yani hareket olmasaydý ayaklarýmýz da olmayacaktý. Ayaklarýmýz olduðu için hareket var deðildir. Aksine hareket olduðu için ayaklarýmýz, hareketin bir belirme, bir taþýnmasý biçimi olukla vardýr. Transfer, kopyalama, hafýza süreçleri olduðu için nükleik asit bunlarýn boþluk devinmesi olukla beliren parçalý süreç olmanýn zorunlu kaidesidir.

Aksi halde ancak bu yol ve bu anlam iþleviyle beliren nükleik asit; bu yol dýþýnda “bu baðýntýyla” beliremezdi. Her yol, yeni bir boþluk devinmeli baðýntý belirmesidir. Her belirme yeni bir baðýntýya boþluk devinmesine yol olmanýn olun ve oluþ olanaðýdýr.

Enerji nasýl hep klorofil düzeyinde organik süreçlere dönüþememenin doygunluðu nedeniyle hep elma olamýyorsa ve elmayý yiyen kurt; kurdu ve elmayý yiyen kuþ; kuþu yiyen tilki ile yeni bir boþluk devimli süreçler oluyordular. Ýþte bu sýkýþma ve doygunluk ta birbirinin tersi olan, yeni organik olun ve oluþlar üzerinde akýþlý, süreçler oluyordular.

Eþ deyiþle yine bir baþka frekans aralýðýna karþýlýk düþen temel enerjinin parçalý olan düzey ve düzlem düzenleniþine bir karþýlýk oluyorlardý. Ola yazma türlü organik düzenleniþler içinde her bir enerji akýþ süreçlerini ve sürecin boþluk devinmesini, o frekans aralýðýna karþýlýk ediyorlarsa; nükleik asitler de zorunlu olurla böyle bir boþluk devinmesi karþýlýðýnda ancak bir belirmeydiler.

Simdi de ayný yolla ayný süreç sosyo toplumsa organik devinimler içinde insan özneli korteks devinimi olmasýyla; sosyo toplumsa kalýtýmý sosyo toplumsa korteksin akýl almaz transfer ve kopyalamalarýyla her tür genetik malzemeleri taþýyordu.

Atmosfer ortamý içinde sesinizi; görüntünüzü; parmak izinizi; manyetik ifraz biçimli kodlarla birlikte sizi kopyalayýp saklayan doðanýn; kopyalama, depolama, kontrol ve aktarma iþinde nükleik asiti tek çözüm görmesi olanaksýzdýr. Bu sizin kuruntunuzdur. Üstelik doða doðrudan DNA ile de yola çýkmýþta deðildi. Baþka türlü beliriþin o þekilde belirememesinin etrafýna sardýðý ters alan etkili parçalý boþluk devimli entegrasyon ile ancak bir var olma þeklidir. RNA da kýsmen bu iþi yapýyorsa her yol gibi bu yol da varyasyonlu olmalý süreçti.

Ve dahi DNA gibi sentez süreçleri, bir evrim ürünü olmakla baþlangýcý biçim ve iþlevi de bugünkü gibi deðildir. Yola ne ile çýkýlmýþsa, biz onlarýn çok geliþmiþ denge dengesizlik entegrasyonlu süreçleriyle baþ baþayýz. Her yol, ayný iþi yapsa da; farklý farklý bir kullaným olacaðý da açýktýr. O kullaným o iþin öyle olur gerekliliði deðil o yolun öyle olurlusudur.

Duvar kendi kesikli sürekliliði içinde, bir ipin iki uçtan akýþla ve çeþitli yerlerinden sürtünme takýlma gibi firen etkili geren olaylar gerilmesi ile kendi eðrilik ve doðruluðunu (dengeli ve dengesiz oluþunu) kendi ortaya koyar. Ýþin öyle olurlunu kendisine ve birbirine göre olan durumlarýn gerilimiydi. Deðilse nükleik asit entegreli dizilimle olan süreç etkinliði; öyle olurlun bir durumu kopyalama, depolama, geri baðlaným ve aktarma süreçleri doðada nükleik asitsiz olukla da zorunlu olan süreçlerdir. 2600 ve 2800 frekanslý tayfýn basýnç yokluðu ile de (filtre edilmesinde) transferci DNA kopyalanmasý olasý oluyordu.

Bu tilkiye göre yenen tavuk oluþ deðildi. Aksine kendisi de enerji akýþýna göre olan tavuðun bu tür düzen içinde enerji þarjlý, kontrollü salýnýmla (fren etkili salýnýmla) dolma boþalma süreçleri þekli içinde parçalý süreç olmasýndaki boþluk devinmelerinin o sürece karþýlýk olmakla; evrensel çevrim içinde elma severliðe ot severliðe pek yatkýn (eðimli) olmayan tilkinin, tavuk üzerindeki enerjiyi akýtýr olmasýydý.

Deðilse bu filtre efektle DNA olmasaydý da; ne kopyalama, ne kopyalar, yok olmuyordu. Ya da DNA ile var olmayan bir þey de var olmuyordu. Irmakla, kütük ayrý ayrý durumla ayný süreçli ilkeydiler. Kütük ýrmakla taþýnýyorsa kütük ýrmakta taþýmak için var deðildir. Ya da ýrmak kütüðü taþýmak için oluþmuþ deðildir. Asýl olan akýþtýr. Enerjinin parçalý durumlar üzerinde transferi olan devinimleridir. Transferdir.

Akýþ ve akýþ olacak bütünlüðün parçalý durumlar üzerinde transfer akýþý var olduðu için ýrmak ve kütük bu karþýlaþmaya denk gelir. DNA da bu akýþ transferine denk gelen onca süreçlerden sadece biridir. DNA bu süreç içinde, eðim entegrasyonlarýyla (ýrmaktaki kütüðün saða sola çarpan törpülenmesiyle) iyice biçimlenmesidir. Baþtan öyle deðildi. Kervan katýlýmlarla yolda dizilip düzenlenmiþti. Dýþ dünya gözünüz olmasa da, size diðer duyumlara özgü kopyalama yöntemiyle kopyalanýrlar. yansýrlar. Ýzlenim etki olurlar. Özellikle de hiç bilmediðimiz hiç farkýnda olmadýðýmýz manyetik kopyalama müthiþtir.

Bir bilgisayar da olan kopyalama tekniði; özne nesnel sürecin ýrasý olmakla bu ýra elektronik yolda ortaya konan kopyalama ve çoðalmadýr. Bilgisayar virüslerinin de bu iþi kolaylýkla baþardýðý bir þey. Bir bilgisayar virüsü nükleik asitlerle kopyalayýp tek yol DNA’dýr demez. Siz doðada olup biten süreçlerden ayrý ve farklý bir þey deðilsiniz.

Doðada; elektrik te, elektronik te, atom da, mýknatýs ta, gezegenler arasý çekip itme vs. ne oluyorsa özü itibarýyla bunlarda olanýn aynýsý bizde de oluyor. Bu bir geri baðlanýmla kalýtýmdýr. DNA ile ilgisi yoktur. Doðada olan DNA’da görülen iþti. DNA’da görülen iþ nedenle enerji DNA olukla var olup belirme olmuþtu. Siz aðzýnýz olduðu için yemiyordunuz. Aksine dýþtan içe enerji akýþlý transfer hareketi olduðu için aðzýnýz vardý. Tek fark özün baþka baþka araçlarla gerçekleþtiriliyor olmasýdýr. Olan þeyler aynen sizde de organik ya da inorganik yollarla olmaktadýr. Kopyalamanýn böyle çok kolay yollarý varken; aslýnda nükleik asit kopyalamasý organizma için çok pahalýdýr. Ama süreç yokuþ yukarý da olmak zorundadýr. Akýþ bir potansiyelse iniþ te çýkýþta denge de dengesizlikte bu enerjinin akýþ þeklidir.

Kýsaca istikrar dediðimiz kararlý yapý (sosyo toplumsa gericilik olan muhafazakârlýk) da diðer bir ters ya da aksi beliriþ þekliyle sosyo toplumlarýn belleðidirler. Kopyalama, depolama, bilgiyi koruma ve sosyo toplum inþacý özne nesnel materyalleri geleceðe aktaran kalýtým malzemesi olmakla sosyo toplumsa yapýlarýn DNA oluþu deðildir. Doðadaki gibi akýþýn transferinin DNA’da belirdiði gibi muhafazakârlýðýn da DNA iþlevle oluþlarýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.