..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




21 Eylül 2017
Köpeðin Adý Badi - 16  
Ömer Faruk Hüsmüllü
“Gökyüzünde geceleri Kangalyang Uydusunun yalnýz kaldýðýný gören Yapýcý, bir avuç ateþ daha almýþ. Bu seferkini gökyüzüne çok hýzlý savurmuþ. Ateþ gitmiþ, gitmiþ, gitmiþ... Ve bir yerde durmuþ. Sonra da ne olmuþ biliyor musunuz? Patlamýþ, etrafa ateþ parçalarý saçýlmýþ. Ýþte bunlar da yýldýzlarmýþ.


:GHG:




Ertesi gün, boþ elle gitmek olmaz diye düþündüðümden Kuyruksuz Bacý'ya götürmek için yiyecek bir þeyler aradým. Çöplüðü karýþtýrdým, bir þey bulamadým. Oradan ayrýldým, geçen sene mýsýr ekili olan bir tarlanýn içinden geçtim. Bu sene ekilmemiþ ve de sürülmemiþ. Yer yer yabani otlar ve çimen bitmiþ. Bu tarlanýn ortalarýna doðru bir canlýnýn kýpýrdadýðýný gördüm. Tam olarak ne olduðu hakkýnda bir bilgim yok. Bana uzak. Yaklaþýnca fark ettim: Bir tarla sýçaný. Tombul tombul bir þey. Etleri saða sola sallanýyor yürürken. Kendinden emin. Beni görmüyor. Ýyice yaklaþtý ve aniden durdu. Kafasýný kaldýrdý. Görmüþtü. Ben de hemen saldýrý pozisyonuna geçtim. Birkaç saniye karþýlýklý bakýþtýktan sonra sýçan arkasýna dönüp kaçmaya baþladý, ben de peþine düþtüm. Deliðine girmeden onu yakalamalýydým. Bu kadar hýzlý koþabileceðini zannetmiyordum ama kaçýyordu iþte... Neyse ki yakaladým, ciyak ciyak baðýrsa da artýk sýçan için yapýlacak bir þey yoktu.

Sýçaný görünce Kuyruksuz Bacý'nýn sevinci gözlerinden okunuyordu. Yedikten sonra kaldýðý yerden anlatmaya devam etti:

“Gökyüzünde geceleri Kangalyang Uydusunun yalnýz kaldýðýný gören Yapýcý, bir avuç ateþ daha almýþ. Bu seferkini gökyüzüne çok hýzlý savurmuþ. Ateþ gitmiþ, gitmiþ, gitmiþ... Ve bir yerde durmuþ. Sonra da ne olmuþ biliyor musunuz? Patlamýþ, etrafa ateþ parçalarý saçýlmýþ. Ýþte bunlar da yýldýzlarmýþ.

Yapýcý Kangalyang Gezegeni'nin yönetimini en akýllý canlýya devredip buradan ayrýlmak istiyormuþ. Çünkü daha birçok gezegende hayat yaratmak istiyormuþ. Canlýlarýn içinde en akýllýsý hangisidir? Sorusunun cevabýný uzun süre aramýþ; bulamamýþ! Fil mi, aslan mý, kedi mi, dinazor mu, deve mi, yýlan mý.... ? Hangisi, hangisi? Çaresiz en akýllý canlýyý yaratmak zorunda kaldýðýný görmüþ. Bu amaçla bir avuç balçýk almýþ, ona þekil vermiþ. Ama beðenmemiþ, çünkü bu kafasý ve gövdesi köpek olan ayaksýz bir yaratýkmýþ. Onun için atmýþ elinden, bir avuç daha balçýk alýp þekil vermiþ. Bu seferkinin de sadece iki ayaðý varmýþ ve yürürken çok zorlanýyormuþ. Bunu da atmýþ. Son denemesinde dört ayaklý köpeði yapmayý baþarmýþ ve bunun burnuna üfleyerek can vermiþ, onu ölümsüz kýlmýþ. Bu canlý, gezegenden adýný almýþ olan bizim tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang'mýþ.

Yapýcý, tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang'a gezegende istediði gibi canlý ve tanrý yaratma yetkisi verip buranýn idaresini ona býrakmýþ ve göklere çekilmiþ. Tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang en baþta, kendine yardýmcý olacak tanrýlarý yaratmýþ. Yer tanrýsý, yeraltý tanrýsý, ölüler tanrýsý, gök tanrýsý, aþk tanrýçasý, iyilik tanrýçasý, aydýnlýk tanrýçasý, bereket tanrýsý, adalet tanrýçasý, barýþ tanrýçasý, güneþ tanrýsý, fýrtýna tanrýsý, saðlýk tanrýçasý, zafer tanrýsý ve zevk tanrýçasý. Unutuyordum: Bir de kötülük tanrýsý... Aslýnda bu kötülük tanrýsý tam olarak tanrý deðilmiþ. Tanrýya benzeyen birkaç özelliðinin yanýsýra hayvana ve diðer canlýlara benzeyen özellikleri de varmýþ. Yoldan çýkarýcý, her türlü kötülüðü yapan ve yaptýran bir tanrýymýþ. Ýnsanlarýn “þeytan” veya “iblis” dedikleri varlýða çok benzermiþ.

Sonra tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang, kendine benzeyen köpekleri yaratmýþ, en sonunda da diðer canlýlarý. Köpekler bu alemin efendisi olmuþlar. Tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang, köpeklere kendisinin koyduðu kurallara uyduklarý sürece soylarýný sürdürerek huzurlu bir hayat yaþayacaklarýný söylemiþ.

Tanrýlarýn tanrýsý Kangalyang'ýn koyduðu kurallara göre öbekler halinde örgütlenilecekti. Öbekteki birey sayýsý oradaki imkanlara göre belirlenecekti. Her öbeði idare eden bir baþkan olacaktý. Baþkanlar tecrübe ve baþarýlarýna göre açýk oylama ile o öbeði oluþturanlar tarafýndan seçilecekti. Baþkanlar adil olacaklardý ve her bireye eþit mesafede duracaklardý. Bireylerin hiçbiri diðerine göre üstün deðildi. Doðanlar, bir yaþýna kadar öbeðin tüm yetiþkinleri tarafýndan beslenecek ve korunacaktý. Her birey, baþkanýn emirlerine mutlaka uyacaktý, uymayanlara hapis ve idam dahil her türlü ceza verilebilecekti. Kangalyang'ýn sarayýnýn bahçesindeki Kýrmýzý Tavþan ve Köpek hariç her türlü canlýyý öldürmek serbestti; çalmak ve zina suç deðildi. Bir de onlarý yoldan çýkarmaya çalýþacak olan Ýblis'in (Kötülük tanrýsý) sözlerine kanmamalarý gerekiyordu.

Kangalyang tüm bireylerden tabularý çiðnememelerini; birlik, dirlik ve gürlük içinde yaþamalarýný istiyordu. Birlik olursa her türlü tehlikeye karþý koyabilirlerdi, dirlik olursa saðlýklý ve mutlu yaþayabilirlerdi, gürlük olursa bolluk içinde varlýklarýný koruyup nesillerini sürdürebilirlerdi.

Asýrlarca kurallara uyan toplum, mutlu bir yaþam sürdü. Herkes hayatýndan memnundu. Tabii kurallara aykýrý hareket edenler, toplumun düzenini bozanlar da oldu; ama bunlar derhal hak ettikleri cezalara çarptýrýlarak toplumsal düzen saðlandý. En aðýrý ölüm cezasýydý. Suçlulara verilen ölüm cezasý, tüm küme bireylerinin katýldýðý bir törenle yerine getiriliyordu. Köpek öldürmenin suç sayýlmadýðý tek uygulama bu olduðu için idam mahkumunun cezalandýrýlmasý törenlerini herkes dörtgözle bekliyordu.

Derken bir gün düzen bozuldu ve tüm sistem çöktü. Neden mi? Ýblis'in ( Kötülük tanrýsý) “Zevk için yaþadýðýnýza göre lezzet veren her þeyi tatmalý hatta yemelisiniz. Zevklere yasak konulamaz. En lezzetli et yavru köpeklerde ve Kýrmýzý Tavþan'da var. Tabularý yýkýn, kölelikten kurtulun, hak ettiðiniz hazlarýn kucaðýna kendinizi býrakýn!“ sözlerine kanan bazý köpekler etraf av dolu olduðu halde savunmasýz yavrularý yemeye baþlamýþlar. Yedikleri etin tadý damaklarýnda kalmýþ. Ýblis'in doðru söylediðini etrafa yaymýþlar. Yavru köpekler bu kadar lezzetliyse, Kýrmýzý Tavþan'ýn eti kim bilir nasýldý? Ýblis, olanlardan çok memnunmuþ, attýðý kahkahalar en saðýr kulak tarafýndan bile duyulabilyormuþ.

Bu katillerin çok azý yakalanabilmiþ. Çünkü bu katiller, ellerindeki yavru köpek etinin bir kýsmýný öbek baþkanlarýna rüþvet olarak veriyorlarmýþ. Katiller çoðu zaman görülürmüþ, bilinirmiþ. Buna raðmen katili ihbar edip yakalatmaktan herkes çekinirmiþ. Çünkü ihbar edenlerin baþýna çok büyük dertler açýlabiliyormuþ. Hatta bunlardan öldürülenler bile varmýþ.”

Kuyruksuz Bacý burada durdu. Devam edemeyecekti. Anlatmasý için zorlamadým. Yarýný beklemek zorunda olduðumu anladým. Gitmem için baþýyla iþaret yapýnca oradan ayrýldým. Demek ki tek baþýna kalmak istiyordu.

(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.