..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > serdar adem iþler




19 Eylül 2017
Bop Projesini Alkýþlarken Kaybettik  
serdar adem iþler
Referandum konusunu gereksiz bir þekilde fazlasýyla büyütüyoruz galiba. Bu konuda ciddi ve samimi olduðumuzu sanmýyorum.


:ADDH:


Sadece Musul, Kerkük deðil Suriye’yi de BOP Projesini aþk ve vecd ile alkýþlarken kaybettik. Bugün ne yaparsak yapalým Saddam Hüseyin devrilmeden ve Esed’in Suriyesi karýþmadan önceki kadar þanslý olmamýz mümkün deðil. Geçti Bor’un pazarý…
BOP projesi Amerika tarafýndan alenen dile getirildiðinde bölgede yirmi iki ülkenin sýnýrlarýnýn deðiþeceði belliydi. Kimsenin bizim gibi çabuk kandýrýlanlardan bir þey gizlediði yoktu. Yanýbaþýmýzda Kürdistan adýyla yeni ve Ýsrail yanlýsý bir devlet yaratýlacaðý biliniyordu. O sýralar biz BOP projesini canla baþla desteklemiyor muyduk?
Saddam Hüseyin sudan bahanelerle diktatör ilan edilerek ülkesi iþgal edilirken biz Türkiye olarak hangi taraftaydýk? Tanrýlar aþkýna Amerika’dan yani Bop Projesini uygulamaya çalýþan Amerika’dan yana deðil miydik? Neymiþ efendim, Saddam diktatörmüþ. Dünyada diktatör olmayan bir lider var mý? Diktatörlük bir spor kulübü baþkanlýðýnda hatta vakýf baþkanlýðýnda bile olmazsa olmaz bir zorunluluktur.
Mesele Esed’in diktatörlüðünde deðildi, hatta Saddam’ýn biyolojik silah üretmesinde de deðildi. Gerek diktatörlük bahanesini, gerekse kimyasal silah masalýný dünyanýn en büyük mafya yapýlanmasý Amerika suflemiþti dünyaya. Ve ne yazýk ki dünya devletlerinin sentetik zekalý sözde liderleri zokayý yutmuþtu.
Ýþte ne olduysa bu aþamadan sonra oldu. BOP projesi kapsamýndaki yirmi bir devlet, yirmi ikincisindeki yangýný hipnotize edilmiþ gibi özgürlük mücadelesi olarak görmek zorunda kaldý. Ve bu yirmi ikinci sendromu cinsel bir fantezi gibi birinden diðerine geçerek devam edegeldi. Adý geçen ülkelerde yönetimler deðiþti ama beklenen huzur gelmediði gibi, kaos her birine anakonda gibi çöreklendi. Bugün Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de son noktasý konulmaya çalýþýlan resmin mahiyeti bu. Beðenseniz de beðenmeseniz de durum bu minval üzere cereyan etmektedir.
Irak’ta otorite zayýflamýþ. Yerine üç ayrý yarý özerk bölge fiilen oluþmuþ. Bunlardan bizi en çok ilgilendiren Kürdistan bölgesi federatif bir yapý kazanmýþ. Bölge insanýnda baðýmsýzlýk filizleri dal budak sararak aðaca durmuþ. Benzeri bir senaryo Suriye’de sahnelenmekte. Yakýn bir gelecekte Suriye de en az üç bölgeye bölünecek.
Diyelim ki bu bölünmeyi engelleyemedik. Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’ta olduðu söylenen Türkmenler de Kürtler gibi askeri ve siyasi olarak teþkilatlandýrýlamaz mýydý? Býrakýn teþkilatlandýrmayý peþmerge Musul ve Kerkük’teki tapu ve nüfus kayýtlarýný imha ederken biz hangi taraftaydýk? Barzani bize raðmen bu eylemi nasýl gerçekleþtirdi? Barzani’nin Türkiye’nin tehdit kokan çekincelerini dikkate almamasýnýn sebebini bu açmazda aramak gerek. Türkiye bu sorulara mantýklý ve somut açýklamalar getirmedikçe referandum konusunda ciddi ve samimi olduðuna dünya kamuoyunu inandýramaz.
Savaþ havasý vermeye çalýþmamýz da boþa. Birkaç demode tankla bu iþi baþaramayýz. BOP projesi Amerika’ya göre Tanrýsal bir vecibe durumunda. Yýllar önce kararý verilmiþ ve adým adým gerçekleþtirilmekte. Karþýmýza uzay teknolojisine sahip Amerika’yý alarak bu operasyondan baþarýlý çýkmamýz mümkün deðil. Dahasý cephe gerisinde çok ciddi sorunlarýmýz olduðunu da unutmayalým. Yani camdan sarayda yaþadýðýmýzý... Zamanýnda Amerika’ya karþý Saddam, Kaddafi ve Esed’i desteklemek suretiyle en az bir on yýl daha kazanabilirdik.
Ýddialarýma burun kývýrabilir, kibrinizden ya da þartlý refleksleriniz hatta çýkarlarýnýzdan beslenen hipnotik aldanmanýn etkisiyle karþý da gelebilirsiniz. Ama en fazla üç yýl içinde acý ama gerçek sonla karþýlaþacaksýnýz. Ýþte o zaman olan millete olacak. Ve Anadolu’da muhafazakarlýk cephesi akýl almaz bir travma yaþayacaktýr. Bu da batýnýn elini bir kere daha güçlendirecektir.
Yanýlmýþ olmak dilek ve temennisiyle.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sebze Fiyatlarý Ateþ Pahasýymýþ (!)
Ya Ezan Türkçe ve Poþet Bedava Olsaydý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tecavüzcüsüne Aþýk Olan Japonya
Sandýklar Neden Yavaþ Açýlýyor?
Tanzim Satýþlar Sýnýrlý Süreli Olacakmýþ...
Para Nelere Kadirmiþ
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.