..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Eylül 2017
El Kavramý 12  
Bayram Kaya
Daha önce, ön ittifakýn son dönemi içinde kendisinden bahsedilmiþ; kendisi tartýþýlmýþ olan El; kolektif olana karþýdýr. Kolektif olmayaný söyleyen bir tanýmdýr. El bu anýlma ile belleklerde yer alan kelimedir. Giderek El kavramý içindeki kolektif olmayan durum açýklanacaktý. Böylece El daha belli konturlarýna kavuþacaktýr.


:GEI:
“Kiþisel sahiplik” kapsamýnda "hak olan sahiplik"; rýzk saçýlmasý olukla kime isabet edeceði bilinmeyen bir “rýzkýn ya da nasibin beklentisiydi”. Durum bu olmakla o þans piyango çekilene kadar veya nasipler pay edilene kadar sizleri de; bize de çýkabilir ya da bu nasipten bize de bir pay (ikram) düþebilir, mantýðý içinde tutmaktý. Bu “size de çýkabilir” vaadi kiþileri yanýlsatan ve kiþilerin beklenti içinde olmalarýnýn; vaadiydi. Bu baðlamla gerçekten de bu söz iman, inanç ve ahit belirten; kalubela sözüydü.

El kavramý her þeyi kendisi ile baþlattýðý için önüne geldiði kavramlarý da kendisi ile baþlatan bu anlam içerikli anlatýmla pekiþtirir. El'in topraðý, El'in adamý, El beyt, El ehli beyt, El Amran, El Lat, El Uzza, Ýsma El (il), Ýsra-El, Ýsra-Ýl, Cebra-El (ÝL) mika-EL vs. söylemleri El ile baþlamak ve El ile “tanýmak” ve El ile “tanýmlamak” için köleci sistem sahipliðine damgasýný vuran anlama ve anlatýmlardýr. He þey El ile El’in sahipliðini takdir eden bu ulama ek ile anlam alýr. Anlamýný bulur. Her þey El ile bilinir olur.

Bu niye böyle? “Ya Malik El Mülkül Zül celali vEl ikram” ile öyledir. El kendi zül celalini (ulu olma ya da azametli olma veya büyük olma yahut ta malik oluþun (sahipliðin) “nasýl olduðunu” ikramla (rýzkla, rýzk saçmayla vel ikram ile) açýklýyor. Çünkü El hak; öyle buyurdu, öyle irade etti. Çünkü “El Þadday daðý gibi” söylemin baþýndaki ya da sonundaki veya söylem içindeki El söylemli taký, bir yerin sahipliðini ve kiþiye ikram oluþunu tanýmlar.

El’in sahipliði; “tanýnma” kutsallýðýdýr. Ýkramý da; sorgulanamayan bir “irade” ya da “karar” oluþudur. "El Þadday daðý" gibi. “El’e ait Þadday daðý” demek ki kiþisi Bel'e, Baal’e, hakka ait olandan ayrýlýr. “Ýsma-il olan kiþi de hem bir El sahipliðidir (köle-kul, mal-mülk) hem de Ýbrahim’in baþýnda sallanan Demokles’ in kýlýcý gibi bir hatýrlatma; baþa kakma olan bir El ikramý anýmsatmasýdýr.

Fil sözcüðü "El fil" olukla söylenmez. Henüz “yerde ve gökte olanlar” bu aþama itibarýyla El’in deðildir. Ön ittifak içindeki üretim hareketi olan her þey El’indir. Fil, El’ tasarrufu olmak için henüz konunun muhatabý deðildir. Yani kolektifin emek gücü üretim gücü içinde olup ta paylaþýma girmeyen üretim hareketi süreç ve olaylarýnýn El ile tanýnmasý henüz yoktur.

Çünkü El, kolektif olandan eþ deyiþle ortaklarý olandan; ortaklarý olmayana geçiþe ritüele olmanýn anlamýdýr. Hem de kolektif ön ittifak içinde; sadece emek ürünü olan mal-mülkün, sahibidir. Mal mülk de üretim hareketi içinde olan emeklerle, emekler giriþmesine baðýntý olan nesne ve emek gücü sahipliðidir.

Fil henüz bu ilk aþamada Mezopotamya uygarlýðý içinde kolektif emek sahipliði üzerinde mal mülk sahipliði içine girmez. Bir totem mesleði deðilse, geyik te girmez. Çünkü ilk etapta el fili rýzk olarak vermemiþtir. Bir El baðlýsý köle ya da köleler El zulmünde kaçýp; ormana, kýrsal alana saklanýp; yeniden baþlangýç koþulu en temel geri düzlem yasasý olan avcýlýk toplayýcýlýk düzenine dönüyorlardý.

El, mahiyetindeki (emri altýndaki) askerleriyle hem onlarý arýyor hem de ormana, yazý yabana da el koyarak oralar da benim demeye baþlayacak olmakla filin de geyiðinde sahibi olacaktý. Ki kaçaklar ormanda avlanamasýn, yazý da; yaban da; kök, meyve, ot toplamasýndý. Bu kendinden çevreye doðru olan düþünce olmakla ilk hamleydi.

Bir El topraðý, baþka birçok bey erki olan El topraklarýyla þu veya bu biçimde ittifaklarla köleci sentez olurlar. Oligarþi yapýlar ortaya çýkar. Oligarþiler çevreye ve yeryüzüne doðru büyüyorlardý. El düþüncesi yeryüzüne (aleme) doðru yayýlma gösterdi. Baþka baþka el aitliði; baþka baþka bir bay erki içinde olanlarýn yeni ittifak tevhitleri, oligarþiydi.

Kaçak köle sorunu büyüyen yapýyla giderek daha da artýyordu. Kaçak kölelerin ormanda, kýrda, yazýda saklanma ve yararlanmalarýný önlemek için El’in sahipliði “yerde olanlarýn da; gökte olanlarýn da sahipliðine” dönüþüyordu. Yer gök henüz ön ittifaka katýlan totem gruplarýn ittifaka geldikleri yönün adýdýr.

Yukarý yer topraðý ve aþaðý yer topraklarýndaki orman, yazý, yaban ve içindekiler de yer gök kavramý adý altýndadýr. Yer ve gök yerindeki orman ve savanlarla içindekiler de oligarþinin sahipliði oluyordu. Böylece ormana yazýya yabana sahip çýkma fikri de yeryüzüne doðru yayýlýyordu. Yani yeryüzüne yayýlma fikriyle (emperyalizmle); kaçaklarýn sýðýnýp beslenme alaný yaptýklarý ormana, yazýya, kýra sahip çýkma fikri ile kaçaklarýn bu tür tüm umudunu kýran süreç birbirini destekler süreçler olacaktý.

El’in (monarþinin) baþka monarþilerle (El’lerle) olan ilk tevhitleri oligarþidir. Oligarþinin de diðer oligarþilerle olan tevhitleri de yine emperyalist olan oligarþinin (cihan imparatoru olmanýn) sahipliðiydi. Böylece El baþka baþka oligarþi (takým erki ) içinde olanlarýn da sahibi olacaktý. Bu El’in kiþiler El’i olmaktan çýkýp tekilleþmesiydi. Bu bir oligarþin tevhitti. Tevhidin ikinci aþamasý ile El; yeryüzü (alem) El’i olup her þeyin yaratýcýsý olup, yerdeki ve göktekilerin de sahibi olacaktýr.

El, ön ittifak içinde kolektif olgunlaþmanýn deðiþme dönüþme süreçleri içinde ritüelime bir "belirmeler oratoryosuydu". Bu oratoryolar kolektif oluþla bitiþen gruplar ittifakýydý. Ýttifak y dasentez parçalý oluþun kendisiydi. Parçalardan meydana geliyordu. Parçalanmayý yansýyan düþüncelerdi.

Kimi kiþilerin birkaç ittifak mesleðini öðrenmesi demek; o totem grubun birkaç totem mesleðini öðrenip El ilah düþüncesi etrafýnda ittifak kültürünü de alarak ayrýlýkçý grup olarak toplanmalarýydý. O totem grubun yeniden Nuh olukla, Ýbrahim olukla, Sargon olukla Firavunca kenetlenmeleri demekti. Ýttifakýn içinde giderek kiþisi mal mülk sahipliði olukla söylenilen mantýk, ayný zamanda ayrýlýkçý grup söylemli parçalanmayý oluþmanýn "belireniydiler (yani zaitlikti)".

Zaitlik durumlar, kiþiye ya da gruba göre pay edileceklerin "pay edilme" gerekçeli "bað" ya da "baðlaç" manalý söylem ve eylem hareketiydiler. Pay edilecek þey adlarý kolektif olan dilin isimi olma anlamýnda kurtuluyordu. Yeni anlamýyla bunlara “rýzk” deniyordu. Totem ve ittifak menþeili anlamlar El anlamlý rýzk oluyordular. Artýk rýzk söylemi içinde ne totemi oluþun ne ittifaký oluþun kendisini ve bunlarýn ortaklaþan yapýlar olduðunu bilip anlamanýz olanaksýzdý.

El; “yiyin ve þükredin” diyordu. Bu kolektif bilincin geçmiþe doðru uzanan geçiþ ritüeli olmasýnýn hafýza uzantýsýndan baþka bir þey deðildir. “Size verilen temiz ve helal olan rýzký yiyin” diyordu. El mantýðý içinde kolektif üretim ve kolektif bilinç (ortaklarý olan irade ve bilinç) olmadýðýna göre; temiz rýzk ya da yiyecek içecek; El’in size nasip olukla verdikleriydi. Böylece ortaklýða ait malýn mülkün, kiþilerin malý mülkü olma meþruiyet siliði El’in vermesiyle temiz mal mülk olup temizlenmiþti.

Rýzk deniþin anlamý içine kolektif olaný bað ya da baðlaçlar yapamayacaðýnýza göre rýzký, El baðlacýyla “El Rýzk” diye açýklayacaktýnýz. Kimine verilen rýzkýn kartopu gibi çoðalmasýndaki, arttýran; çoðaltan anlamý ve baðlacý, belirenle oluþuyla “El Zaid” diyecektiniz. Yani katlanan malýn mülkün artma çoðalmasýný çalýþýp emek verir olukla deðil de; sömürü olukla deðil de; El Zait (Zaid) oluþla söylüyordunuz. Kolektif olanla bilinene karþý þimdiki süreç; El olanla tam bir bilinçsiz kýlmanýn illüzyonuydu.

El, bay erki dediðimiz monarþin süreçlerle, kendisinin çýraklýk döneminin inþasý içindedir. El erkli yapýlar sentezi olan oligarþin yapýlar da; El’in kalfalýk dönemidirler. Oligarþin yapýlar sentezi olan cihan devleti ya da cihan imparatorluðu dönemleri de, El’in ustalýk dönemidir. Bay erkinden cihan imparatorluðuna doðru olan süreçte müthiþ bir mal, mülk artýmý olan zenginleþmeler de vardýr. Bu nedenle malý, mülkü artýrma, malca mülkçe zenginleþtirme, servetleri çoðaltýma olan bu yapýsal dönemler, El’in kendisini Zaid olukla da tanýttýðý dönemlerdir.

Daha önce, ön ittifakýn son dönemi içinde kendisinden bahsedilmiþ; kendisi tartýþýlmýþ olan El; kolektif olana karþýdýr. Kolektif olmayaný söyleyen bir tanýmdýr. El bu anýlma ile belleklerde yer alan kelimedir. Giderek El kavramý içindeki kolektif olmayan durum açýklanacaktý. Böylece El daha belli konturlarýna kavuþacaktýr.

Yani siz El sözünü söylediðiniz de karþýnýzdaki ön ittifak aiti bir kiþi El’in tartýþýldýðý bu ön ittifaký dönem sonunda ve köleci dönemin baþlanýþý içinde olan (Nuh grubu gibi ön ittifak aiti) kiþiler; hem ön ittifaklý olan belleklerin; hem de köleci eðilimli olur düþünceci anlaðýn içinde olmakla El sözcüðünün belirttiði bu iki durumlu olan anlamý çok iyi bilinmektedirler. Oysa Yehve ne ön ittifakýn içinde bilinir. Ne oligarþin yapý ortaya çýkana kadar da monarþi olan, El tipi kölecilik içinde hiç bilinmezdi. Ancak milletleþen oligarþin yapýlarla anlaþýlýr bilinir olandýr Yehwe.

El hak sözcüðü kolektif olana karþý böylesi bir belirlenimdir. Eðer el hak sözcüðü diri olaný hep var olaný ifade ediyorsa bu belirleme daha sonra olan bir belirlemedir. Bu söz kolektif olandan önceyi ifade ediyor gibiyse de uydurmadýr. Kolektif süreçlerin ve kolektiften önceki süreçlerin diri olan, hay olan hep var olan gibi bir tartýþma ve anlayýþlarý toktu. Çünkü özel sahiplikleri yoktu. Özel sahiplikleri olmayýnca, özel sahiplikleri olacak “rýzký” onlara verecek olan da yoktu. Mana düþüncesi vardý. O da diri olan rýzk olan, sahipliði olan mana anlayýþý deðildi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.