..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Aðustos 2017
Köleci Yasalar 2  
Bayram Kaya
Kiþilerin köle olmasý ya da El'in köle sahipli muhtariyeti, bununla kalmazdý. Kölelere Her El'in kendi damgasý ya da kölelere her El’in iþareti (eni-mührü) vurulurdu. Bu iþaretler El sahipliði tanýnmasý olan damga ya da iþaretlerdi.


:FJB:
Ve dahi bir köleye; "Sen niye bu El'e göre davranma ve saygýlýma içinde deðilsin" denmesinin hesabý sorulamazdý. Kaçak bir köleye baþka bir El (efendi) sahip çýkamazdý. Kýsacasý biatiyle kendi El'ine iman ahdi vermiþ bir köle; o ahit seni olduðu El'e iman edip, o El'e göre davranmakla yükümlüydü.

Her öðreti gibi El mana anlayýþlý inþanýn içinde sözlü ve eylemli biat biçimselliði en öndeydi. Eylemli baðlýlýk ya da eylemli teslimiyet veya eylemli sýðýnma vardý. Böylece tevekkül içindeki kulun eylemli oluþunu söz tekrarlarýnda oluþan mýrýltýlarý takip ederdi.

Kiþiler hayli kontrol altýnda tutuluyorlardý. Bu baðlamla El, efendiye karþý gösterilen tavýrlarda kiþinin içini dýþýný biliyordu. Biliyordu da, nedense bu konuda kölenin vaat beklentisine pek icabet etmiyordu. Her bir bay erki olan, her bir El akdi içinde ekseni çevrim aynýydý. Ancak bir El (efendi) karþýsýnda diðer El kutsamasýna benzemeyen, her biri tek bir seansta olup biten sözlü ve fiili seremonileri, vardý.

Bu tür benzerlikler içinde benzemez oluþla farklýlýklar kul dediðimiz Ýnanýrlarýn kendi El'i (efendisi-sahibi karþýsýnda) türlü türlü söz ve davranýþlarla ortaya konuyordu. Bu tarz eylemli saygý seremonisi içinde ayaða kalkma ve ayakta durma (kýyam) türü farklýlýklar vardý.

Boyun eðme (baþ eðme, baþý kaldýrmama) vardý. Eðilme saygýsýnda bulunma (rükû) vardý. Diz dövme (dizi yere vurup selam verme; saygýsýnda bulunma vardý. El'in ayaklarýna kapanma (secde) vardý. Yine boyun eðip, göðse kol vurma, kol kapatma vardý.

Kollarý baðlayýp boyunu büküp el pençe divanda durmak vardý. Kýsaca tüm bunlar her bir El için köleci biatin söz ve eylemi tutumlarýydý. Köleci imanýn yasasý olan köleci deklarasyonlarýn söz ve eylemleri içinde oluþan ayin seremonileriydi. Kiþiyi boþ býrakmak yoktu. Kiþiler her aný içinde El imajý ileydiler.

Kiþilerin köle olmasý ya da El'in köle sahipli muhtariyeti, bununla kalmazdý. Kölelere Her El'in kendi damgasý ya da kölelere her El’in iþareti (eni-mührü) vurulurdu. Bu iþaretler El sahipliði tanýnmasý olan damga ya da iþaretlerdi.

Köleler sadece söz ve eylemleriyle köle olup kime at köle olduklarýný ifade etmezlerdi. El baðlýlýðý iþaretlerle de kendisini açýk açýk her durumla kendisini belli ederdi. Her vurgu köle ve köle sahipliði olucu koþullanmalar çýkýyordu. Kiþinin köle olmasýný unuttuðu bir an bile yoktu. Kiþiye her nefes alýþ veriþinizde sizi öyle kýlan El olan rabbinizi anýnýz” deniyordu. Hatta yeminler; “nefesim elinde olan El adýna yemin ederim ki bunu ben yapmadým “ diye baþlýyordu. El ile þartlanma her alandaydý.

Köleler yine köle olup olmadýklarýný; köle iseler kime ait köleler olduklarýnýn sürekli sinyalini taþýyan yürüyen sinyal yayýcý sinyal kalýplarýydýlar. Bu tanýnýcý sinyal kalýplarýyla ortam aitliklerini açýk açýk deklare ederlerdi. Hatýrlayýnýz ilk mal mülk edinmenin; ilk mal mülk kavgasý Habil ve Kabil’le sembolize edilir. Cinayet iþleyip korkuyla saða sola sinen Kabil’in El’i Kabil’e; “korkma sana kimse iliþemez. Anlýna kölelik iþaretimi vuracaðým” diyordu. Bu nedenle köleler, köle iþareti taþýyan bu iþaretli yerlerini giysi ya da örtü gibi saç kýl tüy gibi hiç bir þeyle örtemezlerdi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.