..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Aðustos 2017
Kesim Bölgesi 1  
Bayram Kaya
Ýþte bu kesim yerleri sürecinde el vermesiyle yani totem meslekli gruplarýn totem meslekli bol ürün almalarýnýn zorunlu temaslarý nedeniyle bu yerler bu zorunlulukla tapýnak alanlar oluþuyla iþlev eþecekti. Grup kiþilerinden arýndýrýlmýþ bu yerler gruplarýn temas ettiði; gruplarýn birbiri eþiðine geldiði güvenli buluþma yerlerine dönüþecekti. Ýlk tapýnak ve kült yerleri ilk temasýn izlerini taþýr.


:GHF:
Kiþinin aidiyet bilgisi, kiþinin sosyal bilinci olmakla, ilk totem bilincidir. Belli bir eylemler aktivite bilinci olmakla yön ve gruba baðlýlýk sahiplik bilincidir. Gurubun da size eylemli yönelme bilincidir. Tabularla yürütülür. Bu tür edimseli oluþ; o totem grubun dýþa kapalý oluþunun da seçme ayýklama bilincidir.

Uzun aradan sonra totem gruplarýn ilk kes dýþa açýlma nedenlerinin ortaya çýkmasýyla, totem gruplar dýþa açýlým salýnmalarý vermeye baþladýlar. Bu salýnýmlar bir iþaret fiþeði gibi çeþitli biçimlerde karþý gruba iletime kanalý olmaya baþladý.

Ýþte bu kanallar tapýnak alanlý kült merkezleri oluk genellemesi içinde söylenecekler. Kült merkezleri veya tapýnak alanlar; temas eden totem meslekli gruplarýn, kesim alanlarý içinde bulunuyordu. Kesim alaný coðrafi oluþla gruplarýn dört bir yanýnda olan yörelerdi. Bu yöreler, birbirine çok yakýn iki ya da daha çok komþu bölge sýnýrlarýnýn her biri tarafýnda o sýnýr yöreye yakýn olmakla; az çok grup kiþileri eylemlerinde arýndýrýlmýþ kendilik yerlerdi.

Yani bu kesim yerleri, kendi aitlerine; "dikkat tehlike var" denilen yerler olmakla; hareketin en az ve en cýlýz; hatta çok kes eylemlerin hiç olduðu yerlerdi. Buralar eylem olmayan yerler deðil, eylem yapýlmasý yeðlenmeyen yerler olarak belirir.

Gruplarýn kendilerine ait bölgelerin, birbirine deðinen sýnýrlarýndaki iki coðrafya bölgesinin her iki taraftan da sýnýra gelmeden; sýnýra biraz uzak durduklarý alan boþluklarý olmakla, gruplar arasý kesim yerleriydiler.

Grup kiþileri bu kesim alaný içinde pek pek eylemli ve hareketli olmazlardý. Kesim alaný içindeki av varlýklarý dahi kesim alaný dýþýna çýkmadýkça totem etkiden ötürü avlanmazdý.

Matematik diliyle söylersek kesim yerleri iki kümenin kesiþim yerleriydi. Birbirine komþu en az iki tane temas eden grubun kendi bölgesi içinde birbirine ait gibi ama hiç birinin gibi de olan yerlerdi. Ýçinde bulunmaktan ve içinde eylem yapmaktan ve temastan kaçýnýlan tabu alanlý yerlerdiler. Ýþte eylemlerin sönükleþtiði bu yerler kesim yerleriydi.

Bu yerler, tabu ve temas yasaðý nedenle; kimsenin kolay kolay giremediði yerlerdi. Bu nedenle bu kesim yerleri gruplar tehdidine karþý hem çok güvenliydi. Hem de grup kiþilerinden arýndýrýlmýþtý. Bu arýndýrýlýþýn tabu basýncýndan ötürü grup kiþilerinin imgesi içinde her an bir netame ile karþýlaþýlacaðý düþünülen yerlerdi.

Ýþte bu kesim yerleri; yeni zamanlý artý ürünlü sürecin de el vermesiyle biçimlenecekti. Bu biçimleniþin ana ekseni þuydu. Kendilerine tehdit olan gruba karþý; gruplarýn tehdidini bertaraf etmekti. Tehdidin þerrinden korunmak için de tehdit olan grubun güven içinde gelip bulsunlar diye, bu kesim yerlerine yiyecek içecek ve diðer kullaným türü nesneler sunuldu.

Sunu eylemi karþý tarafa yumurtlayan tavuðu kesmemeyi algýlatan deneyimin ana omurgasýydý. Bu omurga düþüncelerle hareket ettiler. Sunu, hediyeleþme, kurtulmalýk sunma gibi eylem ve düþünce planlarýný uygulamakla; kesim bölgeleri bu tür biçimlenmelerin giriþme sahasýna dönmüþtü.

Yani totem meslekli gruplarýn, totem meslekli üretimden bol ürün almalarý; sürece bambaþka eylem tarzý koymalarý giriþmesi olmuþtu. Bu tarz zorunlu giriþmeler: grup temas ve yönelimlerini biçimledi. Zorunlu temasa yönelim nedeniyle; kesim yerleri bu tarz gruplar eylemleriyle "tapýnak alanlar” diyeceðimiz beliririm oluþuyla iþlev eþecekti".

Eskiden beri grup kiþilerinden arýndýrýlmýþ olan bu kesim yerleri þimdi gruplarýn temas ettiði; gruplarýn birbiri eþiðine geldiði, güvenli buluþma eylem yerlerine (tapýnaða) dönüþecekti. Ýlk tapýnaktý kült tanýlý yerler, zorunlu olarak bu ilk temasýn izlerini taþýrlar. Bu amaçlý nedenler tapýnak mana anlamasý oldu.

Tapýnak kavramý bizde Tanrý kavramýyla özdeþleþmiþtir. Hâlbuki ilk inþa süreci içinde tapýnakla tanrý kavramýnýn hiç bir ilgisi yoktur. Tanrý bilinmezdi bile. Yamyam totem gruplar birbirine tehditti. Üreten iliþkinin artý ürün vermesi olanaðý; tehdidi artý ürünle önlenme yansýmasýný, beraberinde getirmiþti.

Ýþte tapýnak; asýrlardan beri tehdit olan gruba karþý artý ürün sunma eylemiyle birlikte; bu eyleme; bu sunuma; sahne olan alan giriþtirmeli yerin adýydý. Sunanlar üreten gruptu. Sunulanlar da karþý tehdit gruptu. Görülüyor ki ilk tapýnaktý inþada ne tanrý fikri vardýr; ne de tanrýya sunum vardýr.

Ýlk tapýnaklar tanrýya ya da manaya veya baþka bir þeye ibadet için deðil; aksine birbirine düþman olan düþman komþularýn birbirine güven duymalarý için karþý tarafa doðru atýlan akýllý ve kurnaz olucu bir eylemli adýmlar seremonisidirler.

En temel içgüdü (korunan yasa) olan düþmandan korku; olanak kullanan akýl ile o düþmanýn tehdidini güven iliþkisine çevirmenin süreç adýmlarýný yansýmýþtý. Tapýnak bu adýmlar toplamýný ifade etmekle bunun yere zamana baðlý eylemli sunusu ve sunuda bulunulan eylemleri de, bu nedenlerle kutsaldý.

Tapýnak eylem alaný bu nedenle kutsandý. Hemcinsimiz "bir totem emek ürününü kurtulmalýk-kurban- karþýlýðýnda tapýnak eylemleriyle karþý tarafa takdim ediyordu. Karþýlýðýnda canýný kurtarýyordu. Bunun ile tapýnak eylemi kutsaldý. Tapýnaðýn temelinde “kesim yer algýsý" var. “Kendine doðru çekme” algýsý var. “Yumurtlayan tavuðu kesmeme” algýsý var. Bu alglarý somuta çevirecek olan, ana uygulatýcýsý da; “üreten iliþkinin artý ürün” ortaya koyma süreci vardý. Ve de “grubun can telaþý” vardýr. Bunlarýn hepsi bir araya geldiðinde “bu sentez ya da entegrasyon” tapýnak eylemlerini ortaya koyacaktý.

Sunularda gözetilen hedef deveye otu göstermek gibi nefsi kendisine doðru çeken (cezbeden) çevre yansýmalarý zaten vardý. Gruplar da tehditten korunmak için karþý gruba yiyecek gösteriyorlardý. Yani bir grup yiyeceði kesim alaný içine býrakýyordu. Ki bu sunularý kiþi ve grup görmeliydi. Totem meslekli ürünün kendisine yetenden fazla ürün verme olanaðý; artýk ürün, tehdit olan grubu kendisine doðru çeken yansýmayla; birleþti.

Birleþen bu iki yansýma ile totem meslekli ürünlerden oluþan olanak; gruplara ya da bir gruba tehdit olan grubun; bu takdimleri gelip bulmalarý için yiyecekleri takdimciler kesim bölgesinin içine gizlice býraktýlar. Býrakýlan bu yiyecek ya da kullanýmlara sunu (kurban-kurtulmalýk-hediye-takdim) dendi.

Bir totem meslekli üründen, elde edilen ürün fazlasý olanaðý; bu olanaðýn o güne kadar hiç olmayan þekilde bir yansýmasýný vermiþti. Bu yansýmayý sürdürülebilir kýlmýþtý. Bir tutam ot ile nefisleri kendine doðru çekme fiili; kesim alaný içine býrakýlan yiyeceðe dönüþtü. Birleþen bu iki düþüncesinin eylemi, gruplara kesim bölgesi içine yiyecek içecek býrakmayý akýl ettirdi.

Gruplar önceden beri yamyamlýk tehdidinden kurtulmak istemiþse bile (ki mutlaka istemiþtirler) totem mesleði gibi bir olanak ortaya çýkmadan bu istek sürecin bu þekle dönüþmesi ve de sürdürülebilir olmasý çok çok güçtür.

Totem meslekli ürün fazlasý durumla bir tehdidi savuþturmak isteyen grubun akýl ettiði kesim alaný içindeki bu tarz iþaret ve im üzerinde anlaþmalar uzaktan gözleyerek iletime ve temastý. Yani bu ilk temaslar yüz yüze, yan yana temaslar deðildiler.

Ýlk temaslarýn içinde kiþilerin karþýlaþmasý yoktu. Güvenli yerler olsa da bunlar sizin karþý tarafa av olmanýza, her zaman çare deðildiler. Bu nedenle gruplarýn birbirine karþý öteden beri var ola gelen bir yamyamlýk tehdidi vardý. Ýþte totem mesleklerinin ilk baðýntý giriþmesi; mesleklerin yamyamlýk sürecine bir reaksiyon oluþla ortaya konmayý yansýmýþ olmasýydý.

Artý ürün veren totem mesleði, karþý grubun yamyamlýk basýncýný kýrmak içinde kullanýldý. Yani yamyamlýk tehdidini bertaraf etmek için bir grup karþý taraf içinde biraz üretmeye baþladý. Bu ürünü zaman zaman kesim bölgesine býrakýp çekildiler.

Ta ki karþý grubun, kesim bölgesine konan bu yiyeceði (sunuyu-kurbaný) fark edip; almasý süreçleri ve yeniden orada bu tip yiyecekleri düzenli aralýklarla yiyeceklerin bulunma süreçleri baþlayana dek; bu süreç tam anlamýný bulamadý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.