..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Temmuz 2017
Tarihi Kulluk Sözleþmesi 14  
Bayram Kaya
Doðada tüm süreçler tekil oluþla (yalýtýmla) yola çýkýp tekil oluyordu. Çoðul oluþla yola çýkýp sentez ile tekil oluyordu. Bunlar birbirini doðuran, birbirine dönüþen; yansýma süreçler kesikli sürekliliði olmakla sürekliliktirler.


:GFH:
Süreç bu haliyle El süreci anlayýþý haline gelecekti. El, El Þadday daðý sahibi olmakla eylemli olup asýl niyetini söyleyecekti. Asýl niyet, kolektifin olan her tür zenginlik kaynaðýný El mana düþüncesini adý altýnda, El adamý olma üzerinde özel mülk sahipliðine çevirmekti. Kolektif zenginliðinin içinde insan emeði ve insan bilinci de vardý.

Böylece ortam, kimi kiþiler üzerine rýzk, nasip ad edilen mal mülk sahibi olmanýn egemenliði haline getirilmiþti. Süreç kimi kiþilerin mal, mülk sahipliði üzerinde hegemonyacý oluþun eksen çekimin; çevrimi edilmiþti. Bu nedenle El'in sahipliði olan Þadday daðý ve çevresi gibi bir malý, mülkü El; istediði kiþiye güya vaat edilen olukla verilecekti. El mülkü, El adamý olan Awram'ýn olduktan bir hayli sonra El mana düþüncesindeki somutun ne olduðu ortaya çýkacaktý.

El mana düþünceli, El inanýcýsý kiþiler; tam El malýný, El'in mülkünü sayýp söylemeye alýþmýþlarken; bir de bakmýþýz ki, El'in dediðimiz de El’in olan mülk te kiþilerin malý mülkü olmuþtu. Anonim olan mal mülk iyeliði El anlayýþlý mana þahsýnda; kiþi sel vaatli tasarruflara dönüþtü. Böylece süreç; iyeliði olan kiþi takdirli, kiþi sahipli, mutlak egemen oluþtu. Bu yolla köleleri de olan bay erki dediðimiz (monark dediðimiz) mülk sahipliðine dönüþmüþtü.

Önce kamunun olan mal mülk karþý konulamaz bir El mana anlayýþý üzerine transfer oldu. Bu mantýk eski totem meslekli emekler deðiþimi üzerindeki denklikle meþruiyet olan hak ediþi, ortadan kaldýrdý. Deðiþilen emekler denkliði yerine El iradeli söylem üzerinde sürecin meþru edildi. Ki özel mülke karþý olasý itirazlar böylece El üzerinde ön görülen bir meþruiyet karþýlanmasýna dönüþtü. Olmakla gerçeðin üzerinin örtülmesiydi. El mantalitesi ilk özel mal mülk sahipliði oluþun iktisap þekliydi.

El'in Daðý, El'in mülkü, El'in Topraðý anlamýna gelen El Þadday, El Þadday denen Dað olan mülk ve El Þadday'ýn daðýnda otlayan, kamu malý, koyun sürüsü günü geldiðinde bakmýþsýnýz ki Awram'ýn olmuþ. El Þadday ve El Þadday denen de; meðer Awram olmanýn, Musa olmanýn, Sargon, Hamuraba, Nemrut olmanýn kendisiymiþ.

Ýzole yapý kendi yaðýnda, kendini kavurma süreciydi (kendi kendine yeten olanýn süreciydi). Sürecin içi üretim teknik teknolojileri nedeniyle ürün bolluðu; ürün çeþitliliði ve buna baðlý nüfus artýþý baðlamý içindeki hacim artýþý nedenle, El Þadday; El Tur kadar olan kendi yüzey alanýný çevresinden yeryüzüne doðru geniþletecekti.

Yani süreç en azýndan yüzey alaný olmakla, kendi kendine yeten olmaktan; çýktý. Süreç yüzey alaný baðlamýnda ve kendi emeði yerine baþka emeklerin sömürülmesi kaynaklý kendi kendisine yeten oluþtan çýktý. Dýþa doðru ganimetçe bir büyüme içinde oldu. Süreç egemenlik ihracýyla yapýyý büyütecekti. Bu süreç te ister isteyerek ya da isterse istemeyerek bay erkli sentezlerinin ortaya çýkmasý demekti.

Ýstemeyerek olan sentezler, kavgalý oluyordu. Ýbrahim kendi bay erki El'ini, Nemrut ta kendi El'ini meþru görmekle kavgalar baþlayacaktý. Yani herkes kendisine mal mülk veren kendi El kaynaðýný meþru görüyordu. Haliyle Awram bay erkli El egemenliði; Nemrut u meþru gören El egemenliðini tanýmýyordu. Ha keza Nemrut ta Awram sahipliðini ve Awram’ý zengin eden baþka El’ egemenliðini tanýmýyordu.

Bu kavgalar, geri baðlaným yasalarýndan kopuk mantalitelerdi. Herkesin mantýðý kendi El'ine göre anlatýmlarla, yeniden, yeniden hikâye edilecekti. Çünkü süreç çok uzundu. Uzun olaný anlatmak ta uzun olacaktý. Sargon, Nemrut, Awram bir El meþruiyetle mal mülk ve kul sahipli oluþun adýydý. Sonra da bunlarýn sentezi, damgasýný vuran kiþiden ötürü El adý, kiþinin adlarýna dönecekti.

Sargon adlý El sentezi, 55 bay erki sentezin içinde olmakla 55 El oligarþisi olaný yönetmekti. Bu Sargon oligarþisi içinde Nemrut topraðý da vardý. Firavun olan El mülkü içinde isteyerek ya da istemeyerek bir katýlým yapmýþ olan Musa sahipliði vardý. Tur daðý sahipliði niyetiyle, yola çýkan bir sahiplik anlayýþýydý.

Kul olan Musa simgeli El, Firavun olan sentezin El mülkünden kaçýrdýðý köle kiþilerle sürüsünü medyan civarýndaki Tura (Sina daðýna) doðru götürüyordu (Mýsýrdan sürülüyordu). Musa tur daðý (Sina daðý) sahipliðiyle hayli uzun bir çetin mücadeleye giriþecekti. Musa, bir sahipliðin sürekli olur süreç adýdýr.

Musa, Awram gibi anonim sahiplik olandan kopan bir El sahipliði deðildi. Köleci ittifak içinde kopan El sahipliðiydi. Bu nedenle mücadelesi daha bir çetin olacaktý. Önce 40 sene kadar sürecek olan bir izole yaþam içinde bu ideal büyüyecekti.

Ýzole yaþam içine sýðmayan çatýþma ve bölünmeleriyle Musa, kendisine yen bir sentez oluþu yolunu ülkü kýlmayý meþruiyet edecekti. Bu nedenle Awram üzerinde vahdetle “arzý mevud” vaatlerine sahip çýktý. Awram ideolojisi etrafýnda YHW olan kendi birliðini; çevreye yayýlmanýn senteziyle, sürdürecekti.

Tarihin bilinci bize þunu gösterir. Köleleri, ölümlerinin bir iþe yaramasýyla cennete gönderenler; yine günümüzdeki özelleþtirme olan ihale þartnamesi içinde; þartnameye uygun olukla yapýlan ihale; ihale zedeleri beþ kez zehirlemeye de izin verenlerdi. Maden göçümlü ölümleri, “El söylemli fýtratla” þartname içinde kýlanlardý.

Cephanelik patlamasý içindeki ölümler vs. Sebeplisi, El tipi kayra içinde týným sýzla olan ihmal ölümler; El kayralýn cesaret üzerine birbirine sucuk, halý hediye edenlerdi. El kayralýn cesaret fýtrat ölümleri! Görmeden düðünlerde taký yarýþý içinde olanlardý. El kayralýn öz güven El olmadan önce "Parmaðýnda yüksükten fazlasý olan çalmýþtýr" demekle Al aðýzlýdýr.

Milyar liralara kavuþanlar olmakla da; hep ayný El, kiþilerdi. Köle, öðretilmiþ çaresizlik içinde (kaybettirme üzerine olan fýtratça sistem içinde) bunu hiç göremiyordu. Görse de kiþiler o kiþinin Ali aðýzlý oluþuna öyle inanmýþtý ki, o kiþinin Karun oluþunu o kiþiye kondurmuyordular.

Hâlbuki üreten iliþki içindeki insan, emeði olaný; ya da kendisinin olaný; kendisinin alýp almamasýnda hiç bir fýtrat yoktu. Ayakta duramayacak olukla göçecek çadýra direk koymamanýn, hiç bir fýtratý yoktu.

Kolektif zenginlikte çayýn taþýyla, çayýn kuþunu vurmak gibi; milletin emeði olan vergi paralarýyla; yine milletin toplum gücüyle; millete hizmet etmeye aracý olmak vardý. Bir yetkilenme olan millete hizmet etme için yönetime gelenler; sanki kendi banka çeklerini bozdurmuþ ta yol yapmýþçasýna bir tavýrca oluþun küstah söylemlerine hiç bir minnet ve mihnet borcumuz yoktu.

Bu tarz söylemle olan Nemrut tavýrlar genelde, psikolojik bozukluðu olan had bilmezlerde þeytan kibri içinde bunlar bunu deme cesareti buluyorlardý. El manalý takdir etme mantýðý önce kolektif olanýn elindekini kaybettirme üzerinedir. Sonra da kiþilerin elinde olan emek gücünü kaybettirme üzerinedir. Öðrenilmiþ cehalet ve öðrenilmiþ çaresizlik budur. Öðrenilmiþ cehalet ve öðrenilmiþ çaresizlik içinde olan kiþiler de El mantýðý ile kendisinin olaný kaybettirmesi içinde buna; "Allah razý olsun" diyorlardý!

Her gün ayný iþi ya da her gün ayný þeyi yapýyorsak; biz nedenini bilsek te bilmesek te bu geri baðlaným yasalarý üzerinde oluyordu. Her gün farkýnda olukla ya da farkýnda olmadýkla el yýkýyorsanýz; bunun geri baðlaným yasasý saðlýktýr. Bize göre olan en temel referans neydi? Enerji saðlamadýr. Enerjiyi nasýl saðlýyoruz? Beslenerek. Beslenmek için önce doðada avcýlýk toplayýcýlýk yapmakla besin saðladýk.

Þimdiki bu enerji saðlama süreçleri parçalý üreten iliþkilerin sekanslý çalýþmasý üzerinde olmaktadýr. Sizin hep ayný iþi ya da hep ayný þeyi yapýyoruz, dediðiniz ayný þey; enerji saðlama süreçli geri baðlanýmlara neden oluyorsa o þey (geri baðlaným), ayný þey olmaya hep devam edecektir.

Geri baðlaným yasalarý bizim keyfimizin üzerinde bir yasaydý. Hiç bir düzenletil olan süreç, buna aykýrý olamazdý. El süreci bile. El emeðinize aykýrý deðildi. El emek gücünüze aykýrýydý. Bunun için de önce kendisini mal mülk sahibi yapýyordu. Sonra da emek gücümüze mal sahipliði üzerinde benim hakkým diyordu. El, sizin bu gaspla olan emeðinizi de geri size; lütuf, ihsan, merhamet, rýzk oluþun türlü türlü kýyafetiyle söylüyordu. Bu söyleyiþler size öðrenilmiþ çaresizlikler içinde kaybettirmeyi öðretiyordu.

Çocuklara tecavüzde bir kerecik olmakla (kesleriyle olmakla) ve bu durum bir kere ( hâlbuki keslerce) görülmekle bir þeycik olmaz demeyle kaybettirme üzerine kurulu sistemin sözcüleri; özelleþtirilen yemek ihalelerinde de bu bir kerecik lafzýný beþ kes zehirlenme olana kadar bir þey olmaz diye ihale etmiþler. Olasý ki maden kazalarýný da 15 kez, 301 ölümlü olana kadar bir þey ifade etmez diye veriyorlardý(!)

Eðer tecavüz tekil deðil de “milletin orasýna kayacaðým” diyenle çok kezlik olan fiil; Millet hem çokluk hem tekillik ifade eden kavramdýr. Millet pazara gidiyor dediðinizde millet çokluktur. Yüce Türk milleti dediðinizde millet tekil olur. O kiþi millet dediði için sýfatsýz da olsa millet çokluðu millet tekilliðini de oluþur. O kiþi çokluða tecavüz ettiði halde; çokluðun tek adý olan “millet” lafzýný söylediði için bu fiil de tek kezlik koyma olmaktadýr. Bu yüzden bu kiþi keslerle ihale alýp devlet ulularý da onla yürüyordular.

Doðada tüm süreçler tekil oluþla (yalýtýmla) yola çýkýp tekil oluyordu. Çoðul oluþla yola çýkýp sentez ile tekil oluyordu. Bunlar birbirini doðuran, birbirine dönüþen; yansýma süreçler kesikli sürekliliði olmakla sürekliliktirler.

Bir atom elektrik yasalara; Pauli dýþlamasý yasasýna ve valans bant yasalarýna uymak gibi geri baðlaným yasalarýyla inþa olur. “Bir ýrmak içinde ayný suya iki kez girilememesi” gibi bir sözde teklik ya da çokluk olan süreçlerin altýnda geri baðlaným yasasý dýþýnda, hep ayný þey akýp gitmez. Bunlar iyi bilinmelidir.

Totem yapý izole yapý içinde tekil olukla bir kiþiler çokluðudurlar. Ön ittifaklar gruplar çokluðu altýnda yine bir ilahi tekil oluþturlar. Kiþi tekilliði de, kiþinin çok hücreliliði ile baþlar. Hücreler dünyasý da hücre içi organ el yapýlarýndan tekil olan özneler dünyasýna kadar birçoklukturlar.

Doðadaki seçme ayýklamalý süreçler çokluðu içindeki seleksiyonlarýyla hücreler organizma veya vücut ya da kiþi, birey dediðimiz tekliði olmuþtular. Totemi sentez bir çokluk olmakla birlikte ilahi ittifaký içindeki sentezin tekilliðiydi. Ýttifak sonrasýnýn özel kiþi tekliði ittifaký çokluðun bir yetenek sentezidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.