..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Cemal Zöngür




4 Haziran 2017
Çocuklukta Karakterin Þekillenmesi - 3 -  
Alt Yapýsýz Her Oluþum Eksik ve Kamburdur.

Cemal Zöngür


Bir çocuðun saðlýklý, akýllý, zeki ve kendine öz güveni olacak þekilde karakter kazanmasý, önce anne ve babanýn küçük çaplý da olsa, maddi güvencesinin olmasý her þeyden önce gelmektedir. Ýkinci büyük güvence ise, devletin eðitim ve yönetim yapýsýnýn adaletli olmasýdýr.


:AJAH:


Dünyaya gelmiþ bir bebek, anne ve babandan biyolojik ve dolaylý þekilde etkilenmeyi tamamladýktan sonra, artýk ailenin bir bireyi olarak gerçek yaþamýn içerisinde, tüm yaþanacaklarý görerek, duyarak ve de hissederek karakterini oturtmanýn ilk evresine baþlamýþ demektir.
Bu aþamadan sonra bebek, olgunluk çaðýna kadar tam anlamýyla bir fotoðraf makinasý ya da bir kamera misali, çevresinde olup biten her þeyi resimleyerek, aile ve çevrenin etkisiyle, kendi fiziksel yapýsýna uygun karakter sahibi olmaktadýr.
Fiziksel olarak herhangi bir sorunu olmadan doðan çocuklarýn, ileride saðlam bir karaktere sahip olabilmesi için, baþta ailenin yaþam þekli ve maddi imkânlarý olmak üzere, yaþadýðý çevre ve ülkenin sosyal ve siyasal yapýsý en büyük etkiye sahiptir.
Bir çocuðun saðlýklý, akýllý, zeki ve kendine öz güveni olacak þekilde karakter kazanmasý, önce anne ve babanýn küçük çaplý da olsa, maddi güvencesinin olmasý her þeyden önce gelmektedir. Ýkinci büyük güvence ise, devletin eðitim ve yönetim yapýsýnýn adaletli olmasýdýr.
Ýnsan karakterinin oluþumunda temel etkiye sahip maddi varlýklarýn eksikliði, her zaman kötü sonuçlara sebep olduðu gibi, fazla ve dengesiz þekilde olup, bilinçsizce kullanýlmasý da benzer sonuçlar yaratmaktadýr.
Bu yüzden çocuklarýný iyi þekilde yetiþtirmek isteyen her anne ve babanýn, maddi güvencesinin yanýnda genel kültürünün yeterli seviyede olmasý þarttýr. Türkiye’de ailelerin büyük çoðunluðu, maddi açýdan güvencesiz ve kötü bir eðitim yapýsý sonucunda, sürekli tartýþma, kavga, sinir, stres ve çeþitli olumsuzluklarýn mevcut olduðu bir ortamda, çocuklarýn karakteri þekillenmektedir.
Yaþanan olumsuzluklar yüzünden bireylerin bilinç, duygu ve düþünce yapýlarý negatif þekilde etkilenip agresif, bencil, feodal, asabi ve doyumsuzluk içerisinde, korku ve öz korumacý hücreler en etkin durumdadýr.
Bu tür problemlerle baþ edemeyen aileler, genelde belirtilen ekonomik ve kültürel alt yapý güvence boþluðunu, daha çok ideolojik ve inanç kültürüyle doldurmaya çalýþmaktadýrlar. Genellikle ideolojik ve dini kültüre dayanarak yaþamaya çalýþan aileler, sadece psikolojik açýdan deþarj olmaktadýrlar. Ýstisnalarýn dýþýnda maddi ve genel kültür sorunlarýna doðru düzgün hiçbir çözüm bulamamýþlardýr.
Bu þekilde yetiþen çocuklar, her zaman dünyayý yarým ve yanlýþ yorumlayarak anlamaya çalýþýrlar. Ve belirtilen çerçevede yaþayan her toplumun büyük çoðunluðu kültürsüz, yarým zekalý, ve kaba gücün dýþýnda baþka bir mantýða sahip deðillerdir.
Herhangi bir ülke ifade edilen bu eksik ve yanlýþ yaþamdan kurtulup akýllý, zeki ve barýþçýl bir topluma sahip olabilmesi için, gerçek sosyal devlet ilkesini tartýþmasýz kabul etmek zorumdadýr.
Gerçek sosyal bir devlet demek; milli ekonomik gelirine göre her aileye kýsmi þekilde de olsa, düzenli bir maddi destek saðlamalýdýr. Bunun yanýnda toplumun genel kültürünü geliþtirecek her türlü tartýþmaya açýk sorgulayýcý bir eðitim programýyla iþe baþlar. Bir toplum bu her iki temel sosyal yardým ve yapýdan mahrumsa, o toplumda umutsuzluk, hayal kýrýklýðý, isteksizlik, çatýþma, yolsuzluk, yalancýlýk, yozlaþma ve doyumsuzluk asla bitmek bilmemektedir.
Genel çerçeve bu þekilde olduðuna göre, Türkiyeli anne ve babalarýn çocuklarýný nasýl bir ortamda yetiþtirdiklerine biraz daha yakýndan baktýðýmýzda, içimizi acýtan büyük anormalliklerle karþýlaþýlmaktadýr.
Her þeyden önce sorumlu ve ciddi bir devlet yönetimi, çocuklarýn iyi bir karaktere sahip þekilde yetiþmesi için, ailelerden önce devletin kendisi maddi ve manevi olarak çocuklarý desteklemesi gerekir. Çünkü devletin sunacaðý imkanlara çoðu aileler sahip deðiller.
Düzenli bir maddi gelir ve güvencesi olmayan hiçbir aile, çocuðunu istediði þekilde asla yetiþtiremez. Bu da baþta anne ve baba olmak üzere çocuklarýn her an yanlýþ yollara sapmasýna neden olmaktadýr. Çünkü dünyanýn her yerinde en büyük huzursuzluk, yolsuzluk ve çatýþmalar, maddi yokluklar ve dengesiz paylaþýmdan kaynaklanmaktadýr.
Türkiye ne yapmýþtýr? býrakalým ailelere kýsmi maddi güvence ve bilimsel eðitimi vermeyi, doðru düzgün hiçbir dertleriyle ilgilenmemektedir. Tarihten bu zamana kadar sürdürülen en büyük yanlýþlýk ve bilgisizlik, þu þekilde devam etmektedir.
Genelde devlet; kendine göre hazýrlamýþ olduðu birtakým kalýplaþmýþ bilgileri ve programlarý, eðitim adýyla topluma aktarmakla devlet olarak her þeyi yaptýðýna inanmaktadýr. Ben gerekli eðitimi verdim, anlayan anlar anlamayan sürünsün mantýðýyla, sorumsuzca hareket eden feodal ve ukala bir yönetim anlayýþý mevcuttur.
     Halbuki geliþmiþ ileri toplumlarda devletler, büyük bir sorumlulukla bireylerden ailelere kadar hepsinin maddi, eðitim ve saðlýk sorunlarýný asgari ölçüde çözmeyi en büyük görev saymýþlardýr.
Bunlarý baþarabilmek için de, asgari bir maddi güvencenin yanýnda, kutsallýklarý da dahil her þeyi tartýþan bir eðitimle iþe baþlamýþlardýr. Ve böylece toplum daha saðlýklý, zeki ve akýllý karaktere sahip olup, önceden yaþanan tüm olumsuzluklar, ya tamamen bitmiþtir veya en aza indirilmiþ durumdadýr.
     Türkiye’de gelmiþ geçmiþ tüm hükümetler, siyasi ve idari politikalarýný uygularken, ciddi hiçbir alt yapýyý hazýrlamadan, oldum olasý göstermelik, pragmatist ve popülist þekilde Ortaçaðdan kalma bilgilerle, dünyada bende varým demeye çalýþmaktadýr.
Örneðin hazýrlanan plan ve programlarýn kaçý, aileler ve toplumun çoðunluðu tarafýndan benimsenip kavranmýþtýr? Bu ailelerin ekonomik gelirleri, yaþadýðý çevre koþullarý, aile nüfus yapýsý ve eðitim seviyeleri bu planlara uygun olup olmadýðýna bakmadan, yaptým oldu bitti mantýðýyla hareket edilmektedir.
Böyle sorumsuz, güvencesiz ve vurdum duymaz bir yapýda, çocuklarýn iyi bir karaktere sahip olacaðýný beklemek, hem devlet yönetiminin hem de ailelerin kendilerini aldatmalarý anlamýna gelmektedir. Þu istatistikler bu düþüncelerimizi destekleyen önemli kaynak niteliðindedir.
Bir kere Türkiye’de toplumun %90’ý maddi açýdan kendi kaderiyle baþ baþa yaþamaktadýr. Ailelerin nasýl yaþadýðýyla ilgili, hiçbir devlet görevlisinin ne haberi olur ne de ilgisi. Sadece seçim vb. dönemlerde samimiyetsiz bir ilgi söz konusudur.
     Beslenme ve saðlýklý yaþam üzerine yapýlan bilimsel araþtýrmalardan da anlaþýlacaðý gibi her insanýn, insani ihtiyaçlarýný karþýlayacak asgari seviyede bir ekonomik gelire sahip olmasý þarttýr. Buradan bakýldýðýnda, býrakalým Türkiye’de herkesin asgari seviyede ekonomik güvencesinin olmasýný, çalýþan insanlarýn büyük çoðunluðunun gelirleri dahi insani ihtiyaçlarý karþýlamaya yetmemektedir.
Türkiye’de 3 kiþilik bir ailenin kirada içerisinde dahil olmak üzere, en az 3000 veya 3500 TL para kazanmasý lazým. Bu oran fakirliðin biraz üstü demektir.
Çalýþan istisna yönetici ve özel görevlilerin dýþýnda, baþta devlet kurumlarý olmak üzere iyi bir özel kurumda çalýþanlar, en fazla 3500 TL maaþ almaktadýrlar. Diðer büyük çoðunluk asgari ücret veya biraz üstünde gelire sahiptirler.
2,5 milyon asgari ücretli çalýþanlarla birlikte, ülke genelinde ücretle geçinenlerin toplamý 16 milyonu bulmaktadýr. Diðer dar ve düzensiz geliri olanlarla birlikte, mevsimlik veya geçici iþlerde çalýþanlarýn kazançlarý insani yaþam ücretinin çok altýnda kalmaktadýr.
Ayný þekilde kýrsal alanlarda tarým ve hayvancýlýk yapanlar, esnaf olup zar zor ayakta kalanlar ve sürekli iþsizlik çekenlerle birlikte, Türkiye toplumunun yaklaþýk 70 milyonu, insani þartlarý karþýlamayan yetersiz ve güvencesiz bir gelirle yaþayýp ayakta kalmaya çalýþmaktadýrlar.
Ailelerin bu maddi yetersizliklerine bir de ülkedeki siyasal, dini ve kültürel kargaþalar eklendiðinde, tedavisi çok güç olan sýkýntý, stres, kavga ve çatýþmalara yol açmaktadýr. Bu da anne ve babalarda dahil, çocuklarýn her türlü yalan, kýskançlýk, hile ve kavgayla birlikte, anormallikler içerisinde, bir karaktere sahip olmalarýna yol açmaktadýr.
Onun içindir ki, Türkiye’deki siyasi partilerin hemen hemen hiçbirisine toplum ciddi anlamda inanmamaktadýr. Partileri destekleyenlerin %50’lik oraný ise, ekonomik pay kapma amaçlýdýr. Kültürel ve insani olarak hiçbir partiye toplum sýcak bakmýþ deðildir.
Ýþte Türkiye gibi ülkelerde kadýn cinayetleri baþta olmak üzere, her tülü kavga, çatýþma, kýskançlýk ve yolsuzluklarýn ana kaynaðý, toplumun asgari seviyede ekonomik destekten yoksun olmalarýdýr. Diðer taraftan “Deveyi hamuduyla götüren siyasi parti taraftarlarýný” toplum görünce, düzgün olan karakterlilerde bozulmaktadýr.

Cemal Zöngür




























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý
Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk
Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur?
Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2)
Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme
Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük
Ýnsan Beyninde Ýyilik ve Kötülüðün Düzeni
Akýl ve Oluþum
Ýnsan, Düþünce, Alt Düþünce ve Üst Düþünce
Ýnsan Niçin Yaþar

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir?
Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði
Siyaset ve Fetiþizm
Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor?
Faþizmin Tarihi ve Türleri
Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü?
Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar
Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?
Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý
Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.