..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Mayýs 2017
Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 16  
Bayram Kaya
El’in de var olan duruma göre farklý bir þey söylüyormuþ algýsýný uyandýran tartýþtýrmasý; aslýnda kitlelerin sert tepkisini kýrýp yeni olan duruma kitleleri yavaþ yavaþ alýþtýrmaktý. Kurbaðayý yavaþ yavaþ suda ýsýtmak gibiydi.


:FDC:
Bu vurgulardan ilahi dönemli sürecin DNA’sýndan bahsedilmiyordu. Siz “yaklaþtým” dediðinizde sizin bir yerden ayrýlýp, uzaklaþtýðýnýzý böylece yaklaþtým kelimesinden ötürü dolayla çýkarýyorduk. Öyle ya ayrýldýðýnýz bir yer yoksa neden yaklaþýyorum diyorsunuz?

Ön ittifaklý ilahi dönem içinde, ilah divanýnda; ilaha karþý El anlayýþlý sav düþünceler neden beridir tartýþýlmaya baþlamýþtý. Bu savýn sahibi ortaya koyduðu savý nedenle kendisine ben El ilahým diyordu. Bk. Eþitsiz El’in Adil olmasý yazý dizim.

El kendi algýlarýný oluþuyordu. El söylemi, ilahlarýn söylemeyi aklýnda geçirmediði bir mana anlayýþýydý. Çünkü ilah ortaklaþma yapan anlayýþtý. El de ortaklaþmayan kiþi sahiplikle olan bir anlayýþla inþaydý. Ýlahlarý aklýna diðer türlüsünün gelmeyiþi ve El’in aklýna da ortaklýðý kötülemenin gelmesinden daha doðal ne olabilirdi ki? El’in Ýlahlýðý da, yeni olan mana anlayýþýný; týpký ilah gibi takdirle söylemesiydi. Takdiri kendisinde meþruiyet görmekle; ilahi takdir de bulunma fiili de, El’e bir anlam geçiþmesiydi.

El söylemi, yeni mana anlayýþýna izafeten ilahýn önüne konan El-ilahla bir ön takýydý. El ilahý ortadan silemiyordu. Çünkü ilahýn önceden beri gelen oturmuþ, yerleþmiþ bir muktedirce söylemi ve bu söyleme duyulan saygýlýma alan gücü vardý. Bu nedenle El Ýlahlýðý, ilah gibi takdirde bulunmasýyla kendisine eþletiyordu. Bu eþletme zaten bir anlam geçiþi oluyordu.

El’in kendisine sorgusuz sualsiz biat edilen bir iman akdi yapabilmesine için ilahlýk kendi öncesinden beri süre gelen bildik tanýdýk, alan etkisi olan bir cevazdý. Ýyi de Ýlaha karþý mal-mülk sahibi olan bir El tartýþmasýna ne gerek vardý ki?

Bu tartýþma adeta günümüzdeki yalan talan yapan iktidarlara karþý, kimi halk kesimlerinin “soyuyorlar ise beni soyuyorlar sana ne?” demesi gibiydi. “Çalýyorlarsa, iþ yapýyorlar” denmesi gibiydi. “Soyuyorsa beni soyuyorlar” demesi gibiydi.

Günümüzde özelleþtirmeye neden gerek varsa; özelleþtirme ile iflas edenin elinde alýnan iþletmesini tekrar kamulaþtýrýp düzenleme denetleme kurullarýnca iyileþtirdikten sonra yeniden özelleþtirilmesine neden gerek varsa; o gün de onun için özelleþtiren El’e gerek vardý. Bugün hileli iflaslar niye varsa; El de onun için vardý. Kamunun üreten emek gücünü iç etmek çalýþmadan rahat yaþamak için vardý.

Günümüzde bile, týpký köleci ahlakçý Epikür gibi efendilerince kýrýlan bacaðýn acýsýna katlanmayý öðretirler. Göçükte fýtrat içinde ölmeye katlanýþý öðreten mantýk karþýsýnda; bacaðýný kýrdýrmamayý öðrenemeyen bu kabil bir dejenerasyon vardýr. El süreci sonucu kan, gözyaþý olan bir maceraya sürüklüyordu.

Ýlk mal kavgasý olacak Dumuzi-Gýlgamýþ; Habil-Kabil; söylemli kan gözyaþý önceden tahmin edilemezdi. Anlatýþ tarzýna göre kan ve gözyaþý içinde oluþtuðu anlaþýlan bir meclis toplantýsýnda El divanýnda El’ci ve ilahi mana anlayýþlý taraflar tartýþtýrýlýr. El amacýný açýklarken; “Ben kendime, kendim gibi mal mülk sahibi halefler oluþturacaðým” der.

Durum özel mülkiyetçi yansýmasý içinde tartýþýlýp söylenmektedir. El, kendisini meþru etme gayreti gütmektedir. El bu tartýþýlanlardan bir iman akdi ortaya koymaktadýr. Ýlahlarýn “orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksýn” demesine karþý El; özel mal mülk sahibi olmakla “ben sizin ananýzý aðlatacaðým” diyemeyen el “ben bilmediðinizi bilirim” diyordu.

Ýlahlara cevap vermeyip; ilahlarýn “bilmediðini bilmekle” söylemini ortaya koyan El; “bilmediklerini bilmeye” iman eden kendi inanýcýlarý ile arabesk yaþamýn içine doðru, doludizgin olacaklardý.

Özel mülkiyetçi düþünce ve hayallerin içinde olan bu anlatýmlar; kolektif ortamý fayla yani kýrýklý ortam yapmýþtý. Kýrýklý yeni yapý kolektifçe ve emekler deðiþmesi üzerine olmayan bu tür sudan nedenlerle ortaya konuyordu.

El vari olan düþüncenin olgunlaþma ve ortaya konma vakti geldiðinde; günümüz hükümetlerinin hiç gereði ve alakasý yokken ortaya atýlaný tartýþtýrmalarý gibi bir þeydi bu vakti gelen anlayýþ. Süreç gruplarýn ön ittifak içine geliþteki gruplar arasý sert tepkileri bilmektedir.

El’in de var olan duruma göre farklý bir þey söylüyormuþ algýsýný uyandýran tartýþtýrmasý; aslýnda kitlelerin sert tepkisini kýrýp yeni olan duruma kitleleri yavaþ yavaþ alýþtýrmaktý. Kurbaðayý yavaþ yavaþ suda ýsýtmak gibiydi.

El kýrýklý kýldýðý bu yapý içinde, gözünü bu düþüncelerle karartmýþtý. Gözü kara ve fiziði; hitabeti güçlü olan birilerinin bu kýrýklý yapýya bir darbe vurup bu ortamý lehine döndürecekti. El kendi El manalý düþüncesine iman edenleri (sadakat yemini içenleri) kolektif yapý içinde alýp gidecekti. Gidenler ön ittifaklý yeteneklere sahip kiþilerin; birkaç totem mesleðini bir arada yapar olma donanýmý içindeydi.

Yeni olan bu düþünce kurulu düzene karþý çetin bir mücadeleydi. Baþarýlmasý kadar; bu mana anlayýþý içinde; bu anlayýþýna boyun eðilmesi de öyle gözü karalýðý gerektiriyordu. Kendisi mal, mülk sahibi olan El; kiþileri de mal mülk sahibi yapma vaadiyle vaat zedelere; halefim diyordu.

Yani “benim gibi mal mülk sahibi olacak yegâne kiþiler sadece insan haleflerimdir diyordu. Mal-mülk sahibi olma vaadi bu gözü karalýðý ortaya koyacaktý. Ýnsanlar, ön ittifakýn ürünü olmakla; zaten ilahlara halef melezlerdi.

Aslýnda kiþiler, mal mülk sahibi olmakla; “ben sizin bilmediðinizi biliyorum” diyen El ilahýn ne bildiðini de çok iyi biliyorlardý. Bu bilme nedeniyle inanýrlar gözlerini karartýyorlardý. El ile sadakat sözleþmesi olan iman akdini yapýyorlardý. Gözü, karartan bu gözü karalýk içinde sertlik göstermenin sonunda da süreç biat etmeye döndü.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.