..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Nisan 2017
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 1  
Bayram Kaya
Ýhtiyaçlarýn saðlanmasý zorunluluðu, kiþi bünyesi dýþýnda kiþi-kiþi ya da kiþi kiþilerdi sosyal iliþkileri kurmanýn yansýmasýný vermiþti. Toplumsal sürece gidecek yol adýmýnýn baþýnda sosyal iliþkiler vardýr. Hiç bir sosyal iliþki kendisinden haberdar olmadýðý toplumsal iliþkiyi amaçlamamýþtý.


:ABGB:
Ýhtiyaçlarýn saðlanma zorunluluðu, kiþi bünyesi dýþýnda kiþi-kiþi ya da kiþi kiþilerdi sosyal iliþkilerini kurmanýn yansýmasýný vermiþti. Toplumsal sürece gidecek yol adýmýnýn baþýnda, sosyal iliþkiler vardýr. Hiç bir baþlangýç sosyal iliþkisi, haberdarý olmadýðý toplumsal iliþkiyi amaçlamamýþtý.

Ya da hiç bir sosyal iliþki nedeni olacaðý öznel nesnel yansýmalarý nedeniyle toplumsal baðýntýyý hedeflemiþ deðildir. Bu kulvarýn yol adýmý içinde olukla ortaya konan yol adýmlarý da kaçýnýlmaz oluþla toplumsal iliþkiyi, toplumsal iliþki de evrensel iliþkiyi ortaya koymuþtu.

Ama ne toplumsal iliþki, ne de evrensel iliþki; sosyal iliþki deðildi. Bu süreçler sosyal iliþkili alan kazanýmý içinde sosyal iliþkili sosyal yumurtadan çýkmýþlardý. Ama sosyal iliþkili öze baðlý yumurtanýn kabuðu deðillerdi. Artýk sosyal iliþkiler de eski sosyal iliþkiler olmayýp, toplumsal ve evrensel iliþkilere baðlý, sosyal iliþkilerdi.

Sosyal iliþki, baþlangýcýn sosyal koþullarý içinde olmayan toplumsal iliþkili ve evrensel iliþkili çevrimlerle bir diyalektik içine girmiþti. Bu yeni olan toplum sal ve evren sel iliþki tipleri, baþlanýþ sosyal iliþkilerinin; ne içinde vardýlar, ne de hedefinde vardýlar. Yeni sosyal iliþki hem özel alandý. Hem toplum sal ve evren sel olandan ayrý olamaz denli, insanýn kendi olgunlaþmasýnýn alanýydý.

Sosyal iliþki, zorunlu gereksinmelerin bir arada beraber saðlamanýn alan iliþkilerini ortaya koyarken; grup eþlik, gruba baðlýlýk ve grup hareketini yineleyen grubuna baðlýlýða vefa olucu sosyal duygularý ortaya koyup öne çýkarmaða baþlamýþtý.

Sosyal iliþki, bir arada olmakla bir birini gören aynalarýn; ayna içi ayna yansýma etkimelerini veren sürecin en hýzlýsýný yansýma biçimidir. Kiþinin doðadaki kiþi-doða etkileþimli ayna yansýmasýna nazaran sosyal iliþki; çok katlý, hýzlý etkileþen ve öðrenilen bir yansýma giriþmesidir.

Artýk sosyal iliþki, kiþinin kendi bünyesi dýþýndaydý. Böyle olmakla kiþi; kendi gibi olan bünye ve öznel oluþlarýn katýlým verdiði olgularýn içindeydi. Ve yine kiþi, kiþinin kendi deneyimli kazanýmýndan daha fazlasý olmakla; kiþinin kendi deneyimleri içinde olmayan; kiþinin sosyal eþlerinin deneyimleri de bu ayna içinde ayna yansýmalý kazandýrmalarý nedenle kiþinin kazancý olur. Böylece sosyal iliþki içindeki kiþinin kazancý çok katlamalý sosyo öznel etkileþmeli süreçler aðý olmaktadýr.

Kiþi bir kaç deney yaþayýp farkýna varýp öðreniyorsa; farkýna varamadýðý belki de o ana kadar yaþamadýðý birçok deneyimleri de grup eþlerinin deneyim aktarmalý öznel anlatým yollarýyla öðreniyordu. Öznel öðrenme pekiþmeli olmamakla birlikte, zaman ve mekândan deneyim edilen öðrenmelerden çok hýzlýydý. Öznel öðrenme zaman ve mekâný kýsalttýðý gibi deneysel ve fantezi zaman mekân iliþkilerini de kurgulatmakla; düþünce gücünü patlatýyordu.

Yansýmanýn bir þekli de, yansýmalarýn özneler uhdesinde taklit oluþla dönüt vermesidir. Sosyal süreçler taklidi yanýtlarla da çok katlamalý öðrenme olmakla süreçlerin içine katýlýyordu. Görüldüðü gibi sosyal iliþki; sosyal eylem sellik öznel eylem sellik ve taklidi eylem sellik vs. olmakla çok katlamalý süreçlerin kotarýcýsý olmaktadýr. Bütün keramet bu dinamiklerdeydi.

Sosyal iliþkili çok katlayýcýlar sosyal ilke oluyordu. Ayný yöne havalanan göçmen kuþlar gibi ya da ayný yöne dönen denizdeki milyonlarca küçük balýk sosyal yaþamlý sürü ile yine milyonlarca sýðýrcýktan oluþan sürünün ayný yöne dönmesindeki benzer ilke, insan sosyal yaþamýnda da görünmez bir etki imleç oluþla çalýþýyordu. Çok katlamalý öznel baðýntýlý sonuçlar, "ortak algý" ortaya koyuyordu. Bu senkron (eþ zaman), sürü sosyal yaþamý içinde ortaya çýkýyordu.

Köleci süreç ortaya konana kadar ortak algýlý senkronlayýcý öznel süreçler yalýn ve yalansýz olmakla, eþ zamanlý dýþtan ortaklaþmaydý. Yani kolektifti. Yani bu süreçlerde istisna kabili olmakla birbirini satma, yalakalýk yapma türü kiþi çýkarlý arazlar hemen hemen hiç yoktu. Bu nedenle birbirinden habersiz ve birbirinden uzak totemi yapýlar, bu kolektif oluþla ayný yöne, benzer þekilde devinim vermenin, benzer tutumlarý içinde giriþmekle yöneliyorlardý.

Ortak algý sürü yaþamýn ve sosyal yaþamýn temelidir. Ortak algý daha ilk baþtan hazýr edilmemiþti Deðiþen dýþ þartlar, deðiþime uygun biriken niceli iç tepki ve baðýþýklýklarý depolamakla, adým adým milyonlarca seneden beri süzüle gelen niceli ve niteli birikimlerdi. Ýçimizdeki sevki tabii (içgüdü) olmasý denetilen içyapý ve dýþ yapý etkileþmeli diyalektiktir. Dýþ yapýmýz; yalýn doða kadar, ondan daha etkili de olabilen doða içindeki bir sosyal doðanýn da, etkisi altýndadýr.

Çevrimleþmemiþ bir eylem (neden); sebep olacaðý sonuçtan hem habersizdir, hem de öncedir. Bir su doðayla toprakla giriþmeden onu aþýndýracaðýný bilmez. Bir kez giriþmeler baþlayýp çevrimleþince de yalýn ve karmaþan yansýmalarýnýn çevrimini vermeden de edemezdi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.