..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Vildan Sevil




8 Mart 2017
2017’nin 8 Mart’ý Bu Ülkede Çýðlýk Çýðlýða #hayýr’dýr  
“Öz kýzýmý bile kucaðýma alýp sevemiyorum, çünkü tahrik oluyorum”

Vildan Sevil


“Bana cehennem ehlini gösterdiler: Çoðunluðu kadýndý” “Ben zaten kadýn erkek eþitliðine inanmýyorum.” “Kadýnlarý hafifçe dövüp korkutabilirsiniz” “Tecavüz edeni 4 gün odaya kapatmak yeter.” “Kadýn herkesin içinde kahkaha atmamalý” “'Tecavüze tahrik eden kadýn cezalandýrýlsýn”


:ACCJ:
EVLAT ACISINA SON DEMEK ÝÇÝN!
2002’de neredeyse en aza inen terörle mücadele ve terör saldýrýlarýnýn özellikle 7 Haziran Seçimlerinden sonra artýþý bir rastlantý mýdýr?

2002'den 2016 sonuna kadar AKP iktidarýnda 1009 terör saldýrýsý bin 148 ölüm 3 bin 731 yaralý. Sadece 2016 yýlýnda 7 terör saldýrýsý.

7 Haziran 2015 seçiminde iktidarýn beklediði oy oranýna ulaþamadýðýný biliyoruz. Bu tarihten sonra Güneydoðu’da sokaða çýkma yasaklarýnýn baþlamasýyla birlikte yapýlan operasyonlarda yaþamýný yitiren asker, polis ve korucu sayýsý 1000’e yakýn. Ulusal Kurtuluþ Savaþý veriyoruz diye tufaya getirilip savaþa sürülen, yitirilen Kürt gençlerinin sayýsý belirsiz.

Bu süreçte silahsýz olmalarýna raðmen, çatýþma dýþýndaki siviller içerisinde 200’e yakýný çocuk olmak üzere 800 civarýnda sivil ölümü gerçekleþti. Taybet Ananýn, Miray bebeðin suçu neydi?

Çok ilginçdir ki soluðumuzu dinleyen devlet, aylar süren hendek kazýlýmýndan, evlerin cephanelik haline getirilmesinden haberdar olmamýþtý. Sonuç, bunca þehit, ölüm, sakatlanma, göç…

Bu bölgede, 100.000’in üzerinde ev ve iþyeri elbirliðiyle yakýlýp yýkýldý. 3 milyona yakýn insan kendi topraklarýnda mülteci oldu, sýðýnacak yer aradý.

2002-2016 yýllarý arasýnda, madenlerde, inþaatlarda, tersanelerde ama patronlarýn hep yakayý kurtardýðý o iþyeri katliamlarýnda (Onlar kaza diyor) 18.000 iþçi öldü.

Can ciðer kuzu sarmasý iken Esat, her ne hikmetse Þam’da Emevi Camisinde namaz kýlmaya karar verilince Esed’in ülkesine “Bin atlý akýnlarda çocuklar gibi þendik” edasýyla dalýnca evi barký baþýna yýkýlmýþ, kaçan gelen, denizlerde boðulan 3 milyon Suriye’li mültecinin trajedisi ayrý bir konu. Oradan gelen þehitlerimizle sönen ocaklar da can yarasý, yürekler acýsý.

Bu insanlarýn tümünü analar, biz kadýnlar doðurmadýk mý?

Artýk böyle evlat acýlarý yaþamamak için bu yýl 8 Mart’ta hep birlikte haykýrýyoruz:
EVLAT ACISINA #HAYIR! #HAYIR! #HAYIR!


BEBEK VE ÇOCUK TECAVÜZLERÝNE, TÝCARETÝNE SON DEMEK ÝÇÝN!

Son 14 yýlda giderek büyük bir hýzla artan bebek ve çocuk tecavüzleri…

Türkiye, çocuk istismarý, özellikle cinsel istismar sýralamasýnda dünya üçüncüsü.

Yalnýzca geçen yýl Türkiye genelinde 18.000, son on yýlda ise 250.000 çocuk cinsel istismara uðramýþ. Bunlar, adliyeye, oradan basýna yansýyan olaylar.

Van’da 38 günlük, Ýslahiye’de 9 aylýk, deðiþik yerlerde 1-5 yaþ arasý bebek tecavüzleri…

Ayrýca Antep-Kilis Tabip Odasý raporlarýna göre Nizip ve Ýslahiye’deki mülteci kamplarýnda, 1-8 arasý çeþitli yaþlarda saptanabilen 40 bebek ve çocuk tecavüzü…

Þakran, Pozantý cezaevlerinde tecavüze uðrayan çocuklar…

Aile Bakanýnýn “Bir kere olmuþ” diye hafife aldýðý Ensar Vakfý- Kaim-Evlerinde 45 çocuða tecavüz…

MEB’nýn tamamen devre dýþý býrakýldýðý, eðitim ve öðretimin, çocuklarýn barýndýrýlmasýnýn cemaatlere, hacýlara, hocalara teslim edildiði Ensar Vakfý, TÜRGEV, Birlik Vakfý, Hayrat Vakfý, Ýlim Yayma Cemiyeti, Önder Vakfý vb kuruluþlarla, merdiven altý Kuran Kurslarý, Ýmam Hatip Okullarý… Hepsinde çocuklarýn beynine her türlü korkunun, kayýtsýz koþulsuz itaatin iþlendiði yerlerde ise ancak basýna yansýyan olaylarý duyabiliyoruz.

Çocuk fuhþu ve ticaretine gelince… Pek çok haberin yaný sýra özentini verdiði için konuyla ilgili bir linki vermekle yetineceðim. Ýnanýn bunlarý araþtýrýrken okurken, bu yazýyý yazarken bile alt üst oluyorum ve kendimi toparlamam yine zaman alacak sanýrým.

http://www.diken.com.tr/turkiyenin-cocuk-istismari-somuru-karnesi-suriyeli-kizlar-yasa-gore-siparis-ediliyor/


DOÐURDUÐUMUZ CANLARIMIZIN BÖYLE BELALARA UÐRAMASINA DA HEP BÝRLÝKTE #HAYIR! #HAYIR! #HAYIR!


VÜCUDUMUZU VE RUHUMUZU TACÝZ, TECAVÜZ VE TÝCARETTEN KORUMAK ÝÇÝN!

Kadýnlara yönelik erkek þiddeti, cinsel istismar, tecavüz üzerine tüm kadýn örgütleri tepkilerini gösteriyor, istatistikler yayýnlýyor. Pek çok yazý yazýlýyor. Ben de epeyce yazý yazdým.

Sayýlara kýsaca bakýp geçelim. 2002 yýlýnda kocasý, aileden bir yakýný, sevgilisi tarafýndan öldürülen kadýn sayýsý 65 iken 2002-2015 arasý 5406 kadýn öldürülmüþ. Yýlda 400’ün üzerinde. 2016’da ise 800 kadýn öldürülmüþ. Bunlar sadece adliyeye yansýyan rakamlar. Þiddete, baskýya dayanamayýp intihar edenler, sýðýnma evlerine kaçanlar hariç.

Her gün ortalama þikayet edilen edilen tecavüz vakalarý ise 22. Korkup þikayet etmeyenler, tacizler, aile sýrrý olarak gizlenen o korkunç aile içi cinsel saldýrýlar da hariç.

Kocasý, babasý, aileden baþka biri tarafýndan fuhuþa sürüklenenler de hariç.

Bunlarýn son 14 yýlda hýzla artmasýnýn nedenleri, gelir daðýlýmýndaki eþitsizliðin artmasý, yoksullaþma, din iman derken ahlaki deðerlerin aþýnmasýnýn, körelmesinin yaný sýra devletçe nasýl teþvik edildiðini görmezden mi geleceðiz?
Aþaðýda biraz da ona deðineceðiz.
ELBETTE VÜCUDUMUZA, RUHUMUZA BU BELALARI REVA GÖRENLERE “#HAYIR! #HAYIR! #HAYIR!” diye haykýracaðýz!

BÜTÜN BU BELALARA ÇAÐRI ÇIKARTAN, KADINI META VE MÜLK OLARAK GÖREN ÞERÝATÇI, GERÝCÝ ANLAYIÞI DAHA DA GÜÇLENDÝRMEMEK ÝÇÝN!

Aþaðýda okuyacaðýnýz alýntýlar, son 14 yýlýn iktidarda görev yapmýþ politikacýlarýna, diyanet fetvalarýna, cübbeli cübbesiz, sarýklý sarýksýz hacý hoca takýmýna, hatta kimi ilahiyatçýlara aittir. Ýnanmayan, Google adlý baþdanýþmana cümleleri yazarak sorabilir.

“6 yaþýndaki çocukla evlenilebilir.”
“Öz kýzýmý bile kucaðýma alýp sevemiyorum, çünkü tahrik oluyorum”
“Bana cehennem ehlini gösterdiler: Çoðunluðu kadýndý”
“Ben zaten kadýn erkek eþitliðine inanmýyorum.”
“Kadýnlarý hafifçe dövüp korkutabilirsiniz”
“Tecavüz edeni 4 gün odaya kapatmak yeter.”
“Kadýn herkesin içinde kahkaha atmamalý”
“'Tecavüze tahrik eden kadýn cezalandýrýlsýn”
”Kadýn tecavüz çocuðunu doðursun”
'' Anasý tecavüze uðruyorsa neden çocuk ölsün? Anasý ölsün''.
“Çalýþan kadýn, kocasýnýn emrinde olmayý uygun bulmuyor ama patronuna hizmeti haysiyetine uygun buluyor.”
“Çalýþan kadýn, kocasýna muhtaç deðilim deyip yuvasýný daðýtýyor
(Ama erkek, birkaç kadýn alabilir elbette. Caizdir.V.S)
Çalýþan kadýn, fuhuþa hazýrlýk yapan sürece destek oluyor.”
"Niþanlýlarýn flört etmeleri, dost hayatý yaþamalarý, dedikoduya mahal verecek þekilde baþ baþa kalmalarý, öpüþmeleri, el ele tutuþmalarý ve benzeri Ýslam’ýn onaylamadýðý davranýþlardan uzak durmalarý gerekir"
"Hamileliði davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykýrýdýr. Böyle karýnla sokakta gezilmez. Her þeyden önce estetik deðildir. 7-8 aydan sonra anne adayý biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaþýr.”

Bu alýntýlar arþivimden bazýlarý. Yazmakla bitmez bu inciler (!)
Kadýn, bebek, çocuk demeden tecavüz ve katletme olaylarýndaki artýþýn artalanýnda basýnda hiç sakýnmadan, sýkýlmadan bunlar söylenirse, hutbelerde, Kuran kurslarýnda ve ellerine geçirdikleri sözde eðitim kurumlarýnda sürekli bu anlayýþ iþlenirse toplum ne hale gelir?

Ýþte sonuç, eseriniz: 2015-2016 eðitim öðretim yýlýnda okula devam etmeyen 143.62 kýz çocuðu var.

15 yýlda fuhuþ yüzde 790, öldürme olaylarý yüzde 261, çocuklarýn cinsel istismarý yüzde 434, uyuþturucu baðýmlýlýðý yüzde 678, cinsel taciz yüzde 449.

Bütün bu taciz tecavüz suçlarýnýn sanýklarý, duruþmalarda kravat taktý, saygýda kusur etmedi, erken boþalmakla malul, kýsa etek giydi tahrik etti, gözünün ucuyla baktý tahrik etti, dekolte giyindi tahrik etti, ‘gece sokakta ne iþi vardý?’ tahrik etti gibi yýðýnla suçu hafifletici neden icat edilerek ön kapýdan alýnýp arka kapýdan salýnýrsa, ceza indirimleri yapýlýrsa kadýnlar, tümüne “Aferin haklýsýnýz, evet evet, oh oh, aman aman devam edin” mi diyecek?

Mehmet Akif Ersoy “Yarab bir hilal uðruna ne güneþler batýyor” demiþti ya…

Kadýnlar da “Bir iktidar uðruna ne canlar gidiyor, ne acýlar çekiliyor.” diye haykýrýyor bugün.

2017 8 MART Dünya Emekçi Kadýnlar Günü’nde hep birlikte çýðlýk çýðlýða haykýrýyoruz!

Bütün bu politikalara milyonlarca kadýn, milyonlarca kez “#HAYIR! #HAYIR! #HAYIR!” diyoruz.

#HAYIR! #HAYIR #HAYIR! #HAYIR! #HAYIR! #HAYIR!

07.03.2017
Vildan Sevil

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Boþverin hocam,
Gönderen: Mustafa Yener / , Türkiye
8 Mart 2017
Ah be deðerli Vildan hocam, geçmiþe saplanýp kalmýþ, hala bu acýlarla uðraþýyor, 8 Mart'ý hala "Dünya Emekçi Kadýnlar Günü" olarak hatýrlýyorsunuz. Oysa dünya çok deðiþti be hocam. Kapitalizm kazandý, biz kaybettik. "Emekçi" kelimesi ustalýkla kurþuna dizilip, topraða verildi. 8 Mart artýk sadece "Dünya Kadýnlar Günü". Ve ülkemin ezen, ezilen tüm kadýnlarý onu bu haliyle çok daha fazla benimsedi. Sizde kendinizi bu sorunlarla eder etmeyi býrakýn artýk. Alýþveriþe çýkýn, yeni bi þeyler satýn alýn, "sevindirin kendinizi".




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Kadýn Sorunlarý, Piyasa ve Üreme Organlarýmýz/ (8 Mart Yazýlarý - IV)
8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü"nden, Þapþal Þabalak Konserlere, Cicili Bicili Maðazalara // (8 Mart Yazýlarý – I)
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (I)
Savaþ… Savaþ… Savaþ… Ölüm… Ölüm… Ölüm...
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (Iý)
Demokratik Seçim Oyunu Oynayalým Mý?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…
Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten?
18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün?
Tahir Elçi ve Kendi Masumumuz, Kendi Mazlumumuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.