..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Bayram Kaya




6 Ocak 2017
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 3)  
Bayram Kaya
Konumuz olan Sadabat Pak’tý bir zamanlar olup ta, þimdi; olmayandý. 1946'dan beri bizlerin bölge dýþýndakileriyle yaptýðýmýz ittifaklarý biz, emperyalist emeler güdümünde olmakla inadýna ve Sadabat Pak’tý zýddýna yapmaktayýz. Sadabat Pakt’ý hilafýna Nato kapsamlý bu tür anlaþmalarla bölge sel komþularý nasýl düþman ilan ettiðimizi fark edeceðiz.


:BIHH:
"Taný bunlarý
Taný da büyü"

Farký gör, Cehaleti gör. Müttefikçe olmayý; kýrk altý dan bu yana olan siyasetlerin kendi deyimleriyle Atlantik iþbirlikçiliðini gör. Ýþbirliði içinde olmak baþka þeydi. Ýþ birliði içindeyim diye þamar oðlaný olup, jandarmalýk iþlevle taþeronluk yapmak ayrý þeydi.

Ýþte bu ön görüleri içinde barýndýrmalarla, “Yurtta sulh cihanda sulh”, ne demek onu gör. Büyük devlet olmak ne demek, Sadabat anlaþmasýyla gör.

Konumuz olan Sadabat Pak’tý bir zamanlar olup ta, þimdi; olmayandý. 1946'dan beri bizlerin bölge dýþýndakileriyle yaptýðýmýz ittifaklarý biz, emperyalist emeler güdümünde olmakla inadýna ve Sadabat Pak’tý zýddýna yapmaktayýz. Sadabat Pakt’ý hilafýna Nato kapsamlý bu tür anlaþmalarla bölge sel komþularý nasýl düþman ilan ettiðimizi fark edeceðiz.

Ýnce ve tek yanlý politikalar içine nasýl düþürüldüðümüzü göreceðiz. Ve bölgemizde yangýn çýkaranlarla birlikte yapýlan bu ikili anlaþmalar içinde düzülen övgülere mazhar olucu iþbirlikçi müttefik yönetimler içinde olmanýn övgüleriyle tu kaka yapýlan Sadabat Paktý’ný göreceðiz.

Nato'nun jandarmasý olunmaya yeðlenmekle vaz geçilen Sadabat paktýdýr. Devrimlerin tutumlattýðý muhteviyatla bir Devletin nasýl yönetilir olduðunu; içteki huzur ve sükûnun dýþ iliþkiler baðlamýyla bu paktlardaki ulus iradesini ve pakt sonrasý olup bitenlerin egemenliðini bu gerçeklik içinde gör ve taný.

Dýþtaki emperyalist güçlerin, sizin kendi öz güven iradeleri paktlarýnýza bir þekilde müdahil olmalarýný, tam önleyemezsiniz. Emperyal karýþmalarý kontrol edilebilir oranla; varlýklarýný ya da yokluklarýný hayaleti varlýk olma seviyesinde atýl kýlmakla bir anlaþma içine bunlar kýsmen de olsa dâhil olurlar. Olmamalarý daha dikkate neden olurla özenlidir.

1935’te Ýtalyanlarýn Habeþistan'ý iþgal etmeleri karþýsýnda bölge ülkeleri ile iþ birliði fikri içinde olma belirtileri açýk açýktý. Bu tehdit geliþme genç ve var oluþ içindeki genç cumhuriyeti çevremizdeki kimi bölge ülkeleriyle birlikte bizi bu tabiiyeti oluþa zorlamýþtý. Sadabat paktý; “ bölge ülkeleri içindeki kimi sorunlarý bölge ülkeleriyle görüþme ekseni üzerinde çevrim eden” çok doðru bir yaklaþýmdýr.

Türkiye, Ýran, Irak ve az sonra da Afganistan katýlýmlý pakt; ‘birbirinin iç iþlerine karýþmamayý ön görür’. Söz gelimi; "Zalim Esed gidecek" demek; keyfe keenlem; "orada Þii bir yönetim var" (!) demek, bu ilkelere ve yurtta sulh ilkesine ve ulus iradesi olmaya aykýrýdýr.

Sadabat paktý, 1-"sýnýrlarýn dokunulmazlýðý ilkesini" ön görür. Þimdilerdeki gibi sýnýrlarýn folfoþ olmasý buna özden aykýrýdýr. 2-"Ortak çýkarlar söz konusu iken, uyuþmazlýkta bu bölge ülkelerinin birbirine danýþmalarýný" ön görür.

Üç saatte Þam’a inip Emevi Camiinde namaz kýlacaðýz demek bölge ülkelerine danýþýlma mýdýr? Yoksa Bob’ca övülmenin, sahaya sürülmesi mi? Aslýnda bölge ülkelerine danýþýlma öngörüsü, bugünkü bölge içindeki yangýnýn (terörün) bize sýçramamasý için sýhhatli bir önlemdir.

Ama irade Bop adý altýnda bölge dýþý anlaþmalarýn güdümünde yüküm olmakla, baþkalarýndadýr. Cumhurbaþkanýnýn dediði gibi çok ciddi bölücü tehdit ve komplonun altýnda olduðumuzla çýkýþ ta yapamýyoruz.

Oysa biz; komþularla görüþme yerine; "Ben bop -büyük Ortadoðu projesi- eþ baþkanýyým" dedik. Lafta "Ortadoðu da oyuncu, Ortadoðu’nun yýldýz bir dünya devleti olma" söylemle, devleti ciddiyetle pakt yapmýþ olmanýn iþ birlikçe müttefikliðiyle (!) ateþe benzin döktük. Olacak ya iþbirliði yaptýðýmýz sözde müttefik! Emperyalistler konjonktür el belirmelerdeki çeþitli hile ve düzenle buna izin vermediler.

3-Sadabat anlaþmasýna göre bölge ülkeleri "Birbirlerine karþý ne tek baþlarýna, ne de baþka devletlerle birlikte saldýrýya geçmeyecektiler". Biz koalisyon gücü ve koalisyon ortaðý denen emperyalist çýkarlarýn iþ birliði içinde olmanýn hayali ve isteklendirmesiyle, bölgedeki herkese tehdit olduk.

4-Sadabat paktýna göre "Taraflar pakt üyeleri içindeki üyelerin düzen ve güvenliðini sarsmak ya da hükümet rejimini bozmak amacýyla silahlý çeteler, gruplar ya da örgütlerin kurulmasýný ve onlarýn eyleme geçmelerini engellemeyi taahhüt ederler". Sanki 2012 den buyana bölge ülkelerine olan sürecimizi görüp söylenmiþ sözleþmeydi. Biz eðit donat ile ve þaibeli birçok oluþumlarla tümden bunun (hele de 2014-2017 yýllarý içinde ) tümden bunun hilafýna bunun içindeydik.

Üstelik "Esed 15 güne kadar gidecek"; " Üç saat içinde Þam'a inip, Emevi camiinde namaz kýlýnacak" dedik (!) aslýnda bunlar tümden saðlýksýz, sýhhatsiz bir devlet þiarýna yakýþmaz sözlerdi. Sn. Hükümet sözcüsü ve baþbakan yardýmcýsý Kurtulmuþ bunu “Suriye politikasý baþtan beri yanlýþtý” diye söylemesi doðru ve çok ümit vericidir.

Ama biz devlet iradesi olmakla baþtan beri sürece Mahalle aðzýyla "posta" koymak suretiyle olaya yaklaþtýk; sonra da müttefiklere Ey Amerika, Ey Fransa vs. demekle önce sürecin bize ait bir süreç olmadýðýný anlamakla; bizim de kuþatýlmýþ olduðumuzu daha net görür olduk. Sadabat paktý gibi örneðe raðmen diplomasi bilmemeli posta koymakla bizlerin temsilimize tercüme oluyordu.

Bu tür nesnel, analitik, kendisini onun yerine koyuþla (empatiyle) komþu ülkeleri anlayan faþizm gibi Habeþistan’a asker çýkaran emperyalist güçler karþýsýndaki olupbitti gerekçelerle 8 Temmuz 1937 de Atatürk döneminde Sadabat Paktý (anlaþmasý), dört ülke arasýnda imzalandý. Temel amaç bölgedeki sorunlar bölge dýþýyla deðil; bölge ülkeleriyle görüþülüp çözülmesiydi.

Bu pakt geçekçi ve doðru bir ruhtu. Sorunlarýn bölge ülkeleriyle görüþülüp, danýþýlýp, daha doðmadan önce çözülecek olmasý; "Yurtta sulh, cihanda sulh" demenin ruhuydu. Yani þimdi sizi kandýrdýklarý gibi külhani sözlerle; emperyal iþbirlikçilerin emeline hizmet etmenize atýfla; “Yurtta sulh, cihanda sulh" pýsma, pusma deðildi. Aksine irade olarak bende varým; bölge ülkeleri oluþla da; biz de varýz demekti.

Yurtta sulh cihanda sulh, demek oldukça faal bir politikalarla sorunlarý bölge ülkeleri arasýnda görüþmekle "yurttaki sulhun ve bölgedeki sulhun; dolaysýyla cihandaki sulhun" bölgeler arasý iþbirlikleriyle saðlanacaðýnýn temel ve kökten bir çözüm ilkesiydi. Deðilse Atlantik aþýrý ülkelerin emelini müttefiklik dolmasý altýnda soslamalarla, emperyalist sorunlarý; bölgenize taþýmak deðildi.

Biz bugün Suriye sorununu Suriye ile deðil de; Ýran la, Irak la deðil de; Londra'yla, Berlin'le, Paris'le, Washington'la yani alakasýz ve sorunun müsebbibi olan tüm bu yerlerle görüþüp dünya sulhunu alabildiðine tehdit ediyoruz.

Ýþte bu pakt 1950'lerde lafta " Büyük Türkiye" diyen iþbirlikçilerle iyice sulandýrýlýp önce Sento Paktý’na dönüþtürülmekle bu güçlü ve reel dýþ politika sulandýrýlacaktý. Paktýn içine emperyalistler alýnýp; pakt bu emperyalist oyunlarla gereksizmiþ gibi gösterilecekti. “Emperyalizme olan tehdit” bizim tehdidimiz olacaktý!

Ýþte müttefiklik olan iþbirlikçilik böylesine büyük laflar gerisinde oynanan kimi akademisyen, kimi gazeteci, kimi yazar-çizer, kimi aydýn ve siyasetçi oyunlarý olmakla; o mazlum ülkelerin sömürülmesi ve sömürtülmesine, sömürülen kendisiyle birlikte aracý olmaktý.

Lafta "güzel günler olacak" dediler gele gele geldiðimiz yer 14 þehrin yerle bir olmasýydý. Dilimizde güzel bir söz vardýr "Ýt yedi þeytan duasýný okudu" diye. Devlet bölüneceðim diye (ki öyleydi) yýktý.

Yapým ekibi TOKÝ ve özel sektör dozerlerle iþin içine girdi. Bölge ülkeleriyle iþbirliði içinde olmamanýn bölge ülkeleriyle danýþma ve görüþmelerinde kaçýndýrýlmakla olup biten bu. Rantý yerli gayretkeþlere kremasý emperyalistlere. "Taný bunlarý, taný da büyü"

Sevgili insan eþlerim, Ahmet Arif'in dediði gibi; Müttefiklerimiz olanlar bir ülkenin ve kiþilerin üzerine asalak belirme olmakla "Bunlar ekmeðimize aþýmýza/ göz koyanlardýr/ taný bunlarý... Taný da büyü."

Son olarak þunu söyleyim. Bu antlaþma yeni bir gerçekçi tutumdur (neo realisttir). Ayrý ayrý devlet oluþla; eþit egemenliðe sahipliktir. Sadabat Paktýyla; NATO’ya asker verdiðimiz gibi ne asker vermeydi ne karþýlýklý askeri yardým ne de askeri bir taahhüt zikir edilmiþ deðildir. Bu yardým bu kabil yardýmlaþma yapýlmayacaðý anlamýna da deðildir. Kendinizi, kendiniz hilafýna olmakla tek yanlý bir taahhüt altýna sokmuyordunuz.

Sadece yardým yapýlacaðýnýn garantisini vermemekle, Sadabat Paktý’ndan sonraki Natoda olduðu gibi nasýlsa yardým yapýlacaðýna hayal ve ümidine baðlý oyunlar oynanmamasý için; bölgesel iþbirliði olan yapý; kendisini illa yardým olacak türü taahhüt altýna sokmaz.

Pakt katýlýmcýlarýný ilgilendiren sorunlar karþýsýndaki davranýþ tarzlarýný düzenlemek için yalnýzca birbiri ile görüþme taahhüdünü kapsamaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Teslimiyet 6
Bir Makale Yazmak 2
Bir Makale Yazmak 4
Bir Makale Yazmak 3
Bir Makale Yazmak 1

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Diktatör Olsam Meydanlarda Gezer Miydiniz?
Çanakkale; Kuruluþun Felsefi Önsözü
Bir Parantezin Anatomisi
Þiir ve Estetik
Kurtuluþun Felsefesi
Bir Yazý Çalýþmasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.