..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 12  
Bayram Kaya
Yaðan yaðmur; bastýran karanlýk türünden olan çevrenin her bir alan etkilerini kiþi ya da kiþiler; doðrudan kendilerine yönelik kasti ya da amaçlý bir yöneltme gibi de düþünürler


:HDF:
Alanýn yön deðiþtirmeleri, süreci birbirine göre ileri geri yapar. Akýþlar alan yönünde ve alan yönüne zýt þekilde olur. Alan yönüne zýt olan akýþ daha çok enerji harcanmasýný gerektirir. Alan yönünde akýþ iki tür yönden akýþla oluþur.

Akýþlar birbiriyle eþ zamanlý; birbirine baðlý; birbirinden baðýmsýz oluþlarýyla ortaya konabilir. Alan yönünde olan akýþa veya eyleme alanýn etkisi, yokuþ aþaðý gibi bir etki verir.

Çevredeki olasý etki ve etkilenme; dýþ çevrenin alan etkisi olmakla kiþiyi yönlendirip eð imler. Kiþiyi giriþtirir. Dýþ çevre içinde böylesi bir alan etkisinin ortaya konmasý ile kiþiler eylemli olmalarýdýrlar.

Yani kiþide eðime yatkýn olan bir iç alanýn olmasýyla (dýþ dünya þartlarý gibi davranan kýsmi yalýtýlmýþlýðýn olmasý) kiþiyi eðim eder. Kiþiyi eylemli kýlar olmasýyla kiþinin bir dýþ alan etkili giriþmesi vardýr.

Ýç alan etkisi, parçalarýn parça parça etkileri olmakla birçok eþiklerle frenlenmekle bu eþikler firen iliþkilerini, oluþurlar. Dýþ alan etkili giriþmeleriniz de; sosyal alan içinde kaide, norm gibi parçalý sosyal öðrenmelerle, totemi mana olurlar.

Kiþiler bu eðimli oluþlarýyla dýþtaki alanýn yansýmasýna göre alan etkisine karþý korku ve haz veren tepkilerini ortaya koyar. Hoþlanma veren alan etkili belirimlerin yaptýracaðý yönelimlerin veya hedeflerin içine kiþi kendisini koyuyordu.

Bu haz duygusu içine kiþinin kendisini modüle etmesi bencil oluþun kiþileri güden yapýcý bir oyunuydu. Bencil oluþun kendisini kiþilere dayatmasý demek kiþilerin de kendilerini bu olay ve olgularýn (evrenin) merkezine koymasý demekti.

Yaðan yaðmur; bastýran karanlýk türünden olan çevrenin her bir alan etkilerini kiþi ya da kiþiler; doðrudan kendilerine yönelik kasti ya da amaçlý bir yöneltme gibi de düþünürler.

Kendileri için tehdit, kendileri için bulunma tür düþünmenin nedeni, dýþ çevrenin bencillik üzerine olan doðal alan etkisi ile bencillik üzerinde bulunan kodlarýn (anahtar ve kilidin) birbirine uyan ya da uymayan tepkiler ortaya koymasýyla belirirler.

Bencillik yarar ilkeli olan içimizdeki korunan deðerler birçok refleks hareketlerinden oluþur. Bu refleks hareketlerinden bir tehdit, olmakla kiþinin kendisini tehditten sakýnmasýdýr.

Bir diðeri de kiþilerin yarar ilkesi içinde bulunana doðru bir yönelim yapmasýdýr. Kastilik ve içicilik amaçlý anlamalar bu iki temel baský ve basýncý duyulmasý nedenledir ki bunlar kiþide kaçýnýlmaz olmanýn bir sonucudurlar.

Kiþilerin alan etkisi karþýsýnda kaotik ve karmaþýk duyumlu heyecanlarý kiþide; zamanla durulmalý olan yoðunlaþmalara da neden olmaktadýr. Tek tek durulmasýný yapan bu tardaki durumlar kiþinin algýda seçiciliði, olabilmektedirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.