..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 10  
Bayram Kaya
Kiþinin iç düzenli dünyasý, dýþa benzemekle; dýþýný hayal edici kurgulamalarda bulunmakla dýþta yönelimlerine denk düþen þeyleri bulmasý da bir lütuf olmayýp, zorunluluktu.


:HBC:
Kiþi kendi içinde korunan bir hücre ve ego bilincine sahiptir. Kiþiler korunan bu yapý nedeniyle dýþtan içe doðru bir ham madde girdisi yapar. Kiþilerin bu nedenle yaptýklarý kritik bir seleksiyon iþlemleri vardýr.

Kiþiler bu kritik yapýyý; kritik bir seçme ayýklama girdileri yapmakla koruduklarý için; korunan bu yapýyý kendi içlerinde dýþ müdahalelere karþý yalýtýrlar. Bu tür koruma ve yalýtma yapma ve saðlama nedeni iledir ki kiþiler bu girdilere, titiz bir seçme ayýklama uygularlar.

Kendi içlerindeki hücre sel bazýn korunumu gereði en az dýþ dünya ilkesi ile seçici olup içe alýnan girdilerin ayýklanmasý yapýlmakla birlikte bu girdilerin dýþýnda kalmakla dýþta; yine çok büyük bir dünya vardýr.

Ýþte kiþinin içine alýnan bu kýsýtlý dünyanýn kiþi içinde ortaya koyduðu bir alan etkisi vardýr. Kendi dýþýnda kalan dünyanýn da kiþiye, ikinci bir alan etkisi daha vardýr.

Bu iki alan etkisi birbiriyle çeliþirler. Bu iki alan etkisinden biri olmakla kiþinin içinde yalýtýlan etki kiþinin, kiþi egosunu oluþturur. Ölçü bu egoya göre hoþlanma ve ego içinciliktir.

Dýþta kalan diðer etkiler egoyu gözetmeyen, hatta çok kes egonun isteklerine karþý olmakla, sanki egoyu yok etmek isteyen bir belirim olmaktadýrlar.

Ýçte kurulan ego düzenli iþlevlime iþi ego için hayli pahalý ve yüksek maliyetli bir tasarruftur. Ne dýþtaki ortam bencil oluþu destekler. Ne de dýþ ortamdaki olup bitenler bencilce oluþu illa köstekler olucu türünden bir zorunluluk gütmezler.

Yine de dýþta, acýkan kiþinin acýkmasýna denk oluþuyla bir meyve bulunur. Dýþtaki oluþmalar içinde kiþinin yönelim etmelerine iliþkin yönelimlerine denk düþsellikçe bir meyve olmasý demek; kiþinin haklý kuruntulara kapýlmasýna neden olur.

Kiþinin dýþa doðru olan eðilimleri ile dýþtan da, kiþinin bu eðilimlerini karþýlamaya denk düþen þeylerin bulunmasý var demiþtik. Bu denk düþsellik bencil kiþimizin kiþi düþünmesi içinde çýnlamalar yapar.

Bu çývlamalar kiþinin dýþýný, tam da kiþimiz içince oluþla donatýlýp; düzenlenmiþ gibi olmalarýnýn algýsýný kiþimize düþündürürler. Bu algýlar kiþilerde, kiþilerin dýþ dünyayý ben merkezli bir dýþ dünya olmakla anlamasýna yol açarlar.

Hâlbuki kiþilerin iç dünyasýný oluþturan kýsýtlý girdilerin kiþi içinde düzenleniþleri kadarýyla kiþilerin iç dünyalarý vardýr. Kiþi dýþ dünyayý bu iç dünyalarý kadarý, olmakla, algýlar.

Oysa kiþiler, dýþtan izole ettikleri en azla yetindikleri, dýþ dünyadan parçalarý taþýr olmalarýnýn giriþmesidirler. Yani kiþi dýþ dünyaya ait, dýþ dünyanýn parçasý olan öðeleriyle ve yine izole ettikleri dýþ dünyanýn yasalarý ile yansýr ve bu yansýma baðýntýlarýyla eðilimli olurlar.

Bu yalýtmalar bir kiþi içince davranýþlar olup, genel dünya kütlesinden yalýtýlmakla kiþisi kýlýnmýþtýr. Kiþi içince oluþan izolelerin iç çývlamalý ruhsal týnýþýmlarý ile birlikte modüle edilirler. Bu modüle tutumlar, birlikte giden olmakla amaçlý eylemlere dönüþürler. Dýþtan da sosyo toplumsa devinimi oluþurlar.

Bu nedenle kiþinin giriþmelerine denk düþücülerin kiþiler dýþýnda olmasýndan daha olaðan bir þey olamazdý. Çünkü içiniz de kýsmen dýþýnýz gibi davranýyordu. Dýþýnýz bir deniz ise siz, denizin kýsmi özelliklerini taþýyan damlaydýnýz. Sizler de dýþýn içinde olmakla, denize düþen damlanýn deniz gibi davranmasýyla davranýyordunuz.

Kiþinin iç düzenli dünyasý, kiþinin dýþýna benzemesiyle kiþilere kendi dýþýný hayal edici kurgulamalarda bulunmasý olmaktadýr. Bu nedenle dýþta, kiþinin yönelimlerine denk düþen þeylerin bulmasý da bir lütuf olmayýp, zorunluluktu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.