..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 5  
Bayram Kaya
Kutsal kadýn, yani þimdiki deyiþle kutsal fahiþeler gruplar arasý ilk temasýn baðlacý olmuþtular. Cinsel dokunumla oluþan kandaþlýk baðý, kutsal kadýnlar sayesinde kendi totemi sinde; dýþtaki totemilere doðru açýlan bir sosyal mana anlamasý olmuþtu.


:HHB:
Kutsal kadýn, yani þimdiki deyiþle kutsal fahiþeler gruplar arasý ilk temasýn baðlacý olmuþtular. Cinsel dokunumla oluþan kandaþlýk baðý, kutsal kadýnlar sayesinde kendi totemi sinde; dýþtaki totemilere doðru açýlan bir sosyal mana anlamasý olmuþtu.

Kutsal fahiþeler tarihi açýdan gerçekten de çok önemli bir kurum iþlevi görüyorlardý. Ki o dönemde ne fahiþe vardý. Ne fahiþe sözcüðünün bir anlamý vardý. Siz neye göre kiþilere fahiþe diyecektiniz?

Bu nedenle analýk sentezi ittifak içinde ilk kes çocuðun hangi totem aitlikten sayýlmasý gerektiði sorunsalý ile belirmeye baþlayan kural olmakla kendisini belli etmiþtir.

Doðuran kadýn yerli olma fikri yavaþ yavaþ anlam edilmeye baþlandý. Kadýn soylu ya da kadýn yerli çocuk, kimi kez bu totem aitliðe veriliyordu. Kimi kes de karþý totem aitliklere veriliyordu.

Bu süreçler asla tek ti bir süreç olmayýp, açýlan kapanan dalga þoklarý oluþla cereyan edip seçilebilen süreçlerdi.

Örneðin bu sürecin biraz ilerisinde artýk tapýnak buluþmalarý yerine, karþý totem gruba gelin gitme türünde süredurumlar ortaya kondu. Karþý totem grupla temas kurup doðuran ana; kimi kes çocuðunu kendi totem grubuna getirebiliyordu.

Ya da karþý totem grup temasýyla doðurduðu çocuðu doðurduðu totem aitlik içinde býrakýp, kendi totem aitliði içine dönen, ilk biçim bir tür gelin gidip gelmeler de vardý.

Totemi yapýlarýn, temas eden ve ittifak kuran yapýlar haline dönüþmeleri içinde karþýlaþýlan sorunlar benzer þeylerdi. Ama çözümleri her bir grubun ve her bir ittifaklarýn kendine özgü ya da birbirine benzer türden çeþit çeþit süreçleri olmakla, süredurumlar cereyan edip gidiyordu.

Köleci mülkiyet ortaya çýkana dek evlilikler yoktu. Ya da adý evlilik olmayan evlilik benzeri tekrar ediþler, endogamikti.

Anaerkli oluþ dönemli sürece giden yolda grup erkeklerinin uzun sürek avý yapmalarý nedeniyle, totem alanlarý içinde ayrýlmalarýndan ötürü, o grubun kadýnlarý çok kes günü birlik totem Alan örgütleyicisi durumunda oldular.

Üstelik yeme içme alaný içinde meyvelerin ya da yiyecek atýklý meyve çekirdeklerinde üreyen filizleri fark edip izlekti bu süreci gözlemlemekle, bitki yetiþtirici bir organizasyona sahip olmalarý çok kuvvetli gerçeklik ve olasýlýktý.

Bir grup içinde buðday, baþka bir grup içinde marul ya da mýsýr yetiþtirmeyi keþfeden kadýnlar bu nedenle bereketin simgesiydi. Ve grup kadýnlarý ayný alan içi gözlemle ve ayný fark ediþi birbiriyle iletime yapmalarý nedeniyle bir erk gücü olmalarý pek olasýydý. Bitki yetiþtirme üzerine erk sahibi olan kadýn, bu nedenle de anaerkli oluþ sýfatý taþýyordular.

Böyle olunca anaerkil oluþ bir yandan totem alan içinde bitki yetiþtiriciliðinin kadýn elinde bir gerçekleþme olmasýnýn statüsü oluþuyla ortaya çýkarken; diðer yandan da, ön ittifaklý yapýlar içinde kadýnýn doðal rolü gereði ile anaerklilik ortaya konuyordu.

Giderek geliþen kural ve kurumlarý oluþmakla sistemi çevrimine baþlayan ön ittifaklar içinde, bir totem grup kendi içindeki totem kandaþlar arasý cinsel temasý yasakladý. Bu yasak olmasa, eski totem yasadan ötürü totemi sosyal anlayýþýn baský ve basýncý karþýsýnda baþka türlü ittifak etme þanslarý kalmýyordu.

Karþý totem grupla meþru birleþme yapmayý ön görmeleri içinde doðurtaný bellisiz ama doðuraný belli olmakla doðan çocuðun; doðuran kadýn yerli tarafa ait totem eþler olmasý da, anaerkli oluþta söz sahipliði demekti.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.