..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 3  
Bayram Kaya
Totemi mana içinde doðuranlarýn deðil; grubun ortak sahipliði olan zekâ ve amaçlýlýktý. Yalýtým içindeki totem alan zekânýn yanýna amacý koymakla her þeyi grubu için yapmýþtý. Amaç totem alanýn görünmez imgeli, ruhu olmuþtu.


:HHH:
Bu beliremeyen tutum, rastgele grup sahipliði olmaktan ve rast gele sürü sahipliðinden çok farklý bir þeydi. Totemi etkiyi bilinç eden izole oluþmalar; yalýtýma grup bilinci olan totemine; kendi grubunu inþa ettirmiþti.

Totem alandaki doðumlar üzerindeki bakým, koruma yapma, gözetme, doyurup eðitme iþi, sürü alana göre çok daha hýzlý ve aktif iþliyordu. Bir kazanýmlar, sürü içinde bir süre sonra sürü disiplini olamazken totem alan içinde bu tür kazaným olanlar totem alan kazanýmýna dönüþüyordu. Totem alanda iletime çok güçlüydü.

Totemi mana içinde doðuranlarýn deðil; grubun ortak sahipliði olan zekâ ve amaçlýlýktý. Yalýtým içindeki totem alan zekânýn yanýna amacý koymakla her þeyi grubu için yapmýþtý. Amaç totem alanýn görünmez imgeli, ruhu olmuþtu.

Sürü içinde pek olmamakla nasýl ki totemi gruplar kendi içlerinde güçsüz yetiþkin kiþilerinin bakým, gözetim türü iþlerini de bu amaçlýlýk içinde kolektife olan totemi mana gücü üzerine aldýlarsa; totem grup ta bu yetkiyle; doðanlarýn bakým, gözetim türü üslenmelerini de kendi üzerine almýþtý.

Doðuranlar, es kaza kendi doðurduklarýný emzirip gözetseler bile doðurma; doðanlar üzerinde; özel bir anlamý oluþma deðil, kolektif bir manaydý. Süreci çevrimli kýlan zekâ, ya da zekâyý ortaya koyan çevrimler, ortaklaþadan birikiyordu.

Kolektif süreçler de doðuran kiþi üzerine doðru, doðurduðu yavruya iliþkin özel bir duygu ve özel bir koruma, gözetme, besleme hakký olan duygu ve sahiplik baðý elbette yansýr. Doðuran kiþi üzerinde; doðana sahiplik duygusu yansýsa dahi; doðurandaki bu özel ilgiseliler sürekli olacak bir geri beslenim hareketini oluþamamaktadýr.

Bu türden özel duygu beslenimli tutumlar totem alan içindeki kiþilerde belirirseler de; süreç içinde týkaçla olduðu için totemi koruyuculuk altýnda güçlü ve sürekli bir biçimde beliremiyordular.

Çünkü kolektif baðýn belirlediði tutumlar içinde, kiþisi sahipliði güden desteklenmeler yoktur. Doða karþýsýndaki baský ve basýnçtan ötürü totem alan içinde çocuk üzerinde atalar ruhunun koruyuculuðu ve gözetimi türü mana anlamasý oluþmuþtu.

Totemi alan atalar ruhunun koruyuculuðu olan bu türden ruh içinde olmanýn havasýyla da çalýþýyordu. Bu baðlam altýnda doðan çocuklar üzerinde kadýnýn etkisi doðum yapan iþlev olmakla, bu iþe vesile olmasý biçiminde mana ediliyordu.

Anne oluþa iliþkin daha baþka bir mana anlamasý henüz yoktu. Þimdiki annenin, babanýn mal mülk sahibi olmasýyla kendinden doðanlara miras býrakacaðý bir sahiplik durumu da henüz ortada yoktu. Yani, analarýn bastýðý yerde gül bitmiyordu. Yani henüz analarýn ayaðýnýn altýnda cennet yoktu. Grubun bastýðý yerde gül bitiyor ve grubun ayaðýnýn altýnda cennet vardý.

Totemi alanýn içi; tekil durumla ve sürü durumla olan bir alan içindeki kiþilerin anne olmasý gibi kiþi özneli ve kiþi sosyal özneli yalýn dýþ baðýntý içeren þartlarý içermiyordu. Totem alan içinde olan, biten de; doðuran ana özelindeki duygularý sürekli devam ettirir yeðinlikle deðildiler.

Doðan çocuklar, emzikli oluþlarýyla denk getirildiði her doðurandan emerdiler. Emzikli olup emzirmenin ana olur manasý, doðuran üzerinde zaten aktif olamazla hep vardýr. Yani totem alan içinde doðuran doðurduðuna sahip deðildi. Doðuran doðurduðunu mutlak emzirir deðildi. Bunlar totem grup üzerinde, totem tüzel kiþiliðine ait sorunsallardý.

Ýþte totem alanlý süreç, annece olasý þefkati totemi alana ait þekilde olmakla tasvip kýldýkla; kadýna yüklenen annelik özelliði, totem aitliði üzerinde anlaþýlýr oldu. Bu nedenle þimdiki annelik doðuran üzerinde anlamaya uygun deðildir.

Doðuran üzerinde anneliðin her daim kavranamama durumu, týpký suyun kaldýrma kuvvetinin her daim su özelliði içinde var oluþuna benzer. Nasýl suyun kaldýrma kuvveti su ile her daim varsa, müþfiklik doðumlarý yapan kadýn da hep vardý.

Nasýl hemcinslerimiz suyun kaldýrma kuvvetini bilseler dahi; suyun kaldýrma kuvvetini Trans Atlantik ile baðýntýlý kýlýp; suyun kaldýrma kuvvetini trans Atlantik ile kullanýþlý hale getirememeleri varsa; doðuran kadýnýn da çocuðuna sahip çýkmasýnýn da kullanýþlý olacaðý baðýntý süreçler henüz ortada yoktu.

Henüz kadýn doðurganlýðý, doðumla baðýntýlýnan bu kabilden yansýyanlarý ele veremiyordu. Söz gelimi doðuranýn doðana sahip çýkmasýnýn bir dýþ nedeni de þudur.

Totemi alan, alan içindeki tüm kiþilerin gelecek garantisi olmakla kiþinin gelecek güvencesi dediðimiz sigortasýdýr. Oysa köleci sistem böyle deðildir. Köleci sistemde gemisini kurtaran kaptandýr. Köleci sistemde çalýþan kiþinin kendi eylemleri ve çalýþmasý; kiþinin çalýþtýðý süre boyunca, kiþiye gelecekte kendi garantisini birikir olmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.