..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Özet > Ömer Faruk Hüsmüllü




24 Kasým 2016
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Romanýn benzerlerinden en büyük farký karþýlýklý diyalog þeklinde olay akýþýnýn verilmesidir. Birçok okuyucu daha önce bu yöntemle yazýlmýþ bir roman okumadýðýný belirtmiþ, bunu ilginç bulmuþ ve beðenmiþtir. Yetmiþli yaþlarýn üzerindeki bazý okurlar aradan biraz zaman geçtikten sonra romaný üçüncü hatta dördüncü defa okuduklarýný da söylemiþlerdir.


:CADE:




Kitap adý: Maðaranýn Kamburu

Yazar adý: Ömer Faruk Hüsmüllü

Genel Yayýn Yönetmeni: Nihat Polat

Kapak Tasarým: Arzu Demir

Sayfa Tasarým: Gülcem Oflaz Mýrýk

Web Tasarým: Sedat Polat

Ýkinci Baský 2012 P- Kitap Yayýnevi

Romanýn Sayfa Sayýsý: 183

ROMANIN ÖZETÝ

Roman kýsaca, bir maðarada yaþayan yaþlý bir bilge ile hayatýný düzene sokmasý için ondan yardým istemeye gelen bir adam arasýndaki diyaloglardan oluþmaktadýr. Kötülük peþindeki bir adam, maðarada yaþayan ve kendini büyücü olarak tanýtan yaþlý bir adamdan yardým istemek için “Kambur” adýný verdiði bu adamýn yanýna gider. Adam evlidir fakat evlilik dýþý bir iliþkisi de vardýr. Metresi olan kadýnla arasýndaki aþk-nefret arasýnda gidip gelen bir iliþkidir bu. Adam, Kambur’dan metresine kara büyü yapmasýný ister. Yaþlý Kambur, adamýn istediði büyüyü yapacaðýný ama önce onun hakkýnda detaylý bilgi öðrenmesi gerektiðini söyler.

Adam hayatýný anlatmaya baþlar. Evli olduðunu, bir gün bir iþ görüþmesi sýrasýnda tanýdýðý genç bir kýza tutulduðunu ve aralarýnda iliþki baþladýðýný anlatýr. Genç kýza karþý hissettiði duygularýn aþk olduðunu kendine dahi itiraf edememektedir. Bu iliþki, adamýn karýsýna olan tutumunu deðiþtirmiþtir. Adam defalarca karýsýný öldürme planlarý yapmýþtýr. Bir gün bu planlarý sebebiyle içine düþtüðü paranoya hali adamý, karýsýnýn kendini zehirlemek istediði düþüncesine sevk eder.

Bu sýrada adamýn metresi de (belki de yapýlan kara büyünün etkisiyle!...) bir trafik kazasý geçirir. Yaþadýðý acý, genç kýzý adama tekrar baðlamýþtýr fakat adamýn kýza olan tutkusu, iþini yitirmesine sebep olmuþtur. Karýsýnýn hala onu öldürmek istediðini düþünmektedir. Kambur ise adamýn macera arayýþýnýn onu bir felakete sürüklediðini ve bu yaptýðýnýn aptallýk olduðunu ona söyler fakat adamýn Kambur’u dinlemeye niyeti yoktur.

Metresi adamý aldatmaktadýr. Adamýn iþleri yolunda gitmeyince, sevgilisiyle de arasý açýlmýþtýr. Adam ihanetten ölesiye korkmaktadýr. Bu korkunun kökeni, küçük yaþta babasýnýn annesini ihanet sebebiyle öldürmesine dayanmaktadýr.

Adam, Kambur’un yanýna tekrar gider. Aradan birkaç ay geçmiþ, iþleri düzelmiþtir. Muhasebe iþinden topladýðý para ile metresi olan kýza bir ev almýþtýr. Amacý, karýsýndan bir þekilde boþanýp genç metresiyle evlenmektir ama karýsý boþanmayý bir türlü kabul etmemektedir. Bu sebeple adam, karýsýný öldürme planlarýný uygulamaya koymaya kararlýdýr. Öyle ki cesedi nasýl saklayacaðýndan, nereye gömeceðine kadar her þeyi en ince ayrýntýsýna kadar planlamýþtýr.

Kambur bir sonraki geliþinde adamý maðaranýn içinde gezdirmeye baþlar. Beþ katlý maðaranýn, giriþ katýnýn bir alt katýna inerler. Söz konusu kat “Görüntüler odasý” olarak adlandýrýlýr. Orada, yaptýklarý suçlarýn cezasýný çeken insanlarý görürler fakat Kambur o insanlarýn orada olmadýklarýný, cisimlerini alýp gitmelerine raðmen ruhlarýnýn orada kalýp çile çekmeye devam ettiklerini anlatýr. Tekrar konuþmaya baþlarlar ve adam iþ hayatýndaki düzelmeden ve yükseliþinden bahseder. Bu sýrada karýsý hakkýndaki öldürme planlarý hala geçerlidir fakat öfkesi, kendi rýzasý dýþýnda çalýþmaya baþlayan metresine de sýçramýþtýr.

Adam, Kambur’dan maðaranýn ikinci alt katýný da ona göstermesini ister. Bu kat, münzevilere ayrýlmýþtýr. Münzeviler yeterli miktarda ekmek ve su alýp burada çile çekmekte, kendileriyle baþ baþa kalmaktadýrlar. Adam, bir gün bunun gibi bir maðarasý olacaðýný söyler Kambur’a. Kambur ise ökült bilgiden yoksun olduðu için asla böyle bir maðarayý kontrol edemeyeceðini, asla kendisi gibi bir büyücü olamayacaðýný söyler.

Sonraki geliþinde adam Kambur’a, karýsýna karþý yaptýðý bir dizi bilinçli hareketle zavallý kadýný delirtmeyi baþardýðýný anlatýr. Bu esnada yaptýðý iþi büyütmüþ, bir müteahhitlik firmasý kurmuþtur. Ýþleri her anlamda yoluna girmiþ gibidir. Karýsýnýn fizyolojik olmasa da, psikolojik ölümüne sebep olmak üzeredir. Öte yandan sevgilisi bir kýskançlýk krizi sonrasý adamý býçaklar ve hastanelik eder.

Adamýn karýsý sonunda iyice delirir ve hastaneye yatýrýlýr. Bu arada iþlerini iyice büyüten adam, hatýrý sayýlýr miktarda bir servet elde etmiþtir. Bir davette tanýþtýðý dul bir banka müdiresi, ona kredi almasýnda yardýmcý olmuþ, aralarýndaki iliþki iþle sýnýrlý kalmamýþ, daha samimi bir hal almýþtýr. Adam sonunda metresinden de sýkýlmýþ ve yeni arayýþlara yelken açmýþtýr.

Aylar sonra adam, karýsýný hastaneden çýkarýr ve verdiði telkinlerle karýsýnýn intihar etmesine sebep olur. Öte tarafta metresinin bir baþka adamla iliþkisinin olduðundan þüphelenmektedir. Bu sebeple genç kadýnýn nereye gittiðini ve neler yaptýðýný araþtýrmak amacýyla bir dedektif tutar. Adam, þüphelerinde haksýz deðildir fakat kendisi de genç sevgilisine sadýk deðildir zira banka müdiresi ile olan iliþkisi daha da ilerlemiþ ve aþka dönüþmüþtür.

Kambur, adamý sonraki ziyaretinde maðaranýn üçüncü alt katýna götürür. Bu katta iki labirent vardýr. Labirente girenlerin iyilikleri, kötülüklerinden fazlaysa zarar görmeden labirentten çýkabilmektedirler. Fakat tam tersi durumda labirentin içinde sonsuza kadar kaybolurlar. Kambur, adama labirente girmeye kendisinin bile cesaret edemediðini fakat eðer isterse adamýn labirente girebileceðini söyler ama adam labirente girmeyi göze alamaz. Kambur’a görüþemedikleri süre zarfýnda baþýndan geçenleri anlatýr. Metresinin onu aldatmasý üzerine dedektifin elde ettiði kanýtlarý kýza gösterdiðini ve ona okkalý bir tokat attýðýný anlatýr. Kýz bunun üzerine evden kaçmýþ ve geri dönmemiþtir. Adam bu olay üzerine kýzý sevip sevmediði hakkýnda derin bir çatýþma içindedir.

Bir süre sonra adamýn yýllardýr hapiste olan babasý tahliye olmuþtur ve oðlunu görmek istemektedir. Adam, önce babasýný görmek istemez fakat sonra yaþlý adamýn belki de son isteðini yerine getirmek için onu görmeye gider ve gittiðinde adamýn ölmek üzere olduðunu görür. Babasý ölmek üzereyken oðluna “Beni affet.” der ve ölür fakat adam babasýný baþýna gelen her þeyin müsebbibi olarak görmektedir ve ölümüne zerre kadar üzülmemiþtir. Bu ziyaretinde Kambur adamý tekrar maðaranýn bir alt katýndaki görüntüler odasýna götürür. Adam görüntüler odasýnda, iki kadýnýn sýrt sýrta vermiþ, günlük yazmakta olduklarýný görür. Kadýnlardan biri karýsý, diðeri de metresidir. Kambur, adama günlükleri okumak isteyip istemediðini sorar, adam olumsuz yanýt verir ve kendini delirtmeye çalýþtýðý iddiasýyla Kambur’un üstüne saldýrýr.

Adam, bir öfke nöbeti sonrasýnda sevgilisini öldürür. Detaylý bir planla suçu sevgilisinin onu aldattýðý adama atar fakat iþlediði cinayet sebebiyle piþmanlýk yakasýný býrakmaz. Kambur zorla da olsa adama karýsýnýn ve sevgilisinin yazdýðý günlüklerden parçalar okur. Karýsý günlüðünde adamý ne kadar çok sevdiðinden bahsederken, sevgilisi onu bir nesne, öç alýnacak bir düþman gibi görmektedir. Adam Kambur’un okuduklarýndan etkilenir.

Sonraki geliþinde adam, maðarada inzivaya çekilmek istediðini söyler. Kambur bu isteði kabul eder. Birkaç günlük inzivadan sonra adam dýþarý çýkar ve Kambur’a tamamen deðiþtiðini, bambaþka bir adam olduðunu söyler. Kambur’dan maðarayý terk etmesini ister aksi takdirde onu öldüreceðini söyler fakat Kambur’un maðarayý terk etmeye niyeti yoktur. Sonunda adam dediðini yapar ve Kambur’u öldürerek onun yerine geçer.

Bir gün, daha önceden Kambur’u tanýyan bir ziyaretçi gelir. Adamýn Kambur olmadýðýný, Kambur’un iyi bir insan olduðunu ve kendine yaptýðý iyilikler için ona teþekkür etmeye geldiðini adama söyler. Adam, ziyaretçiyi tersler ve ona yanýldýðýný ve Kambur’un kötülük timsali bir büyücü olduðunu söyler. Ziyaretçi adamýn bu söylediklerine inanmaz ve en sonunda þöyle der:

“Ýnsan olarak doðmak bir ayrýcalýktýr, ama insan olarak kalmak en büyük meziyettir ve oldukça zordur.”

Romanýn Fikri Alt Yapýsý

Maðaranýn Kamburu, masalsý anlatýmý ve akýcý diliyle bir solukta okunabilecek bir roman. Olay örgüsü, yazarýn hayal gücünün sýnýrlarýný gösterdiði zekice bir kurgu üzerine kurulmuþ. Kitap içinde yer alan ve kötü adamýn yaþadýðý olaylarýn Kambur gözünden eleþtirisi, yazarýn kendi dünya görüþünü ortaya koyduðu felsefi bir manifesto niteliði taþýyor. Burada, yazarýn Kambur karakterini kendisiyle özdeþleþtirdiðini söylemek yanlýþ olmaz.

Kullanýlan Uslûp

Maðaranýn Kamburu, masalsý anlatýmý ve akýcý diliyle bir solukta okunabilecek bir roman. Olay örgüsü, yazarýn hayal gücünün sýnýrlarýný gösterdiði zekice bir kurgu üzerine kurulmuþ. Kitap içinde yer alan ve kötü adamýn yaþadýðý olaylarýn Kambur gözünden eleþtirisi, yazarýn kendi dünya görüþünü ortaya koyduðu felsefi bir manifesto niteliði taþýyor. Burada, yazarýn Kambur karakterini kendisiyle özdeþleþtirdiðini söylemek yanlýþ olmaz. Ayrýca roman, geniþ okur kitlesine hitap etmek istediðinden her tahsil ve statü düzeyindeki insanlarýn anlayabileceði bir dille, konuþulan Türkçe ile yazýlmýþtýr.

Romanýn Benzerlerinden Ayrýlan Özelliði

Romanýn benzerlerinden en büyük farký karþýlýklý diyalog þeklinde olay akýþýnýn verilmesidir. Birçok okuyucu daha önce bu yöntemle yazýlmýþ bir roman okumadýðýný belirtmiþ, bunu ilginç bulmuþ ve beðenmiþtir. Yetmiþli yaþlarýn üzerindeki bazý okurlar aradan biraz zaman geçtikten sonra romaný üçüncü hatta dördüncü defa okuduklarýný da söylemiþlerdir.

NOT: Kitabýn ikici baskýsý da tükenmiþ olup piyasada satýlmamaktadýr. Ancak e-kitap olarak okunabilmektedir...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ankara Yalnýzlýðý Romanýnýn Anatomisi

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Bir Aný Defteri Buldum - Roman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.