..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Hakan Yozcu




21 Kasým 2016
Kültür ve Sanatýmýza Önem Vereceðiz  
Hakan Yozcu
Kültürün oluþabilmesi için aradan yüzyýllar geçmesi gerekir. Ýþte bu yüzyýllar içinde oluþan deðerler bütünü, kültürü meydana getirir. Bu kültür de yüzyýllar sonra gelecek olan nesle miras olarak kalýr. Ýnsanoðlunun geliþmesi ve ilerlemesi kültürel bir varlýk oluþuna baðlýdýr. Ýnsan, öðrendiklerini biriktirip ilerisi için saklar. Ýþte bu becerisi sayesinde geçmiþ ile gelecek arasýnda bir bað kurar. Kültürünü, yaþayýþ biçimini, duygu ve düþüncelerini, geleneklerini, göreneklerini yüzyýllar sonrasýna taþýr.


:AFCE:

Sanat, insanlýk tarihinin her döneminde olan bir olgudur. Sanat, sezgi ve anlatýmýn birliðidir. Sanat, toplumlarýn geliþiminde rol oynar.
Sanat, göreceli bir kavramdýr. Kendi içinde tutarlý bir bütünlüðü taþýyan herhangi bir þey çirkin olsa dahi güzeldir. Sanat, insanýn aklýnýn ürünüdür.
Sanatýna ve sanatçýsýna önem veren toplumlar hep kalkýnmýþlar ve ileri gitmiþlerdir. Ulu Önderimiz Atatürk, “ Sanatsýz kalan bir milletin hayat damarlarýndan biri kopmuþ demektir” diyerek sanatýn önemini en güzel biçimde dile getirmiþtir.
Sanatçý, zekâsý ve sezgisiyle çaðýnýn önünde giden insandýr. Onu anlamak için çaba gerekir. Onu anlayan toplumlar da geliþmiþtir.
Ýnsan, düþünen bir varlýktýr. Yaratýcýdýr. Ýnsan, duygu ve düþüncelerini kullanarak yaratýr. Düþüncelerine hayat verir.
Tarih süzgeci içinde insanýn maddi ve manevi olarak yarattýðý, meydana getirdiði deðerlerin hepsine Kültür denilir.
Kültür, bir toplumu kendi tarihi içinde meydana getirdiði deðerler bütünüdür. Bir birikimdir. Bunlar, ilim, sanat, ahlak ve dine ait deðerlerdir.
Her toplumun kendine has bir kültürü vardýr. Kültürün yükselmesi ve geliþmesi medeniyetin doðuþunu saðlar.
Kültürün oluþabilmesi için aradan yüzyýllar geçmesi gerekir. Ýþte bu yüzyýllar içinde oluþan deðerler bütünü, kültürü meydana getirir. Bu kültür de yüzyýllar sonra gelecek olan nesle miras olarak kalýr.
Ýnsanoðlunun geliþmesi ve ilerlemesi kültürel bir varlýk oluþuna baðlýdýr. Ýnsan, öðrendiklerini biriktirip ilerisi için saklar. Ýþte bu becerisi sayesinde geçmiþ ile gelecek arasýnda bir bað kurar. Kültürünü, yaþayýþ biçimini, duygu ve düþüncelerini, geleneklerini, göreneklerini yüzyýllar sonrasýna taþýr.
Kültürüne, sanatýna ve sanatçýsýna sahip çýkan toplumlar bu sayede birlik ve beraberliði saðlamýþlar ve güçlü olabilmeyi baþarabilmiþlerdir. Ýleriye daha güçlü, daha mutlu ve daha refah olarak adým atmýþlardýr.
Bu gün devletler, isimlerini en çok sanat ve sanatçýlarýyla duyurabilmektedirler. Bir sanatçýnýn ortaya koyduðu bir sanatla bütün Dünya o ülkeyi tanýmaktadýr. Ve yüzyýllar sonra bile bu eserlere önem vermektedirler. Onlarý görebilmek için binlerce kilometre yol kat edip, onca zorluða katlanarak o ülkelere gidiyorlar. Böylece o ülkenin kültürünü yakýndan tanýmýþ oluyorlar. Bu vesileyle de o ülke hem tanýnmýþ oluyor; hem de turizm bakýmýndan ekonomik olarak kalkýnmýþ oluyor.
Ýþte biz de ülkemizde Kültürümüze sahip çýkacaðýz. Sanatýmýza ve sanatçýmýza önem vereceðiz.
Onlarýn iþlerini en iyi þekilde yapabilmeleri için imkânlar saðlayacaðýz. Bu anlamda sanatçý yetiþtiren okullar açacaðýz. Üniversite bünyesinde konservatuvarlar açarak sanatýmýzýn ve sanatçýmýzýn geliþmesini saðlayacaðýz.
Yurt dýþýndan önemli sanat adamlarýný ülkemize davet edeceðiz. Akademisyenlerin gelmesini saðlayarak, kendi akademisyenlerimizle bütünleþmesini saðlayacaðýz. Böylece okullarýmýzda daha kaliteli eðitim verilmesini saðlayacaðýz. Yine bir kültür alýþ veriþinin de saðlanmasýna sebep olacaðýz.
Kendi sanatçýlarýmýzý yurt dýþýna göndereceðiz. Onlarýn meydana getirmiþ olduðu eserleri yurt dýþýnda da tanýtacaðýz. Çeþitli sergiler, konserler vererek yurt dýþýnda sanatýmýzý ve sanatçýmýzý tanýtacaðýz.
Sanatýn her alanýnda modern atýlýmlar yapacaðýz. Sanatýmýzý geliþtirmek için hiçbir fedakarlýktan kaçýnmayacaðýz.
Müzik, resim, sinema, tiyatro, dans gibi bütün sanatlarda en ileri teknikleri yakalayacaðýz.
Özellikle ülkemizin doðal güzelliklerini sinema alanýnda kullanmak için çok ciddi çalýþmalar baþlatacaðýz. Ülkemizin doðal güzelliði, iklimi, güneþi ve denizi sinema sektörü için mükemmel denilecek bir derecede kullanýlmaya elveriþli bir mekandýr. Ülkemiz, adeta doðal bir sinema platformu özelliðini taþýmaktadýr. Bunun bilinciyle hareket ederek sinema sektörünü geliþtireceðiz.
Türkiye’de ve Dünyada ünlü sanatçýlarýn ülkemize gelmesini saðlayarak burada kaliteli filmlerin çekilmesini saðlayacaðýz. Bu sayede de ülkemizin tanýtýmýný yapmýþ olacaðýz.
Sinemaya gereken önemi vereceðiz. Profesyonel anlamda bu iþin geliþmesini saðlayacaðýz. Kýbrýslý Türk Sinema adamlarýndan son derece yararlanacaðýz. Onlarýn deneyimlerini ve çalýþmalarýný kendi ülkemiz adýna yapmalarýný saðlayacaðýz.
Yine TV Kanallarý için ülkemizde herkes tarafýndan takip edilen, sevilen ve beðenilen dizi filmlerin çekilmesini saðlayacaðýz. Ülkemizi kumar cenneti olarak tanýmlayanlara bunun doðru olmadýðýný ispatlayacaðýz.
KKTC’nin kendi kültürel deðerleri olan, doðal güzellikleri olan cennetten bir köþe olduðunu, eþsiz ve benzersiz bir doðaya sahip olduðunu anlatacaðýz. Turistlerin, sýrf bu nedenle Kuzey Kýbrýs’a tatil için gelmelerini saðlayacaðýz.
Tiyatroda dev adýmlar atacaðýz. Tiyatroyu seven halkýmýza tiyatroyu baþtan armaðan edeceðiz.
Kangren haline gelen Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarýnýn salonsuzluk ve kadrosuzluk sorununa bir son vereceðiz. Tiyatrosu olan ve fakat bir salonu olmayan bir Devlet Tiyatrolarý düþünülemez. Bu, devletin bir ayýbýdýr. Biz, bu ayýba bir son vereceðiz.
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarýný, tüm ülke geneline yayarak büyüteceðiz. Tüm ilçelere Devlet Tiyatrolarýnýn þubelerini açacaðýz. Her ilçeye tam donanýmlý, modern, eksiksiz tiyatro salonlarý yapacaðýz.
Tiyatro þubelerinin açýlmasýyla, konservatuvar mezunu iþsiz gençlerimizi buralara yerleþtireceðiz. Böylece bu gençlere istihdam ortamý da yaratýlmýþ olacak. Ve tiyatroseverlerimiz tiyatro ile buluþarak daha fazla ve daha kaliteli oyunlar izleyebilecektir.
Ayrýca amatör tiyatrolara da önem vererek onlara gereken desteði vereceðiz. Amatör oyuncularýn eðitilmesini saðlayacaðýz. Ýhtiyaçlarýný gidermeye çalýþacaðýz. Eksiklerini tamamlayarak sorunlarýna çözüm bulacaðýz…
Ýmkansýz gibi görünen bu düþünceyi en kýsa zamanda hep birlikte hayata geçireceðiz. Sanatçýsýna sahip çýkmayan bir millet öksüz kalmýþ demektir. Bu anlayýþla hareket edeceðiz ve mutlaka baþaracaðýz.
Yazar ve çizerlerimize gereken önemi en üst derecede vereceðiz. Yazarlarýmýzýn eserlerini deðerlendireceðiz. Onlar için “Telif Yasasý”ný çýkararak emeklerinin çalýnmasýna veya heba olmasýna izin vermeyeceðiz. Bu hakký onlara kazandýracaðýz…
Mutlaka her yazarýmýzýn, sanatçýmýzýn yazmýþ olduðu eserleri deðerlendireceðiz. Bu ürünleri, devlet aracýlýðý ile kitaplaþtýracaðýz. Böylece yazarlarýmýzý teþvik ederek onlarýn daha fazla ürün meydana getirmelerini saðlayacaðýz.
Müzisyenlerimizin bestelediði eserlere sahip çýkacaðýz. Bu eserleri koruma altýna alacaðýz. Diðer Türk Devletleriyle bu alanda iþbirliði içinde olacaðýz. Sanatçýlarýmýzý konserler verdirmek amacýyla diðer ülkelere yollayacaðýz. O ülkelerin sanatçýlarýný da ülkemize davet ederek kendi insanýmýzla onlarýn kültürünü buluþturacaðýz.
Çeþitli kültür ve sanat festivalleri düzenleyeceðiz. Bunlarý uluslararasý boyuta taþýyarak ülke tanýtýmýný bir kez daha yapmýþ olacaðýz.
Ressamlarýmýza gereken önemi vereceðiz. Onlarýn iþlerini en iyi þekilde yapabilmeleri için onlara imkan tanýyacaðýz. Eserlerini deðerlendirip Dünya genelinde tanýtma yönüne gideceðiz.
Yetenekli olan genç sanatçýlara önem vereceðiz. Üstün, yetenekli, baþarýlý olan öðrencileri daha küçük yaþta tespit ederek geliþmeleri ve alanlarýnda ilerlemeleri için her türlü kolaylýðý saðlayacaðýz. Dünya çapýnda sanatçýlarýmýzýn yetiþmesi için hiçbir þeyden kaçýnmayacaðýz.
Kültür ve sanat alanýnda bütün dallara ayný ölçüde önem vereceðiz. Sanatýmýzýn ve sanatçýmýzýn ilerlemesi, geliþmesi ve büyümesi için her çabayý harcayacaðýz. Bundan bir adým dahi geri atmayacaðýz.
Biliyoruz ki sanat ve kültür bizi geleceðe taþýyacaktýr. Gelecek nesle býrakabileceðimiz en büyük mirasýmýz olacaktýr. Gelecekteki nesillerimize kendimizi, sanatýmýz ve kültürümüzle anlatacaðýz. Bunun bilincinde olarak sanatý devlet politikasý haline getireceðiz. Devlet olarak daima sanata ve sanatçýya önem verip onlara sonuna kadar sahip çýkacaðýz…
Bu politikayý da en çaðdaþ ve en modern donanýmlarla büyütüp besleyeceðiz…
Biliyoruz ki kültür, bir toplumun ya da bütün toplumlarýn uygarlýk birikimidir…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Talip Akarsu Ýle Kktc ve Amerika Üzerine
Bayram Huzur Ýçinde Geçti
azerbaycan Milli Tiyatro Günü
Köklerimize Sahip Çýkmak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.