..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




16 Eylül 2016
Göçe Göçe - Göçmenlerin Kýzýlpýnar'daki Mücadelesi - 30  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Yörük Dede'nin son günlerinde sýk sýk söylediði þu söz, her aklýma geliþte “Acaba neden böyle dedi, ne anlatmak istiyordu?” diye hep sordum kendime: “Sadece günahlarýmdan deðil; varsa sevaplarýmdan da kurtulmak istiyorum; çünkü artýk onlar da bana bir yük...”


:AADC:



Osman dedem göç sonrasýný anlatmaya devam ediyor:
Yörük Dede, ninem hakkýnda ne zaman soru sormaya kalksam, hemen bir bahane bulup baþka konulara geçiyordu. Anladým ki, ninemle olan hatýralarýný baþkalarýyla paylaþmak istemiyor. Bir de son yýllarýnda dedem, orada hiçbir iþi ve tanýdýðý olmamasýna raðmen, sýk sýk Edirne'ye gidip geliyordu. Göç notlarýný okuduktan sonra, bu gidip gelmelerin sebebi, ninemin mezarýný bulabilme umuduydu diye düþünmeye baþladým. Buldu mu? Zannetmem. Ama bulamasa da, orada kendini nineme daha yakýn hissettiði bir gerçek... Çünkü her Edirne'den dönüþünde, yüzünde mutlu bir ifade görüyordum.
Kýzýlpýnar'da ilk baþlarda yaþadýklarý zor günleri anlatýrken, bazen gözleri dalar giderdi. Eminim ki o sýrada ninemi düþünüyordu. Babamdan duyduðuma göre, dedemin yüzü burada yýllarca hiç gülmemiþ. Öyle surat da asmazmýþ ama yüzündeki o donuk ifade hep kalmýþ. Benim doðduðum gün, yüzünün güldüðünü görenler þaþýrmýþ. Bana babasýnýn adýný koymuþ.
Yörük Dede, evlenmemiþ. Bu konuda ona yapýlan teklifleri, hep reddetmiþ. Çocuklarýna bakmak için sakat ayaðýna raðmen, her iþe el atmýþ. Babamla halam, ilk baþlarda ona fazla yardýmcý olamýyorlarmýþ. Çünkü daha çocukmuþlar. Aradan yýllar geçince, onlar da büyümüþ ve dedemle birlikte çalýþarak mal-mülk edinmiþler. Hatta dedem, biraz para artýrýp küçük bir bakkal dükkaný açmýþ. Hem dükkanda hem de tarlada çalýþmaya baþlamýþ. Dükkana mal almak için ta Çorlu'ya kadar eþek arabasýyla gidermiþ.
Zeynep halam, gelinlik çaða ulaþýnca, eve dünürler gelip gitmeye baþlamýþ. Dedem iki tanesini geri çevirmiþ, fakat üçüncüye evet demiþ. Çünkü bakmýþ ki halam da bu adayý istiyor ve aile de iyiymiþ. Karar vermesi çok zor olmuþ, zira halam o evin herþeyiymiþ. O gittikten sonra zora girecekleri belliymiþ. Buna raðmen dedem, bu hayýrlý kýsmeti geri çevirmemiþ ve halam babamdan küçük olmasýna raðmen, ondan önce evlenmiþ. Evlendikten sonra da, fýrsat buldukça gelir, bizim evin iþlerine de yardým edermiþ. Dedem bir kadýnýn kendi eviyle ilgilenmesi gerektiðini düþündüðü için, bu yardýmdan hoþnut deðilse de kýzýný üzmemek için bir þey söylemiyormuþ. Artýk eve bir gelin gerekiyormuþ. Konuyu babama açmýþ. Babam da ýkýna sýkýna dedeme, konuþtuðu bir kýz olduðu sýrrýný açýklamýþ.
Bunu duyunca dedem, hemen dünür gitmiþ ve babamý evlendirmiþ. Eve gelin gelince, dedem suratý gülmese de hayatýndan memnunmuþ. Ben doðunca her þey deðiþmiþ, hatta kahkaha atar bile olmuþ. Babasýna çok benziyormuþum, bu yüzden bana onun adýný vermiþ. Yeni doðmuþ bir çocuðu birine benzetmek, ne kadar gerçekçidir bilemem; ama galiba dedem hislerine güvenerek bu sonuca varmýþ.
Dedem, hiç hak etmediði bir son yaþadý ömrü biterken. Öldüðünde seksenin üzerinde doksana yakýn bir yaþý vardý. Ben onbeþ yaþ civarýndaydým. Dedem bu son günlerinde, ben hariç hiç kimseyi tanýmýyordu. Ben odaya girdiðimde sýrtý dönük bile olsa:
-Babam gelmiþ; hoþ geldin baba! Diyordu. Ben olduðumu nasýl biliyordu? Belki de hissediyordu.
Bir ara, kendine hiç hakim olamamaya baþladý. Birkaç kere üzerindeki giysileri çýkararak, çýrýlçýplak dýþarýya fýrladý. Her defasýnda zorla içeri sokup, üzerini giydirdik. Akli melekelerini tamamen yitirmiþ olmalý. Böyle bir adamýn sonu bu mu olmalýydý? Ama hiçbir insan, hayatýnýn sonunda onu neler beklediðini bilemez ki...
Dedem ölürken yanýndaydým, Yüzüne bakýyordum, sanki bana gülümsüyor gibiydi. Çok kolay öldü. Iþýðý titreyen bir mum gibi, yavaþ yavaþ söndü gitti bu dünyadan.
Onu kaybetmek beni çok üzdü, aklýma dedem geldikçe aðladým. Büyük bir eksiklik doðmuþtu hayatýmda ve ben bunu nasýl kapatabileceðimi bilemiyordum.
Yörük Dede'nin son günlerinde sýk sýk söylediði þu söz, her aklýma geliþte “Acaba neden böyle dedi, ne anlatmak istiyordu?” diye hep sordum kendime: “Sadece günahlarýmdan deðil; varsa sevaplarýmdan da kurtulmak istiyorum; çünkü artýk onlar da bana bir yük...”
Dedem öldükten iki sene sonra, savaþ gerçeði ile karþýlaþtýk. Bugünlerin kýymetini bilin oðlum, çünkü savaþ yok. Yaklaþýk kýrk senedir, yani Cumhuriyet'in ilanýndan beri savaþmýyoruz. Tabii Kore savaþýný saymazsak. Zaten Kore savaþý da, bizim hudutlarýmýzdan binlerce kilometre ötede olmuþtu; biz oraya sadece asker göndermiþtik. Savaþý yaþamayan, onun acýlarýný bilemez. Her savaþýn sonu aynýdýr. Kazanan ve kaybeden vardýr. Savaþlarý isimsiz kahramanlar kazanýr; zaferleri halk, komutanlar ve o devleti idare edenler sahiplenir.
(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.