..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




2 Aðustos 2016
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?  
Önlenemeyen Darbeler Tarihi

Cemal Zöngür


Bir ülke ve bir toplum düþünün ki, her devletleþtiðin de, gerek kendi içerisinde kendi kendine, gerekse dýþarýdan çeþitli müdahalelerle adeta darbelerle mutlu olmaya çalýþmaktadýr. Ve ne hikmetse siyasal olarak asýrlardýr yaþanan bu sorunu, doðru düzgün analiz edip bir türlü önü alýnamamýþtýr. Acaba toplumda mý, devlet güçlerinde mi, yoksa coðrafyada mý bir sorun vardýr? Ýþte bu sorularýn cevabý.


:AFDG:


Dünyanýn herhangi bir ülkesinde yapýlan tüm darbelerin arkasýnda mutlaka uluslararasý veya bölgesel güçler vardýr. Bu güçler olmadan darbelerin gerçekleþmesi mümkün deðildir.
Türkiye’de FETÖ terör örgütünün yapmýþ olduðu askeri darbe saldýrýsýndan sonra, aradan on beþ gün geçmesine raðmen, toplumu ve dünyayý gerçekten aydýnlatacak ne bir devlet görevlisinden, ne de siyasi ve de baþka bir uzman tarafýndan doðru bir açýklama hâlâ yapýlmýþ deðildir.
Sürekli darbe giriþiminin vermiþ olduðu panikle, sevmediklerini ya da üzerinde þüphelendikleri kiþileri devlet ve özel kurumlardan uzaklaþtýrmakla birlikte, o eski bildik basit þoven duygularla aslý astarý olmayan kahramanlýk hikâyeleri düzmeye devam edilmesi, Türkiye’nin gerçek demokraside hâlâ samimi olmadýðýný bir kez daha göstermektedir.
Türkiye devletinin nasýl devletleþtiðini ve kimlerle nasýl iliþkiler içerisinde olduðunu toplumdan sürekli gizleyen egemen yönetim, bu mantýk doðrultusunda hareket ettiðinden, özellikle siyasi ve askeri alanlarda yaþanan veya yaþanacak olaylarýn bir daha gerçekleþmemesi için, hatasýný kabul edecek bir dürüstlüðün ortaya çýkmamasý da ayrý bir önemli noktadýr.
Ve bu yüzden baðýmsýzlýk konusunda, devlet ayrý havadan çalmaktadýr, toplum daha ayrý bir havadan. Ancak tek birleþilen basit politika, Türkik Ýslam Arap Milliyetçiliðidir.
Ýþte Türk devleti bu gerçekleri topluma açýklayamayýp, Orta Çað mantýðýnda olduðu gibi, her zaman “Din ve Irk Milliyetçiliðine” dayanan maddi ve dini referanslara göre þekillenmesi, her on yýla yayýlacak biçimde darbelere zemin hazýrlamaktadýr.
Bu amaç ve idealler doðrultusunda “Dini Cemaatlere” dayanarak hareket edip, Askeri darbelerin nasýl ve kimler tarafýndan gerçekleþtirileceðini ya bilemeyip gafil avlanýlmakta, ya da bilerek göz yumulmasý, kolayca üzeri kapatýlacak bir olay deðildir. Ve Türkiye’de bu askeri darbelerin kimler tarafýnda nasýl tezgâhladýðýný kýsaca þu þekilde özetlemek mümkündür.
Birçok ülkede gerçekleþen “Askeri Darbeleri” Birinci Dünya Savaþý’ndan itibaren ele aldýðýmýzda, bir ülkenin askeri ve siyasi iliþkide olduðu diðer devlet veya devletler tarafýndan yaptýrýldýðýný artýk bilmeyen yok. O zaman þu soru akýllara gelmektedir.
Ne yani.! Türkiye’ye darbeyi Amerika Birleþik Devleti (ABD) mi tezgahladý? En ufak bir tereddütte düþmeden bu sorunun cevabý kocaman bir evettir.
Çünkü Türkiye’nin göbekten NATO adýyla, ABD ve AB’ye baðlý olduðunu, bu baðlýlýkta öyle 1949 yýlýnda gerçekleþen bir olay deðildir. Ta…! Osmanlý’nýn 1839 yýlýnda Almanya baþta olmak üzere diðer batýlý ülkelerle yapmýþ olduðu “Kapitülasyon Antlaþmasý’yla” günümüze kadar gelen bir durumdur.
Ve bu tarihten itibaren Anadolu’da gerçekleþen tüm siyasi olaylar ve askeri politikalarýn büyük bir çoðunluðu, bu ülkeler tarafýndan tezgâhlandýðýný bilmeyen devlet görevlisi çok az çýkar.
Ve bu düþüncemizi doðrulayan en açýk ve net örnekler, 1961, 1971, 1980 vb. dönemlerde yapýlan askeri darbelerin, NATO’nun Türkiye’deki Özel Harp Dairesi (Derin Devlet) tarafýndan gerçekleþtiðini tüm dünya bilmektedir.
Daha sonra 27 Þubat 1997 E- Muhtýrasý ve hemen arkasýndan baþlayan “Ergenekon ve Balyoz” olaylarý. Güneydoðuda þehirlere yapýlan çökertme planý, Oslo görüþmelerini ve Dolmabahçe Mutabakatýna kadar gelinen çalýþmalarý, hem düzenleten hem de sabote eden güç ABD ve Avrupa’dan baþkasý deðildir. Þimdi bu oyunlarýn nasýl organize edildiðini özet þekilde vermeye çalýþalým.
Dünya çapýnda bugüne kadar askeri ve siyasal olarak her türlü oyunlarý düzenleyen iki emperyalist güç vardýr. Bunlardan birisi Yahudilerin de içerisinde bulunduðu “Batýlý Emperyalistlerle ile Ýslamcý Emperyalizmidir”.
Ýslamcý emperyalistler daha çok kaba saba davrandýklarýndan, çok kýsa sürelerde deþifre olmaktadýrlar. Ancak batýlý emperyalistler ise daha profesyonel davranýp geç deþifre olduklarý için, zaman aþýmýndan dolayý, olaylarýn üzerine gidilmesinin önemini de zayýflatmaktadýr.
Böyle bir profesyonel batýlý emperyalistlerle ortaklýk yapan Türkiye, diðer taraftan da Ýslam emperyalizm ile her türlü iliþkiyi sürdürmesi, Türkiye açýsýndan hiçbir zaman avantajlý bir durum arz etmemiþtir.
Çünkü batýlýlar biliyor ki, Türkiye devletinin genlerinde Devþirme Müslüman Türkik bir yapý hâkimdir. Bu yapý kendi doðal özgünlüðüne göre demokratik sistemini oturmayýp, her fýrsat bulduðunda, Ýslam’ýn dýþýndaki tüm oluþumlara düþmanca bakmasý, Türkiye’nin batýlý emperyalistlere en büyük kozu vermesi demektir.
Tüm bunlarý fýrsat bilen batýlý emperyalistlerin abisi ABD, 1980’de düzenlemiþ olduðu Askeri Darbe ile gerek devlet kurumlarýnda gerekse sivil organizasyonlar da, Fetullah Gülen gibilerine her türlü maddi ve manevi desteði saðlayarak lazým gördüðü anda, devreye sokup istediðini yaptýrmaktadýr.
1980 Askeri darbeyle birlikte, tüm devlet kurumlarýna yerleþtirilen dinci kesimlere, istisna bir iki sosyalist kurum ve kiþilerin dýþýnda itiraz edip karþý çýkan hiç kimse olmadý. Ve o zamandan bugüne kadar FETÖ gibilerine alkýþ tutup destek verenlerin þimdi dert yanma haklarý olamaz.
Diðer taraftan Türk Ýslam Arap Milliyetçisi olan AKP’sinden tutalým tüm saðcý siyasi oluþumlar, Fetullah Gülen gibi Cemaat Þeyhlerinin önünde diz çöküp üflenerek imanlarýný güçlendirmekte idiler. Ve bunlarýn hepsi AKP öncülüðünde Arap Ýslam Þeriat Devletini ilan etmek için gün saymakta idiler.
ABD baktý ki, bu oyun tutuyor, basit bir hamle ile Fetullah Güleni kendi ülkesine iltica ettirerek, iþi daha da saðlama almýþtýr. Ve kimse þu soruyu sorma cesaretini gösterememektedir.
Dünyanýn 160 ülkesinde okullar ve çeþitli ticari kurumlar açan bir yapýnýn arkasýnda, güçlü devletler olmaz ise, bu noktaya gelmesi mümkün deðildir.
Ve Fetullah Gülen’in yasal olarak en büyük destekçisi Türkiye devleti iken, perde arkasýnda bundan da büyük destek ABD ve diðer batýlý ülkelerdir. Hiç kimse bilmiyormuþ gibi yapmasýn. Önceki ve sonraki tüm iktidarlar hep biliyorlardý, ancak þu hayalle itiraz etmediler belki.
Batý ve ABD’nin Fetullah Gülen gibilerine vermiþ olduðu desteði, hem Orta doðu için hem de Türkiye’de Ýslam Arap Þeriatýna yarayacak þekilde yönlendirme hayaliyle bugünlere getirdiler.
Eðer devleti yönetenler yaþanan bunca askeri darbe vb. olaylarý kimlerin nasýl düzenlediklerini gerçekten bilmiyor ya da tahmin edemiyorlarsa, o zaman demek ki, bunlarýn devleti yönetecek bilgi, birikim, kabiliyet ve liyakata sahip olmadýklarý anlaþýlmaktadýr. O zaman derhal devlet yönetiminden ellerini çekmeleri gerekiyor.
Çünkü dün olduðu gibi bugün de askeri darbeleri tezgâhlayanlar çok açýk ve net bir þekilde NATO’ya baðlý güçlerdir. Bunun Türkiye’deki adý FETÖ terör örgütüdür, baþka ülkede ise IÞÝD vb. dir.
Buna raðmen gerçek baðýmsýz laik, ve demokratik bir Türkiye’yi temsil edecek bir Anayasa yapmayý hâlâ akýllarýndan geçirmeyenler, Fetullah Gülen gibilerini günah keçisi göstermekle kurtulacaklarýný düþünmeleri beyhude bir çabadýr.
Bu da þu anlama gelmektedir “Eski tas eski hamam” deðiþen bir þey yok demektir. Yaþanan bu olaylar þunu göstermektedir. Türkiye’nin geleceði biraz Mýsýr’a benzemektedir.

Cemal Zöngür








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý
Ýþid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyýlý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.