..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




30 Mayýs 2016
Müjgan ve Naile Haným’larý Aðýrladýk  
Hakan Yozcu
Ýkinci gün, Karpaz gezisi yaptýk. Þehitlikleri, Salamis Harabelerini gezdik. Murataða, Sandallar ve Atlýlar Þehitlikleri’nde gözyaþlarýný tutamadýlar. Hele de 10 günlük, 1 aylýk çocuklarýn ismini görünce aðlamaktan kendilerini alamadýlar. Hepsine dualar okudular. Katliam çukurunda ise onca insanýn diri diri çukura gömüldüðünü öðrenince “Bu kadar vahþet olmaz” dediler. Salamis Harabeleri de çok dikkatlerini çekti. Jimnasyum’da bulunan sütunlar ve antik tuvaletler dikkatlerini çekti. Tabii o dönemim tuvalet anlayýþýný duyunca da gülmekten kendilerini alamadýlar.


:ACAE:

     Her yaz geldiðinde mutlaka Türkiye’den aðabeylerim, ablalarým, akrabalarým veya hatýrý sayýlýr misafirlerim gelir.
     Onlarýn gelmesiyle, hep birlikte Kýbrýs turuna çýkarýz. Deyim yerindeyse adanýn altýný üstüne getiririz. Bizim için de farklý bir gün olur. Günlük, sýkýcý yaþamdan bir dem de olsa uzak kalýrýz. Adeta Kýbrýs’ý yeniden keþfederiz.
     Bu defa da ablam Müjgan ile birlikte onun emekli öðretmen arkadaþý Naile Haným Kadirli’den geldi. Müjgan Ablam, emekli PTT memuresi. Daha önce birkaç defa gelmiþti ama arkadaþý ilk defa geliyordu. Bu nedenle o daha çok heyecanlýydý.
     Ercan Havaalaný’ndan aldým onlarý. Ýlk þaþkýnlýklarý arabaya bindiklerinde oldu. Direksiyonun sað tarafta olmasý ve yolda sol þeritten gitmemiz hayli þaþýrtmýþtý onlarý. Ablam bir nebze alýþýktý ama Naile Haným çok heyecanlanmýþtý: “Arabalar sanki üzerime üzerime geliyor” diyerek ilk tepkisini ortaya koymuþtu.
     4 gün kaldýlar. Ýlk gün dinlendiler. Annemle ve kýz kardeþim Hediye ile uzun sohbetler yaptýlar. O gece adeta hiç uyumadýlar. Geçmiþi olduðu gibi halde yaþadýlar. Meðer insan konuþtukça ne kadar çok þey hatýrlarmýþ. Unutuldu zannedilen olaylarýn hiç biri unutulmuyormuþ oysa…
     Ýkinci gün, Karpaz gezisi yaptýk. Þehitlikleri, Salamis Harabelerini gezdik. Murataða, Sandallar ve Atlýlar Þehitlikleri’nde gözyaþlarýný tutamadýlar. Hele de 10 günlük, 1 aylýk çocuklarýn ismini görünce aðlamaktan kendilerini alamadýlar. Hepsine dualar okudular. Katliam çukurunda ise onca insanýn diri diri çukura gömüldüðünü öðrenince “Bu kadar vahþet olmaz” dediler.
     Salamis Harabeleri de çok dikkatlerini çekti. Jimnasyum’da bulunan sütunlar ve antik tuvaletler dikkatlerini çekti. Tabii o dönemim tuvalet anlayýþýný duyunca da gülmekten kendilerini alamadýlar.
     Öðleden sonra Maðusa turu ve Namýk Kemal Zindaný unutulmaz oldu onlar için. Maðusa’nýn her yerinde tarih fýþkýrýyordu. Venedikliler, Lüzinyanlýlar ve Osmanlýlardan kalan eserler büyülüyordu. Bu kadar kültür nasýl olmuþtu da iç içe girmiþ ve tüm bu kalýntýlar günümüze kadar gelmiþti.
     Maðusa Kalesi de bütün ihtiþamý ile selamladý onlarý. Etrafýndaki çukur ürperti verdiyse de güzel bir gün geçirmenin mutluluðunu yaþadýlar.
     Üçüncü gün Lefkoþa gezisi yapýldý. Venedik Sütunu, Büyük Han, Selimiye Camii, Saçaklý Ev, Arap Ahmet Mahallesi, Arasta, Lokmacý Barikatý Kapýsý, ve cumbalý evler gezildi. Yeþil hat kýsmýndaki Ledra Palace gözlemlendi. Köþklüçiftlik ve Dereboyu araba ile tur atýlarak gezildi. Son olarak Kurucu Cumhurbaþkanýmýz Rauf Raif Denktaþ’ýn mezarý ziyaret edilerek kendisine dualar okundu. Burada misafirlerin her ikisi de gözyaþlarýna hakim olamadý. Merhum Denktaþ’ý çok sevdiklerini, O’nun büyük bir devlet adamý olduklarýný belirttiler.
     Küçük bir Gönyeli turundan sonra Maðusa’ya geri dönüldü.
     Dördüncü gün ise Güzelyurt ve Girne gezisi vardý planda. Önce St Hilarion Kalesi gezildi. Bu geziye kýz kardeþim Hediye’de katýldý.
      Türkiye’de meþhur olan ve adeta efsaneleþen tanka gidildi. Tabii arabada gidene kadar duyduklarý efsaneleri anlattýlar. Tabii tanký yolun kenarýnda görünce ve gerçekle yüzleþince biraz hayal kýrýklýðý yaþadýlar.
     Burada en ilginç yan ise daðýn baþýnda, dar geçitlerden ve uçurum yanýndan ilerlerken korku yaþamalarý idi. Özellikle karþýdan bir araç geldiðinde korkularý yüzlerinden okunuyor, adeta çýðlýk atarcasýna “Aman aman!” diye baðýrýyorlardý. Ben de biraz daha heyecan vermek için “Aman bildiðiniz bütün dualarý okuyun. Ayetül Kürsüyü en az 3 defa okursanýz bela bizden uzak durur” diyordum. Tabii hepsi bildiði bütün dualarý okudu.
     “Tanka az kaldý” levhasýný görünce sevindiler. Ama bundan sonra neredeyse yarým saatten fazla daha gidince “Nerede kaldý bu tank?” demekten kendilerini alamadýlar.
     Geri dönmeyip Lapta yolundan Güzelyurt tarafýna yöneldik. Yol üzerinde bulunan “Mavi Köþk”ü ziyaret ettik. Burada rehberler eþliðinde Köþk’ün bütün özelliðini öðrendiler. Bu da onlara ayrý bir heyecan verdi. Çok beðendiler…
     Güzelyurt þehrini küçük bir turla bitirip Girne’ye döndük. Yavuz Çýkartma Plajý onlar için eþsiz bir güzellik içindeydi. Resimler çekilip Girne yat Limaný’na gittik. Burasýný görünce ikisi de “Aaaa Harika!” demekten kendilerini alamadýlar. Þehir içinde yaptýðýmýz turdan sonra akþam olmak üzereydi. Hiç yemek yememiþtik. Dað Yolu’na gidip tam doruktaki restaurantta yemek yedik.
     Burada Beþparmak Daðlarý’nýn nasýl oluþtuðu efsanesini anlattým. Daðý el biçiminde görünce þaþkýnlýktan neredeyse dillerini yutacaklardý. “Gerçekten de ele benziyor. Ne kadar güzel bir manzara” dediler.
     Akþam yemeðimizi yedik. Dinlendik. Çay ve kahvelerimizi de içtikten sonra hava kararmaya yüz tutarken Maðusa’ya dönmek için yola koyulduk. Ýþte tam bu esnada Lefkoþa’nýn o muhteþem güzelliði kendini gösterdi. Lefkoþa ýþýklarý ikisini de büyüledi. Daðdan inene kadar o güzelliði teneffüs ettiler.
     Eve geldiðimizde bana teþekkür ederek “Bu güzel 4 günü hiç unutmayacaðýz” dediler. Yorulmuþtum ama güzel bir gezi olduðundan hemen unutuvermiþtim bu yorgunluðu…
     Bu gün de yola çýkýyorlar. Sizler bu satýrlarý okurken onlar Adana Uçaðýna binip son defa gökyüzünden Kýbrýs’ýn güzelliðini izleyecekler…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Girne’de Kahve Ýçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
önce Saðlýk
Nkl Sanat Gecesi
Mehmet Ersöz’ün Ardýndan
Lefke"de Kahve Sohbeti
Ýnsan Azim Ederse
ve Nihayet Su Damladý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Ýstanbul Notlarý
Nerede O Eski Ramazanlar?
güvercinlik’te Hafta Sonu
Farklý Bir Yönetici,
"Kod Adý Venüs" Getto Çadýrlarý
ipek Amber Ýle Gurur Duyduk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.