..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Nisan 2016
Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 3  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:FGG:
Bu çevrimin içinde; genel yararý oluþturma veya genel zenginlik olan yani ön ittifakýn tüzelliðine ait olan mal mülk gibi menkul servetlerle, gayrý menkul dediðimiz birikmiþ emeklerin yaný sýra canlý emek ile araç gereçler vardý. Genel yarar olan, genel zenginlikleri mamon özel kiþilere keyfi takdir oluþla daðýttý.

Köleci dönem içinde, genel yarar ve genel ortaklýk içinde olmakla kaybedilen ön ittifaký servetler; özel mülk sahibi elinde, kolektif ortaklýkla asýl sahibi olanlarýn alýn terinin, boðaz tokluðunun karþýlýðý oldu. Boðaz tokluðu karþýlýðý olmakla kalmadý, sefalete itilen genel çoðunluða acýmayla takdir edilmenin lütuf edilmesine de dönüþtü.

Takdirle ön ittifaka ait olmakla tüm kiþilerinde tek tek yararlaným ve tüketim hakký sahipliði olan servet ya da zenginlik keyfi oluþla özel seçilmiþ talihli kiþilere daðýtýlmýþtý. Kolektifçe yararlanýþla kiþilerinde tüketimi olan þeyler; çalýþmayan mülk sahibi kiþiler nezdinde; kiþi emeði karþýlýðýnda boðaz tokluðuna geçime ve alýn teri karþýlýðýnda kiþisel geçime dönüþmüþtü.

Keyfi takdirin yarattýðý yoksulluk, fukaralýk, sefalet, iþsizlik gibi ortamý huzursuz kýlan durumlu oluþlar karþýsýndaki zenginliðin veren el olan cömertlik tutumu; bir lütfa, bir inayete, bir yoksula ve muhtaca yardýma, sadakaya, zekâta acýma ve merhamete de dönüþmüþtü. Bu yardým veren el, zenginliðin devasa hüccetine sabrediyordu. Mülksüzün sabrý da açlýða karþý olan imtihanýyla baþlayýp, zenginliðe karþý olan nefsini frenlemenin sabýrlarýyla iyi bir mümin olduklarýný hissetmenin erdemliliði üzerinde oluþan mana anlayýþýna dönüþür.

Bin bir tür oluþla ve sonsuzca bin bir tür olacaklarýyla belirir olan enerji akýþ mekanizmalarý; onca olasý sosyo toplumsa durum içindeki akýþ yapýcý yollardan biri olan keyfi takdirle; mal mülk daðýtýmý ile rýzka dönüþmüþtü. Rýzk olmanýn mana anlamasýna dönüþmüþtü. Mülkü ediniþ biçimine dönüþmüþtü. Hile ve aldatma iþiyle oyun içinde oyun oynama sürecine dönüþmüþtü. Köleci keyfi takdirce muktedirlikle aciz oluþun arasýndaki gerilimle, enerjiyi yokuþ aþaðý ya da yokuþ yukarý oluþla akýtacaktý.

Aldatma bunula kalmayacaktý. Aldatýlanlar da birbirini aldatmakla yeni bir boþluk devinmeleri inþa edecektiler. Süreç giderek köleci mana anlamasýnýn kendi fraktallerini verecek; köleci mana anlayýþý dallanýp budanmakla kendi mülk ediniþ disipliniyle husule gelecekti. Yöntem, gelenek ve din olacaktý.

Geleneðe ve dine sadakati göstermenin ve bu kapsam içinde tutulmakla koþullu yoðrulmanýn kutsal günleri (kandilleri) olacaktý. Bu ön ittifaký dönemden beri uygulana gelen gruplar arasý anlaþma yapma þölenlerinde arta kalan mazi uzantýsýydý. Ön ittifaký þölenler totem döneme deðin kimi totemi sosyal bað enerjisinin kýrýlmasýydý.

Totemi sosyal bað enerjisinin kýrýlmasýndan kaynaklý, oluþan travmalar þölenli ahdi deklarasyonlarla aþýlmak isteniyordu. Deklarasyonlarýn sadakat ve baðlýlýðýna edilen yeminle bu sadakati süreç özel yýl dönümü kutlamalý kutsamalarla ön ittifaka baðlý kalmanýn iman sözleþmesine dönüþtü. O günlerinden gelen bu sosyalce alan devinmesinin içi, köleci mülk ediniþ biçimiyle doluþun yeni mana anlamasýydý.

Böylece bir yanda gelenekti meþruiyetle; bu meþruiyet ligin köleci mana ile deformasyonlarýnýn kandil ritüeli oluþunun önemi bir kez iknacý kabul edilmesiyle, ilk aldatma baþlar. Ve gerisi çorap söküðü gibi gelir.

Gün kandil olunca ileri süreçlerde kandilin içi ihtiyaca ve soru cevaba göre doldurulacaktý. Söz gelimi kandil boyunca melekler gece gündüz yeryüzüne inip çýkmalarýna dair bezemeler oluþacaktý. Bu tür ara boþluk devinmeli ritüelime kandil imgeli kutsama aldatmasý üzerine, temel köleci mana imgesi alttan alta hep sufle edilecekti. Sufle köleci manayý pekiþecekti. Pekiþen bu tür birçok yeni manalarla kiþilerin kýpýrdayamaz lýðý, sorgulayamaz lýðý yeni bir kandýrma ve saflýðý zerk ediþtir.

Bu köleci bezemelerden birisi de þudur. Melekler kandil gününde zikredeni, ibadet edeni, dua edeni muhtacý görüp gözetleyip; ibadeti içindeyken zorda olanýn dileðini yerine getirdiði bir gün oluverir. Bu günlerin kendi içindeki bölümleri tek tek baþka türden koþullu pekiþtirmeyle bir bir sürece sokulurlar. Süreç akýl almaz aldatmanýn teferruatlarýna dönüþür.

Bu türden ritüelime oluþlar içindeki köleler ön ittifaklý zenginliði ve mirasý elde kaçýrmanýn kuþatýlmýþ lýðý içinde olurlar. Mülk edinme biçimiyle yitirilenlerin dua ve zikir ibadetleriyle geri size dönmesi arzu ve iþtahý içinde olmakla siz, iyi bir mümin olursunuz.

Ýmaný ritüellerle bu tür kandildi mana anlamalý firen iliþkileriyle siz süreci ve sistemi düþünmeye vakit bulamazsýnýz. Bulduðunuzda da yoldan ve imandan çýkmanýn korkularýný çoktan kapmýþ olmanýzla siz sorgulama yapamazsýnýz. Yine bu tür ritüellerle sosyo toplumsa yapýlý çeliþkilerden kaynaklý arýzalarýn islimi alýnýr. Dilek ve dualarla, zikirlerle isteklerinizin kabul edileceði umudunu taþýyan birikimleriniz; kandil gibi türlüce anlamalarýn aldatmacasýna dönüþür gider.

Artýk kandil günü kapýnýz çalýndýðýnda sizlerin, karþýnýzdaki kiþinin sizi sýnayan bir melek mi, yoksa hýzýr mý veya evliya mý? Olduðunu düþünmeden edemez olmanýz kaçýnýlmazdýr.

Kutsal gün anlatýlarýnýn arzularýnýzla uyuþan büyülenmesi nedenle bu damardan size iþleyen aldatýcý kiþilerin insanüstü bir güçle donandýðýný, inanmak bir yana adeta fýþkýrýrsýnýz. Aldatýcýlarýn aldatmasý için lokuma çevrilmiþsinizdir. Sistemin dallanma ve budaklanmasý korkunç olacaktý. Artýk lanet ve bet dua okuyarak islim atacaktýnýz. Beddualarýn etkililiði üzerine, denk gelmeli öyküler oluþacaktýnýz.

Ön ittifakýn ve totem dönemin aldatmasý yoktu. Þimdiden sonra köleci yapý ile evlilikler de aldatma üzerine bina olacaktý. Efendiler birbirini ve efendiler ezilenleri aldatýrken; ezilenler de hem birbirini hem efendilerini ve hem de mana iliþkilerini aldatacaklardý.

Siyasetçiler halký, halk ta siyasetçileri aldatma sanatýyla uðraþacaklardý. Karý koca birbirini aldatacaktý. Evlat babanýn mülkünü eline geçirmek için bin bir hile deneyecekti. Satýcý alýcýyý, alýcý da satýcýyý aldatýr olacaktý. Aldatmanýn temelinde mal mülk iliþkisi olmasý ve bunu ele geçirilme baðýntýsý kaçýnýlmazdý.

Adýný; aþk evliliði mi, mantýk evliliði mi gibi zýrvalarla dillendiren güzelleme ifadeler, sanki mal mülkten baðýmsýz oluþlarmýþ gibi bin bir gayretlerin güzellemeleriyle kendi söylenmelerini geliþtirecektiler. Temel yaþamýnýza denk düþen þeyler; mülkiyetin ele geçiriliþ biçimi olacaktýlar.

Ön ittifaký sürece göre akýþ yapan enerjinin önü köleci süreçle týkanmakla önü týkanan akýþlý enerji; mülkiyetin ele geçiriliþ biçimine göre kendi yýðýlma ve taþmalarýyla, çevreden dolanmalarýyla kendi firen iliþkili týkanýðýna patlatmalar olur türünden yýðýnlarca yeni akýþ yansýmalý baðýntýlarýný yapacaktý

Ýþte enerji akýþlý oluþun doðal seyri erken dönem sosyo toplumsa yapýlarý üzerinde biçimleniþle akar iken bu akýþ; köleci mülkiyetli iliþkilerle yeniden ve baþka türlü biçimde köleci sistemin kendisine özgü kesikli sürekli yapmasýnýn disiplin rejimini aldý. Köleci manalý ahlaki ve meþru anlamalar sürece firen ve akýþ yapma eðimi vermekle sistem köleci deðerler bütününe dönüþtü. Entegrasyon içindeki hýrsýzlýk eðilimi, temelde mülkiyetin ediniþ biçiminden yansýma vermesinden ötürü daha çoklukla vardýr.

Ama siz hýrsýza lanet ve beddua okuyuþla sorunun hallini sistem dýþýna itmektesiniz. Maþallah ve inþallahlar mülkiyetin ele geçiriliþ biçimini anlamayý ve sorgulamayý týkaçlar. Bu tür sözler zaten köleci biatin iman dilidir. Bu tür sözlerin bek raundu ilk köleci sistemden daha öteye gitmez bir tarihselliktir.

Köleci iman sürece, köleci mülk edinmeye göre mana anlamalý týkaçlatma ve akýþ yaptýrýr. Baþýnýzdaki belalarýn köleci manalý meþruiyetle olduðunu bilmediðinizden, iþiniz tümden maþallaha ve inþallaha kalmakla, hiçbir zaman iki yakanýz bir araya gelmez.

Günümüz, köleci mülkiyetin bir versiyonu oluþla kendi karakteri üzerinde, kendi üretim iliþkileri paylaþýmýyla evrimleþecekti. Günümüzdeki mülkiyet iliþkisine göre geçekleþmeyle akan enerji deðin yansýma ve çeliþkiler bu karaktere göre baþka türlüsü olmadýðý için böyledir. Bunlardan sanatlar, edebiyatlar, siyaset ve politikalar olmakla aþklarýnýn kâra denk düþen bilimsellikler oluþuyla geliþmeler yapmasý karþýnýza çýkacaktý.

Bir yanda totemi deðer yargýlarý; totemi kültür, totemi yaþanýlama türü sarmalýn yaný sýra totemi biyo fiziksel görünümler; ön ittifakýn içindeki sosyal çatýþmayý ortaya koysalar da, bunlar ön ittifaký sentezli meþruiyet ligi eþitsiz kýlmýyordu.

Bunlarýn kolektif üreten iliþkiler gibi genel yararý ve genel zenginliðin herkesçe yararlanýlmasý gibi çok güçlü nesnel somut olgu olaylar saðlama ve saðlatmasý karþýsýnda totemi anlama, pürüzler olmaktan öte hiç bir baþarý þansý olmuyordu.

Çünkü bu totemdi mana anlayýþýnýn temeli ortaklaþmayý doðada saðlama ve saðlatmanýn üzerine inþa etmekle yola çýkmanýn kiþisi algýlarýný içeriyordu. Þimdiki ön ittifaklý saðlama ve saðlatmalar da kiþisi saðlama ve saðlatmanýn üzerine inþaydýlar.

Ön ittifaklý ortaklaþan saðlama ve saðlatmalar farklý totem meslekleri üzerinde entegre zenginleþme olmanýn mahareti olurken; farklý totemi manalý sosyal anlayýþlar da bu bütünleþme içinde birbirine pürüz oluyordu. Bu nedenle eski ve yalýn totemi mana anlayýþý yeni duruma göre deðiþmeliydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.