..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Hakan Yozcu




24 Mart 2016
iþ Ýþten Geçmeden  
Hakan Yozcu
Facebook ve Twitter gibi sitelerin kötü amaçlý kiþilerin elinde çok kötü bir silah olabileceðini buradan defalarca yazmýþtýk. Özellikle 12-15 yaþ arasý gençliðe henüz adým atan kýz çocuklarý için bu tehlikenin kat be kat fazla olduðunu söylemiþtik. Çocuklara, cep telefonlarýnýn, internetin sadece amacý doðrultusunda verilmesi gerektiðini defalarca yazdýk buradan


:ACHC:

     Ýnternet aðýnýn tüm dünyayý sarmasýndan sonra sosyal medya denen bir olgu oluþtu. Özellikle Facebook ve Twitter en baþta yer aldý. Öyle ki bu iki özel site, hemen hemen her eve, her cebe girdi.
     Ýnternet, günümüzde insana sunulan en büyük kolaylýklardan biri. Ýnsan, bunu amacýnda kullanýrsa çok faydalý iþler yapabiliyor. Ama gelin görün ki bunu amacý dýþýnda kullananlar çoðunlukta. Çünkü insan çið süt emmiþ. Hiçbir iþi hayrýna yapmýyor. Her þeyde kalleþlik, kötülük ve çirkinlik yapýyor. Neticesi de genelde çocuklarda olumsuz durumlar yaratýyor.
     Facebook ve Twitter gibi sitelerin kötü amaçlý kiþilerin elinde çok kötü bir silah olabileceðini buradan defalarca yazmýþtýk. Özellikle 12-15 yaþ arasý gençliðe henüz adým atan kýz çocuklarý için bu tehlikenin kat be kat fazla olduðunu söylemiþtik.
     Çocuklara, cep telefonlarýnýn, internetin sadece amacý doðrultusunda verilmesi gerektiðini defalarca yazdýk buradan. Aksi halde çok canlar yanacaðýný söyledik. Ders notlarýnýn düþeceðini, arkadaþ çevrelerinin deðiþeceðini, bunlardan da öte uyuþturucu, beyaz, çeþitli olumsuz haplarýn bu çocuklarýn hayatýna girebileceðini belirtmiþtik.
     Ýþte korktuðumuz baþýmýza geldi. Milli Eðitim Bakaný Sayýn Kemal Dürüst bu konuda bomba gibi bir gerçeði basýnda açýkladý. Bakan Dürüst, “Sosyal Medya üzerinden çocuklarý tuzaða düþürüp seks amaçlý kullanan ve daha sonra tehditle uyuþturucu ticaretine bulaþtýran bir þebekenin” varlýðýndan söz etti.
     Bakan Dürüst: “Bu þebeke mensuplarý küçük yaþtaki çocuklarý tuzaða düþürüp seks amaçlý kullanýyor, daha sonra da tehdit yoluyla uyuþturucu ticaretine bulaþtýrýyor” dedi.
     Bu açýklama bizim daha önce yazdýklarýmýzý, buradan söylediklerimizi doðruluyor. Bu nedenle anne ve babalarýn çok dikkatli olmasý gerekiyor.
     Anne ve babalar genelde, çocuklarýnýn telefona sahip olmasýný normal karþýlýyor. Çünkü onlarla her an iletiþim halinde olduklarýna inanýyorlar. Okulda, dýþarýda hemen onlarla irtibata geçebileceklerine inanýyorlar.
     Buraya kadar güzel ve doðru olan þeyler bunlar. Ama madalyonun öbür yüzüne nedense hiç bakan yok. Bu çocuklar, kimlerle görüþüyor? Kimlerle konuþuyor? Kimlerle arkadaþ oluyor?
     Facebookta veya Twitter’da binlerce arkadaþa sahip olabiliyor bu gençler. Her türden insanlar olabiliyor bunlar. Hiç tanýmadýklarý, hiç görmedikleri, hiç bilmedikleri, hiç konuþmadýklarý insanlar.
     Arkadaþ olabilmek için sadece bir týklama yetiyor. Gönderilen isteði kabul etmek yetiyor. Ama iþ, asýl bundan sonra baþlýyor.
     Ýnternet alemi, sosyal medya denilen þey o kadar sahte, o kadar yalancý bir düzen ki neredeyse hemen herkes kendi gerçek kimliði ile çýkmýyor ortaya. Sahte yüzler, sahte resimler, sahte isimler… Yani hemen hepsi çakma…
     Dünyayý tam olarak tanýmayan genç kýz da sahte olan bu resimlere kanýyor. Biraz da yakýþýklý bulduysa hemen arkadaþlýk isteðini kabul ediyor ve kýsa bir süre sonra tuzaða düþüyor.
     Anne ve babalar, çocuklarýný kontrol edebiliyorlar mý? Kimlerle görüþüyor, hangi adreslere giriyorlar, nerelere gidiyorlar? Bütün hareketlerini kontrol edebiliyorlar mý? Hayýr…Genel yargý “Benim çocuðum öyle þey yapmaz!”
     Evet. Yapmaz. Ama elin adamý öyle bir kandýrýr ki yapmaz dediðiniz en uysal en akýllý çocuk bile elden gidiverir.
     Ýþ, iþten geçmeden çocuklara sahip çýkmak gerek. Onlarý kontrol altýna alýp, telefonu ve interneti sadece amaçlarý doðrultusunda kullanmalarýný saðlamak gerek. Özellikle bu sitelerde tanýmadýklarý, yabancý kiþilerle görüþmelerini engellemek, bu aðlardaki tanýmadýklarý arkadaþlarý listeden silmek gerek. Çocuklarýný da buna ikna etmeleri ve rýzalarýný saðlamak gerek.
     Yoksa iþ, iten geçerse yapacak bir þey kalmaz…
          





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çünkü Hepsi Yalan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.