..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > serdar adem iþler




6 Mart 2016
Neden  
serdar adem iþler
Herkes kendine göre bir yol tutturmuþ gidiyor. Hem ne gidiþ... Gerçekten insaný anlamak çok zor.


:ADGJ:

     Anlamakta gerçekten zorlanýyorum. Yakýþtýramýyorum çünkü. Yakýþtýrabilen varsa beri gelsin.
     Yirmi birinci yüzyýlda yaþýyoruz. Uzay çaðý diyenler de var, teknik çaðý diyenler de… Ben Orta Çað’dan pek fark göremiyorum. Gören varsa beri gelsin…
     Her devrin olduðu gibi bu çaðýn da kendine özgü birtakým alameti farikasý, yani ayýrýcý özelliklerinin olmasý gerekir. Tarih öncesi çaðlarla kýyaslamaya çalýþsanýz aralarýnda hangi farklarý gösterebilirsiniz?
     Hemen yer gök okul diyebilirisiniz. Doðru aslýnda neredeyse her köþe baþýna bir okul yapmýþýz. Ama tek baþýna taþtan okul binalarýnýn çok fazla bir manasý olduðunu sanmýyorum. Bu durum diplomalý oranýný artýrma ve okumuþluk seviyemizi yükseltme noktasýnda göreceli bir üstünlük hissi verebilir. Ama olup olacaðý bu kadar… Daha ötesine geçemeyiz.
     Geçemedik de zaten. Sosyal iliþkilerimiz sakat. Gece yarýsý bir kadýnýn sokakta dolaþmasý cesaret iþi… Kara yollarýmýz cehaletini hýz yaparak telafi etmeye çalýþan trafik canavarlarýyla dolu. Eðitim bedava geçiþlerle kendi halinde… Kiþi baþýna en fazla güvenlik görevlisine sahip olduðumuz, kapýlarýmýza kilit üzerine kilit taktýðýmýz halde içimiz rahat etmiyor. Ve daha neler, neler…
     Bir noktaya kadar okullaþmanýn faydasýný inkâr edemeyiz. Mektep medrese görmüþ insanlarýn hayata bakýþ açýlarý diðerlerine göre çok daha farklý olur. Diðerlerine göre daha gerçekçi ve saðduyularý geliþmiþ olabilirler. Ama tek baþýna yeterli deðil. Diploma sahibi olan kiþiler eðer normal hayatlarýnda kitap okuma alýþkanlýðý elde edememiþse diploma tek baþýna hiçbir iþe yaramaz.
     Bugün baþýmýza gelen her ne varsa bunun yegane sebebi diplomalý cahilliðimizde aranmalýdýr. Okuma alýþkanlýðý elde etmemiþ, dolayýsýyla muhakeme yeteneði kemale ermemiþ bireylerden oluþan bir toplumun saðlýklý bir sosyal yapýya sahip olmasýný beklemek biraz fazla hayalcilik olmaz mý? Sorunlarýmýz varsa, ki herkes bir yýðýn sorundan bahsetmekte, bunu okuma dolayýsýyla saðlýklý ve akýlcý düþünme yeteneðine sahip olmayýþýmýzda aranmalýdýr.
     Japonya’da toplumun yüzde on dördü, Amerika’da yüzde on ikisi, Ýngiltere ve Fransa’da yüzde yirmi biri alýþkanlýk düzeyinde düzenli olarak kitap okurken bu oranýn ülkemizde on binde bir olmasý kanýmca utanýlacak bir durumdur. Ama yer gök aþhaneyle donatýlmýþ bir kültürel yapýnýn ürünü olan toplumumuzda bunu kendine dert eden kimsenin olduðunu sanmýyorum.
     Öyle olsa çevremizde il çapýnda öksüz ve yetim bir kütüphaneyle yetinmezdik. Öyle olsa doðru dürüst tek bir kitabevinden bile mahrum þehirlerde yaþamak zorunda kalmazdýk. Öyle olsa birbirimize karþý saygý sýnýrlarýný aþacak davranýþlar arasýnda bocalamaz, her an patlamaya hazýr bomba gibi agresiflik sýnýrlarýnda gezinmezdik. Hepsi bir yana öyle olsa bu duruma benden baþka itiraz edenler de olurdu. Ama anladýðým kadarýyla herkes haliinden gayet memnun.
     Ýnþallah yanýlýyorumdur…
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sel Zararý Devletin Sorunu Deðil
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Þeytan Olmasa Ne Yapardýk
Göreceli Doðru ve Yanlýþlar
Kahpelik Yarýþýnda Abd ve Pyd
Dualar Felaketimiz Olabilir mi?
Arap Yavþaklar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reza Aþký Sarraf Sevgisi
Zamlardan Hoþlanýyorum
Mülakat Sýnavlarýnýn Yarattýðý Çöküntü
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?
Ýsrail Tekke ve Zaviyelere Güveniyor
Hazreti Ömer Aday Olsa
Poþet Tepkileri Çok Komik
Benim Beka Sorunum Pahallýlýk!
Ýsteyen Cehenneme Girmeyebilir
Öðretmen Performans Deðerlendirme Sistemi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.