..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Þubat 2016
Manaca Sahiplik 4  
Bayram Kaya
Devamý yazý.


:ABAJ:
Köleci sahiplik imanýný oluþturan ya da köleci iman içinde yansýyan bir öðreti örneðini de burada vermekte yarar görmekteyim.

"Babam yardým yapacaðý günlerde, kendisinin yardým yapacaðý þeyi bana verir; dilenciye vermemi söylerdi. Ben de o yardým nesnesini (emtiasýný) alýr, dilenciye verirdim.
Bir gün babama:
Yardýmlarý neden kendisinin yapmayýp, yardýmlarý bana verdirerek sadaka (yardým) yaptýðýný sordum.
O da (babam) bana;
-Senin þimdiden yardým etme duygusu edinmen için ve yardým eden huylu davranýþlarý kazanman için bunu böyle yapýyorum; dedi".

Bu kültür, bu çýkarsama ve bu tutum kuþkusuz ki, iyi ve yeðlenecek bir ilham alýþtýr. Ve çok deðerli bir öðretidir. Altýn deðerindedir. Kimin için altýn deðerinde? Her halde yarýn yine aç kalýpta yine dilenecek olanlar için deðildi. Ýçinde olunan köleci sürecin, bunun dýþýnda sürer olmasý zaten olanaksýzdýr!

Ancak kendi dilencilerinin ve sadaka verenlerinin yaratýcýsý olan köleci sistem içinde kaldýðýnýz sürece bu böyledir. Takdir olunan mülke göre yapýlaþmayý deðil de; emeðin karþýlýklý deðer öðretisini esas alan, inþa yapýlaþmasýna göre her emeðin özel mülk edinmesini asal alsaydý; iþin rengi hiç te böylesi bir ahlaki tutumla seyretmezdi.

Ön ittifaklar olgunlaþmasý ittifaký grup mülkiyetini, kiþi emekleri üzerine daðýlýmla özel mülkiyet olur biçimde göç ettirememiþti. Daha doðrusu ittifaklar bu göç ettirme erginliðine ulaþmaya, zaman da bulamýþtýlar.

Sentezin gücüyle ön ittifaklar içinde çok hýzlý akan zaman çoklaþmasý içinde köleci sistem ön ittifaklar içindeki çeliþki veren zenginlik kaynaklarýna dikkat kesilmiþlerdi. Bu totem dönem öncesindeki bencil oluþa duyulan özlemdi.

O dönemde (totem dönem öncesi) kiþisi bencillik istese de mala mülke sahip olamazdý. Köleci döneme gelene dek, köprü altýnda çok su akmýþtý. Þimdiki bencil oluþun elinde silah olarak kullanabileceði mal mülk gibi çok muazzam önemde bir güç vardý.

Köleci dönemde oluþan temel düzey bencillik güdülü süreç, geçen zamanla hayli akýllanmýþtý. Totem dönem ve ittifaký dönemleri kazanýmýyla müktesebatlarý, damgasýný taþýyordu bu bencil oluþ. Bu nedenle, hiçbir zaman da sosyal kültürlü mana dönemi öncesindeki o türlü bir bencillik olmayacaktý.
Bencillik ittifaký zenginliklere kendi kiþisi sahiplenmesi içinde zenginliðin, kendisine katacaðý muktedir olucusunu görmüþtü. Bu nedenle köleci egemenlik süreci iyi kotarýlmýþ bir olupbittiye getirecekti. Tüm enerjisini buna sarf edecekti.

Örnek konumuza dönersek ve yine siz köleci sistemi bu olupbitti içinde deðiþmez bilip, köleci sistemi dileneniyle, dilendireniyle, dilencisiyle; tasadduk edicisiyle, sürüp gider olan bir nizam (düzen) olarak görürseniz; bu anlayýþýn kendi baðýntýlarý içinde sorun kendisini niceleyen bir kronikleþme olurdu.

Dilenme ve dilenciye yardým; köleci sistemde baþ gelinmesi gereken bir sorun iken söz gelimi; "sað elin verdiðini sol el görmesin" deyiþi ile ikinci bir kronik sorun patlak vermiþ demektir. Salt yardým etmekle iyi ahlak edinen biriyle, þimdi bambaþka bir dramatik oluþun ikinci bir boyutunu oluþursunuz.

Köleci sistemden doðan dilencilik; dilencilikten doðan dilencinin duygusu olan ezilme, ezikliði yaþama yansýmasýyla süreç bambaþka oluþlara gitmekle baþlangýç koþullarýndan iyice kopar. Baþlangýç koþulu gerekmelerden kopan süreç, anlaþýlmaz olmakla heyula olur. Gideceði yer de yoktur gelir üzerinize oturur.

Üzerinize oturanýn aðýrlýðýný duyup onu çözüm oluþla ele alýrsýnýz. Bir þeye alýþtýnýz mý, alýþmanýn da iyice afyonlamasý olan baþka bir alýþmayla erdem üstüne erdemi; ahlak üstüne ahlaký; yani suyunun suyunu ortaya çýkarýrsýnýz. Bu konuda birbiriyle yarýþmada (aklý kullanmamada) açýkçasý iþin suyunu çýkarýrsýnýz.

Bu düþüncenin geçmiþi olan geri beslenin yasasý neydi? Ýttifaký dönemin, köleci sistem içine aktarýlanlarý içinde özel mal mülk sahipliðinin anlayýþý ve bilinci yoktu. Mal sahipliði olmazýyla aktarým olan sürece göre köle sahibi olan efendinin; hem köleyi hem þimdiki kendi mal mülk sahibi olmasýný bir türlü açýklayamamasýydý.

Sömüren-sömürülen; ezen-ezilen; güçlüler-güçsüzler; ikilemi içindeki mana anlamalý sahiplikle efendiler servetlerini El-Baal ‘den ya da bin bir söylemi oluþun en bilinen adlarýndan bir olan MAMON'un (mammam’ýn), serveti kendilerine takdir ettiðini mana edip söylediler.

Bunlar hep geri baðlaným yasasý olan geçmiþten gelen inþacý devinmeler üzerindeki mana anlayýþýný köleci enfeksiyonla adým adým enfekte etmekti. Enfekte oluþu görmüyorsunuz. Ama enfeksiyonla baþ baþaydýnýz. Kafalar inþa olur kalýp anlamasýyla aynen duruyordu. Ama kalýp üzerinde þekillenen mana, yani görüntüyü veren anlam (þapka gibi olurla) deðiþiyordu.

Bu öyle bir biçim deðiþmedi ki bir daha o kalýplar üzerinde (o hayal perdesinde) bir daha o erken dönemli yapýsalcý görüntüyü yansýtamayacaktýnýz. Çünkü kendisinden öncesinin inþa kalýplarýný bire bir kullanan köleci tevhit anlayýþý; özel mal mülk edinme karþýsýnda ittifaký dönemdeki ortaklýðý asla kabul etmiyordu. Bunu þirk sayýyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.