..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Hakan Yozcu




2 Temmuz 2015
Sayýn Bahçeli’nin Tarihi Hatasý  
Hakan Yozcu
Alpaslan Türkeþ öldükten sonra MHP’nin baþýna Sayýn Devlet Bahçeli geçti. Ýlk icraat olarak partiyi toplama yoluna gitti. Özellikle sol kesim tarafýndan yer altý dünyasý olarak bilinen ülkücü kesimi veya o yolda özenen kiþileri temizleme yönüne gitti. Bahçeli “Ülkücü gençlerin yer altý dünyasýyla, mafya ile iþi olamaz” dedi. “Bunlarýn yeri MHP deðildir” dedi ve bütün olumsuz kiþileri temizleme yönüne gitti. Ýyi de etti. Bu gün gelinen noktada artýk kimse MHP’ye veya ülkücülere o gözle bakmaz oldu. Hatta sempati toplamaya baþladýlar. Özellikle PKK’nýn saldýrýlarýnýn arttýðý dönemlerde Ülkücü gençler her cenazede bulunup PKK’ya tepki gösterdiler. Her cenazede, her olayda, her düðünde, her milli maçta bayrak açmaya baþladýlar. Ýstiklal Marþýmýzý okudular…


:AFDB:

     MHP, Türk Siyasetinde farklý yeri olan önemli bir siyasi partidir. Ülkücüler arasýnda Baþbuð olarak anýlan Rahmetli Alpaslan Türkeþ tarafýndan kuruldu.
     MHP, kendini Vatan-millet sevgisi, bayrak sevgisi, din sevgisi ile topluma tanýtmýþ ve bu düþünceyi Türk-Ýslam sentezi ile taçlandýrmýþtýr.
     Türk Milliyetçiliði düþüncesini esas alan MHP, insan sevgisini de düþünce yapýsýna ekleyerek herkesi ve herkesimi kucaklamaya çalýþmýþtýr.
     Kudretli Lider Alpaslan Türkeþ sayesinde parti büyümüþ ve özellikle gençler arasýnda çok raðbet görmüþtür.
     Alpaslan Türkeþ yazdýðý kitaplarla adeta Türk gençliðine yön vermiþ “9 Iþýk” adlý eseriyle de bütün düþüncelerini adeta formülize etmiþtir.
     Bu düþünceleri beðenir ya da beðenmezsiniz, kabul eder veya etmezsiniz o sizi baðlar. Ama bu düþünceleri benimseyen o kadar çok genç oldu ki milyonlarý buldu. Hatta bu uðurda canýný dahi hiçe sayan gençler oldu.
     Alpaslan Türkeþ öldükten sonra MHP’nin baþýna Sayýn Devlet Bahçeli geçti. Ýlk icraat olarak partiyi toplama yoluna gitti. Özellikle sol kesim tarafýndan yer altý dünyasý olarak bilinen ülkücü kesimi veya o yolda özenen kiþileri temizleme yönüne gitti. Bahçeli “Ülkücü gençlerin yer altý dünyasýyla, mafya ile iþi olamaz” dedi. “Bunlarýn yeri MHP deðildir” dedi ve bütün olumsuz kiþileri temizleme yönüne gitti.
     Ýyi de etti. Bu gün gelinen noktada artýk kimse MHP’ye veya ülkücülere o gözle bakmaz oldu. Hatta sempati toplamaya baþladýlar. Özellikle PKK’nýn saldýrýlarýnýn arttýðý dönemlerde Ülkücü gençler her cenazede bulunup PKK’ya tepki gösterdiler. Her cenazede, her olayda, her düðünde, her milli maçta bayrak açmaya baþladýlar. Ýstiklal Marþýmýzý okudular…
     MHP’nin geçmiþte sembolündeki 3 Hilal gibi, 3 vekil çýkardýðý dönemler de olmuþtu. Türkeþ’in yapayalnýz çýktýðý yolda, MHP kat be kat büyüyecekti. Sonraki yýllarda vekil sayýsý daha da artacaktý.
     Sayýn Bahçeli 18 Nisan 1999 yýlýnda yapýlan seçimlerde o zamanlar her yerde uygulanan “Baþörtüsü yasaðýný kaldýracaðýný” söylüyor ve her mitingde ateþli konuþmalar yapýyordu. Bir önceki seçimde aldýklarý oy oraný 8.2 idi.
     Yapýlan eylemler, yapýlan konuþmalar MHP’yi adeta bir umut partisi haline getirdi. Ve MHP Sayýn Bahçeli ile oy oraný olarak 17.98’i buldu. Ýkinci parti konumuna geldi. Ýktidara çok yakýndý. O zamanlar yaþý çok ilerleyen Ecevit’in DSP’si 22.2 oy oraný ile 136 vekil çýkarmýþtý. Fazilet Partisi, yüzde 15 oranýna sahipti. ANAP yüzde 13.2, DYP ise yüzde 12 oy oranýna sahip olmuþtu. Deniz Baykal’ýn CHP’si ise baraj altýnda kalmýþ ve meclise girememiþti.
     Tabloya göre, Cumhurbaþkaný Hükümet kurma görevini Ecevit’ verecekti. Ecevit’in de yaþýnýn ilerlemiþ olmasýndan dolayý bu görevi yapýp yapamayacaðý þüpheliydi. Eðer Bahçeli biraz politik davransaydý yüzdeyüz Baþbakandý.
     Ýþte Sayýn Bahçeli belki de siyasi ömrünün hatasýný yaparak Baþbakanlýðý kabul etmemiþ ve “Fazilet Partisi ile Doðru Yol Partisi dinlensin” diyerek, kendisine altýn tepside sunulan iktidarý kabul etmemiþti. Bundan sonrasý daha da vahimdi.
Bahçeli, Ecevit ve Mesut Yýlmaz ile koalisyon oluþturacak ve Baþbakanlýða da Sayýn Ecevit getirilecekti. Belki Türk Siyasi tarihinin en kötü Hükümetiydi bu oluþum.
     Ecevit’in, býrakýn Baþbakanlýk yapmayý, konuþmaya ve yürümeye dahi takati yoktu. Kolundan baþkalarýnýn desteði ile yürüyor idi. Kulaklarý duymuyor, gözleri iyice görmüyordu. Dedikodular da almýþ yürümüþ ve hatta “Çocuk bezi dahi kullandýðý” söylenir olmuþtu.
     “Tarih, tekerrürden ibarettir” sözü ne kadar doðrudur bilemem. Ama Sayýn Bahçeli buna benzer bir hatayý da geçtiðimiz günlerde de yaptý.
     Sayýn Bahçeli, seçimlerde tüm Türkiye’ye seslenerek “Bizimle yürü Türkiye” dedi. Çok kalabalýk mitingler yaptý. Yine bir umut olarak görüldü.
     Mitinglerde, “Türkiye’nin AKP’den kurtulmasý gerektiðini, bunun için de her yola, her çareye baþvuracaklarýný” söyledi.
     AKP’nin gitmesi gerektiðine inanan vatandaþlar da MHP’ye oy verdi. MHP oylarýný bir kez daha artýrdý.
     Neticede MHP 80 vekil ile üçüncü parti olarak meclise girdi. Ortaya koalisyon tablosu çýktý. Vatandaþýn iradesi bu yönde oldu.
     CHP, MHP’ye tarihin teklifini sundu. “Baþbakan Sayýn Bahçeli olsun. MHP, CHP ve HDP koalisyon kuralým veya HDP dýþarýdan destek versin” dedi. Sayýn Bahçeli, HDP ile ayný ortamda bulunmamak için bu öneriyi kabul etmedi.
     Gözler, Meclise çevrildi. Meclis Baþkanýný seçecekti. Bu da koalisyonun ilk adýmý olarak öngörüldü. Yasalara göre ilk iki turda salt çoðunluk aranacaktý. Her parti kendi adayýna oy verdiðinden ilk iki turda sonuç alýnamadý.
     Dördüncü turda en çok oy alan aday Meclis Baþkaný seçilecekti. Eðer CHP, MHP ve HDP CHP’nin adayý Sayýn Deniz Baykal’a oy verirse Baykal kazanacaktý. Beklentiler de o yönde oldu.
Ama Sayýn Bahçeli, yine yaptý yapacaðýný. Öyle bir savunma yaptý ki adeta AKP’ye Meclis Baþkanlýðýný hediye etti. Bahçeli “HDP’nin oy verdiði yere oy vermeyiz” dedi. Ve MHP Baykal’a oy vermeyip boþ kullanýnca AKP adayý doðrudan seçimi kazanmýþ oldu. Oysa HDP’den Deniz Baykal’a 2 oy çýktý…
Sayýn Bahçeli ikinci kez siyasi bir hata yaptý. Bahçeli’nin bu manevrasý sosyal medyada büyük tepki topladý. Sayýn Bahçeli’yi topal deðneði olmakla veya AKP’ye yama olmakla suçladýlar. En çok da “Osmaniye AKP Milletvekili Devlet Bahçeli” diye paylaþýmlar yapýldý.
Bahçeli’nin bu iktidar korkusu nedendir bilmiyorum. Herkes iktidar olmak isterken kendisi her fýrsatý elinin tersiyle geri çeviriyor. Kendine olan güvensizlik mi acaba bu?
Bu sene ben de TC adýna ilk kez genel seçimlerde oy vermiþtim. Ve oyumu da tabii ki gururla MHP’ye verdim. Ama bu yanlýþlarý görünce hata yaptýðýmý anladým. Eðer mümkün olsaydý oyumu geri alýrdým. Þimdi mümkünse Sayýn Bahçeli’den oyumu geri istiyorum…
Ýþin özü þu: MHP yanlýþ yaptý. Yapmaya da devam ediyor. Bir daha hiçbir güç kuvvet bana bu zihniyeti taþýyan MHP’ye oy verdiremez.
MHP, bu yanlýþlarýnýn cezasýný ilk seçimde çeker diye düþünüyorum. Oy potansiyelinin çok düþeceðini ve hatta baraj sorunu yaþayacaðýný düþünüyorum.
Tabii ilk genel kurulda Sayýn Bahçeli’nin Genel Baþkanlýktan alýnmasý halinde, MHP’nin daha da büyüyeceðini, herkesi kucaklayan, adil, demokrasiye inanmýþ, devlet sevdalýsý, millet sevdalýsý bir baþkanla MHP’nin tek baþýna iktidar olacaðýna inanýyorum…
Öyle görünüyor ki Sayýn Bahçeli, artýk vaktini doldurmuþ…
MHP’de yeni lidere ihtiyaç var. Bu gün gibi ortada…
MHP er veya geç istediði liderini bulacak ve ona kavuþacaktýr…
Hayýrlýsý deyip ilk kurultayý bekleyelim…      
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Halk Darbe Ýstemiyor
eðitim Yaz Boz Tahtasý Deðildir
"Kýbrýslýlýk" Üzerine
süleyman Demirel’in Ardýndan
Türkiye Bu Kadar Zengin mi?
Mehter Marþýný Bilmeyenler Ýçin
Ydh Ya Siyasi Olur Ya da Siyasi Parti Doðurur
Dedikodu Olmasa
Yeni Bir Oluþum Mu?
Gönlüm Meral Akþener’den Yana

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.