..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > leyla karaca




16 Haziran 2015
Bu Dünyada Sevmeyenler Ahrette Neye Yarar?*  
leyla karaca
Ama Hatice Eðilmez Kaya’nýn üslubundan bahsedeceksek gelin biz bu us ile kavramaya gönlü de dâhil edelim.


:AHJB:


“Ýnsan olmaya azmetsek kâfi” Naneli Þeker

Yazýyla, mürekkeple, sözcükle hemhâl olan insanlarda gözlemlediðim bir þey var. Onlar, temel ve insani düþünme eþiklerini geçtikten sonra Logos’un büyülü vadisinde adýmlamaya baþlýyorlar. Herakletios’un Logos’unu hatýrlayacak olursak evreni düzen içinde kuran ve hareket ettiren bu ussal ilke Eski Yunanca’da us ile kavrama anlamýna geliyordu. Ama Hatice Eðilmez Kaya’nýn üslubundan bahsedeceksek gelin biz bu us ile kavramaya gönlü de dâhil edelim. Ki ancak, bu ussal ilke gönlün ýþýðý ile aydýnlanacak olursa her þeyin muazzam bir bütün içinde olduðu, devindiði ve dönüþtüðü anlaþýlabilir.

Hatice Eðilmez Kaya’nýn ilk deneme kitabý Pervanenin Duasý’ný okuduðumda fark etmiþtim. Yazar, yaþamýn esaslý bir portresini çizerken evrensel hakikatlerden toplumsal dinamiklere kadar önemli bilgiler de veriyordu.
‘Masumiyetin yitirildiðinin en önemli kanýtý takdir edebilme, güzellikleri görebilme ve dile getirebilme melekesinin yitirilmesidir.’ diyordu Pervanenin Duasý’nda. Ama beni asýl þaþýrtan bu deðildi. Kimi zaman uzay boþluðuna, nebulalara, ýþýk hýzýný geçen takyonlara kafa yoran mahir bir fizikçi gibi konuþuyordu.
‘Yaþadýðýmýz maddeler âlemi bana öyle geliyor ki hakikatin kýmýltýlý bir izdüþümünden ibaret… Evet, kýmýltýlý asla duraðan deðil. Bu yüzden bize çok inandýrýcý ve gerçek geliyor.’ Yazarýn deyimiyle, ‘ehli gönül olanlar korkunç bir hýzla birbirinden uzaklaþan eþyayý okuma telaþýnda’ idi. Böyle bir tanýmlama ancak hayatýn ve varlýðýn içinde derin akan bir ýrmaktan neþet eder.
Pervanenin Duasý’ndan sonra Naneli Þeker’de biraz daha sýcak ve ruhu sarýp sarmalayan bir üslupla karþýlaþtým. En az onun kadar hikemi, þeffaf ve duru akan… Dünya denen muammanýn kenarýndan geçip giderken hüzünle karýþýk buruk ama sonsuz olduðunu bilen bir lezzetle bakýyor etrafýna Naneli Þeker! En sonunda þirin ve nane serinliðinde bir iz býrakacaðýný bilen bir eminlikle. Yazar insanýn ve yaþamýn tam ortasýndan sözü alýrken bütünün motifini de ustalýkla devþiriyor Naneli Þeker’de…

Kýsa kýsa baþlýklar halinde hayatýn kýsa özetini veriyor. Özellikle sufileri anlattýðý bölüm tekrar tekrar okunasý...


‘Pervanedir sufiler, bülbül deðil. Lal oluþlarý, þer söylemektense kavruluþu tercih ediþleri, onlarýn arif olabilmelerini de saðlamýþtýr. Telaþlý, ürkek ve yalýmdýrlar yegâne dost bildikleri ýþýðýn karþýsýnda. Onlarý ýþýðýn harýyla yanmak deðil, karanlýk yani kesret yorar. Yorulduklarý an dinlendikleri, derde derman bulduklarý yegâne makam yakýcý ve öldürücü de olsa yine Yar’in kucaðýdýr. Ölüm, nar ve vuslat onlar için ayný yolun at baþý giden üç yolcusudur.’
Kurtuluþ okunmaya deðer bir risale hükmünde! Ýnsaný merkeze alan bu kýsa denemede tutsaklýk ve özgürlük arasýnda bir sarkaç hareketiyle salýnan insaný anlatýrken kurtuluþun en etkili reçetesini veriyor bizlere.
‘Her kurtuluþ beraberinde emeði gerektirir. Emek harcamazsak eðer, sadece þikâyetçi olduðumuzu kurda kuþa, anlatarak dolanýrsak etrafta, hiçbir olumlu sonuç elde edemeyiz. Baþkalarýndan bir þeyler umarak, miskin miskin hayaller kurarak, düþlerimizde zafer þarkýlarý söyleyerek huzurun mahallesine bile yaklaþamayýz. Herhangi bir tutsaklýðýmýzdan kurtulabilmemiz için öncelikle kendi güç ve yeterliðimize güvenmeliyiz.’

Ýnsanýn gizemine dair önemli ve kayda deðer önermelerle görücüye çýkmayan bir deneme kitabý tahayyül edemiyorum. Bunu yaparken de bir dost meclisi sunabilmeli okura. Eðilmez Kaya bu anlamda kývamý ustalýkla tutturabilmiþ bir yazar. Engin kelime bilgisi ve onlarý birer zümrüt, yakut gibi cümle içinde kullanmasý kitabýn ýþýðýný arttýrýyor. Yazýsýndaki akýcýlýk ve þeffaflýk derine doðru özlemle akan huzurlu bir ýrmaðý seyrettiðimiz duygusunu veriyor. Hatta sayfalar arasýndaki þýrýltý gönlümüze kadar geliyor. Günýþýðý kadar asude olmak isteyen yazar okura bu duyguyu geçirmede oldukça baþarýlý.

Yanmanýn en fenasýný resmediþine de bakmakta fayda var:
‘Terk eden bir sevgiliyi hatýrlamak yanmalarýn en harlýsý olsa gerek Özlenen, muzdarip dimað tarafýndan; gece midir acaba, yoksa unutabilmek melekesi midir? Gamdan ve kasavetten ne kurtarabilir onu? Derin bir uykunun kollarýna býrakmak mý kendini, yoksa unutuþun zümrüt sinesinde kendinden vazgeçmek mi?’

Yazarlýðý yanýnda dostluðu da muazzamdýr Hatice Hoca’nýn. Kuvvetle muhtemeldir ki öðretmenliði de öyle. Dostlarýna sevgide cömert oluþuyla hakikate olabildiðince yakýn… Naneli Þeker’de ilk kez gördüðüm bir türküye ait olan þu cümle insanýn kaçamadýðý o kaderi ne güzel özetliyor:
*Bu dünyada sevmeyenler ahrette neye yarar?

Ben Leyla… Dünya yaþýyla an itibariyle 38’im. Þimdiye dek Hatice Eðilmez Kaya gibi bir dost ne gördüm, ne iþittim, ne tecrübe ettim. Gönül incitmekten imtina eden, kaprissiz, vefalý öyle güzel bir yürektir o. Sesini duymadýðýmda rahat edemediðim nadir insanlardandýr. Dökülüþlerimle ne çok baþýný aðrýtmýþýmdýr, yeri gelmiþken binlerce teþekkür ve minnetle… Onunla aranýzýn bozulmasý imkânsýz gibidir, þükürler olsun. Ýnsanýn duru bir suyla arasý bozulabilir mi? Allah sevdiklerimizden, hakikatten ayrý býrakmasýn duasýyla sözü Naneli Þeker’in mayhoþ tatlýlýðýna býrakalým. Hayat da biraz öyle deðil mi?

‘Varlýk ve hiçlik arasýndaki býçak sýrtý sýnýrýn, farkýndalýðýna ermiþ olan insan nesli için sevilmek; tatlý, bir o kadar da sarhoþ edici bir etkiye sahip… Sevilenden ayrý kalmak eðitebilir ruhlarýmýzý fakat divane de edebilir.’

BERCESTE



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ürpertici Bir Temas; Keyfekader Kahvesi
Ýþitin Ey Yarenler*

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gitmek Ya da 'Kýz Getmirsin?'
Duymak, Düþünmek ve Yanmak Üzerine Bir Kitap: Göðsündeki Gökyüzü
Güneþi Kestirmeden Doðduran Özgürlük Ýksircisi; Yasak Delme Saati
Saf Bir Suyun Seyri: Berneva
Eski Ýstanbul’un Büyüsünde; Aslýnda Hüzün ve Ýstanbul
Hiç Deðiþmeyen
Bir Poetikayý Yorumlama Denemesi
Ýki Aradaki Ben'de...
Ruh Sandalý Semada
Yüzleþme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeviri Günlükleri 2 [Þiir]
Kýrýk Beyaz [Þiir]
Yaseminler Yavaþ Açar [Þiir]
Leyla Karaca / Üçüncü Mevki Dergisi Ýçin Söyleþi [Þiir]
Sonsuzla Sek Sek'te Var mýsýn? [Þiir]
Leyla Karaca / Acemi Dergisi Ýçin Söyleþi [Þiir]
Çeviri Günlükleri 1 [Þiir]
ve Þiir (1) [Þiir]
Yumuþak G Soruþturma; Þiirin Estetik Deðeri [Þiir]
Muazzam [Þiir]


leyla karaca kimdir?

Ruh bedende ihtiyar olarak doðar; beden ruhu gençleþtirmek için ihtiyarlar. (Oscar Wilde)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © leyla karaca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.