..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Arap Kurt




2 Mayýs 2015
Ýþçinin Hakkýný Alýn Teri Kurumadan Ödeyiniz  
"uluslararasý birlik, mücadele ve dayanýþma günü"

Arap Kurt


Hal böyle iken yaklaþan seçimler nedeniyle meydanlara inen siyasiler, meydanlarýn geniþ olmasý sebebiyle atýp tutmaktalar.


:ADID:
Böyle buyuruyor. Peygamber Efendimiz

1 Mayýs iþçi bayramýný nedir?
Ne deðildir.
Ýlk önce bu günün önem ve ehemmiyetini belirtelim
"uluslararasý birlik, mücadele ve dayanýþma günü";isçi bayramý olarak kutlanan "1 Mayýs”ýn kökeni, 19 yüzyýlýn sonlarýnda, Amerika ve Kanada’da sendikalar tarafýndan örgütlenmiþ 350 bine yakin isçinin, haklý mücadelelerini kararlý bir þekilde sokaða taþýmasýna ve genel greve gitmelerine dayanýr. Ýþverenler, ABD burjuvazisi, hükumet, kapitalist medya ve silahlý kuvvetler bu kararlý dirençten ve tepkiden korktuklarý üzere, "paralý" çeteleri ve kuvvetleri emekçilerin üzerine salmýþlar, provokatörlük görevlerine yerine getirerek haklý gösterileri çatýþmalara dönüþtürmüþlerdir. Ayni, sömürgeciler daha sonra kurulan düzmece mahkemeyle, dört iþçi lideri asma karar almýþ ve öncü iþçilerin ölümüne neden olmuþlardýr.

Bu olayýn anlamý ve önemini tespit eden, ikinci enternasyonal, 1 Mayýs’ýn iþçi sýnýfýnýn birlik, dayanýþma ve mücadele günü olmasýna karar verir ve 1 Mayýs’ýn tüm dünya iþçileri tarafýndan, burjuvaziye ve sömürüye karþý haklý direniþlerini haykýrmalarýna vesile olmasýný saðlar.

Ülkemizde "1 Mayýs" kutlamalarýný, istiklal savasý devam ederken, Türkiye cumhuriyeti.'nin ilan edilmesinden hemen önce baþladýðý bilinir.
1977 de 34 kiþinin ölümüyle ülke tarihinde kara bir gün olarak bilinen 1 Mayýs. Bu nedenle gergin ve olaylý bir þekilde kutlanmaktadýr.
Geçtiðimiz yýllarda taksimde yapýlmasýna izin verilen ve olaysýz geçen kutlamalar. Bu yýl provokasyonlarýn ve istenmeyen olaylarýn olma ihtimaline karþý yasaklanmýþtýr.(haklý veya haksýz ama yasaklanma sebebi olarak kamuoyuna bu þekilde bir açýklama- savunma yapýlmýþtýr)
Tarihçesine baktýktan sonra gelelim günümüze. Dünden bu güne çalýþanlar açýsýndan deðiþen hiçbir þey olmamýþtýr. Ufak tefek farklýlýklar olsa da. Yine emek sömürülüp uluslar arsý sermaye için insanlar köle gibi çalýþtýrýlmaktadýr. Bu durum Avrupa da ve Amerika da biz de olduðu gibi deðil elbette buna sebep sosyal devlet olamayýþýmýz, adaletin olmayýþý ve inancýmýzýn gereðinin yapýlmýyor olmasýndandýr Çünkü Peygamber Efendimiz, "Ýþçinin ücretini alýn teri kurumadan önce ödeyiniz" demiþtir.
Demek ki neymiþ. Ýþçiye emekçiye en çok biz deðer verecek. Ve alýn terinin karþýlýðýný anýnda verecekmiþiz! Peki, günümüz Türkiye’sinde uygulama böylemidir? Asgari ücret belirlenirken enflasyon, hayat pahalýlýðý, unutularak aylarca süren müzakereler adaletli bir ücretlendirme için mi? Yoksa verilen üç kuruþtan ne kadar vergi alýrýmýn hesabýmý yapýlmaktadýr.

Çalýþanlar emeklerinin karþýlýðýný, alýn terlerinin deðerini almak isterken ülkeyi yönetenler yaptýrdýklarý iþleri ne kadar ucuza mal ederler onun hesabýndalar. Bundan on beþ yýl önce asgari ücretin bir ay boyunca çay simit yiyen aile bireylerine yetmediðini haykýranlar, geldiðimiz bu yýlda o hesapta adý geçen çay ve simidi de yiyemez hale getirmiþ adeta kursaðýnda býrakmýþtýr.

Hal böyle iken yaklaþan seçimler nedeniyle meydanlara inen siyasiler, meydanlarýn geniþ olmasý sebebiyle atýp tutmaktalar. Vaatler, iltifatlar vatandaþýn adeta ayaklarýnýn altýna kýrmýzý halýlar sermektedir. vatandaþa geçmiþteki her þeyi unutturmak, gelecek için güzel umutlar,renkli hayaller satmaktadýrlar. Hem de bedava!
Bu gibi durumlarda nedendir bilmem La fontanie'nin karga ile tilki masalý akýma gelir. O günden bu güne hâlâ ayný peynirin peþinde insanlar, faka basmayacaðýna binlerce kez yemin etse de kargalar, ne yapýp ne edip peyniri kapýyor tilkiler. Bu masalý herkes bilir ama bir kez daha hatýrlatmakta fayda görüyorum.

Bay karga konmuþ bir dala, koca bir peynir aðzýnda. Tilki kokuyu almýþ gelmiþ, bilirsiniz kurnaz olur tilkiler, kargayý nasýl tuzaða düþüreceðinin hesabýný yapývermiþ.
-Günaydýn sayýn karga, bu ne güzellik demiþ; Bu ne güzellik böyle, inanýn bakmaya doyamýyorum size. Þu pýrýl pýrýl tüylerinize, renginize. Ne yalan söyleyeyim, bu ormanda bir güzel daha yoktur üstünüze.

Karakarga havalara girmiþ, bir görseniz. Ne yapacaðýný þaþýrmýþ sanki saða sola kývýrmýþ boynunu, poz vermiþ fotoðraf çektirir gibi… Tilki onun havalara girdiðini görünce, daha bir coþmuþ sanki. Sýradaki palavralarýný söylemeye baþlamýþ.

- Bunca güzelliðe, sesiniz nasýldýr acaba diye merak ediyor insan. Acaba sesinizi duyabilir miyim sayýn karga?

Þuna bir gak diyeyim de ses görsün demiþ; gak der demez peyniri aðzýndan düþürüvermiþ. Tilki kapmýþ peyniri, yer dururmuþ bir köþede, karakarga gözyaþý dökmüþ peyniri için. Tilki giderken dönmüþ karakargaya son sözünü söylemiþ o anda.

-Kara bayým, demiþ kargaya; þu sözümü. Hiç unutma, kaptýrdýðýn peynire deðer: Her dalkavuk çýkarý için över, yüzüne güler, peynirini yer. Karganýn aklý baþýna gelmiþ ya iþ iþten geçtikten sonra.

Ez cümle; siz siz olun âlinizdekine sahip olun, kuru kuruya kurban olmalara ve içi boþ vaatlere kulak asmayýn. Bir þey vereceklerse önce elimdekini kaptýrmadan artý bir þey elde etmenin yolunu bulalým… vesselam

Arap Kurt - Köþe yazýlarý -

Arap Kurt



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üst Akýlýn Aklý...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bal Tutan Parmaðýný Yalar...
Ne Zaman Ýnsan Olacaðýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dünya [Þiir]
Tek Kiþilik Oyun [Þiir]
Ýnkar [Þiir]
Ömür Denilen Resim [Þiir]
Hiç... [Þiir]
Þehit Anasý'na [Þiir]
Vurdumduymaz [Þiir]
Ýki Çift Sözüm Var Aþka [Þiir]
Bahane [Þiir]
Gen/im [Þiir]


Arap Kurt kimdir?

HAYATI (1965) 1965 yýlýnda Çorum’un Alaca ilçesinde doðdu. Ýlkokulu orta ve liseyi Alaca’da bitirdi. 1985 yýlýnda girdiði Anadolu üniversitesi iktisat fakültesinden 1988 yýlýnda kendi isteði ile ayrýldý. Evli ve bir kýz, iki erkek çocuk babasý olan þair, ticaret ve tarým iþleri ile uðraþmaktadýr. Hitit üniversitesi ve çorum il kültür turizm müdürlüðünün katkýlarýyla çýkarýlan "Çorumlu aþýklar,ozanlar,þairler antolojisi"nde beþ adet hece þiir yer almýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
orhan veli,cahit sýtký tarancý.necip fazýl ,m.akif ersoy v.s


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arap Kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.