..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > osman tatlý




29 Mart 2015
Yazar Konularý Nereden Alýr  
osman tatlý
Ey simurg! Okuyucu etkilendiði ve kendisini bütünleþtirdiði yazýlarda hep yazarýn kendisini arar ve yazarýn kendi yaþadýklarýný kaleme aldýðýný düþünür. Yazara bunu nasýl yazdýnýz? Baþýnýza geçenleri mi yazdýnýz? Kimden etkilendiniz gibi sorular sorup dururlar. Özellikle yalnýzlýk, aþk, sevgi ve iliþkiler üzerine yazýlan deneme ve roman türlerinde yazan yazarlara sorulur.


:AHAI:

Ey simurg! Okuyucu etkilendiði ve kendisini bütünleþtirdiði yazýlarda hep yazarýn kendisini arar ve yazarýn kendi yaþadýklarýný kaleme aldýðýný düþünür. Yazara bunu nasýl yazdýnýz? Baþýnýza geçenleri mi yazdýnýz? Kimden etkilendiniz gibi sorular sorup dururlar. Özellikle yalnýzlýk, aþk, sevgi ve iliþkiler üzerine yazýlan deneme ve roman türlerinde yazan yazarlara sorulur.

Ey okuyucu! Unutmak ki hiçbir yazar, yazdýklarýndan baðýmsýz deðildir; ancak bu demek deðildir ki yazýlanlar bütünüyle yazarýn hayatýný iþaret eder. Yazar, edindiði birikimi ve tecrübeyi yazdýklarýna yansýtýr. Yazar gördüklerini, duyduklarýný ve dinlediklerini de yazýlara yansýtýr. Yazar, etkilendiði sosyal geliþmeleri de kaleme alýr. Ayrýca klasik ve bilinen bir þeydir ama yazar doðduðu coðrafyadan, aile ve okul ortamýndan, toplum ve kültürden baðýmsýz bir insan deðildir. Muhakkak bunlarýn etkisiyle hareket edecektir. Yazarýn, gözlemci ve analizci yapýsý birçok etkiyi harmanlamasýný saðlar. Yazar yazýlanlarýn hem içinde hem de dýþýndadýr.
Yazarýn birikimi ve ileri görüþlülüðü yazdýklarýný þekillendirir. Yazarýn hedeflediði okuyucu kitlesi yazarýn kitap içeriðine ve yazým üslubuna bile yön verir. Örneðin, duygusal ve aþk üzerine bir denemede hiçbir zaman akademik bir dil kullanýlmaz. Daha sade ve anlaþýlýr bir dil tercih edilir. Çünkü yazar, yazdýklarýnýn okunmasýný, çok insana ulaþmasýný hedefler. Tabii bütün yazarlarýn çok okuyucuya ulaþma derdi olmaz. Kendilerine seçkin bir okuyucu kitlesi hedeflerler ve bununla yetinirler.

Yazarýn görünen baþarýsý ele aldýðý konu kadar, okuyucuyu kendine çekme gücüne de baðlýdýr, yani okuyucu kendini kitap da bulabiliyorsa, okunan kitap güzeldir, anlamlýdýr. Okuyucu, okunan da kendini bulamýyorsa kitap kýsaca güzel deðildir, eh ölçüsündedir. Onun içindir ki yazarlarýn çoðu, insanlýðýn ortak konularýný ele alýr ki genel okuyucu kitlesini kuþatmasý kolay olabilsin. Yoksa alan çalýþmasý üzerine yazýlan kitaplar, sadece o sektöre de bulunanlarýn ilgisini çeker.

Son dönemlerde birbirine yakýn tarzýnda kitaplarýn artmasý, okuyucu kitlesinin beklentisi nedeniyledir. Yani kiþisel geliþim ve aþk içerikli kitaplara olan ilgi, ortalama yazarlarýn iþtahýný kabartmaktadýr. Çünkü yazýlmasý kolay olan kitaplardýr. Düþünce ve bilgi derinliði aranmayan salt duygulara hitap eden bu serbest çalýþmalarda dilin sadece, anlaþýlýr ve basit olmasýnýn etkisiyle de en çok tercih edilen kitap çalýþmalarýdýr.
Ey simurg! Duygusal kitaplar, yazarlarýn hayatýnýn da romantik olduðu anlamýna gelmez. Güzel olan her þey yazarýn yaþadýðý þeyler deðildir. Bazen yazar yaþayamadýðýný da yazar. Beklentilerini, keþkelerini, hayal kýrýklýklarýný yazýya döker. Bunlarý sana hoþ bir þekilde sunar. Bu hoþluk ve sunum yeteneði sende yazar bunlarý yaþamýþ ki bu kadar güzel anlatabilmiþ diye düþünmene neden olur. Hayýr, yazar yazdýklarýný yaþasaydý, büyük ihtimalle yazar olamayacaktý.

Okuyucularýn çoðunun içine düþtüðü bu handikap, insanlarý gerçek hayattan kopmasýna neden olmaktadýr. Tamamen bir hayatta yabancýlaþma söz konudur. Yazarýn sunduðu tozpembe dünya karþýsýnda, gerçek hayatýn acýmasýzlýðý insanlarý bulanýma sürüklemektedir. Okuyucu, sürekli kitaplar da gördüðü hayatý arzulamak da ve yaþamak istemektedir. Bu beklenti, bazý okuyucularýn gerçek hayattan yanýlmalarýna ve ciddi hatalar yapmasýna neden olmaktadýr. Asosyal vakalar arttýðý gibi, hayatta karþý duygu ve düþünceler karýþmaktadýr.

Ey simurg! Yazar, yazdýklarýyla okuyucuya bir hayat sunar, ama sunduðu hayatýn dýþýndadýr. Okuyucunun içinde bulunduðu durumla ilgilenmez. Yazdýklarýnýn okuyucuya yansýmasý üzerinde kafa yormaz. Yazar, kendince doðru, iyi bildiklerini yazar. Yazar kendi dünya görüþünü ve iç dünyasýný yazý diliyle dýþa vurur. Dýþa vurulan düþünce ve duygu yazarýn hayatýný yansýtmaz. Hatta bazen tersi söz konusu olduðundan yanýltýcý olabilmektedir.

Ey simurg! Yazýlanlarýn yazarýn hayatýný yansýtýp yansýtmadýðý önemli deðildir. Yazarýn hayatý aslýnda okuyucuyu ilgilendirmez. Önemli olan yazýlanlardýr ve yazýlanlarýn bizim dünyamýzdaki karþýlýðýdýr. Karþýlýk buluyor ve bize yol gösteriyorsa sorun bitmiþtir.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
https://twitter.com/tatliosman63



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Bir Yazar Adayýnda Olmasý Gereken Özellikler
Hazýrlýk Aþamasý: Ben Yazar Olabilir Miyim?
Yazarlýk ve Para
Bir Yazarýn Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.