..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




23 Mart 2015
Tiyatro Festivallerinin Artmasý Sevindiriyor  
Hakan Yozcu
Beyarmudu Belediye Baþkaný Sayýn Ýlker Edip, bölgede bir tiyatronun kurulmasý için hiçbir þeyden kaçýnmamýþ ve bu iþ için gerçekten doðru ismi bularak, konservatuar mezunu olan, yazar, yönetmen ve oyuncu Ýzel Seylani’yi kurulacak olan tiyatronun baþýna getirmiþtir. Kýsa sürede bölgenin gençleriyle bir araya gelen Seylani, bir grup oluþturmuþ ve bu grupla sahnelediði oyunlarla güzel baþarýlara imza atmýþtýr. Gençleri bir çatý altýnda toplayarak boþluktan kurtarmýþ ve onlara profesyonel anlamda tiyatro bilgisi ve sevgisi vermiþtir.


:ABFI:

     Tiyatro, hayat olaylarýný sahnede canlandýrma sanatýdýr. Ve neredeyse insanlýkla yaþýt bir sanattýr.
     Ýnsanoðlu hayatta var olduðundan beri tiyatro sanatýný hep bir þekilde ön plana çýkarmýþtýr. Tiyatro, insaný eðitmiþ, insana yön vermiþ ve insaný, insana, insanla anlatmýþtýr.
     Kýbrýs Türkü de tiyatro çok seven bir toplumdur. En zor þartlar altýnda dahi tiyatrodan kopmamýþ ve her þartlarda tiyatro ile iç içe olmuþtur.
     Günümüzde de durum aynýdýr. Tiyatro KKTC’de o kadar çok sevilmektedir ki artýk her bölgemizde tiyatrolar kurulmakta, profesyonel kurumlarýmýzýn yaný sýra amatör de olsa tiyatro oyunlarý her bölgeye ulaþmaktadýr.
Dünden bu güne baktýðýmýzda faaliyet gösteren tiyatro gruplarýnýn da arttýðýný görüyoruz. Bu gruplarýn artmasý hem rekabeti doðuracak hem de kaliteyi beraberinde getirecektir.
Belediyelerimiz de artýk tiyatronun önemini iyice anlamýþ olmalýlar ki kendi bünyelerinde tiyatro gruplarý oluþturmaya baþladýlar. Bununla da yetinmeyip “Tiyatro Festivalleri” veya “Tiyatro Günleri” düzenlemeyi baþladýlar.
Güzelyurt Belediyesi’nin düzenlediði “Tiyatro Günleri”, Girne Belediyesi’nin her ay gerçekleþtirdiði TC Devlet Tiyatrolarý gösterileri, Çatalköy Belediyesi’nin birkaç yýldýr düzenli olarak yaptýðý “Beþparmaklar Tiyatro Festivali”, Girne Amerikan Üniversitesi’nin bu yýl ikincisini gerçekleþtireceði “Tiyatro Günleri”, yine Ýskele Belediyesi’nin Mart ayý içinde, “Kültür ve Sanat Günleri” içinde gerçekleþtirilen Tiyatro Gösterileri, tiyatromuz için hem sevindirici hem de ilerisi için çok umut verici etkinlikler olmuþtur.
Bunlara ek olarak bu sene de Beyarmudu Belediyesi bir Tiyatro Festivali düzenliyor. Deneyimli tiyatro adamý Ýzel seylani önderliðinde kurulan Beyarmudu Halk Tiyatrosu bölgeye hem tiyatroyu sevdirmiþ, hem de bölgenin tiyatro ihtiyacýný gidermiþtir.
Beyarmudu Belediye Baþkaný Sayýn Ýlker Edip, bölgede bir tiyatronun kurulmasý için hiçbir þeyden kaçýnmamýþ ve bu iþ için gerçekten doðru ismi bularak, konservatuar mezunu olan, yazar, yönetmen ve oyuncu Ýzel Seylani’yi kurulacak olan tiyatronun baþýna getirmiþtir.
Kýsa sürede bölgenin gençleriyle bir araya gelen Seylani, bir grup oluþturmuþ ve bu grupla sahnelediði oyunlarla güzel baþarýlara imza atmýþtýr. Gençleri bir çatý altýnda toplayarak boþluktan kurtarmýþ ve onlara profesyonel anlamda tiyatro bilgisi ve sevgisi vermiþtir.
Ýþte bu sevginin bir sonucu olarak da Beyarmudu Bölgesi’nde bu sene ilk defa düzenlenecek olan “Mesarya Tiyatro Festivali” gerçekleþecektir. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde baþlayacak olan bu festivale Türkiye’den birçok güçlü ve iddialý ekipler katýlacaktýr.
Tabii bu olumlu kültür ve sanat çalýþmalarý hepimizi mutlu ediyor.
Burada bir eleþtiri de Gazimaðusa Belediyesi’ne yapmak istiyorum:
Gazimaðusa’mýz bu gün adada nüfus bakýmýndan Lefkoþa’dan sonra gelen ikinci büyük þehrimizdir. Üstelik Maðusa halký da tiyatroyu son derecede sevmektedir. Adeta aþýktýr tiyatroya…
Hal böyle iken, halen Gazimaðusa Belediyesi’nin tiyatro alanýnda bir çalýþma yapmamasý bizleri derinden üzmektedir… Oysa yeteri kadar potansiyel vardýr…
Belediye bünyesinde bir “Gazimaðusa Belediye Tiyatrosu”nun kurulma zamaný geldi de geçiyor bile…
Gazimaðusa’da mükemmel bir de salonumuz var: “Gazimaðusa Raruf Raif Denktaþ Kültür Ve Kongre Sarayý”
Bu salonumuz her türlü tiyatro faaliyetini kaldýracak kapasitede. Bölgede yetiþen oyuncu gençlerimiz de var. Bunlarýn birçoðu da konservatuvar mezunu. Yani geriye bir tek helva yapmak kalýyor.
Gazimaðusa Belediyesi’nin kuracaðý bir tiyatro ve sonrasýnda düzenleyeceði “Tiyatro Festivalleri” veya “Tiyatro Günleri” bölgeye renk katacak ve kültürel bakýmdan bölgenin kaderini deðiþtirecektir…
Halkýmýz buna layýktýr ve bunu istemektedir…
Bütün bölgelerimiz tiyatroya doyarken, Gazimaðusa’mýzýn bundan mahrum kalmasý kabul edilemez diye düþünüyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.