..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hiþyar Arýkan




13 Mart 2015
Üç Soysuz  
Hiþyar Arýkan
Ve sen, dýþarýdan bakýnca adama benzeyen, adamým diye sokakta kasýlarak yürüyen, ne insanlýktan ne de merhametten nasibini alamamýþ zavallý yaratýk; küçük bir çocuðu koynuna almaya, ona dokunmaya, aðlayýp yalvarmalarýna raðmen ona tecavüz etmeye utanmýyor musun?


:ADCG:
Ey Soysuz!

Hangi din, hangi vicdan ve hangi ahlaki deðerler sana bu vahþetleri yaptýrýyor? Bir insaný diri diri yakmak, kanlý canlý bir insaný, saçlarýndan çekip kafasýný kesmek ne demektir? Bu nasýl bir vahþet güdüsü, bu nasýl bir kin, bu nasýl bir öfke? Saçýndan çektiðin kiþinin sýcaklýðýný hissetmiyor musun? O vücudun sýcaklýðýna muhtaç bir kadýnýn ya da çocuklarýnýn olduðu hiç mi aklýna gelmiyor? Týrnaðýna diken batsa acýdan sabaha kadar uyumuyorsun da, insan denilen bu muhteþem varlýðýn kafasýný kestikten sonra nasýl uyuyabiliyorsun? Dünyanýn bütün servetleri bir araya gelse, yoktan bir hücrenin dahi var edilemediðini biliyorsun da, bu muhteþem varlýðý yaratana niçin hiç saygý duymuyorsun?

Saçýndan çekerek kafasýný kopardýðýn ya da kafeste yaktýðýn kiþinin yakýnlarý; eþi, çocuklarý, anne ya da babalarý; bu görüntüleri izledikten sonra insanla, hayatla, daðlarla, denizlerle, yaðmur ve fýrtýnalarla yani ez cümle gezegenle bir daha nasýl barýþacak?

Belli ki çok öfkeli ve hýnçla dolusun. Hayatýnda bazý þeyler yolunda gitmemiþ ve sözüm ona kendini dine vermiþsin. Peki sen deðil miydin Ýslam dini, merhamet dinidir diyen? Hani merhamet? Kur’aný Kerim’in hangi ayetinde, Hz. Muhammed’in hangi hadisinde böyle bir vahþete cevaz veriliyor?

Ey Soysuz!

Küçücük bir kýz çocuðunu eþ diye baþkasýna nasýl peþkeþ çekebiliyorsun? Kendi canýndan ve kanýndan olan o yavruya nasýl kýyabiliyorsun? Yahu bu çocuk hastalandýðýnda doktora götürmedin mi? Ateþler içinde sayýkladýðýnda yüreðin sýzlamadý mý? Bebekken kucaðýna alarak koklayýp öpmedin mi? Küçücük parmaklarý, senin baþparmaðýný kavradýðýnda, bu muhteþem varlýðýn sevimliliðine hayret etmedin mi? Bu çocuk aðladýðýnda kucaðýna almadýn mý? Çocuk korktuðunda sana hiç sarýlmadý mý?

Belki bu sorularýn çoðuna evet diyeceksin. Ýyi de, minicik bir fiske vursan incecik bir fidan gibi yaylanacak olan bu narin varlýðý, bir yaratýða nasýl eþ olarak verebiliyorsun? Kediden korksa, kucaðýna zýplayacak olan bir yavruyu; bir kerestenin koynuna nasýl sokabiliyorsun?

Ve sen, dýþarýdan bakýnca adama benzeyen, adamým diye sokakta kasýlarak yürüyen, ne insanlýktan ne de merhametten nasibini alamamýþ zavallý yaratýk; küçük bir çocuðu koynuna almaya, ona dokunmaya, aðlayýp yalvarmalarýna raðmen ona tecavüz etmeye utanmýyor musun?

Ey Soysuz!

Mahalle raconunda bile kendinden güçsüz olana vurmak yakýþmaz. Fizik olarak bizden güçsüz olan kadýnlarýn büyük çoðunluðu; aslýnda bizden daha zeki, daha merhametli, daha üretken, daha candan, daha þefkatli, sevgisinde daha dürüst ve daha tutarlýdýr. Belki de budur katledilmelerine sebep suçlarý.

Bir kadýna vurmak, hele hele öldürmek insan olmanýn en dip noktasý bile deðildir. Yýllarca ayný yastýða baþ koyduðun, yaþam mücadelesinde dirsek çürüttüðün, sýkýþtýðýn anda ilk sýðýndýðýn liman olan kadýnýna nasýl þiddet uygulayabiliyorsun? Silahý kafasýna dayayýp hiç acýmadan, belki de çocuklarýnýn gözü önünde nasýl vurabiliyorsun?

Ben biliyorum bunu nasýl yapabildiðini. Çünkü sen bir korkaksýn. Seni bu þiddete zorlayan koþullara ya da kiþilere baþkaldýracak cesaretin yok. Korkaklýðýnýn tüm acýsýný karýndan çýkarýyorsun. Ya da annenden, ya da bacýndan, ya da kýzýndan. Ýþin öznesi senin korkaklýðýndýr ve baþ edebildiklerin de fizik olarak en zayýf olanlardýr. Zekân ve cesaretinle baþa çýkamadýðýn kadýnlarý, kaba güçle alt etmeye çalýþýyorsun. Çünkü sen bir soysuzsun.

Yazarýn diðer yazýlarý www.limoniedebiyat.com adresinde

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
16 Mart 2015
Merhaba Sevgili Hiþyar Arýkan.Tebrik ediyorum. Anlayana tokat gibi, balyoz gibi vuruþlar var yazýnýzda.Ancak,kadýný sadece cinsel obje olarak gören - sizin deyiminizle- soysuzlara, su sesi gibi gelir yazdýklarýnýz.Bu zihniyete sahip olan soysuzlarýn meydanlarý boþ bulup at koþtura bilmeleri çok düþündürücü.Paylaþýmýnýz için teþekkür ederim. Selâm ve sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Olmak Utanç Vericidir Bazen

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanser Hastalarýna Tavsiyeler
Ýki Toplumsal Yara
Edebiyatýn Biçim ve Zaman Özgürlükçüleri
Ruhumuz Bozuk Çýktý!
Yürek Aldatmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþamalý [Þiir]
Eylül Bakýþý [Þiir]
Ben O Deðilim [Þiir]
Dipsiz Kuyu [Þiir]
Uzak Hayallerden Yakýn Mesafeye [Öykü]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (3) [Roman]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (2) [Roman]
Annem Olsaydý Elimden Tutardý (1 ) [Roman]
Utanç Duyuyorum [Eleþtiri]


Hiþyar Arýkan kimdir?

Yýllardýr düþündüklerime þekil vermektir arzum. Baþarabilir miyim bilmiyorum ama buna kararlý olduðumu biliyorum. Hiç bir iz býrakmadan bu dünyadan çekip gitmek ne kadar acý bir þey. Ýz býrakanlarýn izini sürmektir niyetim.

Etkilendiði Yazarlar:
Ýrvin Yalom, Amin Maalouf, Ahmet Altan, Cezmi Ersöz, Ýhsan Oktay Anar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hiþyar Arýkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.