..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




4 Mart 2015
dünya Çapýnda Bir Sanatçýmýz Gültekin Bilge  
Hakan Yozcu
Sanatçý, 1945 Kýbrýs doðumlu. Ýstanbul, güzel Sanatlar Akademisinde okumuþ ve buradan mezun olmuþ 2011 yýlýnda Ýngiltere’ye hareket etmiþ. Avrupa’da, ABD, Kanada, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde eserleri sergilenmiþ. Sanatçýmýzýn uluslar arasý arenada birçok ödülü var. Eserleri Türkiye, Avrupa ve Japonya'da özel koleksiyonlarda yer almaktadýr. Sanatçýmýz, 1974 yýlýnda Kýbrýs’ta çýkan savaþta vurulmuþ. Sað elinin kullanýmýný kaybettikten sonra yýllarca boya çalýþmasý yapamamýþ.


:AAEE:

      Sayýn Gültekin Bilge, ülkemiz sanatçýlarýndan biri. Kendisini Facebook’ta görüp tanýdým. Ýncelediðimde çok baþarýlý, üretken, çalýþkan biri olduðunu gördüm.
     Sanat alanýnda yaptýðý çalýþmalar yurt dýþýnda büyük itibar görüyor. Kýbrýs Türkü’nü ve KKTC’yi dýþarýda çok iyi tanýtýyor.
     Ben, sanatýn çok iyi bir tanýtým aracý olduðuna inananlardan biriyim. Ülkenizi tanýtmak için milyarlarca döktüðünüz paranýn yerine bir sanatçý meydana getirdiði bir eseriyle kat be kat daha fazla tanýtým yapabiliyor.
     Ýþte Sayýn Gültekin Bilge de böyle birisi. Yýllarca yurt dýþýnda kalmýþ ve yaþamýþ. Yaptýðý çalýþmalarla gittiði her yerde KKTC’nin bir sanat elçisi olmuþ. Birçok ödüller almýþ. Birçok sergilere, seminerlere, konferanslara katýlmýþ.
      Bu günlerde de Amerika’da bir galeri anlaþmasý yapmýþ. Amerika’da bir galeride resim sergisi açacak ve þu an bunun için çalýþmalarýný yoðunlaþtýrmýþ. Sonra da Paris ve Floransa’ya gidip çalýþmalar yapacaðýný belirtti bir sohbetimizde.
     Peki, kimdir bu sanatçýmýz? KKTC olarak kendisini ne kadar biliyoruz veya tanýyoruz? Bu nedenle onu tanýtmak ve çalýþmalarý hakkýnda okuyucuya bilgi vermek amacýyla bu yazýyý kaleme aldým.
     Sanatçý, 1945 Kýbrýs doðumlu. Ýstanbul, güzel Sanatlar Akademisinde okumuþ ve buradan mezun olmuþ
     2011 yýlýnda Ýngiltere’ye hareket etmiþ. Avrupa’da, ABD, Kanada, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde eserleri sergilenmiþ. Sanatçýmýzýn uluslar arasý arenada birçok ödülü var. Eserleri Türkiye, Avrupa ve Japonya'da özel koleksiyonlarda yer almaktadýr.
     Sanatçýmýz, 1974 yýlýnda Kýbrýs’ta çýkan savaþta vurulmuþ. Sað elinin kullanýmýný kaybettikten sonra yýllarca boya çalýþmasý yapamamýþ.
     Yine de çalýþmalarýndan vazgeçmemiþ. Sanat eserlerine yaþadýðý bu olaylar da yansýmýþ: Öfke, acý, hayal kýrýklýðý, güçsüzlük, izolasyon ve kimlik kaybý dolu hayatýnda karanlýk bir dönem, yaralanma... Bu duygular, onun soyut yapýtlarýnda tam olarak ifadesini bulmuþ.
     Elinin iyileþme sýrasýnda çaðdaþ sanat olaylarýný takip etmiþ. Bu arada sanat öðretmenliði yapmýþ.
     Sanatçý, modern bir tarz yakalamak için uðraþtý. Bosch, goya, Rembrant, Picasso, Kandinsky ve Chagall gibi sanatçýlarýn etkisinde kaldý. Ama daha ziyade doðanýn güzelliklerini eserlerinde yansýttý.
     Sanatçýmýz, sýk sýk kendini baþkalarýnýn yerine koyar ve dünyaya adeta baþkalarýnýn gözüyle bakar. Benzersiz bir görüntüleme yöntemi vardýr. Ýmkânsýz, onun sanatýnda hiç yok gibidir. Zoru sever ve onu baþarmak için çabalar. Sanatçýnýn bu farklýlýðý küçük yaþlarda fark edilir. Onun eserleri yaþam ve insan iliþkileri onun yoðun sübjektif bir görünüm ortaya koymaktadýr.
     Sürekli yeni ve farklý modlar yaratma peþindedir. Sürekli yeni teknikler geliþtirme ve yeni farklar geliþtirmek ister. Bunun için bütün çalýþma yollarýný deneyerek sýnýrlarý zorlar.
     1950 ve 60 yýllarda çocukluðu Kýbrýs’ta geçer. Güney Kýbrýs’ta Ceyhan köyünde basit ve huzurlu bir yaþamý olur. Köye yakýn yerde kalker kayalar vardýr. Sanatçý küçük yaþlarda bu kayalarýn üzerine oyma yöntemiyle insan ve hayvan figürleri çizer. Fakat 1963-1974 yýllarý arasýnda çýkan olaylar nedeniyle bu eserlerin tamamý kaybolur.
     Sanatçý, yeteneðini daha okul yýllarýnda gösterir. O, bir sanatçý olmayý düþünüyordu. Ama þartlar düþünüldüðünde sanatsal yeteneklerini geliþtirmek için, geniþ imkânlar yoktu ve her þey sýnýrlýydý. Kýbrýs’ta çýkan olaylar nedeniyle o dönemdeki her genç gibi 18 yaþýnda askere gitti. 3 yýl tepelerde nöbet tuttu.
     1966 yýlýnda 21 yaþýnda Ýstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Devrim Erbil, Ali Çelebi ve Dinçer Erimez atölyelerinde çalýþtý. 1972 yýlýnda buradan mezun oldu.
Akademi boyunca, sanatsal yetenekleri çok farklý þekillerde fark edildi. Asýl yetenekleri olan çizim, resim ve heykel yanýnda müzikal ve dramatik yeteneklerini de sergiledi. O geleneksel Türk enstrüman (Saz) oynayan bir halk þarkýcýsý oldu. Ýki yýl boyunca Akademi'nin pandomim tiyatro grubunun baþkaný oldu.
Ýlk özel sergi için 1972 yýlýnda Norveç ve Almanya’ya davet edildi. 1973 yýlýnda kiþisel nedenlerle Kýbrýs'a döndü .
1975 yýlýndan 2005 yýlýna kadar sanat öðretmeni olarak görev yaptý. Fotoðraf, pandomim, tiyatro ve halk müziði eðitmenliði yaptý. Bu dönemde evlendi. 2 çocuk babasý oldu.
Sanatçý, eserlerinde sürekli canlý renkler kullandý. Kaybedilen yýllarý telafi etmek için çok çalýþtý. Araþtýrmalar yaptý ve yeni teknikler geliþtirdi.
Çeþitli karma sergilere katýldý. Lefkoþa’da Büyük Han’da kendi atölyesinde çalýþmaya baþladý. 2011 yýlýnda Ýngiltere’ye gitti. Orada yaptýðý çalýþmalar Dünyanýn birçok ülkesinde sergilendi. Birçok ödüller aldý. Eserleri Türkiye, Avrupa ve Japonya'da özel koleksiyonlarda yer almaktadýr.
Sanatçýmýz en son ödülünü de geçtiðimiz günlerde aldý. “Afetto Art Ýnternatýonal Magazini” sanatçýmýzýn yaptýðý “3 Lutuf” adýndaki eserini yayýnlamýþ ve bu eserleri “Bottiçelli Ödülü”ne layýk görmüþtür. Ayrýca Magazin, Dünyadan seçtiði 25 yýldýz sanatçý arasýna Sayýn Gültekin Bilge’yi de arasýna almýþtýr.
     Sanatçýmýzý kutluyor ve çalýþmalarýnda kendisine baþarýlar diliyorum. Böyle bir sanatçýyý köþeme alýp siz sevgili okurlarýma tanýttýðým için de ayrý bir mutluluk duyuyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.