..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




23 Þubat 2015
Evladý Uyuþturucu Ýlletine Düþmüþ Bir Annenin Feryadý  
Hakan Yozcu
“ Uyuþturucunun verdiði olumsuz etki çocukta davranýþ bozukluðuna yol açtý. Yemek yiyemiyor, uyku uyuyamýyordu. Bizlerle olan iletiþimi koptu. Adeta Dünyasý yýkýldý ve Dünyaya küstü. Yapayalnýz bir insan gibiydi. Doktorlara gittik. Þizofren hastalarýna verilen ilaçlarý verdiler. Bu da daha kötü etki yapýyordu. Baþka bir doktor “Akýl hastanesine yatýralým” dedi. Bunu kabul etmedik. Oðlumuz akýl hastasý deðildi ki…”


:AJAA:

     Son dönemin en büyük tehlikesi þüphesiz uyuþturucudur. Öyle ki uzmanlar yaptýklarý araþtýrmalarda uyuþturucu baðýmlýlýðýnýn büyük derecede arttýðýný ve artýk kullanýcýlarýn ilkokul seviyelerine kadar düþerek 11-12 yaþýndaki çocuklarýn uyuþturucu kullandýklarýný açýkladýlar.
     Tabii bu durumdan en çok etkilenen bireyler de kullanýcýlarýn yaný sýra anne ve babalar oluyor. Evlatlarýnýn içine düþtüðü durum, onlarý zor duruma düþürüyor. Hangi anne baba, evladýnýn uyuþturucu bataðýna düþmesini ister? Hangi anne baba, çocuðunun gözlerinin önünde çaresiz kalmasýný, günden güne eriyerek yok olup gitmesini ister? Tabii ki hiç kimse?
     Toplum olarak biz, bu insanlara karþý ne kadar duyarlý oluyoruz? Bu insanlara ne kadar anlayýþlý davranýyoruz? Bu insanlara ne kadar yardýmcý oluyoruz? Býrakýn yardým etmeyi onlarý ayýplýyoruz. Onlarý kýnýyoruz. Onlarý hemen ötekileþtiriveriyoruz. Onlarý toplumdan dýþlayarak bir öcü gibi görüyoruz. Çocuklarýmýzdan “Onlarla konuþmamalarýný, onlarla temasa geçmemelerini” istiyoruz. Yani onlarý cezalandýrýyoruz.
     Oysa doðru olan bu deðil. Doðru olan, bu insanlarýn derdini kendi derdimiz bilip onlara kucak açarak yardýmcý olmaktýr. Biz, kolay olaný seçiyoruz. Suçluyoruz…
     Maraþ Dayanýþma Kültür ve Sanat Derneði’nin özellikle Maraþ Bölgesi Halkýna yönelik uyuþturucu ile mücadelesi için hazýrlanan Açelya Projesi açýklanýrken sinevizyonda hazýrlanan uyuþturucu baðýmlýsý bir öðrencinin annesinin feryatlarý çok dikkat çekiciydi…
     Anne, çocuðunun içine düþtüðü durumu vebaya benzetiyordu: “Veba nasýl, bu da öyledir. Hatta daha da kötü. Bunu ancak yaþayan bilir” diyordu.
     Üzüntülü anne, hasta çocuðu ile yaþadýklarýný gözü yaþlar içinde anlatýyordu: “Çocuðum, uyuþturucu illetine düþtükten sonra toplumdan dýþlandý. Aile olarak biz bu durumdan utandýk. Kimselere derdimizi anlatamadýk. Oðlumuzun hasta olduðunu anlayýnca onu bir dedektif gibi takip ettik.” diyordu.
     Anne devam ediyordu: “ Uyuþturucunun verdiði olumsuz etki çocukta davranýþ bozukluðuna yol açtý. Yemek yiyemiyor, uyku uyuyamýyordu. Bizlerle olan iletiþimi koptu. Adeta Dünyasý yýkýldý ve Dünyaya küstü. Yapayalnýz bir insan gibiydi.
     Doktorlara gittik. Þizofren hastalarýna verilen ilaçlarý verdiler. Bu da daha kötü etki yapýyordu. Baþka bir Doktor “Akýl hastanesine yatýralým” dedi. Bunu kabul etmedik. Oðlumuz akýl hastasý deðildi ki…”
“Bu durumu açýklayamýyorsunuz. Kimselere söyleyemiyorsunuz. Söylediðiniz an siz de dýþlanýyorsunuz. Hemen baþlýyorlar, “Siz nasýl anne babasýnýz?” diye. Biz mi istedik çocuðumuzun böyle olmasýný? Biz mi ittik onu bu hastalýðýn pençesine. Suçlu bizmiþiz gibi bizimle de irtibatý kesenler oldu.”
     “Benim çocuðum bu illete varoþta alýþmadý. Kültürlü olan, okumuþ ailelerin çocuklarý tarafýndan alýþtýrýldý. Arkadaþ kurbaný oldu.
     Bunun bir hastalýk olduðunu kabul etmeleri gerekir. Çocuðu dýþlamaktansa ona yardýmcý olmalarý, yol göstermeleri gerekir. Yarýn kendi çocuklarý da ayný duruma düþebilir.
Devlet yetkililerinin bu iþe el atmasý gerekir. Sahiplenmesi gerekir. Burada tedavi merkezleri yok. Tedavi için Türkiye’ye götürüyoruz. Yanýnda mecburen biz de gidiyoruz. Bir kiþinin sadece günlük kalacak masrafý 500 TL. Bizim bunu karþýlayacak gücümüz yok. Ülkemizde neden tedavi merkezleri yok? Devletten bu tür tedavi merkezlerinin açmasýný istiyoruz.”
Gözü yaþlý annenin söyledikleri yüreklerimizi daðlattý. Orada bulunan ve kendini izleyen herkesi aðlattý.
Artýk þurasý kesin: Uyuþturucu sadece bizim deðil, bütün Dünyanýn bir sorunu haline geldi. Bütün Dünya bu sorunla baþ etmeye çalýþýyor. Önlemler alýnmazsa daha da büyüyecek.
Devletin bütün üst yetkileri oradaydý. Umarým bu annenin feryadýný iyice anlamýþlardýr. Umarým, bu olaydan bir ders çýkararak önlem ve tedbirleri almaya baþlamýþlardýr.
Pek sanmýyorum bunun yapýlacaðýný ama yine de Allah’tan umut kesilmiyor iþte.
Bizde olay baþa gelmeden iþin ciddiyeti pek anlaþýlmýyor nedense…
Yetkililerin bu iþe ciddi bir þekilde eðilmeleri için illaki kendi çocuklarýnýn bu illete yakalanmasý mý gerekiyor?
Allah korusun… Biz, hiç kimsenin evladýnýn bu illete düþmesini , uyuþturucunun esareti altýna düþmesini istemiyoruz. Ýstediðimiz tek þey ciddi bir þekilde bu iþe el atýlmasý ve sorunlara kökten çözüm bulunmasý. Bu da hükümet yapanlarýn iþi olsa gerek…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Toplumsal tehdit.
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
5 Mart 2015
Evet, artýk toplumsal tehdit boyutlarýnda bir konu. Hükümetlerin konuya yaklaþýmý, çözüm yollarý da ayrý sorun... STK lar, bu konuda projeler üretip uygulamalý bence. Sivil bakýþ ile daha saðlýklý reçetelere ulaþmak mümkün olacaktýr.Yazýnýz farkýndalýk yaratmak, dikkat çekmek anlamýnda çok yararlý olmuþ. Teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.