..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > osman tatlý




12 Þubat 2015
Tanýmak Üzerine  
osman tatlý
Peki, yanlýþ tanýdýðýnýzý doðru tanýyorum diye kendinize inandýrmanýz ya da düþünmenizi nasýl yorumlamak gerekiyor. Yani tanýyorum diye, deðer verdiðimiz ya da deðer vermediðimiz insana yaptýðýmýz yakýþtýrmalar bir zulüm çeþidi deðil midir? Deðer verdiðimiz insanýn zamanla deðersizleþmesi, deðersiz dediðimiz insanýn zamanla deðerli hala gelmesini nasýl açýklayabiliriz?


:ACJC:
Tanýmak, nasýl da kesinlik bildiren soðuk ve itici bir yargý içeren sözcük deðil mi? Kendimi tanýyorum, seni tanýyorum, onu tanýrým, seni biliyorum… Diye eminlik ve tereddütsüzlük içeren bu bencillik kokan ifadelerin altýnda yatan manayý irdelemek gerekiyor.

Ýnsanýn kendini tanýmak da ve keþfetmekte aciz kaldýðý ve baþýna gelmeyen olay/geliþmeler karþýsýndaki tavrýný bile bilmeyen insanlarýn, karþýsýndaki insaný tanýmasý ne kadar gerçekçilik taþýyabilir ki! Karþýdaki insanýn yürek coðrafyasýnda ne kadar derine temas edebilir. Kuþ bakýþý görüntü yüreði tanýmaya yeter mi? Ya bölük pörçük ve sürekli deðiþen ve insanýn kendisinin bile takip etmekte zorladýðý düþüncelerin görünen kýrýntýlarýyla insan tanýnabilir mi?

Evet, tanýnan bilir, ama tanýnan nedir? Önemli olan ve hayati önem taþýyan bölüm burasýdýr. Ýlk insandan ve ilk topluluklardan bu yana insana dair son sözün söylenemediði gibi hala insanýn tanýndýðýna dair bir sonuç yok. Aksine insan hala meçhulken ve gizemini korurken, ben tanýyorum ile baþlayan cümleler insana karþý bir haksýzlýðý içermiyor mu sizce? Tanýmanýn ölçüsü nedir? Ne, ne kadar tanýnabilir? Ýyi tanýdýðýmýzý söylediðimiz insanlarý uzun yýllar ardýnda hiç tanýmadýðýnýzý söyleyebiliyorsanýz, az zaman geçirdiðiniz, sýnýrlý mekanlardaki birlikteler üzerinden insaný tanýdýðýnýzý nasýl emin ve kesin ifadelerle tanýmlarsýnýz? Babanýzý, annenizi, kardeþinizi ve eþinizi tanýma konusunda sorunlar yaþarken, dýþarýdaki insanlar için ben tanýyorum ifadesi neden bu kadar rahat kullanýldýðýný anlamak zorlaþýyor.

Peki, yanlýþ tanýdýðýnýzý doðru tanýyorum diye kendinize inandýrmanýz ya da düþünmenizi nasýl yorumlamak gerekiyor. Yani tanýyorum diye, deðer verdiðimiz ya da deðer vermediðimiz insana yaptýðýmýz yakýþtýrmalar bir zulüm çeþidi deðil midir? Deðer verdiðimiz insanýn zamanla deðersizleþmesi, deðersiz dediðimiz insanýn zamanla deðerli hala gelmesini nasýl açýklayabiliriz?

Zor olanýn yerine kolayýn aldýðý algý dünyamýzda bu sorularýn cevabý hiçbir zaman ciddi bir zemin bulamayacaðý kesindir. Bizim kadar, yargýlarýmýzda deðiþken olmasý tanýmanýn, tanýmýný da zorlaþýyor.

Aslýnda tanýnan bir þey yok, bizim yakýþtýrmalarýmýz ve görüntülerin bütünleþmesinden çýkan ve insaný ele veren yargýlar vardýr. Bu yargýlarýn yüzdelikleri deðiþken olduðu gibi, insaný oluþan yargý üzerinden ne kadar uzun süre bir çerçevede tutabildiðimiz önemli ve bu yargýnýn yanlýþlýk payýnýn ne kadar olduðu üzerinde düþünmek gerekir.

Sanýrým asýl tehlike, tanýrým baþlayan yargýlardaki kendimizden çok emin olmamamýzýn getirdiði sýkýntýlý durumdur. Emin olmak insanýn karþýsýndaki hakkýnda þüpheye yer býrakmayan bir anlayýþla yaklaþmasý demektir. Yýkýcý olan da burasýdýr. Emin olmak ve tartýþmaya, sorgulamaya gerek duymayan baðnaz düþünce ya da anlayýþla hareket etmek demektir. Bizleri zamanla üzüntüye sürükleyen, hayal kýrýklýðý yaratan bu yönümüzdür. Kendi kendimizi aldattýðýmýz ya da bizi aldatan ve farkýnda olmadýðýmýz yönümüzün kurbaný olabiliyoruz.

Tanýyorum dediklerimize, geçmiþte de tanýrým dediðimiz ama yanýldýðýmýzý unutmadan tekrar gözden geçirmekte fayda var. Tekrar yanýlmamak, kendimize ve karþýmýzdakine zulüm etmemek için bu gereklidir.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Yolculuðu
Aþkýn Kölesi Olmak
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Annelerin Gölgesindeki Babalar
Ayrýlýðýn Hikmeti
Erkeðin Kadýndan Özerklik Talebi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.